Sök
NYTT JUBEL? Det är fem år sedan Juniorkronona senast vann JVM.
SHL

Guldhjältarnas bästa tips till Juniorkronorna: ”Måste ha en tydlig plan för allting”

– Champagne, Micke!
– Jajamän! Vad du vill i kväll, Chris!
– SVERIGE ÄR VÄRLDSMÄSTARE!

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vi är nog många som får en kittlande rysning genom kroppen när vi tänker tillbaka på den där januarinatten i början av 2012. En rysning som skjutsar upp mungiporna till örsnibbarna och får hjärtat att slå ett bonusslag. Och för den som lyssnar på ljudklippet med de två saliga tv-kommentatorerna är chansen stor att tårkanalerna får jobba. Det var den 5 januari och Sveriges juniorkronor hade precis blivit bäst i världen.

Tre av medaljörerna från guldlaget finns nu i Frölundas trupp. Roger Rönnberg, Johan Gustafsson och Johan Sundström har alla starka minnen från just den där stunden, i det kokande Saddledome i kanadensiska Calgary. Den mållösa finalen mellan Sverige och Ryssland gick till förlängning och när Mika Zibanejad bröt sig loss efter 10:09 fanns det inget som kunde stoppa honom.
– Jag kommer ihåg att jag studerade domarna in i detalj, jag trodde inte riktigt på att det var mål. Jag väntade nästan på att domarna skulle döma bort det, säger den dåvarande förbiundskaptenen Roger Rönnberg till Hockeysverige.se.

När han förstått att målet inte skulle bli bortdömt släppte allt.
– Jag minns när vi stod på blålinjen efteråt. När allt var klart och de spelade den svenska nationalsången. Det var väldigt starkt, berättar Rönnberg snart fyra år efter guldkvällen.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”DET BLIR NÅGON SLAGS EUFORI”

Johan Sundström minns de tuffa matcherna som ledde fram till den där sista, avgörande stunden. Han berättar om betydelsen av att vända två matcher med flera måls underläge till vinst med hjälp av övertid och straffar.
– Och så blir det final. Det är så häftigt. Det är 0-0 och vi är inne på övertid. Man vet att varje byte kan bli det sista. Så när Mika trampar igenom och vi ser att den går in… Då blir man väldigt, väldigt glad, säger Johan Sundström när han tänker tillbaka.

Hans kollega Johan Gustafsson, som vaktade kassen i finalen, ler när han beskriver avgörandet.
– Det blir någon slags eufori som inte går att beskriva riktigt. Det var mäktigt, säger Gustafsson.

Den 26:e december är det dags för årets juniorkronor att påbörja sin resa mot guldet. Roger Rönnberg tycker att truppen ser spännande ut och berättar hur viktigt det är att få ihop gruppen. Även Johan Sundström poängterar hur mycket man tjänar på att ha en bra sammanhållning.
– 
Man måste ha en tydlig plan för allting, så att alla drar åt samma håll, säger forwarden.

Vad kan man göra för att skapa gemenskap i gruppen?
– 
Man måste börja lära känna varandra redan från dag ett, så att man blir av med frågetecken och nervositet. Jag kom ihåg att vi gjorde övningar och vi jobbade med en psykolog, John Jansson. Vi tvingades att prata med varandra och ställa pinsamma frågor, bara för att lätta upp lite. Det var någonting som verkligen lyckades, berättar Sundström.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”MAN MÅSTE GÖRA ALLT FÖR VARANDRA”

För att nå hela vägen till ett guld måste man jobba stenhårt. Men man ska ha lite tur också. Det tror både Roger Rönnberg och Johan Gustafsson.
– 
Det brukar vara så oerhört små marginaler. Det är inget ovanligt att det blir förlängning och straffar i de viktigaste matcherna, och då behöver man ibland få en studs med sig, säger Frölundatränaren.
– 
Det är klart man ska ha lite flax, men samtidigt måste man göra allt man kan för att skapa den där vinnarkänslan i gruppen. Man måste göra allt för varandra. Det tror jag är viktigast, säger Johan Gustafsson.

När juniorkronorna trädde guldmedaljerna kring halsarna 2012 var det för första gången på 31 år. Den 5 januari 2016 kan det vara dags igen. Med en stjärnspäckad trupp åker laget till Helsingfors för att visa vad de går för. Och hela Hockeysverige håller andan i hopp om nya rysningar, hjärtklappningar och glädjetårar.

GULDHJÄLTARNAS TIPS TILL JUNIORKRONORNA

Roger Rönnberg
”Lita på ditt eget spel. Du måste vara trygg i den du är och den du vill vara. Sedan måste du lita på det. Släpp loss och spela ditt spel till hundra procent. Man kommer ingenstans om man bromsar i den internationella juniorhockeyn. Den är oerhört tempostark så det gäller att låta instinkten råda och vara trygg i den man är som spelare.”

Johan Gustafsson
”Njut av stunden, den kommer inte tillbaka. Gå ut och ha så kul det bara går. ”

Johan Sundström
”Det gäller att ha sin bästa match sist. Kan man tajma det så kan man gå långt. Att representera Sverige i ett JVM är häftigt, så passa på att njuta.”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten