Sök
Lias Andersson.
SHL

Valde bort Frölunda för att slippa jämförelserna med pappa: ”Kunde inte alltid leva upp till det”

Han är son till en sann Frölundaikon och valde just därför bort möjligheten att stanna i Göteborg och göra Scandinavium till sin hemvist. I HV71 slipper Lias Andersson jämförelserna med pappa Niklas.
— Det var kanske inte alltid som jag kunde leva upp till det, säger Lias Andersson till hockeysverige.se.

Det var många som blev lite fundersamma inför förra säsongen då Frölunda-ikonen Niklas Anderssons son, Lias Andersson, valde att lämna Kungälv för HV 71 – och inte Frölunda. Med facit i hand kan man väl säga att flytten har varit lyckad för den 17-årige forwarden. Han har redan fått spela tio SHL-matcher den här säsongen men även etablerat sig i U18-landslaget och i J20 har han svarat för 17 mål och totalt 46 poäng på 28 matcher.

När hockeysverige.se får en pratstund med Lias Andersson blir givetvis den första frågan varför inte han spelar i Frölunda precis som pappa Niklas, farbröderna Thomas och Mikael samt farfar Ronny innan dess.
– Det är väl just det där, att alla har spelat där. I HV71 slipper jag att bli jämförd med pappa och får gå min egen väg i hockeyn. Det är mest därför jag inte spelar i Frölunda faktiskt.

Hemma i Kungälv, upplevde du där att du fick extra mycket ögon på dig för att du var Niklas son?
– Både och skulle jag nog säga. Klart att jag fick några extra ögon på mig för att jag var ”Niklas grabb” och några sådana grejer. Det var kanske inte alltid som jag kunde leva upp till det heller.
– Det var också därför som jag gick till HV71, för att slippa det tjatet om att jag var Niklas grabb, att jag får spela bara för att jag är Niklas son och sådana grejer.

Upplever du något sådant tjat i HV71?
– Nej, inget alls faktiskt. Det har varit jättebra och jag har inte upplevt några jämförelser eller snack om favorisering.


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

HYLLAR MODERKLUBBEN: ”MYCKET ISTID”

Trots att Lias Andersson ”bara” spelat i Kungälv så har han trots sin ålder redan kommit väldigt långt som hockeyspelare samtidigt som han visar en mognad på isen. Mycket av det vill han ”credda” sin moderklubb för.
– Jag tycker att det är en bra hockeyutbildning i Kungälv. Klart att det är skillnad jämfört med HV71, men Kungälv har fått fram många talanger och det kommer en ny därifrån nästan varje år.
– Man har mycket istider och sådana grejer samtidigt som det finns en skottramp. Det är väl ungefär vad man behöver och även få träna med både dom som är äldre och yngre.

Det har gått rasande snabbt för dig sedan du kom till HV71, hur skulle säga att du utvecklats sedan du kom till klubben?
– Det har gått snabbt och jag tycker att jag utvecklats enormt mycket. Det har varit lite annorlunda träning mot den jag hade i Kungälv, bland annat på sommarfysen. Jag har börjat träna hårdare och extra på sommaren, men även fått ta ansvar hemma och sådana grejer. Det här har gjort att jag växt otroligt mycket som person både på och utanför isen.

Hur ser ditt liv ut vid sidan av hockeyn i Jönköping?
– Just nu är det inte så mycket skola när jag är med A-laget. Annars är det skola, träningar och matcher. Det är nästan det enda man hinner med. Jag får springa iväg och handla lite när man har tid och försöka koppla av så mycket man kan.

Hur ofta är du hem till Kungälv?
– När jag får tid, alltså om vi får någon ledig helg och så vidare. Då brukar jag passa på att åka hem för att hälsa på familj och vänner lite. Det tar bara ett par timmar hem dit så det är perfekt.

Större delen av årets säsong har Lias Andersson tillbringat i J20-laget, men det har också blivit tio matcher i SHL. I lagets senaste match, 4-2-segern över Djurgården där han spelade i en kedja med Ted Brithén och Erik Andersson, var han en av lagets främsta spelare även om han gick poänglös av planen.
– Det är ett snäpp till från juniorhockeyn om man säger så. Det är fortfarande hockey som spelas, men alla är starkare, snabbare, och bättre, samtidigt som det är hårdare passningar och alla sådana smådetaljer.
– Sedan har jag en liten annan roll i A-laget jämfört med vad jag har i juniorerna. I A-laget är jag mer av en energispelare. Med juniorerna är jag mer den som ska göra mål, poäng och sådana grejer.
– Jag känner att det är en väldigt stor skillnad på junior och A-lagshockeyn, men jag känner också att jag börjar växa in i mer och mer i SHL-kostymen för varje match som går.

Vilka förväntningar har coachen Johan Lindbom sagt att han har på dig?
– Han tycker att jag ska gå in, ta för mig och smälla på men även vara en ”go gubbe”, peppa gubbarna, in och köra och ha roligt. Inte visa någon respekt och sådana grejer.

Hur mycket tar du för dig i omklädningsrummet?
– Det där kommer automatiskt mer och mer tycker jag. Killarna behandlar mig bra och är snälla mot mig.

Vad måste du förbättra som hockeyspelare för att etablera dig i SHL?
– Det är smådetaljerna. Jag måste bli lite bättre framför allt i spelet runt målet och sargerna. Sedan måste jag såklart bli lite starkare och sådana grejer.

Det är en väldig press på att HV71 ska prestera och leverera på toppnivå säsong efter säsong, hur upplever du den här yttre pressen som ”nyinflyttad” i Jönköping?
– Jag tycker att det är en positiv press. Fansen har höga förväntningar och det ska dom också ha. HV71 är en framgångsrik förening och har så varit under i stort sätt hela 2000-talet. Det är en hockeystad jag har kommit till, mycket större än jag trodde innan.
– Det känns lite som fotbollen i Italien. När det är matchdag i Jönköping känns det som att stan står stilla. Då är det bara hockey som gäller, vilket är riktigt kul.

Hade du inte riktigt förväntat dig det här stora intresset?
– Nej, det hade jag verkligen inte gjort. Jag är van vid Göteborg när Frölunda spelar. Då känns det nästan som vilken dag som helst ute på stan. Det vill säga om det inte är en slutspelsmatch. Här känns det som att det är något speciellt varje gång det är match. Det här är något som jag drömt om att få vara med om sedan jag var liten, så jag har absolut ingenting att klaga på.


Pappa Niklas och farbror Mikael. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”EN TRIPPEL HADE VERKLIGEN INTE VARIT FEL”

Lias Andersson har i dag juniorkontrakt med HV71, men några utflykter till exempelvis någon juniorliga i USA eller Kanada till nästa säsong har han inte.
– Klart att jag haft lite tankar på det, men i dag är det ingenting som jag funderar på. I dag är det bara HV71 som gäller. Som det ser ut nu är HV71 också det enda alternativet jag har att fokusera på helt enkelt.

Pappa Niklas är scout för Los Angeles och farbror Mikael för Tampa, slåss dom båda om att du ska framöver skriva på för just deras klubb?
– (Skratt) Det är lite småtjat på julafton, vilken klubb som är bäst och sådana grejer. Givetvis är det mest på skoj, lite gliringar och så vidare, men det är bara roligt.

Får farfar Ronny gå in och medla mellan dom?
– Ja, exakt haha…

Du har fått chansen tio matcher i SHL den här säsongen, men om du blickar fram på resten av säsongen vilka målbilder ser du framför dig då?
– Målet är såklart att ta SM guld med A-laget, J20 och J18. Att få vinna ett SM-guld hade varit enormt stort och det jag har drömt om sedan jag var jätteliten. Jag ska verkligen göra allt för att knyta åt mig dom SM-guld jag har chansen att ta.
– En trippel hade verkligen inte varit fel, men så långt vågar jag inte tänka. Jag tar byte för byte, match för match så få vi se hur långt det räcker.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten