Max Friberg.
Nyheter

Friberg glad över trejden till Montréal: ”Ett av de häftigaste ställena i hela ligan att komma till”

ANNONS

Att utan någon som helst förvarning bli skickad tvärs över den nordamerikanska kontinenten är en verklighet för NHL-spelare. I går fick Max Friberg känna på det, när han trejdades från Anaheim till Montréal. Men när den inledande chocken var borta tog han beskedet med ro – och är till och med glad över klubbytet.
– Montréal är ett av de häftigaste ställena i hela ligan att få komma till, säger svensken till hockeysverige.se.

I går fick Max Friberg, den tidigare Timråspelaren som reste över till Anaheims organisation 2013, beskedet att han trejdats till Montréal Canadiens organisation. 23-årige Friberg – som var JVM-skyttekung 2012 när Juniorkronorna tog guld – har spenderat den största delen av sin säsong i AHL-laget San Diego Gulls, men även fått smaka på NHL-spel under året.
– Jag vet inte riktigt hur tankarna gick då jag fick beskedet att jag var trejdad, säger Max Friberg med ett lätt skratt när hockeysverige.se får en pratstund med honom samtidigt som han håller på att packa ihop sina väskor för flytten till Kanada.
– Först kom det nästan som en chock, man tror inte att det är sant. På något vis känner man att det aldrig kommer att hända en själv. Sedan försökte jag reda ut vad jag behövde göra, men framför allt var jag glad eftersom Montréal är ett av de häftigaste ställena i hela ligan att få komma till.

Trejden kom som en total överraskning för de flesta – inklusive Friberg själv.
– Jag hade inte det på känn alls. Jag visste ingenting, utan det kom som en jätteöverraskning.
– Jag fick beskedet i morse (torsdag morgon). Vi hade träning och just då var jag i gymmet. Man kallade ut mig därifrån och jag fick prata med Anaheims general manager, Bob Murray, som berättade att jag trejdats. Marc Bergevin från Montréal ringde mig bara fem eller tio minuter senare, så man kan säga att allt gick väldigt fort.

Max Friberg har fått beröm för sitt spel i San Diego under säsongen. Han känner också att ledningen där har gett honom ett stort förtroende.
– Vi har ett väldigt talangfullt lag här nere. Tyvärr har vi haft lite strul med skador vilket har betytt att jag fått ta mycket ansvar. Det ansvaret känner jag att jag växt med både som spelare och människa, samtidigt som jag har fått vara assisterande kapten här nere hela säsongen.

Trots att han har gjort bra ifrån sig i AHL har det bara blivit fem NHL-matcher för 23-åringen från Skövde den här säsongen. Någon större besvikelse över att det inte blivit fler känner han ändå inte.
– Nej, det kan jag inte säga att jag gör. På något vis handlar det ju om att jag inte varit tillräckligt bra. Såklart gör jag mitt bästa varje dag och i alla matcher här nere i AHL, och har hoppats på att man skulle kalla upp mig igen.
– Det där är lättare sagt än gjort och det är lite politik samtidigt som Anaheim har en riktigt stark trupp, även om det inte gått som klubben velat så här långt. Sedan är det även många bra och unga spelare här nere i San Diego, så det är en tuff konkurrens också.

Hur upplevde du dina fem matcher i NHL den här säsongen?
– Jag tycker att det kändes bra. I några av matcherna spelade jag inte mer än fyra eller fem minuter. Då är det svårt att uträtta något. Men jag spelade runt 15 minuter i San José, fick vara inne i slutet av matchen och så vidare. Överlag tycker jag att det var en bra känsla.

BLIR LAGKAMRAT MED DE LA ROSE

Jacob de la Rose. Foto: Ronnie Rönnkvist

Han hamnar dock inte i Montréal till en början efter trejden, utan i klubbens AHL-lag St. John’s IceCaps. Där finns redan en annan svensk, i Jacob de la Rose. För hockeysverige.se berättar han att det ska bli kul att få Friberg som lagkamrat.
– Ja, det ska bli kul med en till svensk i organisationen. Vi är ett ungt och orutinerat lag men väldigt talangfullt, och jag ska försöka se till att han trivs. Hans spelstil passar in perfekt i vår spelidé, säger de la Rose.

De två känner dock inte varandra ännu, berättar Friberg.
– Jag har inte pratat med de la Rose ännu. Vi känner faktiskt inte varandra eftersom vi aldrig har spelat tillsammans. Däremot har jag spelat mot honom då han var i Leksand och jag i Timrå. Annars kan jag nog inte säga att jag träffat honom något ytterligare, men det ska bli trevligt att lära känna honom.

Vad har du själv för förväntningar på resten av säsongen?
– Det blir att åka dit och verkligen ge järnet och visa upp mig från min bästa sida så jag får chansen där uppe. Att jag verkligen ska visa framfötterna i St. John’s är nog vad organisationen hoppas på också.
– Klart att man blir glad när ett lag vill trejda till sig mig. Då vill man inte göra dem besvikna.

Nu lämnar du soliga Kalifornien för snön uppe i Kanada, kommer du inte sakna solen och värmen?
– (Skratt) Det har jag ingenting emot. Det är hockeysäsong och då ska det också vara lite kallt och snö.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch