Maria Omberg.
SDHL

Luleås utropstecken på väg mot Damkronorna: ”Blir förvånad om hon inte provas”

Luleås damer har ett stjärntätt lag efter den hårda satsningen inför säsongen. Men det största utropstecknet i laget är ingen av de nya spelarna, utan en norrbottnisk tjej längst bak i kassen. Efter sin fina start på säsongen höjs nu röster för att Maria Omberg ska få chansen i Damkronorna.
– Jag skulle vara mäkta förvånad om hon inte provas den här säsongen, säger tränaren Fredrik Glader till hockeysverige.se.

Luleå är långt ifrån ett ihopvärvat lag från världens alla hörn. Visst, spelare som Emma Nordin, Michelle Karvinen, Henriette Sletbak med flera kommer från andra ställen än just Luleå eller Norrbotten. Men det flesta av spelarna i laget pratar med bred norrländska.

En av spelarna som är uppväxt i just Luleå är 20-åriga målvaktstalangen Maria Omberg. Inför årets säsong var det en del belackare som trodde att just målvakterna skulle bli lagets svaga punkt den här säsongen, men både Omberg och Sara Sundqvist har imponerat så här långt och i dagsläget är Luleå det lag i Riksserien som släppt in näst minst antal mål av alla lagen (21). Linköping har släppt in 20 mål vilket man är bäst på.
– Jajamän, jag är uppväxt i Luleå, säger Maria Omberg när hockeysverige.se får en pratstund med henne om kraven på målvakterna i klubben och vilka förebilder hon själv hade som ung i Luleå.
– Jag vet inte om jag direkt hade några förebilder när jag var liten och började spela hockey. Sedan är det klart att jag började se upp till dom här målvakterna typ Henrik Lundqvist när jag började intressera mig för sporten mer. Annars kan jag inte säga någon specifik förebild som jag har haft.

Hockey har alltid varit den stora sporten i Maria Ombergs liv även om hon testat på andra idrotter också. Redan i unga år var hon på hockey och såg Luleås herrar spela.
– Första hockeymatchen jag såg var när jag var med pappa och kollade på Luleå Hockey, men jag kan inte säga att jag kommer ihåg det om jag ska vara helt ärlig, skrattar Maria Omberg och fortsätter:
– Jag har provat på andra sporter vid sidan av också, men det var väl aldrig något riktigt seriöst. Fotbollen var det jag höll på längst med och slutade med då jag gick i åttan eller något liknande för att då enbart spela hockey.

Varför just målvakt, var det för Henrik Lundqvist?
– Nej, så var det inte. Det var då jag var ute och spelade landhockey med kompisarna, då ville jag alltid bara stå i mål. Sedan hade jag kommit hem en dag och sagt till mamma och pappa att jag ville börja spela hockey och bli målvakt. Så det visste jag tydligen på en gång att jag ville.


Foto: Maria Schinkler/schinkler.com

HUNNIT MED SPEL I BÅDE HV71 OCH SUNDSVALL

Innan Maria Omberg återvände hem till Luleå var hon iväg och spelade en säsong med HV71 och en med Sundsvall i Riksserien. När hon blickar tillbaka till den tiden innan hon lämnade klubben, som då hette Munksund/Skuthamn, och jämför den med dagens Luleå så ser hon en väldigt stor skillnad.
– Det är en jättestor skillnad, absolut. Speciellt då kring damerna. Det är som natt och dag sedan jag for. Den stora skillnaden nu är framförallt att Luleå har ett Riksserielag och att det skapats ett stort intresse kring damhockeyn här. Det fanns inte innan jag for. Då var det mest killarna som uppmärksammades och det var också med killar som jag spelade med.

Inför säsongen talades det om att ni målvakter kunde vara lagets svaga punkt, vilket ni motbevisat, men hur hanterade du det och pressen utifrån på er prestation?
– Ska jag vara helt ärlig så har jag inte läst så mycket om det. Jag har heller inte tänkt på det något speciellt.
– Klart att vi har ett riktigt starkt lag med många stora spelare och som är välkända namn men, som sagt var, det är ingenting som jag ens funderat på.

Maria Ombergs inledning av säsongen har varit bra och ligger på en räddningsprocent på 92.7 samtidigt som lagets tränare, Fredrik Glader, är mycket nöjd med hennes spel så här långt.
– Maria är seriös ut i fingerspetsarna med sin träning och utveckling. Vi som följt henne vet vad hon kan. I år har hon bevisat det i spelet för övriga som inte sett det dagliga som vi ser. Jag skulle vara mäkta förvånad om hon inte provas i Damkronorna den här säsongen. Det folk glömmer bort är att titta på är ofta hur många matcher målvakter vinner med sitt lag. Där ger Maria vårt lag en trygghet och fördel, säger Fredrik Glader till hockeysverige.se om sin målvaktstalang.

Maria Omberg:
– Jag tycker att det känts bra och riktigt kul att träna. Vi har ju också riktigt bra träningsförutsättningar så det är superkul bara att få åka ner till hallen. Dessutom har vi inlett säsongen bra. På så sätt har det varit jättekul.

Vad har varit den tuffaste biten inledningsvis för dig personligen?
– Svår fråga, men jag tycker inte att det varit några direkt svåra bitar så här långt. I alla fall inte några som jag kommer att tänka på. Jag tycker att det flutit på bra.
– Det har varit mycket snack om att eftersom vi fått många nya spelare kan det bli svårt att få ihop gruppen, men jag tycker att det är något som vi lyckats väldigt bra med. Vi har en jättebra sammanhållning och stämning i laget. Samtidigt har vi många spetsspelare som självklart bidrar mycket till att vi har ett så starkt lag.

Fredrik Glader vill se dig i Damkronorna, hur tänker du kring landslagsspel den här säsongen?
– Det är klart att jag tänkt på det någon gång, men det är ingenting jag vill fokusera på. Jag fokuserar mest på att göra det bra i klubben och vara en viktig och bidragande spelare i laget. Resten skulle i så fall komma som en bonus.

Har du haft någon dialog med förbundskaptenen Leif Boork?
– Inte riktigt. Jag har träffat honom några gånger eftersom han varit och kollat på träningar och hälsat på. Klart att jag då har pratat med honom, men inte något mer ingående.

Maria Omberg sägs vara lite filosofisk av sig och som avslut får vi med oss en lite udda fråga till henne: Om hon har listat ut om månen lyser tack vare solens ljus bakom den?
– (Skratt) Ja, herregud. Jag tycker fortfarande att det där är jäkligt förvirrande. Ska jag vara riktigt ärlig så tycker inte jag att jag får någon klarhet i det. Samtidigt är det inte många som är till hjälp för att svara på den här frågan, så det förblir högst oklart.

Hur kom frågan upp?
– Jag satt och funderade någon gång och sedan frågade jag någon i laget om det. Sedan dess har jag funderat på det men inte kommit fram till någon lösning, avslutar Maria Omberg med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten