DAGS ATT RESA SIG! Fredrik Johansson och hans Västerås har skakat av sig besvikelsen efter vårens kvalmisslyckande.
Västerås IK

Västerås: ”Ett mer välbalanserat lag än i fjol”

ANNONS

Efter fjolårets snöpliga och smärtsamma kvalförluster mot Karlskrona och Rögle har Västerås laddat om. På förhand ser laget ut att bli en av förhandsfavoriterna till att ta en allsvensk finalplats, tycker C Mores Björn Oldéen.
– Vis av lärdomarna inleder man nu med ett mer balanserat lag än man gjorde ifjol, säger Oldéen till hockeysverige.se.

Snacka om omtumlande säsong. Västerås inledde förra hösten med en kräftgång så kraftfull att laget ett tag var allra sist i tabellen och fick en krisstämpel i pannan. Vinden vände dock och efter 52 omgångar toppade laget Hockeyallsvenskan och såg ut som en given kandidat att ta sig till SHL. Men när kvalet startade var det som förgjort. Västerås fick varken till det mot Karlskrona eller Rögle och fick frustrerande nog finna sig att bli kvar i Hockeyallsvenskan efter två missade lägen att gå upp.

Nu har man slickat såren och Björn Oldéen, som kommer att ansvara för en hel del av de allsvenska sändningarna på C More i vinter, ser ett givet topplag i Västerås.
– Fjolårets seriesegrare kommer absolut vara med i toppen den här säsongen. Vis av lärdomarna inleder man nu med ett mer balanserat lag än man gjorde ifjol. För offensiv spets finns det gott om, Jeremy Williams, Niklas Lihagen, Eddie Davidsson och Matias Myttynen för att nämna några. Men nu har man även lagt krut på att bygga en fjärdelina med erfarenhet och kraft och inte bara lovande ynglingar, säger Oldéen som bara har en invändning mot lagbygget.
– Målvaktssidan och forwardsuppsättningen ser riktigt bra ut, så det lilla frågetecknet är kanske backsidan där man tappat ett par tunga pjäser. Men jag är övertygad att VIK kommer stärka upp truppen än mer och lika övertygad att detta är ett lag för toppen av tabellen.

Tränare i Västerås är för andra säsongen Martin Filander:
– Den unge tränaren fick en lärorik debutsäsong i Hockeyallsvenskan som inledes med kris, följdes upp av en häftig resa upp i toppen och sedan den snöpliga avslutningen där man missade båda dom två chanser man hade till SHL-avancemang. Den läropengen kan han nyttja den här säsongen.

Oldéens tre profiler i Västerås:

Matias Myttynen
– En riktigt bra playmaker, som mycket väl kan finnas med i den absoluta poängtoppen den här säsongen. Ett finskt passningsgeni som kommer vara ett stort utropstecken hos VIK.

Niklas Lihagen.

Jonas Fransson
– Den rutinerade målvakten har haft två riktigt starka säsonger i Västerås. Försäsongen tyder inte på att utfallet skulle bli annat nu. Kanske extra viktig nu då VIK har mycket nytt på backsidan.

Niklas Lihagen
– Den ende i Sverige som kan ge ”avancemangsgaranti”. Förde upp Örebro till SHL 2013, Vita Hästen till HockeyAllsvenskan 2014 och Karlskrona till SHL 2015. Stor, stark och spelskicklig som han är kommer han ha en nyckelposition i nån av topplinorna.

Oldéens genombrottsnamn i Västerås:

Anton Mylläri
– Den tidigare backtalangen har nu fyllt 24 år – och tappat ungefär hälften så många kilo sedan förra säsongen. Talangen och spelskickligheten har det aldrig varit fel på, men viljan att lägga ner det hårda jobbet har väl kunnat ifrågasättas. Det har det blivit ändring på nu så det ska bli spännande att se vad nye Anton har att ge.

Så här går det för Västerås enligt Björn Oldéen:
– Västerås är ett av två lag jag tror vi ser i den allsvenska finalen framme i vår.

Kuriosa:
När Västerås vann A-JSM säsongen 1989/90 fanns det inte mindre än tre spelare i truppen som kom att hamna i NHL, Tommy Salo, Patrik Juhlin och inte minst Nicklas Lidström. Lägg därtill Fredrik Nilsson som under tre säsonger stod på gränsen till San José. Femman med Nicklas Lidström, Henrik Andersson, Patrik Juhlin, Stefan ”Loppan” Hellkvist och Fredrik Nilsson svarade för sju av Västerås tolv mål i slutspelet. Det ska tilläggas att samtliga fem spelade i elitserien den säsongen.

VIK VÄSTERÅS HOCKEY 2015/16

MÅLVAKTER
32) Jonas Fransson
56) Marcus Dahlbom

BACKAR
7) Charlie Cook
11) Juha Uotila
20) Johan Jonsson
26) Hampus Larsson
55) Andreas Borgman
59) Anton Mylläri
66) Alexander Nilsson Lindelöf

Jan Urbas.

FORWARDS
9) Jan Urbas
12) Fredrik Johansson
14) Stefan Gråhns
16) Jonte Berg
17) Christopher Fish
18) Jeremy Williams ”C”
36) Matias Myttynen
71) Niklas Lihagen
72) Linus Svedlund
80) Eddie Davidsson
91) Cody Murphy
95) Robert Lantosi
97) Lukas Zetterberg

COACH
Martin Filander

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL