GLADA MINER. Gustav Nyquist, Brendan Smith och Henrik Zetterberg kan se ljust på Detroits framtid.
Nyheter

Detroit: Det smärtfria generationsskiftet

ANNONS

Detroit Red Wings stjärnspelare är till hockeyåren komna. Men även om Datsiuk, Zetterberg och Kronwall kan ha sina bästa dagar bakom sig finns det ingen anledning till oro. Här är en klubb som håller på att klara sitt generationsskifte utan bekymmer.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Mike Green, b, Washington, Brad Richards, fw, Chicago, Eric Tangradi, fw, Montréal, Dylan Larkin, fw, University of Michigan.
Förluster: Jonas Gustavsson, mv, Boston (tryout), Marek Zidlicky, b, klubblös, Stephen Weiss, fw, klubblös, Erik Cole, fw, klubblös.

S9

S1Niklas Kronwall
Vid 34 års ålder har Niklas Kronwall sakta me säkert börjat tappa lite krydda i sitt spel. Samtidigt är han fortfarande en viktig ledargestalt och poängproducent i ett Red Wings-försvar som ser allt mer intressant ut. Mike Greens ankomst och Danny DeKeysers framsteg kommer avlasta Kronwall och ge honom lite mer andrum.

S2Mike Green
Det är länge sedan han var den där oberäknelige backen som vräkte in mål från Washington Capitals blålinje. De senaste säsongerna har mest handlat om att försöka hålla sig frisk. Flytten till Detroit har alla möjligheter att ge Green en nytändning efter att han hamnat bakom John Carlson i Capitals hierarki och fått allt mindre speltid.

S3Pavel Datsiuk
Ryssen är fortfarande ett puckgeni utöver det vanliga, god för en poäng per match i NHL. Dessvärre har hälsan börjat ta ut sin rätt på senare år. Under sommaren har 37-åringen opererat ena fotleden och det blir intressant att se hur han påverkas av det. Knappast en spelare som kommer att göra 82 matcher fler gånger i karriären.

S4Tomas Tatar
Den framfusige slovaken nosade vid 30-målsstrecket i fjol och håller vid 24 års ålder på att blomma till en stjärnspelare. Farten, tekniken, skottet och det faktum att han är helt orädd gör Tatar till ett ständigt hot – och inte minst en väldigt underhållande hockeyspelare.

S6
Lagets poängkung: 
Henrik Zetterberg
”Zäta” hämtade sig överraskande bra efter 2014 års ryggoperation och visade fina takter under fjolårssäsongen. Detroitkaptenen är fortfarande en tvåvägsspelare av högsta klass. Kommer troligtvis att ta hem den interna poängligan om han kan hålla sig frisk. Detta då Datsiuk knappast kommer att spela fler än 60-70 matcher.

S5Danny DeKeyser 
Det finns många unga förmågor att hålla ögonen på i Red Wings organisation, men DeKeyser är en back jag vill flagga lite extra för. Den odraftade före detta collegespelaren har tagit stora kliv under sina två NHL-säsonger och är i min värld redo att axla ett ännu större ansvar. Jag tar det inte för otroligt att han blir en back för USA:s World Cup-lag nästa år.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Ny coach och ett par nya, tongivande spelare. Annars är det mesta sig likt i Detroit Red Wings. För trots att stjärntrion Kronwall (34), Zetterberg (snart 35) och Datsiuk (37) har passerat zenit finns det en uppsjö av yngre talanger som är redo att föra klubbens fina traditioner vidare. På målvaktssidan konkurrerade tjecken Petr Mrázek, 23, ut Jimmy Howard i fjol, bland backarna är Danny DeyKeyser, 25, en riktigt spännande bekantskap och framåt var Tomas Tatar, 24, och Gustav Nyquist, 26, lagets bästa målskyttar i fjol och kan antagligen ta sig över 30-målsvallen båda två den här säsongen. Alla är unga spelare som nye coachen Jeff Blashill har vana av att coacha från farmarlaget Grand Rapids Grffins. Dessutom står den högintressante amerikanske juniorcentern Dylan Larkin på tillväxt efter att ha lämnat University of Michigan förra säsongen. Nyförvärven Mike Green och Brad Richards ger Blashill lite fler alternativ att laborera med. Över lag ser det alltså mycket positivt ut för Red Wings, som antagligen hade kunnat ställa till med lite trubbel i slutspelet i fjol om man inte hade råkat lottas mot Stanley Cup-finalisterna Tampa Bay Lightning i första omgången. Nu tror jag att det bli slutspel och kanske mer än så. Det här laget spelar tillräckligt bra hockey för att vara topp fyra i Eastern Conference.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
34) Petr Mrázek
35) Jimmy Howard

BACKAR:
2) Brendan Smith
4) Jakub Kindl
25) Mike Green
27) Kyle Quincey
52) Jonathan Ericsson
55) Niklas Kronwall ”A”
65) Danny DeKeyser

FORWARDS:
8) Justin Abdelkader
11) Daniel Cleary
13) Pavel Datsiuk ”A”
14) Gustav Nyquist
15) Riley Sheahan
17) Brad Richards
18) Joakim Andersson
20) Drew Miller
21) Tomas Tatar
26) Tomas Jurco
40) Henrik Zetterberg ”C”
41) Luke Glendening
43) Darren Helm
56) Teemu Pulkkinen
93) Johan Franzén

COACH: 
Jeff Blashill (ny)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL