Thatcher Demko.
Vancouver

Psykologstudenten som ska bli nästa målvaktsstjärna: ”Jag tänker mycket”

ANNONS

Härom dagen kom boken ”Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor” ut. Här kommer ett smakprov ur boken, som innehåller spelarporträtt över 50 av hockeyvärldens största talanger. Det handlar om målvakten Thatcher Demko som förväntas skriva på för Vancouver Canucks vilken dag som helst…

En målvaktscirkus av sällan skådat slag. Det är vad Vancouver gjort sig kända för flera gånger de senaste decennierna. Den kanadensiska miljonstaden har lyfts fram som målvakternas kyrkogård, ett rykte som Thatcher Demko är redo att ändra på.

Av: Ola Winther

Det var den karismatiske Brian Burke som först myntade uttrycket ”målvakternas kyrkogård” om Vancouver. Under hans tid som general manager i klubben mellan 1998 och 2004 bytte klubben målvakter så frekvent att man i stort sett inte hade någon koll på vem som skulle vakta kassen från match till match. Burke menade att staden Vancouver sätter allt för stor press på sina målvakter, vilket ledde till att de underpresterade.

Uttrycket fick sedan nytt liv när Vancouver Canucks inom loppet av mindre än ett år trejdade bort två toppmålvakter i Cory Schneider och Roberto Luongo. Som om inte det vore nog gjorde sig klubben sedan av med omåttligt populäre Eddie Läck under sommaren 2015, vilket väckte stor frustration i klubbens supporterled. Inom en snar framtid kan frustrationen över målvaktscirkusen dock vara ett minne blott. Lösningen heter Thatcher Demko.

Den San Diego-födde ynglingen har genom sin juniorkarriär etablerat talesättet att det inte är en fråga om han kommer att spela i NHL. Snarare hur snart han kommer att göra det.
– Jag försöker att inte tänka på det, säger Thatcher Demko som är född 1995.
– Folk kan spekulera hur mycket de vill om hur min framtid kommer att se ut om några år. Jag tar det bara skott för skott och hoppas på det bästa.

Trots sin ålder har amerikanen hunnit med mycket under sin unga karriär och anses också vara en man med huvudet på skaft. Efter ett drygt år vid USA:s utvecklingsprogram för stora talanger i Ann Arbor valde han 2013 att ta steget till college och skrev på för Boston College. Där studerar han psykologi och visar att han är en person med många strängar på sin lyra.
– Jag tänker mycket och siktar fortfarande på att ta en examen innan jag fortsätter min bana, säger målvaktslöftet.

Tidigare NHL-målvakten Dan Cloutier, numera målvaktskonsult åt Vancouver, menar att Demkos akademiska färdigheter också hjälper honom på isen.
– Det är ingen hemlighet att från de första intervjuerna vi hade med Thatcher så gillade jag honom, hans kunskap om spelet, sättet som han närmar sig det på och hur driven han är, säger Cloutier.
– Han är inte personen som tänker på var han kommer vara om några år, utan han stannar i nuet, vilket är väldigt viktigt. Han är oerhört smart. Vi får hålla ögonen öppna och se var det kan ta honom.


Foto: Getty Images/Jeff Zeleavansky

*****

Hela historien om Thatcher Demko läser du i Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor, en bok framställd av hockeysverige.ses redaktion och Aros Sport Media.

Boken finns ute nu och kan beställas via formuläret här nedan. Den kostar 395 kronor plus en fraktkostnad på 40 kronor. Det finns även en lyxutgåva inbunden i röd skinnimitation som levereras med ett skyddsomslag och är personligt numrerad 1-999. Det är alltså en begränsad samlarutgåva. Priset för den är 1 495 kronor plus 40 kronor i frakt.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL