Per Kenttä
Nyheter

Asplöven: ”Går mot sin bästa säsong i allsvenskan”

ANNONS

Fjolåret blev en rejäl berg- och dalbana för Asplöven som blandade topplaceringar med att flirta med bottenskiktet. Nu har laget förlorat sina stora härförare Jacob Lagacé och John Henrion till SHL. Hur ska ersättarna klara av att fylla deras tomrum? Rätt bra, tror C Mores allsvenska programledare Björn Oldéen.
– Tidigare år har man slutat elva som bäst. Det tror jag man kommer förbättra den här säsongen, säger Oldéen till hockeysverige.se.

Asplöven har varit ett spännande fenomen sedan de slog sig in i Hockeyallsvenskan med lite hjälp av ekonomiskt brandskattade Borås sommaren 2012. Haparandalaget har blandat lysande perioder med ökenvandringar och hunnit med att flirta med såväl topp- som bottenskikt av tabellen.

Efter tre säsonger Hockeyallsvenskan kan laget påstås vara etablerat i ligan. C Mores Björn Oldéen, som kommer att hålla i många av de allsvenska sändningarna i vinter, tycker att klubben gör spännande framsteg.
– Per Kenttä har som vanligt haft gott om tid för pyssel under sommaren. För leder man Asplöven bör man gilla att klippa och klistra. Han har också fått viktig hjälp vid ritbordet där ambitiöse Robin Lindqvist kommit in som assisterande tränare i klubben. För man har mer än 15 nya spelare i en trupp som ännu inte är spikad i väntan på vilka eventuella lån från Luleå man får, vilket lär bli ett par spelare, säger Oldéen till hockeysverige.se.
– Mycket nytt innebär också att det kan vara svårt veta vad man ska förvänta sig. Vem trodde till exempel vid den här tiden i fjol att vi i Asplöven skulle hitta Hockeyallsvenskans både målkung Henrion samt poängkung Lagacé?

Simon Olsson.

Han pekar framför allt ut två spelare som måste ta stort ansvar i Henrion och Lagacés frånvaro.
– Sebastian Dyk och Simon Olsson har varit bra på försäsongen medan importerna, framför allt på forwardssidan varit lite för mycket upp och ner så här långt. Vilket i och för sig inte är helt ovanligt. Det är den fjärde raka säsongen i HA för det skridskostarka riviga laget från Haparanda och jag tror det kommer var deras hittills bästa.

Tränaren Kenttä är på många sätt mannan som har satt klubben på kartan.
– Han är sannerligen en profil. Färgstark och med ett härligt munläder är han den som allra tydligast personifierar Asplöven. Han är även klubbens allt-i-allo, gör allt från att breda mackor och styra upp powerplay till att få kansliet att rulla.

Oldéens tre profiler i Asplöven:

Sebastian Dyk
– I fjol hamnade han lite i skymundan bakom poängsprutorna Henrion och Lagace. Den här säsongen kommer 22-åringen från Malmö stå främst i ledet. Fina 17 mål i fjol från den tidigare Malmö- och HV71-spelaren, och den siffran kan mycket väl trumfas rejält 15/16.

 Simon Olsson
– En skridskostark och teknisk speldosa som är tillbaka i Haparanda efter att ha skjutit 40 poäng på 42 matcher (10+30) för Lörenskog förra säsongen. Ytterligare en som behöver kliva fram för att fylla tomrummet efter dom poängstinna transatlanterna.

Johan Porsberger
22-åringen, som gjorde fina 25 poäng (12+13) förra säsongen, har offensiv kraft att växa i en ännu större kostym. Poängstark och rivig på isen och en skön karaktär på sidan om. Ett bevis på det är reportaget C More gjorde med honom för ett par år sedan: https://www.youtube.com/watch?v=bBXZlQDtDM0

Oldéens genombrottsman i Asplöven:

Jonathan Davidsson
– Jonathan är en 18-årig stortalang som är i Asplöven på lån från Djurgården. Den högerfattade forwarden gjorde fina 45 poäng (17+28) på 39 matcher för Djurgårdens J20 förra säsongen och vann ju där även JSM-guld. Född 1997 och det ska bli riktigt spännande att följa sin första säsong på seniornivå.

 Hur går det för Asplöven enligt Björn Oldéen:
– Tidigare år har man slutat elva som bäst. Det tror jag man kommer förbättra den här säsongen, men jag tror ändå inte det är ett lag för topp åtta. Så någonstans runt nia eller tia blir det helt enkelt för Asplöven 15/16.

Kuriosa:
Per Kenttä och Urban Lahti var tränare i Asplöven redan då laget tog klivet upp i Hockeyallsvenskan säsongen 2011/12. Den interna poängligan samma säsong vanns av Fredrik Abrahamsson och Emil Beijmo som båda svarade för 16 mål och totalt 47 poäng. Den här säsongen ska Abrahamsson spela för Enköping i ettan medan Beijmo återfinns i Mora. Poängbäst bland backarna var Atte Vallin med elva mål och totalt 27 poäng. I dag tillhör Vallin norska Bergen. Flest matcher i målet, 29, stod för övrigt dagens målvaktscoach i Luleå, Gusten Törnqvist.

ASPLÖVEN 2015/16

MÅLVAKTER
Ronan Quemener
Samuel Ward

BACKAR
Jesper Dahlroth ”C”
Jesse Jyrkkiö
Sebastian Kauppila
Scott Macaulay
Tuomas Salmela
Antti Ylönen

Sebastian Dyk.

FORWARDS
Jonas Berglund
Mathias Bromé
Jonathan Davidsson
Tobias Dyk
Sebastian Dyk
Anthon Eriksson
Mikael Frycklund
Sebastian Harila
Kyle Jean
Colin Long
Simon Olsson
Johan Porsberger
Henri Snäll

COACH
Per Kenttä

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL