Sök
EN DOFT AV NORDAMERIKA. Modos nye coach Larry Huras har ett helt koppel av nordamerikaner i sin trupp.
SHL

Modo: En främlingslegion som skapar optimism

En kanadensisk coach och åtta nordamerikanska importer. Modo gör sin största satsning på länge – och har skapat vad som på pappret ser ut att vara ett slagkraftigt lag. De största frågetecknen finns kring det unga målvaktsparet – är de redo att axla ansvaret?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonatan Bjurö, mv, Västerås, Ryan Whitney, b, Sotji, Shaun Heshka, b, Vladivostok, Noah Welch, b, Växjö, Ludvig Nilsson, fw, Timrå, Patrik Karlkvist, fw, Mora, Kyle Wilson, fw, Dinamo Riga, Bill Thomas, fw, Zagreb, Bobby Butler, fw, Florida, Maxim Lapierre, fw, Pittsburgh.  
Förluster:  Linus Ullmark, mv, Buffalo, Joonas Lehtivuori, b, HPK, Jonas Ahnelöv, b, Avangard Omsk, Travis Roche, b, klubblös, Simon Önerud, fw, HV71, Adrian Kempe, fw, Los Angeles,  Joonas Nättinen, fw, JYP, Victor Öhman, fw, Oskarshamn, János Hári, fw, Leksand, Oscar Bergqvist, fw, Mora, Radek Smolenak, fw, Zagreb, Christopher Bengtsson, fw, KalPa, Marcel Hossa, fw, Plzen, Kyle Flanagan, fw, klubblös, Niklas Nordgren, fw, klubblös, Paytrik Karlkvist, fw, Mora (lån).

S9

S1Noah Welch
Försvarsgeneralen var en minst sagt viktig kugge när Växjö tog SM-guld i våras och fick också Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare. Då hade han understöd av SHL:s bästa back, Cory Murphy. Den lyxen kommer han inte att ha i Modo, men bör ändå bli en av lagets viktigaste spelare. Stor, burdus och fysisk. Visade upp förbättrade offensiva egenskaper i fjol. Var det ett resultat av samarbetet med Murphy?

S2Ryan Whitney
Att plocka in en back som har ett OS-silver och närmare 500 NHL-matcher i bagaget är en ynnest som få SHL-klubbar kan skryta med. Whitneys meriter är dock ålderstigna och utförsbacken i NHL var brant efter att amerikanen fått problem med fötterna och tappat fart under skridskorna. Bör med sin placeringssäkerhet och spelsinne ändå kunna ge Modos blålinje ett lyft och vara en tillgång i powerplay.

S3Maxim Lapierre
En lika udda som överraskande värvning. Lapierre har under många år tillhört NHL:s mest avskydda spelare på grund av sin förmåga att krypa under skinnet på motståndarna. Han kommer inte att ge Modo några stora mängder poäng, men blir viktig tack vare sina defensiva egenskaper och erfarenhet. På många sätt mer intressant att följa än fjolårets stora snackis, Donald Brashear.

S4Byron Ritchie
Tillbaka i Modo efter fyra säsonger med Bern i Schweiz. Har åldrats med värdighet och är vid 38 års ålder fortfarande en spelare som kan leverera offensivt. Dessutom välsignad med fina ledaregenskaper som gör honom till en utmärkt lagkapten för Modo.

S6
Lagets poängkung:
Bobby Butler
Om det är någon av Modos importer som ska leverera offensivt är det Bobby Butler. En pålitlig målgörare som har svarat för en hel del poäng i AHL och haft en och annan lyckosam vecka i NHL. Har aldrig testats i Europa tidigare, men har kvalitéer som gör honom gångbar på stor is. Inte minst farten.

S5Carl Grundström
Den Björklöven-fostrade forwarden fick provsmaka SHL-hockey redan i fjol. Av hans insatser på försäsongen att döma är han redo att ta ett större ansvar i år. Konkurrensen är tuff på grund av alla värvningar, men bli inte förvånade om den här framfusiga tonåringen får gott om speltid i SHL samtidigt som han slår sig in i JVM-truppen. Är en målskytt med ett bra skott och en rak spelstil.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det vevas friskt med varningsflaggorna ute i Sverige. ”Modo har värvat alldeles för många utlänningar”, ”köpelag” och liknande klagomål vädras ofta på sociala medier och i diverse obskyra forum. Men som Peter Sibner klargjorde i en krönika tidigare i veckan finns det en anledning till det. Andelen svenska spelare i utrikiska ligor ökar och hur god tanken än må vara kan man inte fylla ett SHL-lag med junior och allsvenska spelare och hoppas kunna nå framgång. Ja, det finns vissa risker med att värva så pass många nordamerikanska spelare. Det är ofta oklart hur de hanterar omställning från spel i USA och Kanada till spel i Sverige – lex T.J. Hensick – men i Modos fall har merparten av nyförvärven redan spelat i Europa och dessutom gjort det riktigt bra. För mig råder det ingen tvekan om att Modo har ett betydligt bättre lag än vad som var fallet i fjol, när de kan ha kommit en lyckosam kvallottning från att hamna i Hockeyallsvenskan. Nu ska de snarare slåss om en slutspelsplats än att slita ut naglarna i bottenskiktet. Samtidigt finns det frågetecken på målvaktssidan. Adam Reideborn och Jonatan Bjurö är en spännande duo, men saknar erfarenhet av spel på högsta nivå. Åtminstone en av dem måste kliva fram och visa att de kan hantera bördan i SHL för att Modo ska bli ett slutspelslag.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
37) Adam Reideborn
45) Jonatan Bjurö

BACKAR:
3) Jesper Lindgren
5) Noah Welch
7) Nichlas Torp
19) Ryan Whitney
22) Albin Carlson
26) Shaun Heshka
29) Dennis Persson
41) Oscar Hedman ”A”
55) Albin Runesson
57) Emil Djuse

FORWARDS:
10) Per-Åge Skröder ”A”
11) Victor Olofsson
13) Bill Thomas
14) Emil Pettersson
15) Bobby Butler
18) Kyle Wilson
27) Peter Öberg
31) Gustav Possler
36) Axel Ottosson
40) Maxim Lapierre
44) Carl Grundström
60) Ludvig Nilsson
72) Juha-Pekka Haataja
93) Byron Ritchie ”C”

COACH: 
Larry Huras

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten