Skellefteå AIK
Få sommarhockeysaker provocerar så mycket som Skellefteås första isträning
ANNONS

Det finns få saker på som händer på sommaren i svensk hockey som är mer provocerande än att Skellefteå har många människor som dyker upp på lagets första träning.

Jag har visserligen svårt att gradera hur provocerade folk blir av det kontra hur provocerande det är att ett motståndarlag VÄRVAR SPELARE, vilket också är väldigt provocerande eftersom det finns en liten men ganska högljudd skara hockeyfans som av någon anledning alltid anser att egna klubben ska värva bra, men kräver att motståndarna satsa på egna spelare och om de nu överhuvudtaget ska värva någon, jävlar i mig inte ska värva en utländsk spelare.

Ja, titta inte så konstigt nu. Ni vet alla vad jag snackar om. De kanske vanligaste motståndarsupportermumlet under sommaren: ”Har de inga egna juniorer eller?!?” och ”Hur många utlänningar har de nu egentligen?” är synnerligen flitigt använd på högsta nivå. Går man lite neråt i seriesystemen så är det nog fullt möjligt att anklagande meningen ”Var fan får de alla pengar ifrån?!” konkurrerar ut båda de där.

Men just det här med Skellefteås första träning har i många, många år nu varit en grej att irritera sig på. Att så fort det är genomfört så ska det med sällsynt skådad avundsjuka snabbt snyftas om att man inte har lika mycket folk på matcherna, vilket är den klart vanligaste grejen man kör med och även använder i olika varianter som att man hellre har 1 000 pers på träningen och 6 000 på matcherna än 6 000 på träningen och 5 000 sen på matcherna.

En annan vanlig sak att använda för att trycka ner festligheterna i Skellefteå är att förklara att det är ett jävla jippo med kringarrangemang och därför inte så konstigt att det drar massa folk.

För det första är det inte jättekonstigt att något som är gratis genererar fler åskådare än något som kostar några hundralappar.
Det händer ju trots allt att Skellefteå har fullsatt på matcher under säsongen. Det krävs väl oftast slutspel (ifjol hade man bara fullt i en match i SHL), så det krävs att det är något speciellt för att folk ska fylla arenan när det kostar pengar.
Så att man, när man ordnar något speciellt som är gratis lyckas dra dit ‘nästan fullsatt’ får väl ses som en ganska bra prestation även om man bara snittar 5 000 i SHL.
På många sätt är det trots allt inte orimligt att något som är gratis och i en ganska liten stad genererar mer folk än en random match under säsong som kostar pengar.

För det andra har inte Skellefteå ensamrätt på att göra ett jippo av sin första isträning. Man är inte ens ensamma om att göra det till ett jippo, tvärtom har man gått i bräschen för att det här med första isträningen är en relativt stor grej i svensk hockey numera, även om inga andra klubbar råkar vara i närheten av var Skellefteå är publikmässigt.
Det är ganska många klubbar i SHL som gör en grej av första isträningen och som givetvis hade varit själaglada om de hade lyckats locka 6 000 personer på sitt event. Men de gör inte det. Trots att de gör ett jippo av det, precis som Skellefteå. Kanske inte lika avancerade jippon, må så vara, men det finns inget som förbjuder dem att göra det.
Skellefteå är helt enkelt överlägsna och sånt provocerar.

Man får inte vara för bra. Inte ens på att ha en första isträning.
För det är ju så det fungerar. Gör man något bra, så måste det hittas en ursäkt till varför det fan inte är bra trots allt.

Men vi kan väl åtminstone slå fast att alla klubbar och alla dess fans hade tyckt att det var rätt fräckt om just deras lag lyckades dra fler folk till första isträningen än man har i publiksnitt under säsongen?
Det ska trots allt inte behöva vara något man ska behöva försvara eller skämmas över.
Min känsla är väl att alla vill vara bäst även på det här, men att Skellefteå är så överlägsna att det är enklare att försöka trycka ner isträningsjippon i skiten för att få det till att man inte bryr sig om det, trots att man själv nyss varit på sitt eget lags första träning och hoppats på så mycket folk som möjligt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL