Denise Reuterström.
SDHL 1

Ännu en spännande målvakt på stjärnhimlen: ”Haft sms-kontakt med Boork”

ANNONS

Sverige upplever lite av en målvaktsboom just nu. På herrsidan kryllar det av spännande burväktare och på damsidan börjar konkurrensen om speltiden i Leif Boorks landslag blir allt tuffare. En av dem som spås en lysande framtid är Leksands Denise Reuterström, 19.
– Visst blir det en extra motivation när jag vet att jag är på rätt väg, säger Reuterström till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter att både Kim Martin Hasson och Valentina Lizana Wallner valt att inte spela den här säsongen var det många som trodde att det skulle bli lite målvaktskris i svensk damhockey. Men Sara Grahn, Minatsu Murase och Sarah Berglind har alla tre visat att dom håller hög internationell klass och under Junior-VM visade även Emma Söderberg att hon är en framtida landslagsmålvakt, i konkurrens med Sofia Reideborn och Ellen Jonsson, som också var med på JVM.

I Leksand hittar vi ytterligare en tjej som vill vara med och slåss om en plats i Damkronorna på sikt. Det handlar då om den 19-åriga Uppsalatjejen Denise Reuterström.

Hockeysverige.se reste till Leksand och Tegera Arena för att lära känna Denise Reuterström lite bättre.
– Varför jag blev målvakt minns jag inte riktigt mer än att jag hade en grannkompis som fick mig att börja spela hockey. Han var också målvakt. När jag var liten fick jag sedan prova på att vara målvakt och det var häftigt med alla skydden och grejer. Sedan har jag väl heller aldrig varit någon direkt talang som utespelare och då passade det väl bästa att stå i mål, säger Reuterström när vi ses i Leksands omklädningsrum för den här intervjun.
– Anledningen till att jag hamnade i Leksand var att jag sökte gymnasiet här. Jag ville gå tjejhockeygymnasium. Då var det Leksand och Modo som var aktuella och kanske Segeltorp. Jag kom in här i Leksand och då blev det som det blev.


Foto: Ronnie Rönnkvist

STOR NIVÅSKILLNAD JÄMFÖRT MED DIVISION 1

Denise Reuterström debuterade i Riksserien redan 2012/13, då som backup åt Julia Åberg. Sedan dess har hennes utveckling som målvakt gått spikrakt uppåt.
– Det är alltid svårt att svara på hur jag utvecklats sedan dess, men jag pratade med målvaktstränaren Kjell Snibb så sent som i går om det. När jag kom hit vågade jag knappt titta honom i ögonen, men efter den tiden har jag utvecklats både som person och målvakt väldigt mycket.
– Nu är det kanske inte så konstigt när jag ändå har gått från division 1 till Riksserien och jag tycker att jag tagit ett kliv i rätt riktning för varje säsong kan man väl säga. Nu har jag dessutom fått ganska mycket speltid senaste säsongerna här och då går det ju framåt.

Hur upplevde du skillnaden från spel i ettan med Almtuna till spel med Leksand i Riksserien?
– Det var en jättestor skillnad. När jag kom hit och skulle vara med på första träningarna var det som att jag tappade hakan. Inget ont om division 1 eller Almtuna, men det är en högre nivå på allt här. 

I och med att Julia Åberg fick skadeproblem kastades Denise Reuterström mer eller mindre in i A-laget och fick mycket snabbt ta ett stort ansvar.
– Precis. Jag var och är fortfarande väldigt bra kompis med Julia. Utanför hockeyn lider jag verkligen med henne och hennes skador. Som målvakt gäller det samtidigt och ta chansen när man får den, utan tvekan.
– Jag tänkte egentligen inte så mycket just då. Jag visste att Julia var skadad, men jag visste inte hur länge så det var bara att gå in och köra.

Kände du någon press då över att du måste leverera?
– Ja, det är klart. Det var ju ingen dålig målvakt som försvann och då har man ju lite press på sig. Jag var ung, ganska oerfaren och hade inga större förväntningar på mig. För mig var det då bara att gå och göra så gott det gick.

Vad ser du idag som dina styrkor som målvakt?
– Oj…, jag tycker inte om den frågan, skrattar Denise Reuterström medan vi väntar tålmodigt på hennes svar.
– Jag tycker ändå att jag känner mig ganska lugn i målet och jag får ofta höra att jag är en målvakt som bara kan dyka upp och ta pucken fast alla räknat med att den ska gå in. Det i sig kan vara en styrka samtidigt som det kan vara en svaghet, men så länge jag tar pucken så känner jag i alla fall att jag gör det jag ska.

Svagheterna?
– Det finns många ha ha… Jag kan verkligen bli och bättre på allt. Samtidigt kan jag inte säga att det är någon speciell grej som jag är riktigt dålig på utan jag är mindre bra på allt, höll jag på att säga.


Kim Martin Hasson. Foto: Ronnie Rönnkvist

FICK ETT LYFT AV SAMARBETET MED KIM MARTIN HASSON

Denise Reuterström har spelat 27 matcher i Riksserien den här säsongen och har en räddningsprocent på 91,82. Även om hennes genombrott kom redan i semifinalserien mot Linköping förra säsongen så är det först den här säsongen som hon visat upp en hög nivå över längre tid.
– Säsongen har varit helt okej ändå. Det finns alltid matcher som är bättre och sämre.

En sak som utvecklat henne under säsongen är att hon under några dagar fick träna tillsammans med Linköpings målvaktstränare Kim Martin Hasson.
– Denise var väldigt villig till att lära sig och vågade testa nya saker. Vi hade en väldigt bra dialog där vi diskuterade olika möjligheter till att rädda på bästa möjliga sätt. Det var verkligen roligt att jobba med Denise på grund av hennes engagemang och vilja att bli bättre, berättar Martin Hasson för hockeysverige.se.

Reuterström:
– Det var jättekul att få se och höra hur hon tänker och tycker. Det var lite annorlunda mot vad (Kjell) Snibb här i Leksand tänker och tycker. Kim har ju spelat själv nyligen och på något vis blir det lite mer användbart eftersom man då tänker att det fungerade så pass bra för henne.
– Dessutom är Kim jättegullig, trevlig och så vidare. Jag hoppas att det kan bli fler gånger.

Kan du peka på någon detalj i målvaktsspelet som du justerat eller förbättrat under dina dagar med henne?
– Framför allt var Kim på mig från början till slutet att komma längre ut ur målet. Vi konstaterade att det är ganska många unga målvakter som står långt in i målet. Jag vet att jag också spelar så, men jag har även velat bli bättre på det. Man glider bakåt och då känner man sig trygg.
– Det här tog vi upp på varje ispass och jag tycker att det stundtals har blivit bättre.

Du känner inte att det finns en risk att bli överspelad om man jobbar för långt ut från målet?
– Jo, det är klart. Man får avväga situation för situation. Så pass långt in som jag stått nu är lite för långt in oavsett hur situationerna har sett ut.

Hur kommer det sig att Linköpings målvaktstränare tränar Leksands målvakt?
– När man säger det så låter det lite konstigt. Hon har en egen fristående målvaktsskola i Linköping. Jag fick i studentpresent att jag skulle varit där i somras, men det blev strul med utrustning och grejer så vi ställde in.
– Då hade jag turen att få privatlektioner av Kim och då lade vi det precis innan jul när det inte var några matcher. Det blev fyra ispass på två dagar.

Det är många bra målvakter i Riksserien just nu och konkurrensen i landslaget är stentuff, men nu har Denise Reuterströms namn börjat sväva upp som en tänkbar landslagsmålvakt.
– Som du säger så är det en stenhård konkurrens och många bra målvakter. Gör man inte det man ska så försvinner man väldigt fort.
– Klart att det är kul att få höra att man eventuellt är aktuell för då vet jag att man är på rätt väg. Det är alltid klubblaget som går först, men visst blir det en extra motivation när jag vet att jag är på rätt väg.

Är Damkronorna en av dina målsättningar framöver?
– Ja, så småningom. Just nu har jag en bit kvar, men med tanke på att jag har fått lite vibbar om att jag är på rätt väg så börjar man ju någonstans hoppas. Innan har jag faktiskt inte ens tänkt på det.

Har förbundskaptenen Leif Boork pratat med dig om framtiden i landslaget?
– Vi har haft lite sms-kontakt. Han har inte varit på några matcher här senaste tiden, men vid tillfälle då han är här så skulle vi ta ett snack. Vi får se var det tar vägen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL