Kristian Näkyvä, Magnus Nygren och Cory Murphy.
Växjö Lakers HC

RANKING: De har SHL:s bästa backar

ANNONS

Hockeysverige.se fortsätter i dag med sin rankning av SHL-lagen utifrån varje position. Efter att vi plockat ut de fem lag som har det bäst ställt på målvaktssidan i går tar vi nu och går vidare med en titt på backsidan.

Självklart är vi medvetna om att det fortfarande kan ske förändringar i trupperna, men då de flesta lagen nu börjar få alla pusselbitar på plats kan det vara intressant att stämma av läget. I varje rankning kommer vi lyfta fram de fem lag som har det bäst ställt på varje position. Vi började med målvakterna i går och i dag går vi vidare med backarna:

5. VÄXJÖ

Växjö må ha tappat viktiga pjäser som Niclas Lundgren och Ilkka Heikkinen, men har fortfarande en spännande mix på backsidan. Att man fick behålla stjärnskottet Eric Martinsson, som slog igenom stort i slutspelet, var oerhört viktigt och kan han bibehålla den höga nivån på sitt spel utgör han tillsammans med Cory Murphy en stark defensiv ryggrad att vila på. Murphy är fortfarande en av ligans allra bästa offensiva backar medan Martinsson imponerar över hela banan. I spelet framför den egna kassen finns stabila pjäser som Teemu Laakso och nye Arvid Lundberg att luta sig emot – två karaktärsstarka tuffingar som aldrig viker ner sig. Med fem av sju backar inom åldersspannet 21-24 år finns också stor utvecklingspotential och Växjö har alla förutsättningar för att klara sig utmärkt på blålinjen kommande vinter.

4. LINKÖPING

Gustav Forsling. Foto: Bildbyrån

En del Linköpings-fans oroar sig för hur det ska gå med lagets defensiv när nyckelspelare som Jonas Junland, Daniel Rahimi och Chad Billins har lämnat – men det finns ingen större anledning till att förlora sömn över det. Gustav Forsling, Gabriel Carlsson och Anton Karlsson har alla skaffat sig värdefull erfarenhet året som gick och kommer bara att bli ännu bättre nu när de är ett år äldre. Dessutom har östgötarna svarat för en av sommarens klart bästa värvningar när man knutit till sig tidigare Luleå-backen Kristian Näkyvä, som högst sannolikt lär vara en av ligans bästa backar. Niclas Lundgren är en underskattad back som täcker upp väl för tappet av Rahimi och Eddie Larsson är ett annat nyförvärv som tagit kliv framåt under tiden i Växjö. På pappret har LHC helt klart en av ligans mest spännande backuppsättningar på förhand.

3. SKELLEFTEÅ

Det är klart att det svider att tappa landslagsmeriterade backar som Tim Heed och Anton Lindholm – de skulle saknas i vilket lag som helst. Samtidigt har Skellefteå en imponerande bredd som gör att man ändå kan hantera de spelartappen på ett bra sätt. Johan Alm vänder hem och kommer klara av att fylla luckorna efter Lindholm och Arvid Lundberg i det defensiva spelet galant. Offensivt kommer sannolikt Sebastian Aho kunna ta ett än större ansvar med Heed borta ur bilden och tillsammans med Niclas Burström och nye Emil Djuse utgör han en trio av puckskickliga försvarsspelare som kommer klara av att styra spelet från de bakre leden på ett utmärkt sätt. Lägg därtill skridskovirtuosen Fredrik Lindgren och oerhört spännande backlöftet Anton Öhman som gör att Skellefteå har en backuppsättning av mycket god SHL-klass även kommande vinter.

2. BRYNÄS

Ryan Gunderson. Foto: Bildbyrån

Kan Brynäs backuppsättning bara få slippa att halta runt på ett ben eller spela med en arm som många av dem gjorde den gångna vintern ser det mycket ljust ut för kommande säsong. Det går självklart inte att nog understryka betydelsen av Ryan Gundersons återkomst. Amerikanen kommer sannolikt vara ligans bästa back och ser på egen hand till att höja kvaliteten på spelet från blålinjen i Gävle med en bra mängd procent. Tillsammans med det andra nytillskottet på backsidan, Elias Fälth, kommer Gunderson bidra med ledaregenskaper och spelskicklighet i mängder från de bakre leden. Kan också Simon Bertilsson få hålla sig frisk kan även han räknas in som ett nyförvärv och tillsammans med rutinerade Jörgen Sundqvist ger han stadga bakåt. Utöver det finns en av ligans mest spännande unga spelare i Lucas Carlsson och kompetenta rollspelare som Kilström, Pudas och Zanetti kan också kastas in i leken. Kort sagt – om Brynäs backar bara kan hålla sig friska har man utan tvekan en av SHL:s mest kompletta försvarsuppsättningar kommande vinter.

1. FÄRJESTAD

Mikael Wikstrand. Foto: Bildbyrån

De underpresterade å det grövsta den gångna säsongen, men på pappret har Färjestad fortfarande SHL:s klart starkaste backuppsättning. Om man tänker att Tomas Skogs sannolikt kommer få spela rollen som sjundeback säger det en del om bredden man har bland försvarsspelarna i Karlstad. Magnus Nygren och Mikael Wikstrand håller båda landslagsklass och ser till att värmlänningarna har en aldrig sinande offensiv att ösa ur från blålinjen. Tillsammans med andra puckskickliga spelare som Jonas Holös och Sebastian Erixon bäddar de för kreativa uppspel och ett farligt omställningsspel – om bara Leif Carlsson klarar av att bygga ett spelsystem där man använder dessa styrkor. Defensivt går Karlstadlaget heller inte av för hackor med stenhårde Ole-Kristian Tollefsen, Skogs och den hemvändande Anton Grundel. Betydelsen av Grundels återkomst ska heller inte underskattas, då han var Färjestads klart bästa back sett till avancerade statistiken sist han spelade i klubben. Det osar helt enkelt klass om Färjestads backar och om de bara spelar efter sin förmåga kommer SHL:s bästa försvarsuppsättning hittas i Värmland kommande vinter.

LÄS ÄVEN:
RANKING: De har SHL:s bästa målvakter

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 22 september
18:00 Brynäs - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
lördag 23 september
06:05 Arizona Coyotes - Los Angeles Kings NHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
15:15 Malmö - Färjestad SHL
18:00 Linköping - Leksand SHL
18:00 Timrå - Modo SHL
18:00 Rögle - Växjö SHL
18:00 Frölunda - Luleå SHL
söndag 24 september
06:05 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
12:00 Leksand - Djurgården SDHL
12:00 Brynäs - Linköping SDHL
12:00 HV 71 - AIK SDHL
12:00 Modo - Luleå SDHL
16:00 Frölunda - SDE SDHL
20:00 Lugano - Zürich National League
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan