Roger Rönnberg och Joel Lundqvist kramar om varandra efter guldet.
Skellefteå AIK

Fjärde guldet i hamn – Frölunda är svenska mästare 2016

ANNONS

En matchboll var tillräckligt för Frölunda. Med en sagolik effektivitet sänkte man Skellefteå redan i den första perioden av den femte finalen. Efter att man ryck åt sig en tremålsledning var göteborgarna aldrig hotade – och kunde säkra klubbens fjärde SM-guld genom tiderna.
– Det är fantastiskt. Jag har inte fattat det här än, säger en tagen Roger Rönnberg.

Man kunde nästan ta på stämningen i Skellefteå Kraft Arena inför den femte finalen. Hemmapubliken hade kraftsamlat och skulle bära sitt lag fram till en seger och därmed förlänga finalserien. Just när alla satt och väntade på att västerbottningarna skulle trampa igång på alla cylindrar hände dock det som inte fick hända för hemmalaget. Frölunda tog ledningen efter mindre än två minuters spel.

Målkungen Artturi Lehkonen tog distinkt vara på läget när det dök upp och sköt sitt tionde slutspelsmål – och det var bara början på en uppvisning i effektivitet av gästerna. Innan öppningsperioden var över hade Nicklas Lasu fumlat in 2-0 på ett märkligt sätt och Lehkonen elegant lekt in 3-0. Notabelt är att de tre målen kom på endast sex bortaskott och fick hemmakeepern Erik Hanses utbytt.

Skellefteå gjorde sedan vad de kunde under de två avslutande perioderna, men var aldrig riktigt nära att gå ikapp. Varje gång de lyckades peta in en reducering svarade Frölunda och hemmalaget kom aldrig närmare än ett tvåmålsunderläge. Göteborgarna vann till sist med 5-3 och säkrade därmed sitt fjärde SM-guld genom tiderna.
– Det är fantastiskt. Jag har inte fattat det här än, säger en tagen Roger Rönnberg till TV4 direkt efter slutsignalen.

En som var med senast det begav sig för Frölunda, 2005, var lagkaptenen Joel Lundqvist. Nu fick han än en gång uppleva segerns sötma och menade att Frölundas förmåga att höja sig i pressade lägen var det som gjorde dem till svenska mästare.
– Det gick i vågor, men vi hittade ett sätt att vinna. När det gäller som mest får vi fan till det, säger Lundqvist.

Hockeysverige.se kommer presentera mer material från SM-finalen under kvällen och kommer också sända live från Landvetter på vår Facebook-sida när spelarna landar. Missa inte det!

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games