Dominik Hasek.
utland

Den tjeckiska målvaktsguden – Old School Hockey Dominik Hasek

ANNONS

Av många är han ansedd som den bästa målvakten i hockeyhistorien. Dominik Hasek revolutionerade målvaktsspelet i NHL med sin oortodoxa spelstil och vann två Stanley Cup-titlar med Detroit Red Wings och OS-guld med Tjeckien. I dag möter ni den tjeckiska legendaren i Old School Hockey.

Tjeckien eller Tjeckoslovakien om man så vill, har haft en fantastisk målvaktstradition. Själv minns jag mycket väl Vladimir Dzurilla, Miloslav Lacky, Jiri Holecek och Jiri Chra i min ungdom. Trots alla storheter måste vi nog ranka Dominik Hasek som etta. Få, om ens någon, har varit så betydelsefull för en vinst i en OS-final som han var i Nagano 1998. Jag var själv på plats i Japan och såg honom rädda puckar på alla tänkbara sätt och helt otänkbara ställningar. Tjeckien vann som bekant finalen med 1-0.

Foto: Arkiv

Dominik Hasek har en meritlista som slår det mesta. Förutom OS-guldet 1999 har han vunnit NHL två gånger, tjeckiska ligan två gånger. Hasek har även utsetts till NHL:s bästa målvakt sex gånger och hela ligans bästa spelare två gånger. Jag kan fortsätta rada upp meriter och troféer i oändlighet känns det som.

Redan säsongen 1981/82 spelade han sitt första JEM. Tjeckoslovakien vann silver och givetvis utsågs Hasek till turneringens bästa målvakt i kamp med bland andra svenska målvakterna Jakob Gustavsson och Gustav Sandkvist. Turneringen spelades för övrigt i Tyringe och Ängelholm. Sverige, coachade av Curre Lindström, vann guldet.

Men det var i Pardubice, nästan mitt i gamla Tjeckoslovakien, som Dominik Hasek växte upp.
– Varför jag började som målvakt? Vilken fråga, skrattar Hasek.
– Du vet väl att jag var född till att bli hockeymålvakt? Först och främst är det så att ishockey är sporten nummer ett i Pardubice. Sedan var det så att när jag spelade hockey eller fotboll som utespelare hade jag väldigt många chanser att göra mål, men jag missade alltid. Som jag minns det så tyckte man då att det var bättre att jag stod i mål.

Dominik Haseks fyra år yngre bror, Martin, spelade fotboll med det Tjeckoslovakiska landslaget. Totalt gjorde han 11 A-landskamper. Men fotboll var aldrig något som Dominik Hasek fastnade för.
– Jag spelade aldrig fotboll på någon professionell nivå som Martin. Självklart spelade jag fotboll i skolan på skoj och även en hel del på somrarna med mina kompisar, men hockey var mitt liv.

”BLEV EN EXTRA PAPPA FÖR MIG”

Säsongen 1981/82 spelar Dominik Hasek sin första säsong med Tesla Pardubice, som klubben hette då. Man slutar sexa i ligan och som lagkamrater hade han bland andra Jiri Sejba, Otakar Janecký och Frantisek Musil.
– Jag kommer inte ihåg mycket från första matchen, men lördagen efter skulle vi spela den sista matchen i ligan. Det var en viktig och svår match eftersom vi låg tolva och mötte bästa laget i ligan. Vi vann med 2-1 och jag släppte bara in ett mål.  Efter det spelade både jag och laget bättre och bättre. Vi var ett ganska ungt lag och det jag minns bäst från första matchen är annars hur uppspelt jag var över att få spela.

Hur var din relation med Jaroslav Radvanovsky som var förstamålvakt då du kom upp i A-laget?
– Vi hade en bra relation och han är en bra person. Han är lite äldre än jag och i början var han förstamålvakt.
– Jaroslav blev som en extra pappa för mig och mentor i början. Vi har alltid haft en bra kontakt och ringde varandra ofta. Han var en bra lagkamrat som alltid gav mig bra råd hur jag skulle agera.

Foto: Arkiv

Tesla Pardubice vinner ligan första gången 1987 med Dominik Hasek i laget. Jaroslav Radvanonsky hade slutat och reserv bakom Hasek var nu Michal Kopacka. Guldet var till stor del Haseks förtjänst. Tidigare hade han varit ojämn i spelet, men nu spelade han mer stabilt. I finalen besegrade hans lag Dukla Jihlava med 3-2 i matcher.
– Då hade jag spelat och tränat tillsammans med Jaroslav under fyra år, men när vi vann det året var han inte med längre. Vi hade ett ungt lag som vi nu hade byggt upp under flera säsonger.
– Vi vann 1987 vår första titel, men sedan vann vi ytterligare en gång till, 1989. När jag kom till ligan 1981 var det flera i laget som var i ungefär samma ålder som mig. Jag var 16 medan dom var 17, 18, 19 eller kanske 20 år. Efter fem år tillsammans hade vi byggt upp något bra och var nu Tjeckoslovakiens bästa lag.

Hur upplevde du er coach, Horimyr Sekera?
– Han var rolig och vi gillade honom. Han var från Pardubice och var väldigt viktig för både laget och mig. Trots att vi varit ifrån varandra under många år så har vi haft en bra kontakt. Jag träffade honom nyligen och då var det som att vi hade setts igår. Jag tror att han är och har varit en viktig person för hockeyn i Pardubice.
– Det var en mycket snäll person och det är kul att ha spelat i det laget som han tränat. Överlag var det bra ledare i Pardubice och jag har bra kontakt fortfarande med klubben och honom.

Foto: All Over Press

TVEKADE INFÖR ATT FLYTTA TILL NHL

Parubice med nya coachen Vladimir Martinec vinner titeln även 1989. Säsongen efter lämnar Dominik Hasek klubben för spel i Dukla Jihlava.
– Jag var tvungen att lämna Pardubice eftersom jag skulle göra värnplikten. Jag skulle vara ett år i vår armé hemma i Tjeckoslovakien. Det här var under säsongen 1989/90 så jag spelade i Duklas armélag.

Hur minns du din första kontakt med Chicago Blackhawks?
– Jag draftades 1983 och jag kommer ihåg att någon av mina vänner några månader senare sa att jag var draftad av Chicago. Jag minns att jag frågade honom om vad det betydde att vara draftad.
– Chicago kom hit till Tjeckoslovakien och klubbens chef Bob Pulford erbjöd mig ett kontrakt. Jag trivdes väldigt bra i Tjeckoslovakien, vi hade väldigt kul tillsammans i laget och sedan 1987 hade vi varit ett av vårt lands bästa lag. Dessutom spelade jag i landslaget.
– Det här gjorde att beslutet inte var alldeles enkelt att ta. Dessutom skulle jag inte få åka tillbaka till Tjeckoslovakien och spela om jag nu skulle flytta till USA och spela i NHL. Det tog faktiskt flera månader innan jag tackade jag till Pulfords kontraktsförslag.

Var du tvungen att ändra ditt sätt att spela när du kom till NHL?
– Ja, självklart. Lite grann i alla fall. I Tjeckoslovakien handlade det mer om att i första hand stoppa puckarna. I staterna fick jag agera annorlunda som målvakt eftersom rinkarna är mindre och det är mycket kortare mellan målet och sargen bakom mål. Man blev mer delaktig i spelet.
– Klart att det var lite annorlunda för mig att komma över dit och spela eftersom jag hade haft min spelstil hela säsongen. Nu var spelet helt annorlunda så då hade jag inget val. Jag var tvungen att ändra mitt sätt att spela.

Efter första tiden i Chicagos organisation var det nära att Dominik Hasek hade återvänt till Tjeckoslovakien.
– jag ringde till vår coach, Mike Keenan, och sa att det är nog bäst att jag återvänder hem till Tjeckoslovakien. Det finns så många målvakter som är bättre än mig här. Då övertalade Mike mig att stanna och strax efteråt gav han mig chansen i NHL och det är jag väldigt tacksam mot honom för i dag.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

KONKURRERADE MED BELFOUR OCH FUHR

Efter två säsonger, som handlat mycket om spel i farmarlaget Indianapolis Ice i IHL, men även 25 matcher med Chicago Blackhawks i NHL får Dominik Hasek beskedet att han var såld till Buffalo Sabers där han nu skulle slåss med tidigare Stanley Cup-vinnaren med Edmonton Oilers, Grant Fuhr, om målvaktsplatsen. I Chicago hade försökt ta förstaplatsen i målet, men Ed Belfour, som senare kom att spela i Hockeyallsvenskan för Leksand, var som bäst vid den här tiden och nästan omöjlig för Hasek att peta.
– Jag trodde när jag kom över till Chicago att kunde jag spela i Tjeckoslovakiens landslag kunde jag väl även spela i NHL. Nu var vi fyra eller fem målvakter i laget näår jag kom dit vilket var en lite annorlunda situation för mig.
– Efter andra säsongen i Chicago förstod att något var på gång. Det var sommar och jag var hemma i Pardubice när jag fick beskedet.
– Visst blev jag först överraskad, men redan efter ett par minuter började jag se fram emot att få komma till Buffalo. Jag såg det som en chans för mig att äntligen bli förstamålvakt och förstod att det skulle vara bra för mig att komma till en ny klubb.  Här hade jag chans till en nystart och så blev det också för mig.

Hur var det att träna tillsammans med Grant Fuhr?
– Jag hade en bra relation till Grant. Han var inte i Buffalo från början utan kom lite senare från Toronto. Grant var väldigt stor som målvakt i Kanada och han hade vunnit fem Stanley Cup-titlar med Edmonton Oilers. Han köptes in till Buffalo för att bli förstamålvakt så jag förstod att jag skulle få tillbringa mycket tid på bänken.
– Å andra sidan kände jag vid den här tiden att jag var en bättre målvakt än honom så jag kände att jag hade chansen att bli förstamålvakt eftersom han hade kanske haft sin ”prime time” som målvakt.

Foto: Bildbyrån

Dominik Hasek spelar i Buffalo Sabers från 1992 fram till och med 2001. Han blir givetvis en mycket uppskattad spelare i en stad där hockeyintresset är mycket stort och hans ganska ortodoxa sätt att hantera målvaktsspelet. Han blir också den första målvakt att vinna Hart Trophy sedan Jacques Plante vann titeln 1962. Hasek vann titeln både 1997 och 1998.
Inför säsongen 2001/02 trejdas Hasek till Detroit Red Wings mot Vjatjeslav Kozlov. I Red Wings vimlar det av européer. Bland annat spelar Jiri Fischer, Uwe Krupp, Nicklas Lidström, Fredrik Olausson, Jiri Slegr, Jurij Butsajev, Pavel Datsiuk, Sergej Fjodorov, Tomas Holmström, Ladislav Kohn och Igor Larionov där.

Var det mer europeisk hockey som spelades i Detroit än i Buffalo?
– Wow, vilken svår fråga. Jag vann Stanley Cup två gånger med Detroit. Första året kan man väl säga att vi hade ett lite äldre lag medan laget var lite yngre när vi vann andra gången. Jag kan inte säga att det var en mer europeisk stil i spelet 2002. Fysiskt var laget okej, men framförallt spelade vi en teknisk hockey och vi hade väldigt skickliga spelare.
– Scotty Bowman gillade den sortens spelare som Steve Yzerman, Brendan Shanahan, Igor Larionov, Sergej Fjodorov, Pavel Datsiuk, Brett Hull, som var skickliga och väldigt tekniska spelare.

Kan du beskriva hur känslan var att vinna din första Stanley Cup?
– Det var självklart väldigt stort och många av våra spelare var hade sin bästa tid i karriären just då. I slutspelet hade vi det jobbigt, men vi tog oss hela vägen till vårt mål.

Du utsågs till ligans bästa spelare, bästa målvakt, NHL All Star team och så vidare. Vilken titel är den du värdesätter högst?
– Det största är nog ändå då vi vann OS 1998. Trots allt går hockey ut på att vinna titlar med laget du spelar med. Jag fick vinna NHL, tjeckiska liga och OS. Men just att vinna OS med det lag vi hade betyder väldigt mycket för mig.

Vad var hemligheten med laget som vann OS 1998?
– Vi var ”underdogs”. Det var vår hemlighet, men vi hade väldigt många bra spelare som gjorde sin bästa turnering under olympiaden. Sedan var vi väldigt bra defensivt vilket man måste vara i en sådan turnering samtidigt som vi hade väldigt bra offensiva spelare som Jaromir Jagr, Martin Rucinsky, Robert Reichel, Martin Straka och så vidare.
– Dom här killarna gjorde mål samtidigt som jag kanske spelade min bästa hockey under hela karriären under den här turneringen. Vi vann semifinalen mot Kanada efter straffar och sedan vann vi finalen mot Ryssland med ett mål.

Firandet på gatorna i Prag efter guldet var enormt och den stora hjälten var just Dominik Hasek. På skyltar som folk höll upp kunde man bland annat läsa: Hašek je bůh (Hasek är gud).

Foto: All Over Press

PETADES I SITT SISTA SLUTSPEL

Hasek spelar i Detroit Red Wings fram till och med säsongen 2003/04. Säsongen efter är det lockout och därpå hamnar han i Ottawa Senators. Han kanske är ligans främsta målvakt fram till OS uppehållet. Men han skadar sig under OS och är sedan borta mer eller mindre resten av säsongen. Efter året i Ottawa blir det ytterligare två säsonger för Hasek i Red Wings och 2008 avsluatr han NHL-karriären med att vinna Stanley Cup.
– Jag hade ett bra första halvår i Ottawa. Jag ville också stanna kvar i klubben, men ledningen där ville något annat. Så här efteråt kan jag tycka att det var bra det som hände eftersom min agent och Red Wings kom överens om att jag skulle återvända dit.

Sista årets slutspel blir inte vad Hasek själv hade tänkt sig trots Stanley Cup segern eftersom han endast fick stå fyra matcher. Coachen Mike Babcock valde istället Chris Osgood till förstamålvakt. I en intervju med TSN sa Hasek efter den sista fialen:
– Jag är glad för alla spelare i laget, men jag ska inte ljuga för er. Jag var besviken över att inte få chansen att vara med ute på isen och hjälpa mina lagkamrater. Men till slut handlar det ändå om att få dricka champange ur Stanley Cup bucklan.

SPELADE SISTA SÄSONGEN – SOM 46-ÅRING

Foto: Bildbyrån

Dominik Hasek återvänder till Pardubice 2009. Han spelar där en säsong innan han sedan avslutar med att spela en säsong för Spartak Moskva i KHL.
– Varför jag fortsatte spela så länge? Jag var i bra form och jag ville prova att spela ytterligare några år och då få chansen att vinna titeln i Ryssland.

Hur minns du idag tillbaka på ditt första VM 1983
– Det minns jag inte så mycket ifrån längre. Jag var bara 18 år då och jag tror att jag bara spelade två matcher i den turneringen. Jiri Kralik stod resten av matcherna.
– Trots att jag inte spelade så mycket var det väldigt kul och för mig var det som en helt galen upplevelse att som så ung få spela ett VM. Men jag satt faktiskt mest på bänken i båset och tittade när det spelades hockey ute på den stora isen, skrattar Hasek.

Dominik Hasek gav sig även ut på en del äventyr utanför målet i rinken. Bland annat skrinnade han över hela isen för att ge sig in i slagsmål med Patrick Roy. Efteråt sa Hasek att slagsmål är en del av spelet här i NHL. Men slagsmålet med Roy slutade redan innan det började eftersom Hasek ramlar då han kommer fram till målvaktskollegan i Colorado- målet.

Hur ser Dominik Haseks liv ut idag?
– Jag tittar på en del hockey, men spelar också en del golf. Jag mår bra och har ett bra liv samtidigt som jag gör lite affärer också. Hockey har alltid varit en stor del av mitt liv och är så fortfarande. Jag tränar fortfarande ett par gånger i veckan, men idag finns det också annat än bara hockey som håller mig sysselsatt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 25 mars
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten