Éric Castonguay.
Tingsryds AIF

Tingsryds import gör storsuccé – i karriärens tionde klubb: ”Familjen är van vid den livsstilen nu”

ANNONS

Livet som kringresande hockeyspelare är inte alltid så glamoröst, men nu gör Éric Castonguay succé i Hockeyallsvenskan med Tingsryd. På åtta säsonger har han spelat för tio klubbar i sex olika ligor. Nästa säsong kanske det blir ännu en ny liga i SHL – med Tingsryd eller något annat lag – om han fortsätter vara en av seriens bästa spelare. Det är dock någonting han inte tänker så mycket på.
– Om lag ringer kommer jag så klart att lyssna. Men vi har en bra grej på gång med Tingsryd nu, så jag fokuserar bara på det, säger kanadensaren till hockeysverige.se. 

Med en Åshöjden-lik resa från Hockeyettan rakt upp på förstaplats i Hockeyallsvenskan är Tingsryd tveklöst hockeysäsongens jätteöverraskning. Man har dessutom god marginal ned till Västerås under strecket, och ser mot alla odds ut att kunna vara på väg mot kvalspel om SHL-platser.

En av de viktigaste kuggarna i Tingsryds succé är nyförvärvet Éric Castonguay, som har kommit från norska ligan till att bli en av de bästa spelarna i Hockeyallsvenskan. Lagets succé är någonting inte ens han förväntat sig när han gjorde klart med smålänningarna.
– Jag tror att vi alla är lite förvånade, med ett lag som kommer upp från division 1. När jag skrev på här visste jag att vi hade mycket jobb framför oss, så visst är jag lite förvånad, säger Castonguay till hockeysverige.se.

Kanadensaren kommer närmast till Tingsryd från norska Frisk Asker. Där vann han den interna poängligan med 73 poäng på 41 matcher – framför lagkamraten Denny Kearney, som även han skrev på för Tingsryd efter säsongen – och kom tvåa i den totala poängligan.

Foto: Bildbyrån/Jonas Gustafsson

Många poäng i Norge har dock inte alltid visat sig innebära att en spelare gör detsamma även i Hockeyallsvenskan, men Castonguay har tagit med sig poängproducerandet även hit. 28 poäng på 30 matcher är bäst i Tingsryd, och ger en femteplats i den totala poängligan.
– Jag är nöjd just nu med sättet jag har spelat på. Jag försöker vara en ledare både på och utanför isen, och det känns som att jag ända sen början har blivit mer och mer bekväm för varje match. Det är lite annorlunda hockey än i Norge så det tog några matcher att bli redo, men jag känner mig bekväm nu.

Vad är den största skillnaden mellan Hockeyallsvenskan och den norska ligan?
– Jag tror att det är jämnheten. I Norge är det stor skillnad mellan lagen i botten och toppen, men här i Sverige är alla lag bra. Det gäller att kriga varje kväll, om man inte är redo här så kommer man inte att vinna. Sen är tempot högre också, killarna på isen är snäppet snabbare på skridskorna. Men jag gillar det, det är riktigt kul att vara i Sverige och spela i den här ligan. 

SPELAT I TIO KLUBBAR

Éric Castonguay har varit omkring en hel del i sin karriär, trots att han bara är 28 år gammal. Sedan han säsongen 2006/07 avslutade sin juniorkarriär i QMJHL har han representerat tio klubbar i AHL, ECHL, CHL, Frankrike, Norge och nu Hockeyallsvenskan. Så här långt trivs han i Sverige, tillsammans med sin fru och son.
– Jag älskar det, faktiskt, speciellt nu när det går så bra för laget. Men jag älskar det personligen också, hela familjen trivs jättebra.

Efter att tidigt i karriären ha spenderat fyra år med att försöka kriga till sig en fast plats i AHL bestämde sig Castonguay för att testa lyckan i Frankrike. Där var han med och slogs i toppen av poängligan, och hann även med att bli fransk mästare på sina två säsonger i ligan.
– Det var mest bara ett sätt att testa något nytt i karriären. Jag hade varit med på några NHL-läger i Nordamerika, men jag såg att jag inte var på väg högre upp. Så jag tog chansen i Europa. Spelstilen här passar mig bra, och så här långt har det gått bra.

Med två år i Frankrike i bakfickan bestämde han sig för att vända hem till Nordamerika igen. Men det blev bara en säsong i Missouri Mavericks i CHL innan han återvände till Europa igen, den här gången till Norge. Målet: Att ta sig vidare till Sverige.
– Jag spelade med en norrman, Henrik Ödegaard, i Missouri. Han sa en massa bra saker om landet och om ligan, och berättade att om jag gjorde bra ifrån mig där var chansen stor att jag kunde gå vidare till Sverige. Och det är precis vad som hände. Jag är väldigt glad att jag gick till Norge, som en öppning för att ta mig till Sverige.

Hur svårt är det att flytta omkring på det sättet som du har gjort med en familj?
– Det är faktiskt inte så illa, vi är vana vid den livsstilen nu. Min son föddes i Norge förra året. Det är en fantastisk upplevelse för hela familjen med ett nytt land, och vi älskar det alla tre.

Är det inte jobbigt att inte kunna stadga sig?
– Jag skulle säga att det är lite både och. Å ena sidan så har vi fått se en massa platser, men samtidigt är det så klart lite jobbigt för familjen. Det skulle vara fint att stadga sig någonstans, men det är en del av hockeyn. Jag har dragit fördel av vad jag har.

Hoppas du på att kunna ta ännu ett steg vidare i karriären, till en klubb i SHL?
– Jag fokuserar ingenting på nästa år just nu. Jag tar det dag för dag, och försöker hjälpa Tingsryd att vinna fler matcher.
– Om lag ringer kommer jag så klart att lyssna. Men vi har en bra grej på gång med Tingsryd nu, så jag fokuserar bara på det. 

”PRATAR INGENTING OM DET”

Samtidigt som klubben gör succé på isen är det desto tyngre utanför. Tingsryds ekonomiska problem är omskrivna, och så sent som förra veckan sa kommunfullmäktige nej till att gå i borgen för ett lån på tre miljoner. Det är dock ingenting som spelarna fokuserar särskilt mycket på.
– Vi pratar egentligen ingenting om det inom laget. Vi hade ett lagmöte om det, men det är ingenting som vi kan göra något åt. Vi har vårt fokus på det vi ska göra på isen, jag tror ingen är orolig för vad som kommer att hända med klubben. Det är inget vi kan sköta, så det stör inte oss.

Hur kul är det annars att spela hockey i Tingsryd när det går så bra?
– Det är riktigt bra. Det är inget stort ställe, men alla kommer till rinken. Det är nästan utsålt varje match, och det är hög ljudnivå varje kväll och fansen stödjer oss oavsett vad. Det har varit grymt så här långt.

Vad tycker du talar för att ni kan fortsätta skrälla och vara med och slåss om platser till SHL?
– Jag tycker att vi jobbar så hårt varje dag, och vi har blivit bättre och bättre för varje månad. Vi har många unga spelare som får mer självförtroende hela tiden, och vi pushar varandra varje dag. Vi jobbar hårt, vi har roligt, och vi har inga passagerare som bara hänger med. Vi är antagligen inte det mest talangfyllda laget på papper, men vi offrar oss för varandra. Det känns som att vi har fyra förstakedjor, och vi har två riktigt bra målvakter, ett bra försvar. Vi har hela paketet.

Den här artikeln handlar om: