REPEAT? Får Tuomas Kiiskinen kyssa Le Mat-pokalen i vår också?
Växjö Lakers HC

Växjö: Med förutsättningar för en gyllene repris

ANNONS

Ett historiskt första SM-guld bara fyra år efter att klubben tagit klivet upp i SHL. Växjö Lakers bevisade i våras att det är möjligt att växa sig stora snabbt med rätt ingredienser. Nu ställs man inför nästa stora utmaning – att hålla sig kvar på toppen där det blåser som allra mest.

Nyförvärv: Victor Andrén, mv, Pantern, Ilkka Heikkinen, b, Salavat Julajev Ufa, Richard Gynge, fw, Admiral Vladivostok, Linus Fröberg, c, Bik Karlskoga, Joakim Hillding, c, Färjestad.
Förluster: Sebastian Erixon, b, Färjestad, Noah Welch, b, Modo, Nick Johnson, fw, Brynäs, Tomi Kallio, fw, TPS Åbo, Rhett Rakhshani, fw, Linköping, Jeff Tambellini, fw, Tampa Bay Lightning, Jani Lajunen, c, Tappara, Victor Andrén, mv, Pantern (lån).

S9

S1Cristopher Nihlstorp
Nihlstorp var inte sensationellt bra förra säsongen, men behövde heller inte vara det. Han spelade som allra bäst när det som bäst behövdes i de täta slutspelsmatcherna och det är den kanske enskilt viktigaste kvalitén en målvakt kan ha. Konkurrensen från Stefan Steen kommer säkerligen att tillta den här säsongen.

S2Cory Murphy
SHL:s bästa back förra säsongen. Murphy har ett spelsinne som ingen annan back i ligan kan matcha. Hans förmåga att styra i powerplay, starta anfall och transportera pucken gör honom ovärderlig för Växjö. Bäddade med sitt spel för Noah Welchs succésäsong. Blir därför intressant att se hur Welch fungerar i Modo när han inte har Murphy vid sin sida.

S3 Ilkka Heikkinen
Den hårdskjutande finländaren bombade in 18 mål från sin backplats när han gjorde sin första sejour i Växjö säsongen 2011/12. Nu är 30-åringen tillbaka och kommer återigen att vara ett otroligt stort hot i framför allt powerplay. En helt annan backtyp än Noah Welch med större spetsegenskaper offensivt, men brukar för den sakens skull inte vara en belastning defensivt.

S4Richard Gynge
Målsprutan är tillbaka efter tre säsonger i KHL – och får nu återförenas med sin gamla radarpartner Robert Rosén. Gynge har vad som krävs för att bli en 30-målsskytt i SHL, men räkna med att det tar lite tid för 28-åringen att finna sig till rätta i Växjö. Kommer säkert att bli vassare och vassare ju längre säsongen lider.

S6
Lagets poängkung:
Robert Rosén

Fjolårssäsongen var ett stort steg framåt för Rosén, som ökade sin poängproduktion med 19 poäng jämfört med sitt stundtals rätt bleka uppträdande under säsongen 13/14. När han nu åter får Richard Gynge vid sin sida finns alla förutsättningar för att ljuv kemi ska uppstå igen, precis som den gjorde i AIK säsongen 11/12. Rosén bör vara topp tio i poängligan i år också.

S5 Eddie Larsson
Det kanske inte hör till vanligheterna att lyfta fram en defensiv back här, men Eddie Larssons allt större framsteg i SHL gör honom högintressant. Kommer att få ta en större roll nu när Niclas Lundgren är långtidsskadad och baserat på hans spel under försäsongen är han redo att axla den bördan.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Modern hockeyhistoria visar att det är tufft att vinna SM-guld två säsonger i följd. Under 2000-talet är det bara Djurgården (2000 och 2001) och Skellefteå (2013 och 2014) som har lyckats med det. Växjö har goda möjligheter att bli den tredje klubben. Konkurrensen är stenhård med flera SHL-lag som satsar hårt, dyrt och namnkunnigt, men trots att Växjö förlorat nyckelspelare som Welch, Kallio och Lajunen har sportchefen Henrik Evertsson hittat ersättare med minst lika mycket tyngd. Dessutom finns det flera yngre spelare som är redo att kliva fram och ta större roller. Och det är någonstans där som klubbens storhet finns, förmågan att skapa ett lagbygge där den röda tråden ringlar genom verksamheten på både kort och lång sikt. Därför räknar vi kallt med att det här laget är med och slåss om guldet i år också.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
26) Stefan Steen
41) Cristopher Nilstorp

BACKAR:
2) Teemu Laakso
4) Niclas Lundgren
7) Alexander Andersson
8) Ville Varakas
21) Cory Murphy
39) Calle Rosén
49) Ilkka Heikkinen
53) Eddie Larsson
64) Eric Martinsson

FORWARDS:
9) Josh Hennessy
10) Richard Gynge
15) Albin Storm
17) Alexander Johansson ”A”
19) Tuomas Kiiskinen ”A”
22) Gustav Rydahl
24) Joakim Hillding
29) Robin Söderqvist
60) Erik Josefsson
67) Linus Fröberg
79) Patrik Lundh
85) Liam Reddox ”C”
87) Robert Rosén
92) Mikael Johansson

COACH:
Sam Hallam

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch