André Burakovsky.
Washington

André Burakovsky – redan bättre än pappa: ”Han ska inte göra samma misstag som jag”

I hockeysverige.ses nya bok ”Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor” möter ni 50 av de största hockeytalangerna födda mellan 1994 och 1997. En av spelarna som porträtteras i boken är VM-aktuella André Burakovsky. Här bjuds ni på ett smakprov ur boken…

Farfar. Pappa. André. Det verkar ligga någonting i blodet hos familjen Burakovsky. I flera generationer har ishockeyintresset förts ner i släktledet. Nu är det Andrés tur att föra framgångarna vidare.

Av: Kajsa Kalméus

Robert Burakovsky anses av många vara en av Sveriges största offensiva spelare genom tiderna. Med 430 SHL-matcher och 391 poäng blev han en stor profil i klubbarna Malmö, Leksand och AIK. Hans karriär höll sig i mäktiga 27 år. Han prickade av åtta länder – och 20 olika klubbar. Men han slog aldrig igenom i NHL och knep ett SM-guld under sina elva säsonger i Sveriges högsta liga.

Roberts pappa Benny Burakovsky hade en stor inverkan på sin sons utveckling och var en uppskattad eldsjäl inom ishockeyns uppbyggnad i Malmö. Han tränade ungdomslag och A-laget i totalt 45 år innan han gick bort i december 2007.

Två generationer under Benny såddes ytterligare ett frö i ishockeyns trädgård. I februari 1995 föddes André Burakovsky, i österrikiska Klagenfurt där pappa Robert spelade vid tidpunkten. André växte sedan upp i Malmö där han spelade under i princip hela sin juniortid. Efter att han valts i förstarundan av Washington Capitals i draften 2013 tog han steget över Atlanten och spelade en säsong i juniorligan OHL. Liksom sin far blev han farlig för motståndarna med sin målproduktion och talangen gjorde hela 87 poäng under sina 57 matcher under säsongen i Erie Otters. Därmed krossade han Gabriel Landeskogs svenska rekord på 66 poäng i de kanadensiska juniorligorna.
– André har ett av de bästa handledsskotten. Man kallar honom The Lazer. Han kommer att bli mycket bättre än vad jag var, säger pappa Robert.

Redan som 20-åring hade André Burakovsky gjort fler NHL-matcher än sin far. Han inledde sin NHL-karriär i Capitals på bästa möjliga sätt när han noterades för ett mål efter knappa sju minuter in i debutmatchen mot Montreal Canadiens. Och forwardstalangen är fast besluten att bli bättre än sin föregångare.
– Pappa har haft en bra karriär och varit en bra målskytt. Jag kommer inte spela i så många lag som han gjort och absolut inte lika länge. Men jag ska slå hans karriär, säger den unge skåningen.

Far och son Burakovsky har en stark relation och står varandra väldigt nära.
– Vi pratar om allt, hela tiden, säger André om sin far.

Men Robert ser inte speciellt mycket av sig själv i sin son.
– Man brukade säga att jag behövde bara en chans för att göra två mål, men André är mer av en lagspelare. Samtidigt är han också en väldigt duktig målskytt och framspelare. Men vi är olika.

”VET INTE VAR TAKET ÄR FÖR HUR BRA HAN KAN BLI”

Under rookieåret med Washington imponerade forwarden. Säsongen avslutades med en kvartsfinalserie mot New York Rangers där André fick in två puckar bakom ryggen på Henrik Lundqvist. En av dem var dessutom matchavgörande. Och trots att Capitalscoachen Barry Trotz skickade ner talangen till AHL-laget Hershey Bears i två omgångar var han väldigt nöjd med ynglingens prestationer.
– Han är 20 år gammal, och spelar med ett stort självförtroende. Jag vet inte var taket är för hur bra han kan bli, sade Trotz under kvartsfinalserien 2014/15.

Coachen ser en positiv attityd hos den unge talangen. Även om han skickats ner till AHL eller suttit på läktaren har Burakovsky hållit humöret uppe och fortsatt att kämpa hårt.

Den ofta så svåra andrasäsongen började tufft för André. Han tvingades till och med se ett par matcher från läktarplats. Men skåningen ser petningen som bränsle och tror att det var bra för honom.
– Efter det har jag åkt mer skridskor och hanterat pucken bättre, så de bitarna känns rätt bra. Nu behöver jag bara ta det till nästa nivå, och göra allt det jag är bra på, säger forwarden.

Pappa Robert etablerade sig aldrig i NHL. Och även om just det ödet ser ut att bli annorlunda för sonen vill fadern ändå råda honom till att jobba hårt.
– Min pappa var väldigt hård med mig, säger Robert Burakovsky om Benny.
– Jag önskar alltid att jag hade lyssnat lite bättre. Hade jag lyssnat på honom hade jag kommit mycket längre i min karriär.

Han pratar mycket med sin son om chansen han aldrig tog. Även om han har ett bra liv idag känns det fortfarande i hjärtat att han kanske inte levde ut till sin fulla potential.
– Jag är noga med det, André ska inte göra samma misstag som jag. Men jag tror inte att jag behöver oroa mig.

Källor: leksandsif.se, TV4, hockeysverige.se, expressen.se, nhl.com, washingtonpost.com


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Historien om André Burakovsky och 49 andra av världens största hockeytalanger läser du i Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor, en bok framställd av hockeysverige.ses redaktion och Aros Sport Media.

Boken finns ute nu och kan beställas via formuläret här nedan. Den kostar 395 kronor plus en fraktkostnad på 40 kronor. Det finns även en lyxutgåva inbunden i röd skinnimitation som levereras med ett skyddsomslag och är personligt numrerad 1-999. Det är alltså en begränsad samlarutgåva. Priset för den är 1 495 kronor plus 40 kronor i frakt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten