Connor McDavid.
Nyheter

Edmonton: Frälsarens ankomst – en start på något stort

ANNONS

Frälsaren är på plats och hockeyfansen vädrar morgonluft i Edmonton. Med Connor McDavid i laget kan inte ens strulklubben Oilers misslyckas med att bli anständiga. Men det gäller samtidigt att ha tålamod. Förvandlingen kommer inte att ske över en säsong.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Anders Nilsson, mv, Ak Bars Kazan, Cam Talbot, mv, N Y Rangers, Eric Gryba, b, Edmonton, Andrej Sekera, b, Los Angeles, Griffin Reinhart, b, N Y Islanders, Anton Slepysjev, fw, Salavat Julajev Ufa, Lauri Korpikoski, fw, Arizona, Mark Letestu, fw, Columbus, Connor McDavid, fw, Erie Otters.
Förluster: Viktor Fasth, mv, CSKA Moskva, Richard Bachman, b, Vancouver, Martin Marincin, b, Toronto, Keith Aulie, b, Arizona (tryout), Matt Fraser, fw, Winnipeg, Derek Roy, fw, Washington (tryout), Boyd Gordon, fw, Arizona.  

S9

S1Cam Talbot
Svarade för en riktigt stark insats mellan New York Rangers stolpar när Henrik Lundqvist gick skadad i början av året. Det gjorde honom värdefull på marknaden och gav honom i slutändan ett jobb i Edmonton. Att ha Rangers stabila försvar kontra Oilers instabila försvarsgrupp framför sig är två vitt skilda ting. Talbot kommer att bli testad – och utsättas för tuff konkurrens av både Ben Scrivens och Anders Nilsson. På förhand är han dock favorit till att ta förstaspaden.

S2Andrej Sekera
Under flera år har Oilers fans hoppats att Justin Schultz genombrott skulle komma och att den unge backen skulle bli en effektiv quarterback i deras powerplay. Det genombrottet har uteblivit och i stället för att fortsätta vänta valde nu general managern Peter Chiarelli att spendera stora pengar på den slovakiske backen Sekera. 5,5 miljoner per år till och med 2021 är ett kontrakt man kan ifrågasätta, men Oilers är desperata efter mer offensiv punch från blålinjen och får i Sekera en back som kan bidra med 40 poäng en bra säsong.

S3Connor McDavid
McJesus. McSaviour. McGod. Kärt barn har många namn och i Connor McDavid har Edmonton Oilers fått en spelare som på sikt kan göra skillnad för hela organisationen. Det är inte orimligt att tro att han kan komma att få samma inverkan på Oilers som Sidney Crosby hade för Pittsburgh Penguins när han kom in i NHL för tio år sedan. Samtidigt gäller det att ha tålamod. Det tog lite tid även för Pittsburgh att få vind i seglen efter Crosbys inträde. Det kommer det att göra för Oilers och McDavid också.

S4Ryan Nugent-Hopkins
Rookiesäsongen var oerhört lovande. Sedan dess har den forne draftettan antingen varit skadad eller bjudit på ojämna prestationer. Kanske kan Connor McDavids inträde ta bort lite av pressen på Nugent-Hopkins och få honom att spela lite mer avslappnat. Det finns fortfarande så mycket mer att hämta ur den enormt spelskicklige 22-åringen.

S6
Lagets poängkung: 
Taylor Hall
Han har under stundom visat prov på briljans, men också haft en tendens att hänga med huvudet och bli skadad. Nu får han det stora nöjet att bilda radarpar med Connor McDavid – både på och utanför isen. McDavid kommer nämligen att flytta in hos Hall och bo tillsammans med stjärnan under rookiesäsongen. Om duon finner någon slags kemi ihop kan det slå gnistor om Oilers redan i år.

S5Nail Jakupov 
Det har gått så trögt för den tidigare draftettan att hans namn har omgärdats av ideliga trejdrykten det senaste året. I slutet av förra säsongen, efter att Derek Roy kommit till klubben, började det dock hända grejer och poängen trillade in för ryssen. Var det början på det definitiva genombrottet? Nja, Jakupov har fortfarande lång väg att vandra, men kan han komplettera McDavid eller Nugent-Hopkins i någon av toppkedjorna kommer han säkerligen att sätta nytt personbästa i poäng.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det är svårt att hitta en mer vanskött NHL-klubb än Edmonton Oilers. Sedan man nådde Stanley Cup-finalen för nio år sedan har Oilers inte nått slutspel en enda gång – och detta trots en hel uppsjö av tidiga draftval. Efter vårens och sommarens storstädning i klubbledningen börjar Oilers om på ny kula. Nye general managern Peter Chiarelli har varit med om att bygga en Stanley Cup-vinnare i Boston medan nye coachen Todd McLellan var med om att göra San José till en utmanare under många år. Dessa herrar får emellertid ursäkta. Givetvis är Connor McDavid den stora anledningen till optimismen som sveper över Albertas prärie i dessa dagar. Oilers må haft draftat stora talanger i Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins och Nail Jakupov tidigare, men i McDavid får man en spelartyp som bara dyker upp någon enstaka gång per decennium, om ens det. 18 år gammal kommer kanadensaren att ha enorm krav på sig från en hockeystad som i det närmaste är uttorkad av törst efter hockeyframgångar. Han kommer sannolikt inte att ställa till med något mirakel på en gång – att Oilers skulle ta sig till slutspel i år skulle vara en enorm skräll – men hans ankomst är början på en vändpunkt för en organisation som har haft förtvivlat svårt att tillfredsställa sina fans de senaste 25 åren. I likhet med Pittsburgh Penguins, när man fick in Crosby och Malkin, eller Chicago Blackhawks, när man fick in Toews och Kane, kommer Oilers och deras fans att tvingas ha tålamod. Men hittar klubbledningen bara struktur och kan komplettera sin imponerande forwardsuppsättning med en stabil förstakeeper och några puckskickliga backar är man snart med och slåss om en Stanley Cup.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Ben Scrivens
33) Cam Talbot
39) Anders Nilsson

BACKAR:
2) Andrej Sekera
5) Mark Fayne
19) Justin Schultz
21) Andrew Ference ”C”
25) Darnell Nurse
62) Eric Gryba
77) Oscar Klefbom
86) Nikita Nikitin

FORWARDS:
4) Taylor Hall ”A”
10) Nail Jakupov
12) Rob Klinkhammer
14) Jordan Eberle ”A”
16) Teddy Purcell
20) Luke Gazdic
23) Matt Hendricks
28) Lauri Korpikoski
51) Anton Lander
55) Mark Letestu
67) Benoit Pouliot
93) Ryan Nugent-Hopkins
97) Connor McDavid

COACH: 
Todd McLellan (ny)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 10 april
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Frölunda - Skellefteå SHL
torsdag 11 april
02:00 St Louis Blues - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
04:30 Vancouver Canucks - Arizona Coyotes NHL
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch