André Burakovsky.
Washington

André Burakovsky – redan bättre än pappa: ”Han ska inte göra samma misstag som jag”

ANNONS

I hockeysverige.ses nya bok ”Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor” möter ni 50 av de största hockeytalangerna födda mellan 1994 och 1997. En av spelarna som porträtteras i boken är VM-aktuella André Burakovsky. Här bjuds ni på ett smakprov ur boken…

Farfar. Pappa. André. Det verkar ligga någonting i blodet hos familjen Burakovsky. I flera generationer har ishockeyintresset förts ner i släktledet. Nu är det Andrés tur att föra framgångarna vidare.

Av: Kajsa Kalméus

Robert Burakovsky anses av många vara en av Sveriges största offensiva spelare genom tiderna. Med 430 SHL-matcher och 391 poäng blev han en stor profil i klubbarna Malmö, Leksand och AIK. Hans karriär höll sig i mäktiga 27 år. Han prickade av åtta länder – och 20 olika klubbar. Men han slog aldrig igenom i NHL och knep ett SM-guld under sina elva säsonger i Sveriges högsta liga.

Roberts pappa Benny Burakovsky hade en stor inverkan på sin sons utveckling och var en uppskattad eldsjäl inom ishockeyns uppbyggnad i Malmö. Han tränade ungdomslag och A-laget i totalt 45 år innan han gick bort i december 2007.

Två generationer under Benny såddes ytterligare ett frö i ishockeyns trädgård. I februari 1995 föddes André Burakovsky, i österrikiska Klagenfurt där pappa Robert spelade vid tidpunkten. André växte sedan upp i Malmö där han spelade under i princip hela sin juniortid. Efter att han valts i förstarundan av Washington Capitals i draften 2013 tog han steget över Atlanten och spelade en säsong i juniorligan OHL. Liksom sin far blev han farlig för motståndarna med sin målproduktion och talangen gjorde hela 87 poäng under sina 57 matcher under säsongen i Erie Otters. Därmed krossade han Gabriel Landeskogs svenska rekord på 66 poäng i de kanadensiska juniorligorna.
– André har ett av de bästa handledsskotten. Man kallar honom The Lazer. Han kommer att bli mycket bättre än vad jag var, säger pappa Robert.

Redan som 20-åring hade André Burakovsky gjort fler NHL-matcher än sin far. Han inledde sin NHL-karriär i Capitals på bästa möjliga sätt när han noterades för ett mål efter knappa sju minuter in i debutmatchen mot Montreal Canadiens. Och forwardstalangen är fast besluten att bli bättre än sin föregångare.
– Pappa har haft en bra karriär och varit en bra målskytt. Jag kommer inte spela i så många lag som han gjort och absolut inte lika länge. Men jag ska slå hans karriär, säger den unge skåningen.

Far och son Burakovsky har en stark relation och står varandra väldigt nära.
– Vi pratar om allt, hela tiden, säger André om sin far.

Men Robert ser inte speciellt mycket av sig själv i sin son.
– Man brukade säga att jag behövde bara en chans för att göra två mål, men André är mer av en lagspelare. Samtidigt är han också en väldigt duktig målskytt och framspelare. Men vi är olika.

”VET INTE VAR TAKET ÄR FÖR HUR BRA HAN KAN BLI”

Under rookieåret med Washington imponerade forwarden. Säsongen avslutades med en kvartsfinalserie mot New York Rangers där André fick in två puckar bakom ryggen på Henrik Lundqvist. En av dem var dessutom matchavgörande. Och trots att Capitalscoachen Barry Trotz skickade ner talangen till AHL-laget Hershey Bears i två omgångar var han väldigt nöjd med ynglingens prestationer.
– Han är 20 år gammal, och spelar med ett stort självförtroende. Jag vet inte var taket är för hur bra han kan bli, sade Trotz under kvartsfinalserien 2014/15.

Coachen ser en positiv attityd hos den unge talangen. Även om han skickats ner till AHL eller suttit på läktaren har Burakovsky hållit humöret uppe och fortsatt att kämpa hårt.

Den ofta så svåra andrasäsongen började tufft för André. Han tvingades till och med se ett par matcher från läktarplats. Men skåningen ser petningen som bränsle och tror att det var bra för honom.
– Efter det har jag åkt mer skridskor och hanterat pucken bättre, så de bitarna känns rätt bra. Nu behöver jag bara ta det till nästa nivå, och göra allt det jag är bra på, säger forwarden.

Pappa Robert etablerade sig aldrig i NHL. Och även om just det ödet ser ut att bli annorlunda för sonen vill fadern ändå råda honom till att jobba hårt.
– Min pappa var väldigt hård med mig, säger Robert Burakovsky om Benny.
– Jag önskar alltid att jag hade lyssnat lite bättre. Hade jag lyssnat på honom hade jag kommit mycket längre i min karriär.

Han pratar mycket med sin son om chansen han aldrig tog. Även om han har ett bra liv idag känns det fortfarande i hjärtat att han kanske inte levde ut till sin fulla potential.
– Jag är noga med det, André ska inte göra samma misstag som jag. Men jag tror inte att jag behöver oroa mig.

Källor: leksandsif.se, TV4, hockeysverige.se, expressen.se, nhl.com, washingtonpost.com


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Historien om André Burakovsky och 49 andra av världens största hockeytalanger läser du i Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor, en bok framställd av hockeysverige.ses redaktion och Aros Sport Media.

Boken finns ute nu och kan beställas via formuläret här nedan. Den kostar 395 kronor plus en fraktkostnad på 40 kronor. Det finns även en lyxutgåva inbunden i röd skinnimitation som levereras med ett skyddsomslag och är personligt numrerad 1-999. Det är alltså en begränsad samlarutgåva. Priset för den är 1 495 kronor plus 40 kronor i frakt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL