NATT OCH DAG. Tiden i Leksand var kort och misslyckad, men i Rögle har Jack Connolly fått fart på spelet igen.
SHL

Fick sparken av Leksand – i dag är han glad över det: ”Precis vad jag behövde”

ANNONS

Ibland kan jobbiga besked vara en välsignelse i förklädnad. Fråga bara Jack Connolly. När han för ett drygt år sedan fick sparken av Leksand var det ett stort bakslag i hans hockeykarriär – men också en möjlighet att starta om på ny kula. I dag är han Rögles viktigaste offensiva spelare.
– Det var precis vad jag behövde. Jag fick en annan roll, mer speltid och ett större förtroende, säger han till hockeysverige.se om uppbrottet från Leksand och flytten till Rögle.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tillsammans med sin bror Chris värvades Jack Connolly i fjol till Leksand efter två säsonger av ojämna insatser i Färjestads tröja. Den före detta collegestjärnan var en av spelarna som förväntades leda masarnas offensiv i SHL. Så blev inte fallet. Efter Leksands förlustfyllda säsongsinledning och åtta matcher utan poäng fick bröderna Connolly lämna föreningen i början på oktober förra året.
– Vi kan inte erbjuda dem den speltid de behöver och därför är det bäst för både dem och oss att de går vidare till andra klubbar, hette det från dåvarande sportchefen Tommy Salos sida när beskedet kom.

För Jack Connolly var beskedet en kalldusch. Han hade sett fram emot att få spela med sin äldre bror och ställt in sig på att bli en nyckelspelare för Leksand.
– Det var tufft, konstaterar Connolly när hockeysverige.se träffar honom i samband med en bortamatch mot Djurgården.
– Vi hade förlorat sju eller åtta matcher på rad och det var en deppig känsla i omklädningsrummet. Det var inte helt oväntat att klubbledningen skulle göra förändringar efter det. Jag respekterade deras beslut, men givetvis var det inte vad jag hade tänkt mig.

Amerikanen behövde inte deppa länge. Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson såg en pusselbit som skulle kunna fullända hans lagbygge i Hockeyallsvenskan. För en tilltufsad Jack Connolly blev flytten till Rögle ett steg bakåt, men också en möjlighet att återvinna självförtroendet som hade sjunkit ned till botten av Siljan under sejouren i Leksand.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”MITT SJÄLVFÖRTROENDE ÄR BRA IGEN”

– Det var precis vad jag behövde. Jag fick en annan roll, mer speltid och ett större förtroende. Coacherna fick mig att känna att jag var en ledande spelare och då började det lossna, säger Connolly som gjorde 30 poäng på 40 matcher i allsvenskan innan han slutligen bidrog till att spela upp laget i SHL på vårkanten.

Sedan dess har det rullat på över förväntan. Under sina säsonger i Färjestad kunde Connolly blixtra till med jämna mellanrum, men levde aldrig riktigt upp till hajpen som skapats kring honom efter att han vunnit Hobey Baker Award som den amerikanska collegehockeyns främsta spelare 2012. I Rögle har han lite i tystnad blivit lagets viktigaste offensiva spelare och toppar den interna poängliga i överlägsen stil med 15 poäng (6+9) på 19 matcher, sju poäng före närmaste lagkamrat.
– Personligen tycker jag att jag har spelat rätt bra. Jag har hamnat i en bra kedja med Taylor (Matson) och Jordan (Smotherman) och tycker att vi har funnit bra kemi. Poängen har trillat in och det är alltid skönt. Mitt självförtroende är bra igen.

Känns det som en revansch?
– Nja, inte direkt. Varje säsong och varje lag är unikt. Jag kom ju inte till Leksand och trodde att det skulle gå åt pipan, men ibland gör det det. Jag är bara glad att jag fick flytta ned till Ängelholm och starta om på ny kula.

Är det här det bästa du har presterat sedan du kom till Sverige?
– Ja, det tycker jag. Mitt självförtroende har inte varit bättre än så här sedan jag spelade collegehockey för tre, fyra år sedan. Jag trivdes bra i Färjestad också, det var en fantastisk organisation, men då spelade jag bara bra då och då. Jag befann mig i en process där jag försökte lära mig det svenska spelet. Nu tycker jag att jag har gjort det och det börjar synas på isen.

Och i poängprotokollet, förstås.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL