Sök
Jacob Lagacé.
SHL

Succé i Hockeyallsvenskan – men i Luleå blev det tuffare: ”Önskar att jag kunde producera mer”

Säsongen började varken som önskat för Luleå eller för klubbens nyförvärv Jacob Lagacé. Men trots att han inte fått särskilt mycket istid har han ändå lyckats vända på trenden och producera en del poäng, samtidigt som laget tagit stora kliv framåt. Han önskar ändå att han hade kunnat producera mer poäng.
– Istiden är en del av det, men det är också mitt jobb att hitta ett sätt att bidra till laget oavsett hur mycket jag spelar, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

Jacob Lagacé var hela Hockeyallsvenskans hetaste spelare i fjol. Med 57 poäng på 52 matcher för Asplöven vann kanadensaren seriens poängliga överlägset, och insatsen gav honom ett kontrakt med Luleå. Men väl i SHL har inte säsongen blivit riktigt vad han hade önskat.

Allra tyngst var det kanske i början, både för honom och för laget. På sina elva första SHL-matcher i Luleåtröjan gjorde han tre poäng, samtidigt som laget förlorade match efter match.
– Vi hade en dålig start som lag, och när man förlorar några matcher kommer pressen. Alla vill spela bra, men självförtroendet var inte där. Lagen vi mötte ville verkligen slå oss efter allt som skrevs i tidningarna. För mig var det svårt att ställa om då när laget inte spelade sitt bästa, och jag spelade inte mitt bästa heller, säger Lagacé till hockeysverige.se.

Efter den tunga starten har det vänt, både för honom personligen och för hela laget. Luleå har klättrat upp till en tredjeplats i tabellen, samtidigt som Lagacé har producerat 15 poäng på de 29 senaste matcherna. En respektabel produktion för en forward som har snittat 14 minuter i istid per match.
– Jag har spelat lite överallt, till höger, till vänster, och sen tillbaka till center. Det har varit lite upp och ner, jag har haft sviter med bra matcher och sen har det kommit fem matcher utan poäng. Istiden är en del av det, men det är också mitt jobb att hitta ett sätt att bidra till laget oavsett hur mycket jag spelar.

Lagacé själv tycker att han hittade rätt i sitt spel när han fick lite mindre ansvar, och kunde spela med mindre press.
– Det var en omställning från allsvenskan till SHL. Nyckeln för mig var att kliva ner i fjärdekedjan och inte känna pressen att göra poäng. Jag tycker att jag hittade mitt spel och spelade lite i förstakedjan efter det och spelade bra, och sen kom Lucas Wallmark tillbaka och jag fick kliva ner igen. Vi har många bra spelare, så det är lugnt för mig att spela var jag än spelar. Ibland önskar jag att jag kunde producera mer, men så länge som laget vinner är jag glad.

Hur svår var den omställningen till SHL?
– Först av allt, så förra året spelade jag 22-23 minuter per match och hade många bra chanser. Sen är det så klart farten, förra året kunde jag ta pucken och bara åka, i den här ligan är alla mycket snabbare och starkare längs sargerna. Det gäller att ha snabbare passningar och snabbare spel, och jag har tränat mycket utanför isen också för att hänga med på den här nivån. Tittar man på statistiken är det ändå bra för att vara första året, med tanke på rollen jag har i laget. Jag ser fram emot att avsluta starkt här och förbättra mig till nästa säsong.

”VAR RÄDDA FÖR ATT FÖRLORA”

Lagacé var bara en av flera stora värvningar inför säsongen, som gjorde Luleå till en av favoriterna inför säsongen. Men det hela började bedrövligt för laget, innan vändningen kom.
– Vi spelade och var rädda för att förlora, var rädda för pressen. Sen när vi nådde botten så började vi vinna några matcher och byggde självförtroende, och kände att vi kan vinna. Nu spelar vi mer som ett lag som förväntar oss att vinna matcher. När vi hamnar i underläge hittar vi sätt att vinna ändå. Vi har många skickliga spelare, backar som är solida defensivt och en bra målvakt, så det var mer en fråga om självförtroende och vana att spela med varandra.

Inför säsongen skrevs Luleå upp ordentligt av många inom pressen, samtidigt som klubben själva gick ut med en lika tydlig som kaxig målsättning. Man skulle vinna CHL, SHL:s grundserie och SM-guld. Det satte en press på laget som Lagacé tror kan ha bidragit till de inledande problemen.
– Ja, det tror jag säkert. Vi från Nordamerika läser inte tidningarna så mycket eftersom de är på svenska, men man kunde känna från coacherna till spelarna att vi visste att vi inte var på rätt väg. Att folk pratade mycket om oss och drev lite med ”guldlaget”, så att säga. Det var kanske inte den bästa strategin, men jag tror också att det var medierna som skapade idén om ett ”guldlag” när vi började spendera pengar och värva in stora namn, och vi omfamnade det och sa att vi förväntar oss att vinna. Vi gjorde det svårt för oss själva i början, men vi gjorde ett bra jobb med att ta oss igenom de tuffa tiderna.

Tog det lång tid att lära sig att spela med varandra också, med tanke på hur många nya spelare ni hade?
– Så klart, killar som har lyckats bra i den här ligan är vana att spela på ett visst sätt och med vissa spelare. Att komma in i en ny miljö och med pressen att vinna direkt, det är annorlunda. Vi behövde vänja oss vid pressen, och hitta rätt kemi i kedjorna. Vi har en bra mix, det var bara en fråga om att hitta rätt sätt.

Er klättring i tabellen har gjort er till kanske den klaraste outsidern till att slåss om guldet, bakom Skellefteå och Frölunda. Kan det vara skönt att gå in i slutspelet utan någon större press på det sättet?
– Ja, det tror jag. De lagen är definitivt lagen att slå, men jag tycker att vi har bevisat att vi kan göra det när vi har spelat mot dem. Det var bra för vårt självförtroende, vi hade viktiga segrar mot Frölunda borta och mot Skellefteå hemma. Vi krigar för att sluta trea och få hemmafördel i första rundan, sen får vi se därefter. Allting är möjligt, vi har byggt något som vi själva tror kan gå långt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten