Rasmus Asplund.
SHL

Ett FBK-löfte som får nypa sig i armen: ”Draften känns så overklig för mig”

Det är en stor säsong för Färjestads jättelöfte Rasmus Asplund. Han är med och konkurrerar om en plats i JVM-truppen samtidigt som han kan komma att gå i första rundan av NHL-draften. Hockeysverige.se åkte till Karlstad för att träffa en 17-åring som får nypa sig i armen ibland.
– Draften känns på något sätt så overklig för mig. Det blir som en fantasi nästan, varför skulle ett NHL-lag vilja ha mig? Det är lite så för mig och det känns väldigt långt bort på något vis, säger Asplund.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Blir forwarden Rasmus Asplund den första hockeyspelaren från Filipstad att spela i NHL? Mycket talar i alla fall för det – och att han kommer att gå relativt tidigt i draften till sommaren. När hockeysverige.se träffar honom på Scandic City i Karlstad har han just avslutat en lunch med företrädare för en NHL-klubb.

17-åringen debuterade i SHL redan under förra säsongen och har på Färjestads 20 matcher den här säsongen svarat för tre mål och totalt fyra poäng. Men någon större press för att prestera och leverera känner han inte bara för att förväntningarna på honom stigit och att han blivit ett av svensk hockeys stora framtidslöften.
– Det är ingenting som jag tänker på även om det är kul att folk tycker så, säger Asplund.
– Man jobbar ju hårt varje dag för att uppnå drömmarna man har. Är det sedan så att folk tänker så som du säger så är det bara jättekul.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Du känner ingen press?
– Nej, faktiskt inte. Det är, som sagt var, ingenting som jag tänker på. Samtidigt försöker jag läsa så lite som möjligt om vad man skriver om det.

Tänker du extra på att leverera den här säsongen för att kunna gå tidigt i draften?
– Draften känns på något sätt så overklig för mig. Det blir som en fantasi nästan, varför skulle ett NHL-lag vilja ha mig? Det är lite så för mig och det känns väldigt långt bort på något vis.

Trots att det fortfarande är ”en fantasi” och att draften är ett drygt halvår bort har NHL-klubbarna börjat intervjua honom.
– Jo, det har dom gjort och det är fantastiskt kul att NHL-klubbarna uppskattar det jag gör och det jag älskar att göra, säger Asplund med ett stort leende innan vi går in på hans förväntningar på själva draften.
– Jag har inte tänkt på det, men visst är det en fantastiskt stor grej. Speciellt där borta är det hur stort som helst. Jag har suttit upp och tittat då senaste drafterna med (William) Nylander och Joel (Eriksson Ek). Jag fick ju vara med på Joels resa förra året och man har väl lärt sig lite av det.


Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

DELAR MODERKLUBB MED DANIEL WESSNER

Färjestadsforwarden är från Filipstad, en ort som inte är direkt känt för att fostra hockeyspelare även om en spelare som Daniel Wessner fostrats i klubben. Inte heller Asplund är egentligen från en hockeyfamilj.
– Jag bor vid en sjö i Filipstad och stod på isen där redan då jag var ett och ett halv år. Det har nästan varit så från början att det var hockey som gällde samtidigt som faktiskt hockeyn var ganska stor i Filipstad när jag växte upp. Det är fantastiskt kul att det börjar bli så igen i Filipstad.
– Det finns ingen speciell hockey i familjen utan det är längdskidåkare hela bunten. Farmor, farfar och så vidare. Pappa (Stefan Asplund) spelade lite hockey efter att han kom hem till Filipstad och slutat med skidor. Han gick på skidgymnasiet i Torsby och var reserv i skidskyttelandslaget. Att pappa spelade lite hockey var kanske anledningen till att jag började spela också. Pappa är ju alltid pappa. 

Då är du hyfsad på skidor själv antar jag?
– Ja, jag åker när jag får tid och är hemma i Filipstad. Det är en jättebra träning för hela kroppen samtidigt som det är kul.

Har tanken funnits att börja tävla på skidor?
– Ja, någon gång men det har aldrig blivit riktigt aktuellt. När man ser dokumentärer med (Charlotte) Kalla och dom här inser man hur mycket slit dom lägger mer. Men, som jag sa tidigare, så har det alltid varit så att det är hockeyn som jag vill hålla på med och som jag tycker är roligast.
– Det är lika mycket slit i hockey och man får ingenting gratis där heller. Du måste jobba hårt för det du vill ha och mot dina drömmar. Sedan får man se hur långt det räcker.

Rasmus Asplund debuterade i SHL redan förra säsongen och svarade då för två mål och totalt tre poäng på 32 matcher. Debuten mot HV71 hemma sitter kvar på näthinnan som ett kul minne.
– Jag fick reda på att jag skulle spela redan på dagen. Det blev nästan lite overkligt eftersom jag sällan missade att titta på en A-lagsmatch när jag var yngre. När man sedan fick glida ut där… Det var ju en dröm som gick i uppfyllelse när jag fick reda på att jag skulle spela. Jag ska erkänna att den natten hade jag lite svårt att sova, säger Rasmus Asplund med ett leende och fortsätter:
– Det var fantastiskt kul och jag kommer ihåg som det vore idag första gången när jag skulle hoppa över sargen och gled ut på isen. Jag hade fyra minuters speltid och det gick ganska bra. Det blev mycket att spela på adrenalin, att bara gå ut och njuta. Jag hade även svårt att sova efter den matchen.


Pucken Rasmus Asplund gjorde första SHL-målet med i Luleå i januari.
Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”TAR DEFENSIVEN FÖRST SÅ FÅR MAN JOBBA PÅ OFFENSIVEN SEN”

Sedan debuten har han tagit stora steg i sin utveckling, framför allt genom att få visats i miljön kring seniorspelarna i Färjestad.
– Det har varit stora steg, fysiskt framför allt. Jag känner att jag har mycket nytta av det jag lärde mig förra säsongen. Då var det mer att ut, köra och ta vara på varje byte som du fick. Den här säsongen har jag fått en plats i truppen. Jag har varit med sedan i somras och också haft en fantastiskt bra sommar med A-laget. Det har varit en viss skillnad att träna med A-laget, fys och så vidare.
– Tack vare det har jag tagit stora steg. Speciellt efter uppehållet är jag väldigt nöjd med mina matcher som jag gjort.

Förra säsongen fick du kliva av som sista spelare innan Junior-VM. Det är snart JVM igen, hur ser du på dina möjligheter att komma med dit?
– Junior-VM är ganska långt borta i tid även fast det är nära. Skulle det bli så att jag kommer med dit så vore det fantastiskt kul.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Vad har Rickard Grönborg sagt att han förväntar sig av dig om du ska komma med?
– Han var nöjd med mitt defensiva spel, vilket är fantastiskt kul för mig att höra. Staffan Lund (coach Färjestad J20) och jag jobbade förra säsongen oerhört mycket med mitt defensiva spel. Det är jag är oerhört tacksam för och antagligen anledningen till att jag tog nästa steg i min karriär och också fick chansen i A-laget och klarade av att spela i SHL.
– Defensiven är något jag verkligen vill jobba på och bli bättre på. Just den här biten är också det jag börjat med den här säsongen. Vi tar defensiven först så får jag jobba på offensiven senare.
– Sedan vill jag bli mer av ett hot, vilket även han tyckte. Jag kände också i den senaste turneringen att jag inte riktigt var det hotet jag kan och vill vara.

Hur blir man ett bättre hot?
– Det tror jag faller sig ganska naturligt. För mig handlar det om att inte tänka på det. Det handlar om att ha jävligt kul när man är där ute. Nu fattades det, som sagt var, senast men det har i stället kommit i senaste SHL-matcherna.
– Jag åkte nog runt och tänkte på det här med att vara ett hot och då låser det sig oftast, i alla fall för mig.

Kan du släppa Junior-VM och bara fokusera på Färjestad trots att turneringen inte är så långt borta?
– Där har jag nog inga problem. Man får ta dom bitarna när det kommer. Nu är det match mot Brynäs på onsdag. Det andra får komma sedan. Du kan inte tänka på JVM för långt i förväg får då kan det bli att det låser sig.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten