Tom Hedberg.
Nyheter

Brorsan blev skadad – då fick Leksands 16-åring sin chans: ”Han tyckte bara det var kul”

ANNONS

Egentligen var det brorsan som skulle lämna bortaresan med J20-laget för att spela med Leksands A-lag. Men när han skadade sig var det i stället lillebror, 16-årige Tom Hedberg, som fick chansen att debutera i Hockeyallsvenskan. De två bröderna står varandra nära.
– Brorsan har betytt allt för mig. Utan honom skulle jag inte vara där jag är idag, säger backen till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tom Hedberg är bara 16 år, men har redan tagit en plats i Hockeyallsvenskan med Leksand. Platsen tog han faktiskt först från sin två år äldre bror Filip Hedberg.
– Vi var på roadtrip med J20-laget där vi skulle möta Timrå under fredagen och lördagen och Modo på söndagen. ”Fille” visste om innan lördagsmatchen att han skulle tillbaka och spela med A-laget på söndagen. Sedan blev han skadad på den matchen och då fick jag åka istället. Det var riktigt kul faktiskt, säger Tom Hedberg när hockeysverige.se träffar honom för en pratstund på en pizzeria i centrala Leksand.

Snett utanför fönstret ser vi Gezelius Tobak där det på 60 och 70-talet slingrade långa köer av folk som skulle köpa biljetter till hemmalagets matcher i gamla Isstadion.
Tom Hedberg fortsätter:
– Varför man valde just mig som ersättare vet jag faktiskt inte. ”Perra” (Johnsson) var på semester då så det var Gereon (Dahlgren) och ”Sigge” (Magnus Svensson) som stod i båset.

I den Hockeyallsvenska debuten ställdes Tom Hedberg mot Oskarshamn, hemma i Tegera Arena.
– Min debutmatch var den roligaste matchen i hela mitt liv. Det var hur kul som helst att få spela på hemmaplan med mycket folk på läktaren och så vidare.

Vad sa din bror när du fick hoppa in och spela i hans ställe?
– Han tyckte bara att det var kul såklart. Jag kom in i bussen efter matchen mot Timrå och då hade han sett att jag tagit med trunken och stoppat in den i ett annat utrymme bussen. Då frågade han ”vad fan gjorde du så där för”, säger Tom Hedberg med ett stort leende och fortsätter:
– När jag sa att jag skulle till A-laget trodde han mig inte först och började skratta lite grann. Efter att han förstod att det var sant så blev han bara glad.

”BRORSAN HAR BETYTT ALLT”

Så här långt har den 16-årige backen spelat fem matcher i Hockeyallsvenskan och gjort en assist. Storebror Filip Hedberg har, trots att han tvingades lämna över sin backplats till lillebror, spelat och gjort det bra i Leksands A-lag den här säsongen. Totalt har det blivit sex matcher för storebror där så här långt.
– Brorsan har betytt allt för mig. Utan honom skulle jag inte vara där jag är idag. Jag åkte alltid friåkningar med honom när jag var liten och han har lärt mig väldigt mycket. Han flyttade ner hit till Leksand före mig när han började på hockeygymnasium. Det är väl två och ett halvt år sedan nu, och självklart påverkade det mitt val att flytta hit.

Tom Hedberg är med andra ord inte mas från början. Han kommer från en annan hockeymetropol, Örnsköldsvik.
– Jag och brorsan var här tre-fyra gånger på hockeyskolan. Det var väl egentligen där som mitt intresse för Leksand började. Jag märkte redan då att det var en riktigt bra klubb och organisation.

Varför valde ni att åka till just Leksand på hockeyskola, det finns väl motsvarande i Örnsköldsvik och trakterna runt omkring?
– (Skratt) Det vet jag faktiskt inte, utan det var nog farsan som styrde det där. Jag vet faktiskt inte varför vi hamnade där.

Vad har flytten till Leksand betytt för dig som hockeyspelare?
– Jag har utvecklats sjukt mycket senaste året och det har gått riktigt bra. Det har bara varit positivt.
– Det jag har utvecklat mest är att jag lärt mig spela enklare och smartare jämfört med  tidigare. Spelet bakifrån, uppspel och sånt fungerar bättre nu.

Vad har gjort att du kunnat anpassa dig så snabbt till spelet i Hockeyallsvenskan trots din ålder?
– Det handlar mest om att tränarna sett mitt spel i J20 och J18 och trott på att det ska fungera i Hockeyallsvenskan. Det de sa var att jag skulle fortsätta spela som jag gjort innan. Sedan har det fungerat hur bra som helst.

Är det rent av lättare att spela i Hockeyallsvenskan jämfört med J20?
– Ja, jag tycker faktiskt att det är lättare att spela i Hockeyallsvenskan. Alla spelare där är lite bättre och de killarna hjälper mig väldigt mycket. Då blir det också lite enklare att spela.
– Jag kan spela samma spel som jag gjorde i J20, det tycker jag absolut. Jag har hela tiden gått in för att köra på som jag gjort eftersom det spelet tog mig till Hockeyallsvenskan. Då måste jag fortsätta med det spelet där också.

”SIGGE HAR BETYTT VÄLDIGT MYCKET”

Tom Hedberg har imponerat på de flesta sedan han fick chansen att kliva in i A-laget. Även coacherna är belåtna med vad de har sett så här långt.
– Det har i princip bara varit positivt och de har varit riktigt nöjda. Det är i alla fall vad de har sagt till mig.

Backcoach i Leksand är tidigare OS- och VM-guld backen Magnus ”Sigge” Svensson. En coach som på kort tid har betytt väldigt mycket för Tom Hedbergs anpassning till spelet i Hockeyallsvenskan.
– ”Sigge” har betytt väldigt, väldigt mycket. Han ger mig feedback hela tiden och hjälper mig i princip efter nästan varje byte. Han är verkligen hur bra som helst som coach.

Magnus Svensson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Kan du utveckla vad det är Magnus Svensson har hjälpt dig med i ditt backspel?
– I egen zon, exempelvis, efter ett byte kommer han och pratar om jag hade kunnat göra något annorlunda, lyfta ur pucken ur egen zon för att få bort pressen på mig och så vidare. Han är väldigt konkret i hur jag ska spela i olika lägen.

Även offensivt med tanke på att han själv var en stark back framåt?
– Jo, det gör han absolut. Efter i princip står vi, alla backar, kvar och skjuter slagskott. Han gillar ju skott från blå och att vi backar är kreativa när vi spelar där.

Har han lärt dig att byta fattning i skottögonblicket från left till right på samma sätt som han själv behärskade?
– Nej, faktiskt inte, skrattar Tom Hedberg.

TILLGÄNGLIG FÖR DRAFTEN 2017

Om två år är det dags för Tom Hedberg att draftas av NHL-lagen. Många tror också att han kommer gå ganska tidigt i draften, men själv har han inte funderat speciellt mycket över det där.
– Jag har inte tänkt på det där så jättemycket faktiskt. Det är ändå två år kvar och inte så mycket att fundera på ännu.
– Nu försöker jag bara att köra på i A-laget och hålla en plats där hela tiden. Jag tänker inte så mycket på vad som kommer att hända längre fram.

Finns det någon favoritklubb i NHL du gärna vill spela för?
– Faktiskt inte. Det var kanske Washington Capitals när jag var mindre, men nu är det ingen speciell klubb längre.

Hade du själv någon förebild som back då du var yngre?
– Jag skulle i så fall säga att det är brorsan. Jag har alltid sett upp till honom, men jag har ingen speciell förebild i NHL.

JVM är i full gång, hur mycket inspirerar den turneringen dig som hockeyspelare?
– Sjukt mycket. Att få kliva upp mitt i natten när man var mindre och turneringarna spelades i USA och Kanada var det bästa som fanns. Klart att det har inspirerat väldigt mycket.
– Självklart är det ett mål för mig att få spela junior-VM och har varit så hela livet sedan jag började kolla på det. Att juniorer får så mycket uppmärksamhet av svenska folket är riktigt stort.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL