TVEKSAM TILL NYTTAN MED TV-PUCKEN. Anders Hedberg tycker att TV-pucken skapar en del problem för svensk ishockey,
TV-pucken

Han ifrågasätter TV-puckens nytta: ”Kryper in en tveksamhet hos många killar”

ANNONS

Turneringen har anor ända sedan sent 1950-tal. Men långt ifrån alla är övertygade om att TV-pucken är positiv för svensk ishockey. På senare år har kritiska röster höjts som sagt att turneringen bidrar till en för tidig utslagning. En av de som är tveksamma är en tidigare TV-pucksstjärna, New York Rangers scout Anders Hedberg.
– Kommer du inte med i TV-pucken kryper det in en tveksamhet i många killars huvud ”Jag duger inte, jag räcker inte till och jag når inte hela vägen till min dröm”, säger Hedberg till hockeysverige.se.

Egentligen anade nog inte Sven Tumba vilken snillrik idé han kom med till Gert Engström och Bengt Bedrup på sensommaren 1959. Det var då han föreslog att Svenska Ishockeyförbundet skulle starta distriktsturneringen TV-pucken. Åtta distrikt, Dalarna, Gästrikland, Göteborg, Skåne, Stockholm, Södermanland, Värmland och Östergötland, var med i den första upplagan. Göteborg mot Skåne var den första matchen. Matchen spelades i Mölndal och vanns av Göteborg med 2-0.

I dag går 2015 års kvartsfinaler igång i Fjällräven Center i Örnsköldsvik. Värmland möter Ångermanland, Dalarna ställs mot Göteborg, Stockholm Nord möter Gästrikland och Stockholm Syd möter Norrbotten. Semifinaler och final spelas under lördagen och söndagen.

En som spelat två upplagor av TV-pucken är Anders Hedberg. Född och uppvuxen inte alls långt ifrån årets finalarena. Hockeysverige.se bad Svedjeholms-sonen berätta hur han minns sin TV-puck och hur han ser på turneringens roll i dag.
– Jag har både bra och dåliga minnen från TV-pucken, egentligen är alla bra. Ångermanland hade vunnit året innan jag kom med (1965). Året efter kom vi direkt in i kvartsfinalen och blev direkt utslagna av Dalarna som sedan vann hela turneringen. Det var en av mina genom alla tider värsta förluster.

Anders Hedberg var även med i TV-pucken året efter, 1967.
– Jag skulle göra debut i Modo i det som i dag motsvarar SHL. Det här var första matchen för säsongen, men då kolliderade det med TV-pucken. Det var Ångermanland mot Norrbotten i en match som skulle spelas i Sundsvall. Den matchen hann jag med. På andra sidan, alltså i Norrbotten, spelade Börje Salming. Ångermanland vann med 6-0. Per Lundqvist, som sitter i taket i Fjällräven, gjorde ett mål och dom andra fem gjorde jag.
– Matchen i TV-pucken var inga problem att hinna till eftersom den var klockan ett. Efter matchen hade vi ett litet flygplan som tog mig tillbaka till Örnsköldsvik för att jag skulle hinna till matchstart klockan fem i gamla Kempehallen.  Sedan gjorde jag mål på ”Honken” Holmqvist som då var landslagsmålvakt och den mest etablerade hockeyspelaren i Sverige just då.


Värmlands målvakt Olle Eriksson Ek utsedd till bästa målvakt i fjolårets turnering.
Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

”KRYPER IN EN TVEKSAMHET I MÅNGA KILLARS HUVUD”

Anders Hedberg har jobbat med bland annat scouting verksamhet för Toronto, Ottawa och New York Rangers. Han har en god insyn i hur NHL-organisationerna följer turneringen.
– I dag finns det nog ett visst intresse även om det är för tidigt för NHL-lagen. Däremot följs turneringen kanske alldeles för noggrant av hockeygymnasiernas rekryterare. På så sätt finns det också många frågetecken om det här är bra eftersom det har en följdverkan. Kommer du inte med i TV-pucken kryper det in en tveksamhet i många killars huvud ”Jag duger inte, jag räcker inte till och jag når inte hela vägen till min dröm”.
– Därför finns det nog en hel del tveksamheter om TV-puckens nytta. Du ska inte sluta spela hockey när du är 15 år. Det ska du förhoppningsvis sluta med mycket senare och inte känna den här utslagningen för tidigt.

Menar du att det sitter hockeygymnasierekryterare på läktaren för att plocka russinen ur kakan?
– Nu finns det många olika hockeygymnasier och alternativ. Dom mer framstående, aggressiva, som har lite mer resurser och är mer etablerade, det är ingen tvekan om att dom tittar på TV-pucken lite mer noggrant.
– En kille från Avesta eller Dalarna, varför ska han flytta till exempelvis Brynäs eller Modo när han har ett hockeygymnasium i Leksand eller Mora som antagligen är precis lika bra. Där är det lite tävlan, framför allt mellan elitklubbarna, om dom bästa talangerna.
– Eftersom NHL-killarna som tittar på 17-, 18-åringar till NHL-draften kan göra en massa fel trots att dom har en lång erfarenhet. Då är det ännu mer fel att göra en bedömning på vilka 15-16 åringar som ska bli SHL-spelare framöver
– Det finns inga belägg för att du blir en bättre hockeyspelare bara för att du spelar i TV-pucken. Däremot är det inget fel att spela i TV-pucken. Felet är om du inte kommer med och då struntar i det här med hockey. Det är för tidigt att ge upp sin dröm och för tidigt att tro att du inte kommer utvecklas mer som hockeyspelare. Du kommer garanterat fortsätta utvecklas oavsett om du spelar eller inte spelar TV-pucken.

Vad förväntar du dig av helgens TV-puckslutspel?
– Jag ska streama en match klockan 18 idag (läs: igår) innan det tickar på med TV-sändningar i helgen. Just nu spelas turneringen i min gamla hemtrakt, Örnsköldsvik, vilket gör det ännu mer intressant. Jag ska hänga med lite grann utan att göra allt för mycket bedömningar vilka som jag tror kommer bli nästa storstjärnor eller inte.
– Jag ska bara njuta av den här unga entusiasmen. Det är killar som spelar stenhårt tillsammans, det är laget som gäller och känslan av att jag kan inta världen fortfarande. Det gör att det är helt underbart med TV-pucken.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch