Kristian Näkyvä, Magnus Nygren och Cory Murphy.
Växjö Lakers HC

RANKING: De har SHL:s bästa backar

ANNONS

Hockeysverige.se fortsätter i dag med sin rankning av SHL-lagen utifrån varje position. Efter att vi plockat ut de fem lag som har det bäst ställt på målvaktssidan i går tar vi nu och går vidare med en titt på backsidan.

Självklart är vi medvetna om att det fortfarande kan ske förändringar i trupperna, men då de flesta lagen nu börjar få alla pusselbitar på plats kan det vara intressant att stämma av läget. I varje rankning kommer vi lyfta fram de fem lag som har det bäst ställt på varje position. Vi började med målvakterna i går och i dag går vi vidare med backarna:

5. VÄXJÖ

Växjö må ha tappat viktiga pjäser som Niclas Lundgren och Ilkka Heikkinen, men har fortfarande en spännande mix på backsidan. Att man fick behålla stjärnskottet Eric Martinsson, som slog igenom stort i slutspelet, var oerhört viktigt och kan han bibehålla den höga nivån på sitt spel utgör han tillsammans med Cory Murphy en stark defensiv ryggrad att vila på. Murphy är fortfarande en av ligans allra bästa offensiva backar medan Martinsson imponerar över hela banan. I spelet framför den egna kassen finns stabila pjäser som Teemu Laakso och nye Arvid Lundberg att luta sig emot – två karaktärsstarka tuffingar som aldrig viker ner sig. Med fem av sju backar inom åldersspannet 21-24 år finns också stor utvecklingspotential och Växjö har alla förutsättningar för att klara sig utmärkt på blålinjen kommande vinter.

4. LINKÖPING

Gustav Forsling. Foto: Bildbyrån

En del Linköpings-fans oroar sig för hur det ska gå med lagets defensiv när nyckelspelare som Jonas Junland, Daniel Rahimi och Chad Billins har lämnat – men det finns ingen större anledning till att förlora sömn över det. Gustav Forsling, Gabriel Carlsson och Anton Karlsson har alla skaffat sig värdefull erfarenhet året som gick och kommer bara att bli ännu bättre nu när de är ett år äldre. Dessutom har östgötarna svarat för en av sommarens klart bästa värvningar när man knutit till sig tidigare Luleå-backen Kristian Näkyvä, som högst sannolikt lär vara en av ligans bästa backar. Niclas Lundgren är en underskattad back som täcker upp väl för tappet av Rahimi och Eddie Larsson är ett annat nyförvärv som tagit kliv framåt under tiden i Växjö. På pappret har LHC helt klart en av ligans mest spännande backuppsättningar på förhand.

3. SKELLEFTEÅ

Det är klart att det svider att tappa landslagsmeriterade backar som Tim Heed och Anton Lindholm – de skulle saknas i vilket lag som helst. Samtidigt har Skellefteå en imponerande bredd som gör att man ändå kan hantera de spelartappen på ett bra sätt. Johan Alm vänder hem och kommer klara av att fylla luckorna efter Lindholm och Arvid Lundberg i det defensiva spelet galant. Offensivt kommer sannolikt Sebastian Aho kunna ta ett än större ansvar med Heed borta ur bilden och tillsammans med Niclas Burström och nye Emil Djuse utgör han en trio av puckskickliga försvarsspelare som kommer klara av att styra spelet från de bakre leden på ett utmärkt sätt. Lägg därtill skridskovirtuosen Fredrik Lindgren och oerhört spännande backlöftet Anton Öhman som gör att Skellefteå har en backuppsättning av mycket god SHL-klass även kommande vinter.

2. BRYNÄS

Ryan Gunderson. Foto: Bildbyrån

Kan Brynäs backuppsättning bara få slippa att halta runt på ett ben eller spela med en arm som många av dem gjorde den gångna vintern ser det mycket ljust ut för kommande säsong. Det går självklart inte att nog understryka betydelsen av Ryan Gundersons återkomst. Amerikanen kommer sannolikt vara ligans bästa back och ser på egen hand till att höja kvaliteten på spelet från blålinjen i Gävle med en bra mängd procent. Tillsammans med det andra nytillskottet på backsidan, Elias Fälth, kommer Gunderson bidra med ledaregenskaper och spelskicklighet i mängder från de bakre leden. Kan också Simon Bertilsson få hålla sig frisk kan även han räknas in som ett nyförvärv och tillsammans med rutinerade Jörgen Sundqvist ger han stadga bakåt. Utöver det finns en av ligans mest spännande unga spelare i Lucas Carlsson och kompetenta rollspelare som Kilström, Pudas och Zanetti kan också kastas in i leken. Kort sagt – om Brynäs backar bara kan hålla sig friska har man utan tvekan en av SHL:s mest kompletta försvarsuppsättningar kommande vinter.

1. FÄRJESTAD

Mikael Wikstrand. Foto: Bildbyrån

De underpresterade å det grövsta den gångna säsongen, men på pappret har Färjestad fortfarande SHL:s klart starkaste backuppsättning. Om man tänker att Tomas Skogs sannolikt kommer få spela rollen som sjundeback säger det en del om bredden man har bland försvarsspelarna i Karlstad. Magnus Nygren och Mikael Wikstrand håller båda landslagsklass och ser till att värmlänningarna har en aldrig sinande offensiv att ösa ur från blålinjen. Tillsammans med andra puckskickliga spelare som Jonas Holös och Sebastian Erixon bäddar de för kreativa uppspel och ett farligt omställningsspel – om bara Leif Carlsson klarar av att bygga ett spelsystem där man använder dessa styrkor. Defensivt går Karlstadlaget heller inte av för hackor med stenhårde Ole-Kristian Tollefsen, Skogs och den hemvändande Anton Grundel. Betydelsen av Grundels återkomst ska heller inte underskattas, då han var Färjestads klart bästa back sett till avancerade statistiken sist han spelade i klubben. Det osar helt enkelt klass om Färjestads backar och om de bara spelar efter sin förmåga kommer SHL:s bästa försvarsuppsättning hittas i Värmland kommande vinter.

LÄS ÄVEN:
RANKING: De har SHL:s bästa målvakter

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL