Tobias Pehrsson tar klivet till Djurgården.
Nyheter

Nytt strategiskt tänk ska ta Almtuna till toppen: ”Vårt mål är att spela i SHL”

ANNONS

Almtuna har varit en av de hetaste klubbarna sedan förra säsongen tog slut. Man har värvat flera starka namn, och nämns som en utmanare till toppen av HockeyAllsvenskan. Ett nytt strategiskt sätt inom klubben ligger bakom klubbens lyft.
– Det känns ju fantastiskt att vi har kunnat locka till oss spelare som haft andra alternativ. Trots att vi inte haft samma budget som många andra lag har vi fokuserat på andra kärnvärden, förklarar sportchefen Tobias Pehrsson för hockeysverige.se.

Almtuna har, trots att man kommer från storstaden Uppsala, nästan setts lite som en ful ankunge i svensk ishockey. Usel arena, svagt publikintresse, och allt som oftast ett lag som inte innehåller några större profiler på isen. Stjärnglansen har i stället funnits i båset, där OS-vinnaren Niklas Eriksson och den tungt NHL-meriterade Marcus Ragnarsson stått.

De har stått där tillsammans med Tobias Pehrsson. Den assisterande tränaren som blev sportchef, och nu har värvat ihop ett av HockeyAllsvenskans mest intressanta lag. Almtuna nämns nu med en helt annan respekt än tidigare, och ses till och med som en aspirant till toppstriden nästa säsong.
– Under de år jag varit i A-laget har vi tippats på plats 14 hela tiden, i princip. Så är det inte riktigt nu. Nu ser man att vi är femma, sexa, fyra, tvåa och så vidare. Det är en ny situation för klubben. Hur hanterar vi det om vi torskar sju av tio matcher? Och vad händer om vi vinner nio av tio? Vi måste förbereda både styrelsen och laget på att det kan hända. Vi måste hitta ett sätt att hantera allting mentalt, redan nu. Där ligger tankegångarna just nu, berättar han för hockeysverige.se.

Tre namn till ska in i den redan starka truppen, och två av dem ska vara beredda att ta en topproll. Om de två spelarna som just nu är nära att bli klara för klubben skriver på kan man bli att ”räkna med på allvar”, som Tobias själv uttrycker det.
– Då kanske trycket ökar ännu mer. Men å andra sidan ser jag det som en jävla trigger att få slå ur underläge med Almtuna. Jag känner att det bara finns möjligheter, och tänker inte att jag har massa krav som gör att jag blir kvävd. Och jag tror det är så man måste tänka. Då kan vi bli att räkna med på riktigt.

Collage

Oskarsson och Carlson.

Anledningen till att Almtuna helt plötsligt kunnat lockat till sig starka namn som Albin Carlson, Adam Deutsch, Marcus Oskarsson och VM-spelaren Mathias Trettenes är det nya strategiska tänk Tobias Pehrsson beslutat sig för att införa i klubben. Ett tänk där man på ett tydligt sätt satt upp en plan för en spelare, och visat vilka visioner klubben har. Detta har sedan paketerats ihop, och visas upp för agenter i när det diskuterats värvningar.
– Nummer ett handlar om klubben. Vad har den för mål och visioner? Hur ser handlingsplanen ut? Vilken typ av ishockey vill vi spela? Där försöker man få den andra parten att förstå helheten med vilken klubb det är spelaren kommer till. Det handlar om att kunna vara väldigt tydlig med det vi vill kommunicera ut till spelaren som klubb.
– Nummer två handlar om lagbygget. Vilka tankar har vi där? Hur ska vi spela? Sådana frågor. Och nummer tre handlar förstås om spelaren på individinivå. Vilka planer vi har för den, vad vi vill se från spelaren. Vi förklarar vad vi anser är spelarens styrkor och svagheter. Då blir det någonstans väldigt tydligt hur vår kravbild ser ut på spelaren, och vad vi förväntar oss av den.

Man hör att det är en, minst sagt, förhoppningsfull sportchef. Projektet är bara i sin linda, men man nämns alltså redan som ett tänkbart topplag i serien.
– Vi har hållit på ett halvår, och säsongen har inte ens börjat än. Låter man det gå några år, och vågar se det långsiktigt, så vet vi att vi kommer vara i den övre delen av allsvenskan. Sen är det tillfälligheter som avgör om man går upp eller inte går upp, och det är mycket som ska klaffa för att det ska bli fallet. Men huvudsaken är att man har maximerat möjligheten till att kunna göra det. Det gäller att neutralisera alla möjliga hot.
– Vi har ett mantra som är ”allt börjar med en tanke”. Det finns så mycket mer i varje människa som vi inte vet om, utan ligger latent i kroppen. Det finns krafter i oss som vi inte känner till. Och det gäller att få spelarna att förstå det. De måste våga gå ut på djupt vatten och utmana sig själv. Även om det finns ett slut någonstans måste man våga se bortom det.
– Vårt mål är att vi ska spela i SHL, men vi har ingen tidsram för det. Vi har redan kommit långt i den sportsliga processen, men det gäller att ha få lite extra pusselbitar på plats och att ha lite tur. Det måste gå stolpe-in någon gång då och då.

BB140920PA202

När Tobias Pehrsson tog rollen som sportchef för Almtuna IS fanns ingenting. Inga spelare var kontrakterade, inga ledare, ingen sjukgymnast. Ingenting. Nu är situationen en helt annan för Uppsalaklubben, som helt plötsligt blivit het för spelare runt om i Sverige.
– Det läget som var när jag kom till klubben hade nog aldrig hänt i svensk hockey tidigare. Det var en jäkligt unik situation, inte minst för Almtuna, och trots det har vi nu lyckats skapa en verksamhet som gör att tränare vill vara här, spelare vill förlänga, och spelare vill komma hit utifrån. Det rings ganska friskt till mig från agenter om spelare som vill hit.
– Jag har paketerat våra tankar och idéer och öppenhjärtligt presenterat det för agenterna. Det visar hur viktigt det är att kommunicera sina avsikter och sina mål, och förklara hur plattformen ser ut här. Även om spelare och tränare kommer och går så måste plattformen vara densamma. Spelarna gillar det där, på något vis. De tror på bilden vi målar upp.
–  Jag ska vara ärlig och säga att Almtuna tidigare inte har haft någon som helst strategi vad man vill med klubben eller laget. Vad har man för filosofi eller arbetssätt? Hur jobbar man med individuella utvecklingsplaner? De tankarna har inte existerat. Om jag vore agent åt massa duktiga spelare som jag ska sätta i en ny klubb så skulle jag vilja veta hur klubben tänker. Jag skulle vilja veta hur de resonerar kring lagbygget, och individen själv. Utan den informationen skulle jag inte sätta spelaren i den klubben. Det var min andemening med hela tänket.

BB150228ZU033

Almtunas oglamorösa hemmahall.

Osexiga Gränbyhallen, och ett minst sagt skralt publikintresse skrämmer inga spelare, menar Pehrsson. Yngre spelare, som är det han fokuserat på med det nya strategiska tänket, värdesätter andra saker.
– Jag har pratat med många agenter, och för många spelare handlar det inte om publikintresset, vilka faciliteter man har eller hur mediabevakningen ser ut. När man har med yngre spelare att göra är det andra saker som spelar roll. Det känns ju fantastiskt att vi har kunnat locka till oss spelare som haft andra alternativ. Trots att vi inte haft samma budget som många andra lag har vi fokuserat på andra kärnvärden.
– Även om vi haft samma ledarstab några år blir det här som en nystart för oss. Vi hade det tufft förra säsongen, med rekonstruktionen. Vi går in i en ny fas som klubb, och det känns som att det är mer på riktigt den här gången, säger Tobias Pehrsson.

Att några spelare skrämts bort till följd av den mycket detaljerade framtidsplanen för klubben känner han inte till.
– Det är klart att vi inte fått precis alla spelare vi velat ha, men av det är av den anledningen vet jag inte. Samtidigt är det, som du säger, viktigt att det inte blir för detaljerat och strukturerat. Det måste finnas lite finess och känsla i det också.
– Men vi har fått de spelare vi velat ha, och fått behålla exakt de spelare vi ville behålla. Så det är klart det känns bra.

Målet är att Almtuna ska vara en av de ledande föreningarna i Sverige när det gäller att utbilda spelare. När det gäller det resultatmässiga är SHL det tydliga målet för Uppsalaklubben.
– Vi har ett mål att vi ska växla upp spelarbudgeten med 50 procent inom tre år, och det känns fullt realistiskt på alla håll och kanter. Och någonstans inom fem år finns det absolut en möjlighet att vi kan vara i SHL. Men allt börjar med en tanke. Vi kan gå upp till SHL redan nästa säsong. Det gäller bara att få folk att tro på det. Då kan man flytta berg.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan