Niklas Lundström.
St. Louis

Tar nya tag i allsvenskan efter besvikelsen i Nordamerika: ”Dom satte mig i skiten”

ANNONS

Den tidigare JVM-målvakten Niklas Lundström lämnade Sverige med förhoppningen att ta sig till NHL. Efter två brokiga säsonger i Nordamerika, där han hann representera fem olika klubbar, är han tillbaka i hemlandet för att ta revansch i Hockeyallsvenskan.
– St. Louis satte mig i en jäkligt dålig situation, säger han till hockeysverige.se om den gångna säsongen.

Niklas Lundström flyttade över till St. Louis Blues organisation 2014 efter att ha haft en ganska splittrad säsong mellan AIK och Södertälje. På frågan om han möjligheter att ta en plats i NHL från hockeysverige.se i en intervju under sommaren 2014 svarade han då:
– Svårt att säga här och nu. Mycket kan hända och det går fort i hockey. Självklart är det vad jag strävar efter, men jag kommer köra på även om jag får jobba några år underifrån och uppåt. Det är jag inställd på också.
– Det är bara Henrik Lundqvist och Viktor Fasth som gått direkt in i NHL på senare tid och det är två riktigt bra målvakter. Men jag kommer åka dit och kriga för en plats. Det är bara att ta en dag i taget och köra hårt.

Nu blev det inget NHL-spel den här gången, men däremot spel i fem olika klubbar på två säsonger. Men till nästa säsong blir det i stället spel i Hockeyallsvenskan och Björklöven. 
– Båda säsongerna har varit väldigt lärorika, men jag tycker att jag den här säsongen spelat mycket bättre än vad många tror. I början av säsongen satte St. Louis mig i en jäkligt dålig situation när dom inte hade något lag för mig. Jag hade ingenstans att spela så jag satt på läktaren i Chicago (AHL), säger Lundström, som tog JVM-silver med Juniorkronorna 2013, till hockeysverige.se.
– Sedan fick jag komma till Elmira som är Buffalos East Coast-lag. Dom låg sist när jag kom dit men låg först när jag lämnade efter 13 spelade matcher. Det tycker jag ändå säger någonting. Sedan var jag upp till Chicago igen och kände att jag började ta över förstaspaden. Efter det blev jag uppkallad till St. Louis under ett All Star-brejk. Det gjorde att dom satte mig lite i skiten igen.
– Efter det blev jag trejdad (Edmonton). Där hade jag velat spela bättre, men så blev det inte.

Vad var det som gjorde att ditt spel fungerade så pass bra i Elmira?
– Jag tycker att dom hade ett bra och skönt lag där alla jobbade hårt för varandra. Dessutom hade man en väldigt bra coach (Jamie Russell). Laget hade kanske inte bästa förutsättningarna runt om, men man jobbade verkligen hela tiden hårt för att kunna vinna. Just coachen gjorde mycket för laget och även för mig.

Det blev totalt åtta matcher i AHL för Niklas Lundström under sina två säsonger i Nordamerika. Givetvis hade han velat spela mer.
– I St. Louis fick jag inte riktigt chansen, men i Edmonton (Bakersfield) stod jag i alla fall fyra raka matcher. Sedan hände något och jag vet egentligen inte varför dom tog upp en East Coast-målvakt när vi jagade slutspel. Jag hade ändå tagit poäng i alla mina matcher.
– Jag och tränaren (Gerry Fleming) kom inte riktigt överens och då är det som det är, ”shit happens”.

Målet var ju att få spela i NHL, känner du en besvikelse nu då du återvänt hem att du ännu inte fått den chansen?
– Först och främst ska man ju spela i AHL, säger Lundström med ett lätt skratt och fortsätter:
– Klart att målet då jag åkte över var att få spela i NHL. Samtidigt måste jag spela bättre för att få den chansen. Dom har antagligen tyckt att jag inte var tillräckligt bra, men det är svårt att visa något om man inte får spela.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

 

”HADE INTE BLIVIT BÄTTRE AV ATT STANNA KVAR”

Trots att Niklas Lundström inte matchats så flitigt som han hade hoppats på så känner han själv att han utvecklats mycket som både målvakt och människa.
– Jag har blivit starkare både mentalt och fysiskt. Jag tror ändå att jag utvecklats mest som person genom allt jag varit med om runt om.

Nu har alltså 23-åringen från Värmdö utanför Stockholm återvänt till Sverige, men NHL-drömmen har han inte släppt.
– Självklart finns den kvar. Jag åker hem för att jag tror att jag här hemma kan bli en bättre målvakt än om jag hade stannat kvar i den organisationen. Hade jag stannat kvar kanske det hade varit närmare till NHL, men jag tror inte att jag hade blivit en bättre målvakt senare i karriären om jag varit kvar där borta.

Åker du hem till Björklöven för att ta en förstaspade och få mycket speltid?
– Jag har aldrig sett Adam (Werner) spela, men jag har hört att det ska vara en riktigt bra kille och en grym målvakt. Jag antar att han har chansen att ta en plats i JVM den här säsongen så det kommer bli ett krig varje dag. Jag hoppas att vi kan göra det bra och stöttar varandra.

Du kommer till Björklöven som en relativt rutinerad målvakt, hur ser du på den roll som du kommer få i det ganska orutinerade laget?
– Jag känner två spelare i laget än så länge, men jag ska åka upp nu i helgen så jag får lära känna resten av laget, vilket ska bli kul. Det är sagt att vi har ett ganska orutinerat men ändå ett bra lag. Nu har jag varit med om en del senaste åren så lite rutin har jag fått och som jag kan använda till min fördel.

Varför blev det just Björklöven?
– Jag försökte säga till i tid för att ge min agent en chans att få fram något bra. Klart att jag vill spela på högsta nivån, men jag tror ändå det är bra för mig att komma till Hockeyallsvenskan och visa vad jag kan.
– Björklöven var på väldigt mycket och jag tyckte att det kändes bra hela tiden. Sedan hade jag ett väldigt  bra snack med Daniel Johansson, sportchefen där. Jag pratade även med ”Jeppe” Thörnberg som jag känner sedan jag spelade i Södertälje. Allt kändes bra för mig och sedan pratade också jag en del med familjen, mamma, pappa och så vidare om att flytta dit upp.

Vad ser du som ditt personliga mål med att komma hem och spela med Björklöven nästa säsong?
– Personliga mål… Jag vill vinna varje match så målet måste bli att ha noll i förlustkolumnen, avslutar Niklas Lundström ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch