Uffe Bodin
Presentation: Här är NHL:s 14 juniorer
ANNONS

I dag spikas NHL-trupperna och som ni säkerligen vet vid det här laget har vi kunnat glädja oss åt att flera svenska ”nykomlingar” klivit fram och säkrat platser i NHL-lagen. Jag tänker inte minst på Viktor Arvidsson, William Karlsson, Oscar Lindberg, Anders Nilsson och Mattias Janmark. Men det är givetvis inte bara svenskar som har imponerat under camperna. Faktum är att en hel del juniorer, inte mindre än 14 stycken för att vara exakt, ser ut att ta plats i ligan. Vissa, som Calder Trophy-vinnaren Aaron Ekblad, etablerade sig redan i fjol medan andra har goda möjligheter att göra det under den här säsongen.

Här nedan följer en lista över alla spelare som är födda 1996 eller senare som inleder säsongen i NHL. Spelare som alltså skulle kunna delta i JVM i Helsingfors över jul- och nyårshelgerna.

* OBS! * Som junior kan man spela nio NHL-matcher utan att det påverkar kontraktsstatusen. Spelar man däremot en tionde match kommer säsongen att räknas bort från rookiekontraktet.

Boston Bruins
David Pastrnak, fw
Född 1996. Draftad som 25:e spelare 2014.
Pastrnak lämnade ett starkt avtryck i Boston redan i fjol. Den tidigare SSK-forwarden inledde med att göra succé i AHL och avslutade säsongen med 27 poäng på 46 NHL-matcher. Ser ut att få en topp sex-roll i Bruins redan i år.

Buffalo Sabres
Jack Eichel, c
Född 1996. Draftad som andra spelare 2015.
Drafttvåan har imponerat stort på försäsongen och är en given topp sex-spelare för Sabres den här säsongen. Kan han utmana Connor McDavid om Calder Trophy?

Calgary Flames
Sam Bennett, fw
Född 1996. Draftad som fjärde spelare 2014.
Förra årets draftfyra fick stora delar av fjolårssäsongen spolierad av en axelskada. Kom tillbaka starkt och avslutade säsongen med att spela till sig en ordinarie plats i Calgarys slutspelslag.

Carolina Hurricanes
Noah Hanifin, b
Född 1997. Draftad som femte spelare 2015.
Den brådmogne draftfemman konkurrerade ut Carolina Hurricanes andra stora backtalang Haydn Fleury om den sista backplatsen i truppen. Har storleken och spelsinnet för att lyckas göra en bra rookiesäsong.

Colorado Avalanche
Mikko Rantanen, fw
Född 1996. Draftad som tionde spelare 2015.
Sommarens drafttia har redan spelat över 100 finska ligamatcher med TPS Åbo. Har gjort ett mycket positivt intryck under Colorados träningsläger och ser ut att få inleda säsongen i tredjekedjan med Nathan MacKinnon och Blake Comeau.

Detroit Red Wings
Dylan Larkin, c
Född 1996. Draftad som 15:e spelare 2014.
Larkin valdes som 15:e man i draften 2014. Sedan dess har han gått från klarhet till klarhet. Har speeden och spelskickligheten för att bli en attraktion i NHL redan som 19-åring.

Edmonton Oilers
Connor McDavid, c
Född 1997. Draftad som första spelare 2015.
Förväntningarna på McDavid är skyhöga i Edmonton. Något säger mig att draftettan kommer att klara av att möta dem. Under de senaste säsongerna har han ständigt höjt sig så fort han har ställts inför en större utmaning.

Florida Panthers
Aaron Ekblad, b
Född 1996. Draftad som första spelare 2014.
Fjolårets draftetta vann Calder Trophy efter 39 poäng som rookie på Floridas blålinje. Om han inte drabbas av någon ”sophomore jinx” ska han kunna ta ytterligare ett steg framåt och bli Panthers toppback.

New Jersey Devils
Pavel Zacha, fw
Född 1997. Draftad som sjätte spelare 2015.
Den storvuxne och kraftfulle tjecken representerar allt som New Jersey Devils saknar just nu. En powerforward att starta ombyggnationen av organisationen kring.
Fotnot: Pavel Zacha blev överraskande bortgallrad just innan Devils skulle presentera sin 23-mannatrupp. Han inleder i stället säsongen i OHL med Sarnia Sting.

Pittsburgh Penguins
Daniel Sprong, fw
Född 1997. Draftad som 46:e spelare 2015.
Att gå direkt från andra draftrundan till NHL-spel är spektakulärt i sig. Att det sedan handlar om en forward som är född och uppvuxen i Amsterdam gör inte historien sämre. Daniel Sprong har svarat för en bragd – även om det inte blir mer än nio matcher i Pittsburgh. Läs mer om Sprong här: http://www.hockeysverige.se/2015/10/05/den-flygande-hollandaren-direkt-fran-andra-draftrundan-in-i-nhl/

St. Louis Blues
Robby Fabbri, c
Född 1996. Draftad som 21:a spelare 2014.
I Patrik Berglunds skadefrånvaro har Robby Fabbri klivit fram och visat framfötterna på Blues träningsläger. Ser ut att få inleda säsongen på Vladimir Tarasenkos gamla plats i kedjan med Jori Lehterä och Jaden Schwartz. Fabbri var med i Kanadas JVM-trupp i fjol, men bröt fotleden tidigt i turneringen och tvingades se de roligaste matcherna från sidan.

Vancouver Canucks
Jake Virtanen, fw
Född 1996. Draftad som sjätte spelare 2014.
Jared McCann, c
Född 1996. Draftad som 24:e spelare 2014.
Vancouver Canucks ser ut att försöka kickstarta sitt generationsskifte genom att ge ytterligare två juniorer chansen i truppen. I fjol tog Bo Horvat plats och i år ser det ut att bli både Jake Virtanen och Jared McCann. Virtanen är en stor och kraftfull powerforward som har gjort en hel del mål i juniorligan WHL. McCann är mer av en karaktärsstark tvåvägscenter med ett bra skott. Ett kaptensämne, menar vissa.

Winnipeg Jets
Nikolaj Ehlers, fw
Född 1996. Draftad som nionde spelare 2014.
Den otroligt kvicke och vasse dansken ser ut att få nio matcher på sig att ta en plats i Winnipegs lag. Har vräkt in poäng i QMJHL de senaste två säsongerna och ska med sin oförutsägbara spelstil kunna vålla problem dör motståndarforwards redan vid 19 års ålder.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL