EN DOFT AV NORDAMERIKA. Modos nye coach Larry Huras har ett helt koppel av nordamerikaner i sin trupp.
SHL

Modo: En främlingslegion som skapar optimism

ANNONS

En kanadensisk coach och åtta nordamerikanska importer. Modo gör sin största satsning på länge – och har skapat vad som på pappret ser ut att vara ett slagkraftigt lag. De största frågetecknen finns kring det unga målvaktsparet – är de redo att axla ansvaret?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonatan Bjurö, mv, Västerås, Ryan Whitney, b, Sotji, Shaun Heshka, b, Vladivostok, Noah Welch, b, Växjö, Ludvig Nilsson, fw, Timrå, Patrik Karlkvist, fw, Mora, Kyle Wilson, fw, Dinamo Riga, Bill Thomas, fw, Zagreb, Bobby Butler, fw, Florida, Maxim Lapierre, fw, Pittsburgh.  
Förluster:  Linus Ullmark, mv, Buffalo, Joonas Lehtivuori, b, HPK, Jonas Ahnelöv, b, Avangard Omsk, Travis Roche, b, klubblös, Simon Önerud, fw, HV71, Adrian Kempe, fw, Los Angeles,  Joonas Nättinen, fw, JYP, Victor Öhman, fw, Oskarshamn, János Hári, fw, Leksand, Oscar Bergqvist, fw, Mora, Radek Smolenak, fw, Zagreb, Christopher Bengtsson, fw, KalPa, Marcel Hossa, fw, Plzen, Kyle Flanagan, fw, klubblös, Niklas Nordgren, fw, klubblös, Paytrik Karlkvist, fw, Mora (lån).

S9

S1Noah Welch
Försvarsgeneralen var en minst sagt viktig kugge när Växjö tog SM-guld i våras och fick också Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare. Då hade han understöd av SHL:s bästa back, Cory Murphy. Den lyxen kommer han inte att ha i Modo, men bör ändå bli en av lagets viktigaste spelare. Stor, burdus och fysisk. Visade upp förbättrade offensiva egenskaper i fjol. Var det ett resultat av samarbetet med Murphy?

S2Ryan Whitney
Att plocka in en back som har ett OS-silver och närmare 500 NHL-matcher i bagaget är en ynnest som få SHL-klubbar kan skryta med. Whitneys meriter är dock ålderstigna och utförsbacken i NHL var brant efter att amerikanen fått problem med fötterna och tappat fart under skridskorna. Bör med sin placeringssäkerhet och spelsinne ändå kunna ge Modos blålinje ett lyft och vara en tillgång i powerplay.

S3Maxim Lapierre
En lika udda som överraskande värvning. Lapierre har under många år tillhört NHL:s mest avskydda spelare på grund av sin förmåga att krypa under skinnet på motståndarna. Han kommer inte att ge Modo några stora mängder poäng, men blir viktig tack vare sina defensiva egenskaper och erfarenhet. På många sätt mer intressant att följa än fjolårets stora snackis, Donald Brashear.

S4Byron Ritchie
Tillbaka i Modo efter fyra säsonger med Bern i Schweiz. Har åldrats med värdighet och är vid 38 års ålder fortfarande en spelare som kan leverera offensivt. Dessutom välsignad med fina ledaregenskaper som gör honom till en utmärkt lagkapten för Modo.

S6
Lagets poängkung:
Bobby Butler
Om det är någon av Modos importer som ska leverera offensivt är det Bobby Butler. En pålitlig målgörare som har svarat för en hel del poäng i AHL och haft en och annan lyckosam vecka i NHL. Har aldrig testats i Europa tidigare, men har kvalitéer som gör honom gångbar på stor is. Inte minst farten.

S5Carl Grundström
Den Björklöven-fostrade forwarden fick provsmaka SHL-hockey redan i fjol. Av hans insatser på försäsongen att döma är han redo att ta ett större ansvar i år. Konkurrensen är tuff på grund av alla värvningar, men bli inte förvånade om den här framfusiga tonåringen får gott om speltid i SHL samtidigt som han slår sig in i JVM-truppen. Är en målskytt med ett bra skott och en rak spelstil.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det vevas friskt med varningsflaggorna ute i Sverige. ”Modo har värvat alldeles för många utlänningar”, ”köpelag” och liknande klagomål vädras ofta på sociala medier och i diverse obskyra forum. Men som Peter Sibner klargjorde i en krönika tidigare i veckan finns det en anledning till det. Andelen svenska spelare i utrikiska ligor ökar och hur god tanken än må vara kan man inte fylla ett SHL-lag med junior och allsvenska spelare och hoppas kunna nå framgång. Ja, det finns vissa risker med att värva så pass många nordamerikanska spelare. Det är ofta oklart hur de hanterar omställning från spel i USA och Kanada till spel i Sverige – lex T.J. Hensick – men i Modos fall har merparten av nyförvärven redan spelat i Europa och dessutom gjort det riktigt bra. För mig råder det ingen tvekan om att Modo har ett betydligt bättre lag än vad som var fallet i fjol, när de kan ha kommit en lyckosam kvallottning från att hamna i Hockeyallsvenskan. Nu ska de snarare slåss om en slutspelsplats än att slita ut naglarna i bottenskiktet. Samtidigt finns det frågetecken på målvaktssidan. Adam Reideborn och Jonatan Bjurö är en spännande duo, men saknar erfarenhet av spel på högsta nivå. Åtminstone en av dem måste kliva fram och visa att de kan hantera bördan i SHL för att Modo ska bli ett slutspelslag.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
37) Adam Reideborn
45) Jonatan Bjurö

BACKAR:
3) Jesper Lindgren
5) Noah Welch
7) Nichlas Torp
19) Ryan Whitney
22) Albin Carlson
26) Shaun Heshka
29) Dennis Persson
41) Oscar Hedman ”A”
55) Albin Runesson
57) Emil Djuse

FORWARDS:
10) Per-Åge Skröder ”A”
11) Victor Olofsson
13) Bill Thomas
14) Emil Pettersson
15) Bobby Butler
18) Kyle Wilson
27) Peter Öberg
31) Gustav Possler
36) Axel Ottosson
40) Maxim Lapierre
44) Carl Grundström
60) Ludvig Nilsson
72) Juha-Pekka Haataja
93) Byron Ritchie ”C”

COACH: 
Larry Huras

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL