Éric Castonguay.
Tingsryds AIF

Tingsryds import gör storsuccé – i karriärens tionde klubb: ”Familjen är van vid den livsstilen nu”

Livet som kringresande hockeyspelare är inte alltid så glamoröst, men nu gör Éric Castonguay succé i Hockeyallsvenskan med Tingsryd. På åtta säsonger har han spelat för tio klubbar i sex olika ligor. Nästa säsong kanske det blir ännu en ny liga i SHL – med Tingsryd eller något annat lag – om han fortsätter vara en av seriens bästa spelare. Det är dock någonting han inte tänker så mycket på.
– Om lag ringer kommer jag så klart att lyssna. Men vi har en bra grej på gång med Tingsryd nu, så jag fokuserar bara på det, säger kanadensaren till hockeysverige.se. 

Med en Åshöjden-lik resa från Hockeyettan rakt upp på förstaplats i Hockeyallsvenskan är Tingsryd tveklöst hockeysäsongens jätteöverraskning. Man har dessutom god marginal ned till Västerås under strecket, och ser mot alla odds ut att kunna vara på väg mot kvalspel om SHL-platser.

En av de viktigaste kuggarna i Tingsryds succé är nyförvärvet Éric Castonguay, som har kommit från norska ligan till att bli en av de bästa spelarna i Hockeyallsvenskan. Lagets succé är någonting inte ens han förväntat sig när han gjorde klart med smålänningarna.
– Jag tror att vi alla är lite förvånade, med ett lag som kommer upp från division 1. När jag skrev på här visste jag att vi hade mycket jobb framför oss, så visst är jag lite förvånad, säger Castonguay till hockeysverige.se.

Kanadensaren kommer närmast till Tingsryd från norska Frisk Asker. Där vann han den interna poängligan med 73 poäng på 41 matcher – framför lagkamraten Denny Kearney, som även han skrev på för Tingsryd efter säsongen – och kom tvåa i den totala poängligan.

Foto: Bildbyrån/Jonas Gustafsson

Många poäng i Norge har dock inte alltid visat sig innebära att en spelare gör detsamma även i Hockeyallsvenskan, men Castonguay har tagit med sig poängproducerandet även hit. 28 poäng på 30 matcher är bäst i Tingsryd, och ger en femteplats i den totala poängligan.
– Jag är nöjd just nu med sättet jag har spelat på. Jag försöker vara en ledare både på och utanför isen, och det känns som att jag ända sen början har blivit mer och mer bekväm för varje match. Det är lite annorlunda hockey än i Norge så det tog några matcher att bli redo, men jag känner mig bekväm nu.

Vad är den största skillnaden mellan Hockeyallsvenskan och den norska ligan?
– Jag tror att det är jämnheten. I Norge är det stor skillnad mellan lagen i botten och toppen, men här i Sverige är alla lag bra. Det gäller att kriga varje kväll, om man inte är redo här så kommer man inte att vinna. Sen är tempot högre också, killarna på isen är snäppet snabbare på skridskorna. Men jag gillar det, det är riktigt kul att vara i Sverige och spela i den här ligan. 

SPELAT I TIO KLUBBAR

Éric Castonguay har varit omkring en hel del i sin karriär, trots att han bara är 28 år gammal. Sedan han säsongen 2006/07 avslutade sin juniorkarriär i QMJHL har han representerat tio klubbar i AHL, ECHL, CHL, Frankrike, Norge och nu Hockeyallsvenskan. Så här långt trivs han i Sverige, tillsammans med sin fru och son.
– Jag älskar det, faktiskt, speciellt nu när det går så bra för laget. Men jag älskar det personligen också, hela familjen trivs jättebra.

Efter att tidigt i karriären ha spenderat fyra år med att försöka kriga till sig en fast plats i AHL bestämde sig Castonguay för att testa lyckan i Frankrike. Där var han med och slogs i toppen av poängligan, och hann även med att bli fransk mästare på sina två säsonger i ligan.
– Det var mest bara ett sätt att testa något nytt i karriären. Jag hade varit med på några NHL-läger i Nordamerika, men jag såg att jag inte var på väg högre upp. Så jag tog chansen i Europa. Spelstilen här passar mig bra, och så här långt har det gått bra.

Med två år i Frankrike i bakfickan bestämde han sig för att vända hem till Nordamerika igen. Men det blev bara en säsong i Missouri Mavericks i CHL innan han återvände till Europa igen, den här gången till Norge. Målet: Att ta sig vidare till Sverige.
– Jag spelade med en norrman, Henrik Ödegaard, i Missouri. Han sa en massa bra saker om landet och om ligan, och berättade att om jag gjorde bra ifrån mig där var chansen stor att jag kunde gå vidare till Sverige. Och det är precis vad som hände. Jag är väldigt glad att jag gick till Norge, som en öppning för att ta mig till Sverige.

Hur svårt är det att flytta omkring på det sättet som du har gjort med en familj?
– Det är faktiskt inte så illa, vi är vana vid den livsstilen nu. Min son föddes i Norge förra året. Det är en fantastisk upplevelse för hela familjen med ett nytt land, och vi älskar det alla tre.

Är det inte jobbigt att inte kunna stadga sig?
– Jag skulle säga att det är lite både och. Å ena sidan så har vi fått se en massa platser, men samtidigt är det så klart lite jobbigt för familjen. Det skulle vara fint att stadga sig någonstans, men det är en del av hockeyn. Jag har dragit fördel av vad jag har.

Hoppas du på att kunna ta ännu ett steg vidare i karriären, till en klubb i SHL?
– Jag fokuserar ingenting på nästa år just nu. Jag tar det dag för dag, och försöker hjälpa Tingsryd att vinna fler matcher.
– Om lag ringer kommer jag så klart att lyssna. Men vi har en bra grej på gång med Tingsryd nu, så jag fokuserar bara på det. 

”PRATAR INGENTING OM DET”

Samtidigt som klubben gör succé på isen är det desto tyngre utanför. Tingsryds ekonomiska problem är omskrivna, och så sent som förra veckan sa kommunfullmäktige nej till att gå i borgen för ett lån på tre miljoner. Det är dock ingenting som spelarna fokuserar särskilt mycket på.
– Vi pratar egentligen ingenting om det inom laget. Vi hade ett lagmöte om det, men det är ingenting som vi kan göra något åt. Vi har vårt fokus på det vi ska göra på isen, jag tror ingen är orolig för vad som kommer att hända med klubben. Det är inget vi kan sköta, så det stör inte oss.

Hur kul är det annars att spela hockey i Tingsryd när det går så bra?
– Det är riktigt bra. Det är inget stort ställe, men alla kommer till rinken. Det är nästan utsålt varje match, och det är hög ljudnivå varje kväll och fansen stödjer oss oavsett vad. Det har varit grymt så här långt.

Vad tycker du talar för att ni kan fortsätta skrälla och vara med och slåss om platser till SHL?
– Jag tycker att vi jobbar så hårt varje dag, och vi har blivit bättre och bättre för varje månad. Vi har många unga spelare som får mer självförtroende hela tiden, och vi pushar varandra varje dag. Vi jobbar hårt, vi har roligt, och vi har inga passagerare som bara hänger med. Vi är antagligen inte det mest talangfyllda laget på papper, men vi offrar oss för varandra. Det känns som att vi har fyra förstakedjor, och vi har två riktigt bra målvakter, ett bra försvar. Vi har hela paketet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten