Johan Hedberg.
SHL

The Moooooooose – Old School Hockey Johan Hedberg

Just nu jagar han sin första Stanley Cup-titel med San José Sharks, där han numera arbetar som assisterande coach. Men historien om Johan Hedberg är betydligt intressantare än så. I dagens Old School Hockey möter ni en uthållig och pålitlig målvakt som fick ett sent genombrott och höll sig kvar i NHL tills han var över 40 år gammal.

”Jaha, när du ringer, Ronnie, då vet man att karriären som spelare verkligen är över ha ha…”

Så lät det då Johan Hedberg svarade borta i New Jersey när jag ringde honom för den här intervjun. Antagligen, jag skriver antagligen faktiskt, så är åren som spelare över för Johan Hedberg eftersom han först valde att första tacka ja till ett målvaktstränarjobb i Albany, farmarklubben till NHL-laget, New Jersey Devils för att den här säsongen kliva in som assisterande tränare och målvaktscoach för Stanley Cup-finalisterna San José Sharks.

Vi börjar resan tillsammans med en av svensk hockeys största målvakter senaste 20 åren uppe i Leksand, även om han från början faktiskt är född på Nacka BB. När Hedberg växte upp i Leksand var först och främst Christer Abris och Göran Högosta målvakter i Leksands IF.
– Den jag minns främst var ändå Stefan Lunner. Christer Abris minns jag väl en del, men Göran Högosta minns jag inte som målvakt i Leksand. Lunner var i alla fall min idol när jag växte upp.
– Lunner hade jag senare som både målvaktstränare och assisterande tränare åt Wayne Fleming i Leksand. Dessutom hade jag honom som målvaktstränare i landslaget också.

Foto: Arkiv

Hur var det att växa upp som hockeybarn i Leksand?
– Det var perfekt. Jag bodde i Alvik, som är en liten by utanför Leksand. Vi hade en egen liten rink i byn bredvid som våra pappor och mammor spolade upp. Det var ofta att man direkt efter skolan stack ner dit och sedan blev det hockey hela kvällarna. Mamma brukade klä på mig målvaktsutrustningen hemma. Hon stoppade in mig i bilen och sedan var det bara att åka rakt ut på isen. Sedan stod jag där. Det var ett drömliv på så sätt.
– Man såg fram mot dagarna då det var träningar i ishallen. Det var alltid veckans höjdpunkt.

Trots att Johan Hedberg växte upp i en av alla hockeytokiga byar runt om i Leksand var det ingen från hans närmaste bekantskapskrets som tog sig upp till Leksands elitserielag.
– Nej, och jag var nog den enda hockeykillen där ute, i alla fall i min årsgrupp. Det var några killar som var lite äldre och spelade i Leksand under pojkåren.

DEBUTERADE MOT RÖGLE

En spelare som är ett år äldre än Johan Hedberg och uppväxt i Leksand är Fredrik Jax, son till tidigare storspelaren Hans Jax, och som gjorde två elitseriesäsonger med Leksand innan han flyttade över till USA för spel.
– Inne i Leksand fanns det ju ett gäng som kom från Leksand och spelade i Leksands IF. ”Jacken” var en av dom killarna. Det var ganska många som var från Leksand under junioråren, Fredrik Sporre, Tomas Andersson, Erik Nilsson… Det var kanske var runt tio man i laget som var Leksandskillar.

Säsongen 1992/93 har Wayne Fleming klivit in i Leksands bås. Målvakter när säsongen startar upp är Åke Liljebjörn och dagens målvaktstränare i Leksand, Jonas Levén. På grund av skador väljer Fleming att även lyfta upp Johan Hedberg i A-truppen för att debutera i elitserien.
– Debuten är en av dom matcher som jag minns starkast faktiskt. Åke Liljebjörn blev sjuk under juluppehållet och sedan blev även Jonas Levén skadad. Vi mötte Rögle hemma (vinst 4-1) och det var en riktigt kul match.
– Som jag minns det spelade jag ett helt okej målvaktsspel, men jag hade ett lite missförstånd med Tomas Jonsson när han och jag skulle växla puck. Han tittade bort just när jag slog pucken till honom så pucken gick till en Röglekille som kunde lägga in den i tom kasse. Jag fick ett ont öga från Jonsson, men det var inte sista gången jag fick det från honom, skrattar Johan Hedberg.

Foto: Arkiv

Det var inte bara Tomas Jonsson som var en stark profil i Leksand vid den här tiden. I truppen fanns också namn som Magnus ”Sigge” Svensson, Niklas Eriksson, Jonas Bergqvist, Markus Åkerblom, Greg Parks, Jarmo Mäkitalo, Tomas Srsen, Örjan Lindmark och så vidare.
– Det här var killar som jag hade respekt för, helt klart. Man ville ju så gärna passa in. För mig var det som en stor dröm som gick i uppfyllelse. Samtidigt fanns det en del yngre killar som var ungefär i min ålder, Niklas Eriksson, Markus Åkerblom och så vidare, vilket hjälpte till en hel del för mig att komma in i allt.
– Även Andreas Karlsson kom upp i laget strax efter mig, så jag var inte helt ensam om att vara en ung spelare där uppe första säsongen.

Hur fungerade samarbetet inledningsvis med Åke Liljebjörn och Jonas Levén, trots allt klev du upp som junior och aspirerade på deras platser?
– Klart att det vart en konkurrenssituation, men framförallt var det mest taskigt för ”Levvan”. Jag fick ju förtroende direkt av Fleming och fick även stå våra två matcher i slutspelet medan ”Levvan” blev förpassad till juniorlaget.
– Åke var ju i Leksand som en redan etablerad landslagsmålvakt. Klart att det då var tufft för dom båda. Sedan kom Åke tillbaka säsongen efter och var fantastiskt bra. Då förpassade han mig tillbaka till bänken i stället.

Upplevde du några ”hard feelings” mellan er eller hade ni ändå en bra relation?
– Vi hade en bra relation. ”Levvan” och jag är goda vänner än idag. Åke var en otroligt proffsig målvakt, väldigt noggrann, mycket vältränad och framförallt väldigt rolig. Han var en stor glädjespridare i laget.

”FLEMING BETYDDE OERHÖRT MYCKET”

Tränaren Wayne Fleming, som avled i mars 2013, kom att bli en viktig figur i Johan Hedbergs hockeyliv.
– Fleming var den som tog Leksand och kanske även svensk hockey till nästa nivå. Han höjde träningsdosen en hel del och han införde det här med video. Killarna var kanske vana att gå hem efter träningen och vi blev kanske lite chockade när vi hade en timmes videokollande kvar efter träningen var slut. Den biten lyfte han upp till en helt ny nivå.
– Han ställde också oerhört höga krav. Det gjorde han framförallt på dom killarna som han trodde på. Jag hade det ganska tufft med Wayne ibland och han gav mig en hel del skit. Han försökte bryta ner mig lite för att sedan bygga upp mig igen.
– Det var tufft då, men sedan förstod man i efterhand vad han menade för något och vad han ville åstadkomma.

Hade du kontakt med Wayne Fleming efter det att du flyttat över till Nordamerika?
– Ja, det hade vi. Det var ju så att vi sågs på en del matcher och det var alltid otroligt kul att träffa Wayne. Han har ju betytt jättemycket för mig och min karriär. Dessutom var han en väldigt mjuk människa. Han brydde sig verkligen om allihop och hade alltid nära till både tårar och skratt. Det kom alltid en tår i ögat på honom när vi sågs.

Leksand plockade in nya bra och etablerade spelare säsong efter säsong under Wayne Flemings tid och det kom även fram en drös bra juniorer. Trots det lyckades aldrig Leksand att gå hela vägen under dom här åren.
– Det där har jag också funderat över. Fleming kanske matchade vissa av toppspelarna lite för hårt. När sedan slutspelet kom så orkade dom inte riktigt hela vägen. När dom skulle rycka in en extra växel då slutspelet började så fanns inte riktigt kraften där. Det tror i alla fall jag var en av anledningarna till att vi aldrig vann SM-guld.

Foto: Arkiv

Redan under säsongen 1993/94 kallar förbundskaptenen Curt Lundmark Johan Hedberg till landslagsspel. Dessutom får han chansen som tredjemålvakt i VM 1994 bakom Roger Nordström och Tommy Salo.
– Det var riktigt roligt. Jag spelade i Vikingarna (B-landslaget) under ganska många år. Jag hade precis kommit tillbaka från en turnering i St Petersburg 1994. När jag kom hem ringde telefonen hos mamma och pappa där jag bodde. Om det var Curre eller Pelle Mårts som ringde minns jag inte, men man sa att jag skulle åka med på ett landslagsläger och även åka med till VM.
– Va? Jag trodde att dom skojade, men det gjorde dom inte. Vi åkte först till Tjeckien och spelade några landskamper och sedan åkte vi till VM-turneringen i Italien. Det året vann vi brons. Den här turneringen var jätterolig och utvecklande för mig. Det sporrade mig givetvis mig till att jobba ännu hårdare.

Självklart var Johan Hedberg mycket överraskad när samtalet från förbundskaptenen kom.
– Ja, det var jag. Jag hade inte alls räknat med landslagsspel eller att åka med till VM. Det var ganska många äldre målvakter i elitserien vid den här tiden. Sedan var vi några stycken, jag, Tommy Salo, Petter Rönnqvist och även Erik Granqvist var med en del, som var lite yngre. Man ville då få med någon yngre i landslaget som kunde vara med för att se och lära lite och kanske vara med i framtiden. Det blev jag.

Vad har det betytt för din utveckling att spela och dela omklädningsrum med spelare som Peter Forsberg, Tommy Salo, Nicklas Lidström, Mats Sundin och så vidare.
– Man tävlade jämt. Det har jag egentligen gjort i allting och oavsett vad det var så ville man vinna. Att då få mäta sig med ”Foppa”, ”Sudden”, Markus Näslund och dom här killarna var en test på om jag klarade av att vara på den nivån som dom var.
– Man vet ju inte riktigt om man verkligen räcker till. Givetvis vill man och tror det, men det här var verkligen ett kvitto på att jag verkligen kan det här. På landslagslägren fick jag känna på vilken kaliber dom verkligen låg på.

Hur förändrades Leksand när Torgny Bendelin kom in som tränare efter Wayne Fleming?
– Torgny är en intressant person. Han hade framgångar med AIK och han tyckte själv att han hade dom bästa lösningarna på de flesta problemen. Det var ganska mycket nytänkande med lite meditationer, yogatankar och det stuket.
– Vi hade Torgny som tränare när vi gick till semifinal 1997. Då hade vi också ett fantastiskt bra lag. Han var duktig och jag trodde nog att han i framtiden skulle bli A-landslagscoach. Torgny var en skön person och jag har full respekt för honom.

”LEMIEUX ÄR EN FANTASTISK MÄNNISKA”

Foto: Arkiv

Efter säsongen 1996/97 väljer Johan Hedberg att lämna Sverige för spel i Nordamerika. Han kom att representera tre klubbar under sin första säsong där, Manitoba Moose, Detroit Vipers och Baton Rouge Kingfish.
– Jag blev draftad av Philadelphia 1994 då jag var 21 år. Jag hade satt upp olika mål som att spela i A-laget, landslaget och NHL. Andra fick åka över för att visa upp sig på camperna och lite grejer, men till mig hörde Philadelphia aldrig av sig. Man sa att jag behövde spela i landslaget. När jag hade gjort det så sa man till mig att jag behövde vara förstamålvakt i landslaget. Det var ju inte så lätt för när det blev en VM-turnering så kom Tommy Salo hem och då var det han som var etta i alla fall.
– Då valde jag att lämna Leksand ändå och skriva på för ett independentlag i IHL, Detroit Vipers. Jag var i Detroit fram till OS i Nagano. När jag var på OS ringde telefonen och det var någon som berättade att jag var trejdad till Manitoba uppe i Winnipeg.
– När jag kom hem från Nagano packade jag en väska och åkte upp till Winnipeg. Där hade jag det fantastiskt kul och trivdes mycket bättre där än vad jag hade gjort i Detroit. Manitoba var en hockeystad, lite grann som Leksand. Det var många som var intresserade och brydde sig om vad vi gjorde. Dessutom gick det väldigt bra under den tiden som jag var där.

Varför valde du att åka hem till Leksand efter den säsongen?
– Först stack jag över på campen själv. Sedan kom Pernilla och vår dotter över när säsongen började i stort sett. Dom åkte hem vid jul och när dom kom tillbaka åkte jag direkt till OS och när jag kom tillbaka därifrån åkte jag till Winnipeg. Då kom familjen upp dit en sväng och sedan åkte dom hem till Leksand.
– Samtidigt väntade vi vårt andra barn och Pernilla var väl inte så hög på Winnipeg då. Jag tänkte att ”Ja, ja, jag har väl gjort det här nu”. Jag kände även att Leksand var ett bra alternativ och skrev på ett långtidskontrakt med Leksands IF. Jag skrev på för fem år med Leksand, men hade en out-klausul om det skulle bli något mer med NHL. Jag tänkte att det blir ju ändå ingenting.
– Innan säsongen hade börjat i Leksand fick jag reda på att San José hade trejdat till sig mina rättigheter och ville att jag skulle komma över för att se deras organisation. Då tänkte jag att det här med Leksand kanske var dumt. San José var lite tjuriga över att jag inte kunde komma, men jag hade ju kontrakt med Leksand. I januari eller februari kom vi överens om att jag skulle komma över och testa året därpå.
– I början när jag kom över fick jag spela i Kentucky tillsammans med Miikka Kiprusoff.  Jag fick även träna under San Josés målvaktstränare, Warren Strelow, en fantastiskt duktig målvaktstränare, och han hjälpte mig oerhört mycket. Utan hans vägledning hade jag aldrig kommit så här långt eller lyckats i NHL.

Hur minns du själva NHL-debuten efter att du hade trejdats till Pittsburgh?
– Då var jag tillbaka till Winnipeg (Manitoba), min andra vända. Vi var ute på en road trip. Det här var precis innan trejding deadline. Jag minns att vi förlorade mot Cincinnati med 7-1 den kvällen och vi skulle åka hem nästa dag. Jag pratade med Pernilla på telefon och jag sa att det inte kommer att bli något NHL-spel. Jag var 26 år gammal så nu var det nog kört. Hon sa ”Det kommer nog hända något nu, du blir nog trejdad”. Men det var ingenting som jag trodde på.
– Vi kom hem till Winnipeg. Familjen mötte upp och hämtade mig på flygplatsen. Då stod vår General Manager, Randy Carlyle, och snackade i telefon. Pernilla säger då ”Du ska se att nu blir du trejdad”. Mycket riktigt så kallar Randy upp mig och säger ”We have traded you to Pittsburgh”.
– Vad sjutton är det här?
Jag trodde att Pittsburgh letade efter en etablerad målvakt som kunde ta laget till slutspelet. Jag frågade om jag skulle åka dit och spela i farmarlaget, men det visade sig att man hade följt mig hela året och att jag var rätt kille.

Under säsongen hade Johan Hedberg vaktat Manitobas kasse i IHL 46 matcher och hade den fina räddningsprocenten 91,20.
– Jag kom ner till Pittsburgh nästa dag och vi hade match mot Islanders. Den matchen satt jag på bänken. Dagen efter åkte vi iväg för att möta Tampa och Florida ”back to back”. Jag fick beskedet att jag skulle spela mot Florida.
– Så laddad har jag aldrig varit i mitt liv som jag var inför den matchen. På morgonen kom en reporter och sa ”Du vet väl att Pavel Bure får minst tre frilägen ikväll”? Jag svarade ”Nej, det vet jag inte”. Efter tio minuter av matchen kommer Bure fri från rödlinjen, fintar ett skott och drog pucken mellan benen, 1-0.
– Sedan får han ett till friläge i andra som jag räddade och ett ytterligare i tredje perioden. Han fick sina tre frilägen, men vi lyckades vinna med 6-3 och jag räddade 44 skott eller något ditåt. Det var en fantastiskt kul debut.

Mario Lemieux. Foto: All Over Press

Hur var det att umgås och även spela med killar som Mario Lemieux och Jaromír Jágr?
– Det var häftigt. Det året hade vi inte vilket lag som helst. Lemieux gjort comeback. Dessutom hade vi Jágr, (Alexej) Kovaljov, (Martin) Straka och så vidare. På det viset var det ett underbart profillag. Alla kom fram och hälsade när jag kom upp dit utom Jagr. Efter matchen mot Florida, då jag stod och duschade, kom han fram och sa: ”bra match” och frågade hur det kändes. Jag svarade att det kändes bra och att det är lättare att spela när man får mycket att göra. ”Jaså, då kanske du kan få 60 skott på dig i nästa match” sa han då.
– Det var första gången vi snackade med varandra. Sedan var det inga problem. Mario är en fantastisk människa och med en otrolig aura runt om sig och en person som alla såg upp till. Trots att han var ägare till laget och den största stjärnan var han ändå en i gänget.

”NÄR VI GICK UPP MED LEKSAND VAR BÄSTA KÄNSLAN JAG HAFT”

När Johan Hedberg kom upp till Pittsburgh så fanns ytterligare en svensk på plats, Hans Jonsson, som kom till klubben 1999.
– Hasse var den enda svensken där tillsammans med mig. När jag kom till Pittsburgh gav han mig en liten inblick i vad som krävdes och hur det funkade i ett NHL-lag. Jag hade ju inte varit på den nivån tidigare.
– Det var skönt att han var där och han spelade otroligt bra första året jag var där och vi gick till slutspelet. Vi umgicks en hel del på resorna givetvis, men även vid sidan av med både Hasse och Linda. På den tiden hade dom inga barn.

Foto: Arkiv

Efter tre säsonger i Pittsburgh trejdas Johan Hedberg, nu ”The Moose” kallad, till Vancouver Canucks där han blir lagkamrat med en rad svenskar.
– Det var ett år med mycket skador och mitt spel gick lite upp och ner. Trots det var året i Vancouver ett av dom roligaste jag har haft. Vi hade ett fantastiskt gäng med svenskar, ”Macke” Näslund, Sedinarna, Magnus Arvedson, Mats Lindgren och Mattias Öhlund. Vi hade skitroligt tillsammans.
– Som jag sa så gick det inte så bra för mig på isen och jag hade inget större förtroende hos Marc Crawford. Vancouver var ett fantastiskt ställe att bo på plus att jag fick jobba under en ny målvaktstränare, Ian Clark, som även varit i Modo och numera är målvaktstränare i Columbus. Han lärde mig mycket av det nya målvaktsspelet. Det här med att jobba med att stå på knäna och närspelet. Saker som inte jag var så bra på.
– Det kanske också var en av anledningarna till att det gick lite tungt. Det var lite ombyggnad av spelsätt och spelidé. Det tog något år innan jag kom tillbaka till tryggheten i spelet, men Ian gjorde mig till en bättre målvakt än jag var innan.

Säsongen 2004/05 var den en så kallad lockout, vilket innebar att Johan Hedberg åkte hem till Sverige för att spela upp Leksand i elitserien.
– Jag var skadad under slutet av säsongen i Vancouver och hade opererat axeln på sommaren. Jag spelade ingenting före jul utan kom in när Superallsvenskan började. Det var jag och Johan Backlund som var målvakter, men framförallt hade vi ett för bra lag för allsvenskan. Vi var helt överlägsna. Sedan hade vi killar som var tungan på vågen, där framförallt Michael Ryder var otroligt bra. Även Francis Bouillon var också en otroligt bra värvning. På slutet kom det in killar som Tomas Kucharik och Rudolf Huna, som också gjorde viktiga mål.
– Personligen tyckte jag att säsongen var kul, men samtidigt var det en stor press att komma hem. Vi hade ett mål och det var att vi skulle gå upp. Nya arenan höll på att byggas och man skulle riva den gamla ishallen. På det viset stod det rätt mycket på spel.
– När vi leder hemma mot Nyköping med 7-1 och publiken hoppar och sjunger att vi är tillbaka är nog den bästa känsla som jag har haft i mitt liv.

Var det en speciell gruppdynamik i det här laget?
– Nej, egentligen inte. Det var en stor spelaromsättning. I stort sett halva laget från början av säsongen försvann. Spelarna som kom in var bra pusselbitar och som tillförde laget något. Där hade ”Masken” (Anders Carlsson, sportchef) lyckats otroligt bra.
– Framför allt minns jag hur viktig Ryder var och vilka viktiga mål han gjorde. Hade vi kört fast i någon match gjorde han ofta en soloprestation och ett fantastiskt mål. Det här drog hela gruppen framåt.

Johan Hedberg återvänder till NHL efter lockoutsäsongen. Det blir en säsong i Dallas innan han flyttar till Atlanta. Där blir Hedberg kvar i fyra säsonger.
– Det var fyra roliga säsonger Atlanta. Niclas Hävelid var också där. I dag är han en av mina bästa vänner inom hockeyn. En kul och proffsig kille. Jag önskar att alla skulle få chansen att få spela med Niclas Hävelid och lära sig hur det ska gå till. Vi hade kul tillsammans, är lika gamla, har barn i samma ålder och våra fruar umgicks.
– Sedan kan jag tycka att Atlanta var, inte misskött, men det var mycket strul vid sidan av och vi kom aldrig riktigt loss med spelet. Vi hade ett kanonlag ett par av åren och när vi gick till slutspel (2006/07) och förlorade mot Rangers hade vi material för att kunna vara bättre.

Du var förstamålvakt i Atlanta före bland andra Ondrej Pavelec och många säger att du aldrig varit bättre än under dom här säsongerna, håller du med om det?
– Jag skulle säga att mina två eller tre sista säsonger i Atlanta är mina bästa. Dels behärskade jag det nya spelsättet som jag lärt mig av Ian Clark. Samtidigt kände jag en trygghet i mig själv och även i laget. Det fungerade på alla sätt och vis.
– Från början var jag andremålvakt bakom Kari Lehtonen. Kari hade en hel del skadeproblem och förutom första säsongen i Atlanta spelade jag i stort sett hälften av matcherna alla säsonger.

Foto: All Over Press

”HADE VÄLDIGT KUL MED BRODEUR”

Inför säsongen 2010/11 får Johan Hedberg beskedet att hans tid i Atlanta är slut. I stället fick han flytta till New Jersey där han fick spela tillsammans med bland andra Martin Brodeur.
– Jag tycker att jag blev lite orättvist behandlad i Atlanta. Pavelec hade i stort sett inte bevisat någonting. Han skulle få ett kontrakt som var bra mycket bättre än mitt trots att jag hade spelat mycket bättre än vad han hade gjort. Jag förstod inte varför och jag tycker att jag var värd lite mer respekt.
– Jag trodde ändå att det skulle lösa sig med Atlanta och när trejding deadline kom i juni var jag övertygad om att jag skulle bli kvar där tills jag såg på datorn att man hade sajnat upp Chris Mason i stället.
– Det blev lite panik eftersom jag redan hade sagt nej till ett par andra klubbar som hade ringt. Nu satt jag där och hade ingenting. Jag minns att jag tänkte att ”jäklar, det här var inget bra”. Då hörde New Jersey av sig och det löste sig på ett bra sätt.

Foto: Arkiv

Vad är dina starkaste intryck från dina säsonger i New Jersey Devils?
– Finalerna 2012 var givetvis en fantastisk upplevelse. Sedan var det tråkigt att jag inte fick spela någonting i slutspelet förutom en och en halv period. Det var ändå kul att se vad det är som funkar i ett lag när man går så långt, vad som händer i gruppen, varför det funkar så bra och hur vi växte tillsammans.
– Jag hade även ett par av mina bästa hockeyår i New Jersey. Den säsongen (2010/11) som Jacques Lemaire kom in efter jul låg vi toksist. Vi hade förlorat 23 matcher och vi kom tillbaka och höll nästan på att gå till slutspel. Det var en helt otrolig upplevelse.

Hur var relationen mellan dig och Martin Bordeur i New Jersey?
– Väldigt bra. Han är ett år äldre än jag, men vi har också mycket gemensamt. Vi har barn i samma ålder och kommer från samma tidsålder inom hockeyn. Vi hade väldigt kul ihop och jag hade min roll klar. Jag hade inget intresse av att utmana på så sätt heller. Min utmaning var att spela så bra som möjligt när jag fick chansen, men det var aldrig tal om att jag skulle ta hans plats.

Martin Brodeur. Foto: All Over Press

Martin Brodeur och Johan Hedberg kom också att bli lite som pappor för New Jersey Devils.
– Vi var ju äldst. Marty hade varit med under så många år med det här laget. Han har sett hur det har fungerat och hur New Jerseys väg hade varit. Hade vi lite möten eller lite problem väntade alla på vad han skulle säga. På det sättet var han en ledare för det här laget trots att han var spelare.

Hade du helst velat spela ytterligare några säsonger?
– Jag hade ingen tanke på att sluta det året som jag blev utköpt av New Jersey. Jag var på draften när trejden hände och det blev som en liten chock. Jag ville självklart hitta på något annat och ett tag var en trejd nära. Grejen var att jag hade flyttat familjen från Atlanta till New Jersey och det kändes inte rätt att dom skulle behöva flytta en gång till. Fanns det en klubb som man kunde ha pendlingsavstånd till så kunde det fungera. Vi satte det sociala före mitt ego så att säga.

BLEV VÄRLDSMÄSTARE 1998: ”EN KUL RESA”

– Jag hade ett par lag som jag kunde gå till, men på sätt och vis var jag inte mentalt förberedd på att inte göra någonting och jag höll det också öppet hela förra säsongen. Jag hoppades fortfarande på ett anbud fram till att du ringde. Nu är det ju kört, skrattar Johan Hedberg.

Foto: Bildbyrån

Du har spelat två OS och ett World Cup, vilket är störst?
– För mig var World Cup störst. Då spelade jag fortfarande i Sverige. Jag fick inte spela någonting utan satt bara på bänken i en eller två matcher. Det var också mycket att se och lära.
– OS-turneringarna blir kanske lite annorlunda för hockeyfolket jämfört med dom andra sporterna som jobbar mot OS hela året. Exempelvis var det en lång resa till Nagano, stor tidsomställning, snabbt in, match, snabbt ut och sedan tillbaka hem. Man får inte riktigt den här OS-känslan.

Vid VM 1998 fick Johan Hedberg vara med om att spela hem ett VM-guld till Sverige.
– Det var en kul resa. Det var mitt första år i USA. Jag hade varit i Nagano och hade flängt runt en hel del det här året. I VM kände jag lite mera att här kanske jag kan få chansen att spela. Det hör till saken att Tommy och Tommy, Salo och Söderström, spelade otroligt bra i alla turneringar under dom här åren. Det fanns liksom ingen anledning att byta ut någon av dom.
– Som vanligt spelade Tommy Salo otroligt bra och hans spel i finalerna mot Finland är bland det bästa målvaktsspel som jag har sett. Han höll ju nollan i bägge matcherna. Han och Ari Sulander hade ett mäktigt målvaktsspel i dom två matcherna.
– Det var så tajt och bra målvaktsspel så det kändes som att det skulle räcka med ett mål för att vi skulle vinna. Då kommer den här studspucken från Tornberg. Det är sjukt hur man kan komma ihåg vissa saker så väl, men jag minns att jag tänkte att det här kan räcka.

Hur minns du folkfesten på Sergels Torg när ni kom hem?
 – Den minns jag ju också. Det var en häftig känsla att få dela den här glädjen med allt det här folket. Det är något som man kan tänka tillbaka på och som ger en härlig känsla i kroppen.


Foto: Ronnie Rönnkvist

BLEV COACH I SAN JOSÉ: ”EYE IN THE SKY”

Inför förra säsongen lade Johan Hedberg målvaktsspaden på hyllan och satsade på en karriär som målvaktstränare med start i Albany Devils. Men inför årets säsong ringde hans tidigare tränare i New Jersey, Peter DeBoer, som nu coachar San José och frågade om inte Hedberg var sugen att komma dit ner för att bli assisterande coach och målvaktstränare. Ett jobb som Johan Hedberg givetvis inte kunde tacka nej till.
– Min roll i San José är, som sagt var, målvaktstränare och assisterande tränare. Jag har bägge titlarna så att säga. Under själva matcherna sitter jag som ”eye in the sky” på läktaren. Därifrån kommunicerar jag med en av våra assisterande tränare på bänken, men jag kommer även med lite input i periodpauserna, säger Johan Hedberg och fortsätter med att berätta hur en matchdag kan se ut för honom.
– Oftast träffas vi coacher och går igenom antingen matchen innan eller den match vi ska spela. Sedan träffar vi killarna vid rinken för värmning, möten och videogenomgångar. Sedan brukar det bli någon sorts egenträning för att hålla igång. Efter det blir det lite vila och sedan är det match.

Är det mer jobb nu som coach under en matchdag än det var som spelare?
– Så är det absolut. Mycket mer jobb för mycket mindre pengar.

Vad är den stora skillnaden?
– Man måste tänka mycket längre framåt i tränarrollen. Som spelare behövde du aldrig tänka längre fram än till nästa match. Det var i stort sett en dag i taget.
– Nu planerar man kanske månadsvis, lägger upp det här med målvaktsrotation, träningsupplägg, vila och hur man ska gruppen att fungera på bästa sätt under lång tid. Innan hade jag bara mig själv att fundera på. Nu har jag ett helt lag som måste finnas i åtanke.

Just arbetsrelationen med Peter DeBoer är något som den nu 43-åriga före detta OS-målvakten uppskattar.
– Vårt samarbete fungerar jättebra. Vi kände varandra ganska väl från min tid i New Jersey. Jag hade ganska bra koll redan innan på hur han jobbar, tänker och så vidare.
– Sedan var det såklart en liten inlärningsperiod där vi fick känna lite på varandra, bland annat vilken sorts feedback man kan ge. Han är otroligt intelligent och jag lär mig jättemycket genom att se hur han jobbar, men framförallt hur han förmedlar sig.

Johan Hedberg och Peter DeBoer har även en mycket bra fungerande relation vid sidan av hockeyn?
– Vi bor ihop, jag, Pete DeBoer och Steve Spott (assisterande coach). Vi sitter alla i samma sits med familjerna på östkusten. Det blir 24/7 hockey i vårt liv känns det som.

Bor ni i samma hus alla tre?
– Ja, exakt. Vi delar på en villa. Sedan försöker vi ta oss hem så ofta vi kan, när schemat tillåter. Hösten var bra eftersom vi hade ett bra schema så vi kunde vara hemma en hel del. Sedan kommer familjen hit och hälsar på när det fungerar med skolor och ledighet.
– Det har fungerat bra ändå tycker jag och det blir hockey mest dygnet runt.

Johan Hedberg har även ett nära samarbete med tidigare San José-målvakten Jevgenij Nabokov som jobbar i organisationen som development coach.
– Hans uppgift är att jobba med killarna i farmarlaget och prospects ute i olika ligor. Vi båda är tajta givetvis. Nu är både vårt farmarlag och vi på samma plats vilket är väldigt positivt. Det innebär att vi kan se våra killar ofta, alltså även dom som är i farmarlaget.
– Det skoj att jobba med honom och vi har en ganska lika syn på målvaktsspelet. Vi är eniga om ganska många saker.

Men Johan, du säger själv att du lever hockey nu i San José, men hur fungerar det att ha Pernilla och familjen kvar i New Jersey?
– Klart att det är tufft. Sedan är det tur och bra med alla kommunikationsmedel som finns i dag. Man ska också i ärlighetens namn säga att med det schema vi har på västkusten så är vi borta otroligt mycket. Det känns nästan som att det inte hade spelat någon roll just nu om dom hade bott här med tanke på att vi spenderar mycket tid på ”roaden”.
– Man får göra det bästa av det. Det är det här livet som vi lever och som man får acceptera.

Du jobbar idag i Leksands styrelse, men har det inte lockat att även komma hem till Sverige och coacha ett lag i framtiden?
– Jag har inte tänkt så långt faktiskt. Det här är min andra säsong så man kan säga att jag är rätt ny som coach. Jag har fortfarande mycket att se och lära.
– Det här jobbet föll över mig lite överraskande så jag försöker njuta av det och lära mig mycket. Sedan får vi se vart det tar vägen.

Är tanken att du ska fortsätta som målvaktscoach i framtiden eller hur ser dina planer ut?
– Samma sak där. Allt förändras hela tiden, men jag tycker att det här är jätteroligt och jag har fullt upp med att hålla i bitarna jag ska göra, skrattar Johan Hedberg.
– Skulle jag känna efter några år att jag vill ändra kurs så får vi se hur det blir den dagen. Just nu har jag inte satt upp något sådant distinkt mål, att jag siktar på det eller det. Jag har en uppgift under tre säsongen. Sedan får vi se hur det känns när den uppgiften är klar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 mars
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
18:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:30 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:30 Brynäs - Malmö SHL
19:00 Nashville Predators - Winnipeg Jets NHL
19:00 Minnesota Wild - Boston Bruins NHL
21:00 Seattle Kraken - Edmonton Oilers NHL
22:00 Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Florida Panthers - New Jersey Devils NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 19 mars
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
03:00 Los Angeles Kings - Vancouver Canucks NHL
03:30 Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks NHL
03:30 San Jose Sharks - New York Islanders NHL
12:00 AIK - Frölunda SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
15:00 Frölunda - Färjestad SHL
18:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
18:00 Buffalo Sabres - Boston Bruins NHL
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - Washington Capitals NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils NHL
00:00 New York Rangers - Nashville Predators NHL
00:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
måndag 20 mars
01:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten