INTE SAKNAD. Henrik Zetterberg tycker att hockeylivet är intressantare utan Mike Babcock i Detroit.
Nyheter

Ingen saknar Babcock i Detroit: ”Alla tycker nog det är en fröjd att spela i år”

ANNONS

Han anses allmänt vara en av världens främsta coacher och är den som ska leda Kanada till framgång i World Cup. Trots det var det ingen som torkade några tårar när Mike Babcock inför den här säsongen valde att lämna Detroit Red Wings och fortsätta karriären i Toronto Maple Leafs. Tvärtom.
– Alla tycker nog att det är en fröjd att spela i år, säger Henrik Zetterberg.

BROOKLYN, NEW YORK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mike Babcock coachade Detroit Red Wings i tio säsonger och förde klubben till en Stanley Cup-seger och ytterligare en final under den tiden. När demoncoachens kontrakt gick ut i somras valde han efter en uppmärksammad och lång process att bryta upp och flytta till Kanada för att försöka få fason på sorgebarnet Toronto Maple Leafs. 52-åringen skrev ett lukrativt åttaårskontrakt med Leafs, ett drag som är en del av den långsiktiga planen att få klubben på fötter efter år av misskötsel.

Man kanske skulle kunna tro att Babcock, baserat på hans meriter, skulle bli saknad i Detroit, men tvärtom har spelarna där gått vidare för länge sedan. När han valde att lämna klubben erkände kanadensaren själv att Red Wings nog skulle må bra av att få en ny röst i omklädningsrummet. Det är en bild som spelarna verkar dela.

Lagkaptenen Henrik Zetterberg sticker inte under stolen med att det är roligare att spela ishockey den här säsongen jämfört med i fjol.
– Jag skulle nog säga att vi är mer offensiva nu än vi var under Mike Babcock. Det är lite mer offensivt tänk. Nu har vi en coach som vill att vi ska göra något offensivt, inte bara defensivt, säger ”Zäta” och lägger till att:
– Alla tycker nog att det är en fröjd att spela i år.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

FÅTT EN NYTÄNDNING TILLSAMMANS MED DATSIUK

Ersättaren Jeff Blashill är ingen duvunge han heller. Framför allt har han funnits i organisationen under en längre tid och har bland annat varit med om att vinna AHL-mästerskapet Calder Cup med Red Wings farmarlag Grand Rapids Griffins. Omställningen har därför blivit ganska minimal.
– Vi har ungefär samma spelsätt som de hade i Grand Rapids, så stommen är likadan som den har varit. Det underlättar. Sedan har han haft i stort sett halva laget därnere och var assisterande här en säsong också, så han känner många och det var nog ett lätt steg för honom att ta, konstaterar Henrik Zetterberg.

Själv har 35-åringen tappat lite i produktivitet jämfört med förra säsongen, när han samlade ihop 66 poäng på 77 matcher. 41 poäng på 60 matcher gör ändå veteranen, som förmodligen blir lagkapten för Sveriges lag i World Cup, till femma i NHL:s poängliga över spelare som har fyllt 35. Bara tvillingarna Sedin, Joe Thornton och en viss Jaromír Jágr är bättre poängmässigt.

”Zäta” anser sig ha fått en boost på sista tiden då han har matchats med sin gamle parhäst Pavel Datsiuk, något som skedde väldigt sporadiskt under Mike Bacocks tid i klubben eftersom han var av åsikten att man skulle låta lagets två främsta forwards leda varsin lina.  Zetterberg uppskattar möjligheten att få chansen att spela med Datsiuk igen.
– Det är skoj, riktigt roligt, säger han.
– Det är ingenting att hymla om att vi tycker att det är kul att spela tillsammans, men då är det viktigt att vi producerar när vi får chansen ihop också. Det har sett hyfsat ut.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”INTE GJORT LIKA MÅNGA MÅL SOM JAG VELAT”

I en annan del av Detroit Red Wings omklädningsrum står Gustav Nyquist. Skåningen, som tog klivet till NHL via collegespel för University of Maine, har skämt bort Red Wings fans med 55 mål på de två senaste säsongerna, men i år har pucken inte trillat in lika frekvent för 26-åringen. Efter 60 matcher har han 14 mål.
– Produktionsmässigt har jag inte gjort lika många mål som jag har velat göra. Det är ingen hemlighet att pucken inte har gått in så mycket som man velat, säger han med en axelryckning till hockeysverige.se.
– Det är bara att jobba hårt och fortsätta skapa chanser. Förr eller senare kommer pucken att börja gå in.

Har du någon förklaring till att det inte blivit fler mål?
– Det är svårt att sätta fingret på, i så fall hade man ändrat på det. Det är bara så att pucken inte har velat gå in och så är det ibland. Jag har gått igenom det innan, kanske inte lika långa stretcher som i år, men det är bara att fortsätta skjuta.

Gustav Nyquist kan anses vara en kantboll när blivande förbundskaptenen Rikard Grönborg ska presentera sina 16 första namn till höstens World Cup-trupp under en presskonferens i New York på onsdag.
– Det är alltid en ära att få spela för Sverige. Jag har haft turen att få spela både OS och VM. Det hade varit fantastiskt kul, så givetvis hade ett World Cup också varit jätteroligt. Det är något man har sett fram emot, säger Nyquist om turneringen i september.

Hur ser du på dina chanser?
– Jag har varit med innan och de känner väl till mig som spelare. Jag tror… Det är många bra spelare, så det är en hård uttagning, många tuffa val de får göra, men givetvis hade det varit kul att få vara med.

Hur väl känner du Rikard Grönborg?
– Jag har haft honom en del i landslaget och han har man väl snackat med rätt mycket under turneringarna. Sedan är de över och tittar en hel del också, så det känns bra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL