TILLBAKA MED NYA MÅL I SIKTE. Lukas Bengtsson missade 22 matcher i grundserien på grund av en knäskada, men nu är han tillbaka och redo att ge Frölunda en injektion.
SHL

Lukas fann det positiva i skadeeländet: ”Man lär sig något”

Att vara skadad kan få vem som helst att tappa modet, deppa ihop och ge upp. Vägen tillbaka kan kännas oändlig och tålamodet testas till gränsen. Lukas Bengtsson väljer en annan väg. I en intervju med Hockeysverige.se berättar Frölundabacken om vikten att tänka positivt och inte gräva ned sig.
– Gräver man ner sig för mycket blir det inte bra, säger Lukas Bengtsson.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en nöjd Lukas Bengtsson som ger intervjuer i Frölundaborgs kulvertar efter vinsten och slutspelsavancemanget på torsdagskvällen. Glädjen är dubbel för stockholmaren som precis gjort en efterlängtad comeback efter sin knäskada, och dessutom tagit sig vidare till SM-semi med sitt Frölunda. Inför 6044 personer, vilket betyder ett fullsatt Frölundaborg, tog han sina första matchskär sedan den 23 februari.
– Det var magiskt! Det var ett fantastiskt tryck, riktigt kul. Bara att vara med i laget och känna känslan av match var jättekul, säger den 21-årige backen till Hockeysverige.se.

Vägen tillbaka har inte varit spikrak. Vi backar bandet till slutet av december förra året. Lukas tänjde ledbandet i ena knäet under en match men kunde ändå spela några dagar senare. Då föll han och landade han på knäet. Därefter, under en träning, fick han ytterligare en smäll på samma knä.
– Jag hade kanske inte så mycket som skyddade. Jag tejpade, men så vek det sig lite. Det var då det hände, berättar han.

Lukas missade 14 matcher under läkningstiden och kom tillbaka till spel i mitten på februari.
– Då landade jag på knäet, i första bytet mot Djurgården på bortaplan.

Läkarna gick in i knäet för att undersöka allvaret i skadan och hittade då en lös del som de kunde sy fast.
– Nu är allting läkt. Det är väldigt skönt, säger Frölundabacken som missade ytterligare sex matcher i grundspelet och de första fyra matcherna i kvartsfinalserien mot just Djurgården.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”TUFFT ATT VARA SKADAD – MEN NYTTIGT OCKSÅ”

Trots att det på många sätt kan vara tungt att tvingas vika sig för en skada har Lukas Bengtsson hållit modet uppe. Han medger att det varit jobbigt att vara borta från spelet men ser ändå att det kommit någonting bra ur situationen.
– Jag har försökt att se det positiva. Jag har fått bra styrka i överkroppen, det kan man nyttja och kanske få lite bättre tryck i skottet. Jag känner mig starkare på isen.
– Det är just första tiden som är jobbig, då är man lite nere. Men när man känner att det blir bättre och bättre kommer motivationen tillbaka och man vill komma tillbaka starkare.

Den mentala prövningen att vara skadad verkar inte ha påverkat Lukas Bengtssons inställning. Han tycker inte att han hamnat utanför laget, även om det varit tråkigt att inte kunna tillbringa träningarna på isen med dem. Stockholmaren har dessutom tidigare erfarenhet av att tvingas hålla sig från ishockeyn och har tagit med sig en mental styrka därifrån.
– Det är tråkigt att vara skadad, men någonting ger det alltid. Man lär sig någonting. Jag minns när jag var yngre och hade en hjärnskakning. Då låg jag och tänkte väldigt mycket. Det gav mig en annan bild av spelet när jag kom tillbaka.
– Det är självklart tufft att vara skadad, men det är nyttigt också, förklarar backen.

Innan den tunga skadan inträffade var Lukas Bengtsson stekhet. På sina 30 matcher i grundserien stod han för 14 poäng och hade +17 i plus-och-minus-statistiken. Han var en viktig kugge i Frölundas maskineri. Och han imponerade redan förra säsongen, när han anslöt till Frölunda i slutspelet efter sin avslutade säsong med Mora. Många spådde att backtalangen skulle slå igenom ordentligt i år. Sedan kom skadan.

Känner du att du gick miste om någon form av genombrottssäsong?
– Nej, det gör jag väl inte. Skador kommer aldrig lägligt om man får säga så. Det gick jättebra och jag var inne i spelet väldigt bra tills smällen kom. Men jag försöker tänka att jag ska komma tillbaka och bli lika bra som jag var tidigare. Det finns inget annat att göra, det är bara att köra på. Gräver man ner sig för mycket blir det inte bra, säger Lukas med säkerhet i rösten.


Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

NHL LOCKAR: ”DYKER CHANSEN UPP VILL ALLA ÅKA ÖVER”

Nu ligger fokus först och främst på att få upp samma flås som tidigare och hitta tajmingen i spelet igen. 21-åringen är övertygad om att de bitarna kommer falla på plats ju mer han spelar och tränar. Och förutsättningarna finns onekligen nu när Frölunda sig vidare i slutspelet och matcherna spelas varannan dag.

Tror du att du hinner tillbaka till höstens och vinterns nivå innan slutspelet är över?
– Det hoppas jag. Jag ska göra så gott jag kan för att komma i toppform. Grabbarna får väl ledigt nu tills på måndag eller nåt, men jag lär vara här och träna ändå. Jag vill vara så redo som möjligt när semin drar igång.

Liksom för många andra lovande talanger spekuleras det en hel del i var Lukas Bengtsson ska tillbringa nästa säsong. Han har kontrakt med Frölunda till och med 2017 men kan bryta det om ett attraktivare erbjudande dyker upp. Förra sommaren var han inbjuden till både Chicago Blackhawks och New York Rangers träningsläger, där han medverkade på det sistnämnda. Och får den odraftade backen en stark avslutning på den nuvarande säsongen är chanserna stora att han packar flyttkartongerna och drar västerut i höst.

Skulle du känna dig redo att åka över om du fick chansen efter sommaren?
– Ja. Man vet ju inte hur många chanser man får, liksom. Dyker chansen upp tror jag att alla vill åka över, säger Bengtsson som försöker lägga bort alla tankar på det medan guldjakten med Frölunda pågår.
– Mitt enda fokus just nu är slutspelet. Det andra tar jag efter säsongen. Allt jag vill göra nu är att spela slutspel, vinna alla matcher och ta den där bucklan.

Frölundas poängkung Ryan Lasch om Lukas Bengtsson:
”Han är en smart, ung spelare som skapar lägen från egen zon och driver pucken in i anfallszon. Han är lugn i spelet och har bra puckkontroll. Och han kan verkligen skjuta. Han är antagligen en av ligans bästa backar och kommer bara bli bättre med tiden.”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten