Line Bialik Öien.
SDHL

Kvartsfinalhjälten fick sambon som tränare: ”Inte alls varit lika jobbigt som jag trodde”

Hon blev stor kvartsfinalhjälte efter förra helgens dramatiska möte med Modo. I kväll kliver Line Bialik Öien och hennes AIK in i semifinalspelet mot guldfavoriten Luleå. Och hon gör det med sambon Emelie Berggren som tränare i båset, en situation hon till en början hade svårt att hantera.
– Jag var kanske den mest negativa personen till att Emelie skulle ta över som tränare, berättar den 29-åriga högerforwarden för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
I kväll startar semifinalspelet i Riksserien. Djurgården möter Linköping och AIK ställs mot Luleå. AIK tog sig vidare från kvartsfinalspelet mot Modo med minsta tänkbara marginal. Solnatjejerna vann med 3-2 efter straffar. Stor matchvinnare blev norska landslagstjärnan Line Bialik Öien då hon satte dit den avgörande straffen bakom Emma Söderberg.

Bialik Öien, som inte spelade hockey alls förra säsongen, kom till Sverige och det som då hette division 1 inför säsongen 2005/06. Då representerade hon Mälarhöjden/Bredäng som sedan blev Segeltorp.
– Det var min kompis Helene Martinsen som fick mig att flytta till Sverige. Vi spelade i landslaget tillsammans och blev goa kompisar. Hon hade varit på några sommarcamper i Sverige. Där hade hon träffat Mia Larsson från Mälarhöjden/Bredäng. I dag håller Mia på mycket med Haninge. Det var i alla fall hon som drog oss till Sverige och ordnade allt med klubben, utbildning och så vidare. Både jag och Helene gick ju på Bosöns Idrottshögskola, berättar Line Bialik Öien för hockeysverige.se när vi träffar henne å Ritorps IP strax intill Friends Arena i Solna.
– Helene och jag flyttade ihop och bodde på den där studentcampus som finns på Bosön. Planen var hela tiden att åka till college och spela där. Vi skulle bo ett år i Sverige för att öva på att bo själva, vi var bara 18 år då, men vi trivdes så bra att vi helt enkelt stannade kvar.

I laget fanns bland andra Ylva Lindberg, Erika Holst, Maria Rooth, Gunilla Andersson med flera.
– Man var inte så stor i hatten när man kom till det här gänget kan man väl säga, skrattar Bialik Öien.
– Jag var känd för att vara lite kaxig då jag var yngre, vilket jag inte alls är nu. Jag kom snabbt ner på jorden när jag kom dit och fick se att ”Shit, jag kanske inte är bäst i världen”.
– Jag blev mest imponerad i början och tyckte att det var hur kul som helst att få lära av och träna med dom här tjejerna varje dag. Bara det här att få ett eget omklädningsrum… Alltså, det hade inte ens funnits på kartan i Norge.

DSC_0337
Foto: Ronnie Rönnkvist

TVINGADES TILL FLERA OPERATIONER: ”VISSTE INTE OM JAG SKULLE ORKA”

Inför säsongen 2012/13 lämnar Bialik Öien Segeltorp för spel i AIK.
– Det fanns inte så många bra klubbar i Stockholm samtidigt som jag kände att jag ville vara kvar här. Jag gick i skolan och hade flera år kvar av utbildningen. Djurgården fanns inte vid den här tiden så det var ganska klart att det var AIK jag skulle gå till.
– AIK hade jag hört om sedan jag var liten, alltså även fast jag är från Norge. Segeltorp var kanske inte ett så jätteprioriterat namn. Samtidigt var det en fas där ett helt gäng flyttade över till AIK. Ylva (Lindberg) skulle bli tränare där och vi kände att vi ville vara med då.
– Egentligen var det Emelie Berggren, som är min flickvän och i dag är tränare i AIK och spelat alla sina säsonger där förutom två då hon spelade i Segeltorp, som drog med oss tillbaka dit.

Den norska forwarden blev snabbt en viktig poängmaskin i AIK, men inför förra säsongen fick hon ett stort bakslag som gjorde att det inte blev något hockeyspelande.
– Jag drog av korsbandet i kvartsfinalerna mot Leksand 2014. Jag hade dragit av det här korsbandet i samma knä innan. Läkningsprocessen tar nio till tolv månader efter en sådan operation.
– Mina skruvar från det gamla korsbandet satt inte kvar så man kunde inte fästa det här nya korsbandet. Då fick jag först göra en operation där man gick in och plockade ut gamla skruvarna, men jag fick även göra en bentransplantation från höften. Sedan var det här tvunget att läka innan man kunde gå in och rekonstruera korsbandet. Jag fick reda på i maj att ortopeden inte skulle klara av att göra det här på en operation utan var tvungen till två. Då satte jag direkt ett streck över möjligheten att spela något den säsongen.

Tvekade du någon gång om att göra comeback?
– Ja, det gjorde jag… Jag visste inte om jag skulle orka göra det här jobbet igen som jag gjort tidigare. Man plockar muskelsenor också vilket gör att man tappar väldigt mycket muskulatur. När man då gjort en operation två gånger i samma knä finns det inte så mycket mer att plocka av.
– Sedan var jag osäker på om jag skulle kunna komma tillbaka till den fas jag varit i tidigare. Det hade ju känts väldigt bra under min karriär. Det var egentligen rädslan för att inte kunna komma tillbaka.
– Jag brinner väldigt mycket för hockeyn och kände till slut att jag själv ville bestämma när jag skulle sluta och inte tvingas till det på grund av en skada.

Ny tränare när Line Bialik Öien bestämde sig för att fortsätta spela var Jan Taubermann. När han tvingades att hoppa av jobbet på grund av hälsoskäl tog i stället Emelie Berggren över jobbet. Något som Bialik Öien inledningsvis inte gillade.
– Jag var kanske den mest negativa personen till att Emelie skulle ta över som tränare. Vi tog upp det i laget också eftersom hon dessutom hade spelat med flera av tjejerna. Det var bara några år tillbaka. Det var inte bara för mig det var jobbigt utan för många andra också.
– Jag tyckte inte att det var så kul, jag tog upp det med Emelie och jag tog upp det med tjejerna i laget. Men sedan har det gått över all förväntan och det har inte alls varit lika jobbigt som jag trodde att det skulle bli. Det var jobbigare då vi spelade ihop faktiskt.

Blir det mycket hockeysnack hemma?
– Det blir inte så. Det var mycket mer när vi var spelare båda två. Då kunde vi sitta och skylla lite på varandra och så ibland. Nu är det mars och vi har inte haft något bråk om hockey ännu. Det är jag ganska glad för och det tror jag att hon är också, säger norskan med ett leende.

Emelie Berggren (1)
Emelie Berggren. Foto: Ronnie Rönnkvist

”VI HAR FÅTT IHOP NÅGOT VÄLDIGT, VÄLDIGT BRA”

AIK inledde säsongen ganska tveksamt. Men allt eftersom säsongen har gått har Emelie Berggren växt som coach samtidigt som laget blivit starkare och starkare.
– Vi har såklart fått mer förtroende för Emelie. Hon har växt i sin roll som tränare och det har fungerat väldigt bra. Sedan har vi fått med Rickard Regnell. Han skulle vara materialförvaltare, men är nu med som assisterande tränare tillsammans med Robin Kovács. Vi får lite andra infallsvinklar genom hela den biten.
– Jag tycker att vi har fått ihop det väldigt, väldigt bra nu. Det var inte speciellt ljust i början och det var också ganska kaotiskt när vi i augusti stod utan tränare och skulle spela vår första seriematch om tre veckor, men jag tycker, som sagt var, att det har gått jättebra.

Nu är AIK alltså i semifinal efter att ha besegrat Modo i straffläggning. Matchvinnare blev Line Bialik Öien.
– Det är aldrig kul att avgöra matcher på straffar. Det är bättre att spela flera perioder i sådana fall.
– Jag hade inte tagit någon straff tidigare den här säsongen, men jag fick frågan om jag ville ta en straff om det skulle behövas några fler efter första tre. Jag svarade att ja jag tar en straff. När ”Josse” (Josefine Hoegh Persson) satte den viktiga straffen som betydde 3-3 tänkte jag att nu måste jag lugna ner tankarna. Jag försökte tänka mer på detaljerna i straffen än resultatet av den. Jag höll fokus och det var skönt att den gick in också.

Var du nervös innan straffen?
– Ja, jag var lite nervös. Men jag har varit med om några sådan sekvenser genom åren i VM och slutspelsmatcher. Jag vet hur det måste kännas om det ska gå vägen eller inte. Jag brukar känna skillnad på det och jag tycker att jag hittade ett bra modus just för den straffen.

Nu valde Luleå er i semifinalen. Tror du dom gjorde det för att dom ser er som minst starka laget av lagen som är kvar?
– Vi vann senaste matchen mot Luleå på hemmaplan. Matchen dagen innan ledde vi två gånger, men vi förlorade med uddamålet, 5-4. Dessutom vann vi skotten rätt rejält där och var ganska revanschsugna till match nummer två.
– Varför Luleå väljer oss vet jag inte riktigt. Det kan vara för att dom är rädda för att Djurgården har fått lite nyförvärv som kan stärka deras lag. Med oss vet nog Luleå lite grann vad dom får möta. För oss spelar det inte så stor roll om vi skulle möta Luleå eller Linköping. Vi har ändå spelat tajta matcher mot dom under hela säsongen och dessutom vunnit mot alla lagen i serien.

Vad krävs det av AIK om ni ska gå till final?
– Det krävs en stark vilja och ork. Vi är en hyfsat tunn trupp och har gått kort på folk under den här säsongen. Vi känner oss starka och det har funkat hittills. Vi har egentligen bara blivit starkare och starkare efter jul och bara förlorat två matcher sedan i början av december.
– Vi ska fortsätta på den banan och fortsätta att fokusera på vårt spel och inte så mycket på andra laget. Gör vi det tror jag att vi kan gå vidare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten