TVEKSAM TILL NYTTAN MED TV-PUCKEN. Anders Hedberg tycker att TV-pucken skapar en del problem för svensk ishockey,
TV-pucken

Han ifrågasätter TV-puckens nytta: ”Kryper in en tveksamhet hos många killar”

Turneringen har anor ända sedan sent 1950-tal. Men långt ifrån alla är övertygade om att TV-pucken är positiv för svensk ishockey. På senare år har kritiska röster höjts som sagt att turneringen bidrar till en för tidig utslagning. En av de som är tveksamma är en tidigare TV-pucksstjärna, New York Rangers scout Anders Hedberg.
– Kommer du inte med i TV-pucken kryper det in en tveksamhet i många killars huvud ”Jag duger inte, jag räcker inte till och jag når inte hela vägen till min dröm”, säger Hedberg till hockeysverige.se.

Egentligen anade nog inte Sven Tumba vilken snillrik idé han kom med till Gert Engström och Bengt Bedrup på sensommaren 1959. Det var då han föreslog att Svenska Ishockeyförbundet skulle starta distriktsturneringen TV-pucken. Åtta distrikt, Dalarna, Gästrikland, Göteborg, Skåne, Stockholm, Södermanland, Värmland och Östergötland, var med i den första upplagan. Göteborg mot Skåne var den första matchen. Matchen spelades i Mölndal och vanns av Göteborg med 2-0.

I dag går 2015 års kvartsfinaler igång i Fjällräven Center i Örnsköldsvik. Värmland möter Ångermanland, Dalarna ställs mot Göteborg, Stockholm Nord möter Gästrikland och Stockholm Syd möter Norrbotten. Semifinaler och final spelas under lördagen och söndagen.

En som spelat två upplagor av TV-pucken är Anders Hedberg. Född och uppvuxen inte alls långt ifrån årets finalarena. Hockeysverige.se bad Svedjeholms-sonen berätta hur han minns sin TV-puck och hur han ser på turneringens roll i dag.
– Jag har både bra och dåliga minnen från TV-pucken, egentligen är alla bra. Ångermanland hade vunnit året innan jag kom med (1965). Året efter kom vi direkt in i kvartsfinalen och blev direkt utslagna av Dalarna som sedan vann hela turneringen. Det var en av mina genom alla tider värsta förluster.

Anders Hedberg var även med i TV-pucken året efter, 1967.
– Jag skulle göra debut i Modo i det som i dag motsvarar SHL. Det här var första matchen för säsongen, men då kolliderade det med TV-pucken. Det var Ångermanland mot Norrbotten i en match som skulle spelas i Sundsvall. Den matchen hann jag med. På andra sidan, alltså i Norrbotten, spelade Börje Salming. Ångermanland vann med 6-0. Per Lundqvist, som sitter i taket i Fjällräven, gjorde ett mål och dom andra fem gjorde jag.
– Matchen i TV-pucken var inga problem att hinna till eftersom den var klockan ett. Efter matchen hade vi ett litet flygplan som tog mig tillbaka till Örnsköldsvik för att jag skulle hinna till matchstart klockan fem i gamla Kempehallen.  Sedan gjorde jag mål på ”Honken” Holmqvist som då var landslagsmålvakt och den mest etablerade hockeyspelaren i Sverige just då.


Värmlands målvakt Olle Eriksson Ek utsedd till bästa målvakt i fjolårets turnering.
Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

”KRYPER IN EN TVEKSAMHET I MÅNGA KILLARS HUVUD”

Anders Hedberg har jobbat med bland annat scouting verksamhet för Toronto, Ottawa och New York Rangers. Han har en god insyn i hur NHL-organisationerna följer turneringen.
– I dag finns det nog ett visst intresse även om det är för tidigt för NHL-lagen. Däremot följs turneringen kanske alldeles för noggrant av hockeygymnasiernas rekryterare. På så sätt finns det också många frågetecken om det här är bra eftersom det har en följdverkan. Kommer du inte med i TV-pucken kryper det in en tveksamhet i många killars huvud ”Jag duger inte, jag räcker inte till och jag når inte hela vägen till min dröm”.
– Därför finns det nog en hel del tveksamheter om TV-puckens nytta. Du ska inte sluta spela hockey när du är 15 år. Det ska du förhoppningsvis sluta med mycket senare och inte känna den här utslagningen för tidigt.

Menar du att det sitter hockeygymnasierekryterare på läktaren för att plocka russinen ur kakan?
– Nu finns det många olika hockeygymnasier och alternativ. Dom mer framstående, aggressiva, som har lite mer resurser och är mer etablerade, det är ingen tvekan om att dom tittar på TV-pucken lite mer noggrant.
– En kille från Avesta eller Dalarna, varför ska han flytta till exempelvis Brynäs eller Modo när han har ett hockeygymnasium i Leksand eller Mora som antagligen är precis lika bra. Där är det lite tävlan, framför allt mellan elitklubbarna, om dom bästa talangerna.
– Eftersom NHL-killarna som tittar på 17-, 18-åringar till NHL-draften kan göra en massa fel trots att dom har en lång erfarenhet. Då är det ännu mer fel att göra en bedömning på vilka 15-16 åringar som ska bli SHL-spelare framöver
– Det finns inga belägg för att du blir en bättre hockeyspelare bara för att du spelar i TV-pucken. Däremot är det inget fel att spela i TV-pucken. Felet är om du inte kommer med och då struntar i det här med hockey. Det är för tidigt att ge upp sin dröm och för tidigt att tro att du inte kommer utvecklas mer som hockeyspelare. Du kommer garanterat fortsätta utvecklas oavsett om du spelar eller inte spelar TV-pucken.

Vad förväntar du dig av helgens TV-puckslutspel?
– Jag ska streama en match klockan 18 idag (läs: igår) innan det tickar på med TV-sändningar i helgen. Just nu spelas turneringen i min gamla hemtrakt, Örnsköldsvik, vilket gör det ännu mer intressant. Jag ska hänga med lite grann utan att göra allt för mycket bedömningar vilka som jag tror kommer bli nästa storstjärnor eller inte.
– Jag ska bara njuta av den här unga entusiasmen. Det är killar som spelar stenhårt tillsammans, det är laget som gäller och känslan av att jag kan inta världen fortfarande. Det gör att det är helt underbart med TV-pucken.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten