Pär Edblom.
Nyheter

En veteran i nya unga Modo: ”Vill se mig i en ledande roll”

ANNONS

Modos omstart i Hockeyallsvenskan präglas av en ungdomlig satsning. En av spelarna som förväntas få en framstående roll i laget är dock 31-årige Pär Edblom, tillbaka i moderklubben för första gången på elva år.
– Jag hoppas att kunna vara med och driva laget med både min rutin och mitt sätt att vara, säger Edblom till hockeysverige.se.

När Modo åkte ur SHL började ett tufft nybygge för sportchefen Per Svartvadet. Stora delar av förra säsongens lag valde att lämna Örnsköldsvik för spel i SHL och i utlandet. Det här innebar att Svartvadet fick leta nya spelare som har erfarenhet av spel i Hockeyallsvenskan.

En av spelarna som har nappat är Pär Edblom. Född och uppvuxen i Örnsköldsvik men inte spelat i Modo sedan han var junior. Han flyttade till Mariestad 2005 och efter det har han spelat Oskarshamn, Troja, Örebro, Leksand, Södertälje och nu senast i Björklöven.
– Jag var på plats alla matcher i direktkvalet mellan Modo och Leksand förutom en då jag inte kunde vara där. I och med att Modo är moderklubben och att jag har spelat i Leksand så hade jag en relation till båda klubbarna och var på plats och följde det intensivt, säger Pär Edblom till hockeysverige.se.

Hur gick dina tankar när Leksand avgjorde i förlängningen?
– Klart att det var tungt. Jag ville såklart ha kvar Modo i högsta ligan, men nu blev det inte så.

Hur snabbt släppte baksmällan i Örnsköldsvik efter degraderingen?
– Det kändes som att det var tungt ett tag. Det var många som sa ”hur kunde det hända” och gick och grubblade över det.
– Som det känns nu så har det vänt. Många är positiva till nästa säsong och ser det som en rolig utmaning. Det har varit lite halvtungt för Modo under en längre tid så många ser det som att det kan bli en omstart. Det har vänt från negativt, som det var direkt efter matchen såklart, till att det ska bli något positivt.

”DET KÄNNS TRÅKIGT ATT LÄMNA POLARNA”

Efter Modos uttåg ur SHL får Pär Edblom samtal av Per Svartvadet som vill se honom i Modo kommande säsong.
– Jag hade kontrakt med Björklöven. Det var så det såg ut och jag var helt inställd på att spela med ”Löven” nästa säsong också. När det sedan gick att lösa som det nu gjorde så är jag tacksam i och med att Örnsköldsvik är min hemstad, mitt hem och framför allt så är Modo min moderklubb. Klart att jag gärna spelar där om möjligheten till det finns.

Var det ett lätt beslut att ta?
– Både ja och nej. Att gå tillbaka till Modo är ett lätt beslut. Samtidigt, att lämna en klubb du har varit i där man håller på att bygga upp något positivt är inte enkelt.
– Även om förra säsongen i ”Löven” var tung på många sätt så har det gjort om lite grann. Det känns som att det är något bra på gång där med ändringarna i laget man gör då det gäller karaktärsspelare. Dessutom kommer (Joakim) Fagervall in. Samtidigt var det många lärdomar från förra säsongen som gör att det känns lite tråkigt att lämna polarna och det som är på gång där. När det sedan var till Modo jag skulle flytta så var det ändå ett ganska enkelt beslut.

Är din känsla att både Modo och Björklöven kommer att bli topplag i Hockeyallsvenskan nästa säsong?
– Jag har ingen aning om vilka som kommer att ligga var i tabellen. Det är svårtippat och det kommer att bli ett race och det är en jämn serie. Jag har ju erfarenhet från serien eftersom jag har spelat i den under några säsonger nu.
– Kan man som lag bli bättre och bättre ju längre säsongen lider och vara med då det drar ihop sig så kan man vara med hela vägen. Det såg vi inte minst förra säsongen.


Foto: Bildbyrån/Erik Simander

”JAG SKA VARA MED OCH GÅ I BRÄSCHEN”

När Pär Edblom kom upp och spela seniorhockey 2005 fanns det ingen plats för honom i Modos A-lag och en viss besvikelse kan han känna över att han inte fick chansen redan då.
– Klart att jag var besviken över att jag inte fick någon plats. Samtidigt var det ett tufft år med lockout och grejer. Det var inga dåliga gubbar som tog platserna där (Daniel Sedin, Henrik Sedin, Mattias Weinhandl, Markus Näslund, Peter Forsberg, Adrian Aucoin, Bryan Muir och Dan Hinote). Det var inte så mycket att snacka om. Ibland räcker man inte till. Då får man acceptera det och i stället göra något bra utav det.

Det har också funnits intresse från Modo att få tillbaka Pär Edblom tidigare.
– Det har varit lite fram och tillbaka och intresse har funnits. Men det har aldrig gått hela vägen till att det har blivit ett kontrakt.

Vad hoppas du kunna tillföra Modo nu då du äntligen är tillbaka hemma?
– Jag hoppas att tillföra attityden att alla är med och bidrar. Vi kommer att ha ett ganska ungt och hungrigt lag. Andreas Johansson kommer att driva det ganska hårt och jag hoppas att kunna vara med och driva laget med både min rutin och mitt sätt att vara.

I vilken roll vill Andreas Johansson sagt att han vill se dig?
– Han har nämnt att han vill se mig i en ledande roll i och med att vi har ett ungt lag och att jag ska vara med och bidra på alla sätt och vis, att gå i bräschen.
– Vi ska jobba hårt. Det gäller alla oavsett om du är äldre eller yngre. Han vill att alla är med och bidrar på ett positivt sätt.

Hur högt skulle ett avancemang med Modo till SHL hamna på din topplista?
– Det skulle hamna grymt högt. Anledningen till att jag ville komma hem och spela med Modo i Hockeyallsvenskan är att få vara med om att ta tillbaka laget. Det skulle vara grymt häftigt att få vara med och göra det med sin moderklubb.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch