Sök
Malte Strömwall.
Nyheter

Efter märkliga säsongen – nu söker Malte tryggheten i AIK: ”Jag känner att allsvenskan passar mig bra”

Förra säsongen representerade han inte mindre än fyra olika klubbar, och nu är det dags för ännu en ny klubb för Malte Strömwall. Men nu hoppas han få stanna i samma klubb hela säsongen.
– Nu vill jag få spela min roll och framförallt spela mycket, säger han till hockeysverige.se om det stundande äventyret i AIK.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linköpingsfostrade Malte Strömwall åkte över till Kennewick, Washington 2011 föra att spela i WHL med Tri-City Americans. Efter två säsonger i USA återvände han hem till Sverige. Ny klubbadress blev Växjö.
– Det kändes som det var rätt steg i utvecklingen för mig att flytta hem till Sverige, att få spela mot män, sa Malte Strömwall till hockeysverige.se strax efter att han landat på Arlanda i april 2013.

Sedan återkomsten till Sverige har han spelat i inte mindre än fem klubbar, Växjö, Troja, Luleå, Asplöven och HV71. Till nästa säsong kommer han dock spela för AIK. När hockeysverige.se träffar Malte Strömwall på ett fik alldeles nära han nya hemmaborg, Hovet i Stockholm, berättar han att senaste säsongen med spel i fyra klubbar inte var optimal.
– Det var en ryckig säsong. Det började ganska bra i Växjö, men sedan kom jag av mig i formen. Samtidigt kände jag att Växjö ville satsa på lite andra killar och då kändes det inte nödvändigt för mig att vara kvar där. Visst, jag hade ett kontrakt som jag fick bryta, men jag är i den åldern där jag vill spela mycket och det fick jag inte göra där, säger Malte Strömwall och fortsätter:
– Jag spelade sex till åtta minuter och ibland till och med noll minuter. Ibland fick jag också spela lite mer, men jag vill ha mer kontinuitet i mitt spel. Då frågade jag i november om vi kunde gå skilda vägar och då blev det Luleå.

Ishockey, SHL, LuleŒ - …rebro

Malte i Luleåtröjan.

I Luleå blev det 14 matcher innan han fick besked av klubbens sportchef, Lars ”Osten” Bergström att han lånats ut till ett annat lag i SHL.
– Det började okej i Luleå, men jag var inte i någon riktigt bra form då jag kom upp dit. Det gick inte riktigt bra där heller så jag bestämde mig för att träna hårt som fan. Jag blev utlånad till Asplöven eftersom Luleå har ett fönster mellan klubbarna som gör att man innan man är 21 eller 22 år kan gå där i mellan hur många gånger man vill före 31:a januari.
– Jag testade på Asplöven och spelade fyra matcher där. Jag fick spela mycket, vilket var nödvändigt för mig. Sedan ringde ”Osten” den 31:a januari, typ kvart i elva, alltså en timma och en kvart innan fönstret stängde, och frågade om jag ville bli utlånad till HV 71.
– HV71:s sportchef, Johan Hult, ringde och sa att man var jätteintresserad och ville att jag skulle komma dit ner. Lite senare fick jag även ett sms av Andreas (Johansson, tränare) och eftersom jag inte hade haft en speciellt bra säsong så tänkte jag att nu skiter jag i det här, åker ner dit för att spela ut säsongen och för att lära mig något mer.
– Jag har inte haft några problem alls med någon tränare under säsongen utan klubbytena har jag bara gjort för min egen skull.

Att det inte blev som Malte Strömwall hade hoppats på i Luleå är en besvikelse för honom.
– Ja, en stor besvikelse. Jag var inte i någon bra matchform och hade heller inget bra självförtroende. Det var tufft och jag hittade inte mitt spel.

Johan Strömwall

Pappa Johan.

Pappa Johan Strömwall är en ikon i Luleå, men någon press över att prestera av den anledningen har aldrig Malte Strömwall känt.
– Nej, det tycker jag väl inte att jag känt. Klart att det blir lite snack om pappa eftersom hans tröja hänger i taket där uppe. Jag försöker inte lyssna så mycket och jag är en helt annan spelare än vad han var. Det han har gjort för klubben är jag stolt över som hans son.

Hur upplevde du att komma ner till HV71?
– Allt gick så fort så jag hann knappt tänka på det. Jag fick spela mycket. Bland annat fick jag spela i förstafemma några matcher, men annars spelade jag i andra eller tredjefemma och fick mycket istid hela tiden. Jag kände att även om jag inte skulle spela på min toppnivå första matcherna så skulle jag ändå få chansen. Det behöver man när man är en ung spelare så man hittar sig själv, vilket jag också kunde göra. Efter det gick allt riktigt bra.

Malte Strömwall avslutade säsongen bra i HV71 och hittade sitt spel igen.
– Ja, det gick hur bra som helst, säger Malte Strömwall innan vi kommer in på tränarbytena från lugna Sam Hallam, Joakim Fagerwall och Per Kenttä till den lite mer temperamentsfulle Andreas Johansson.
– När jag kom till HV71 visste dom att jag kom från en tuff säsong, men hade även sett mig spela bra mot just HV71. Dom förstod att jag hade haft en ryckig säsong och man försökte hjälpa mig varje dag. Jag tycker att dom lyckades jättebra och så som jag spelade i HV 71 är det bästa jag spelat i SHL under två säsonger.

Vad kom Andreas Johansson att betyda för dig?
– Massor! Han är en av dom bästa tränare som jag har haft under min karriär. Han ställer krav och det spelar ingen roll hur gammal du är eller vilket namn det står på ryggen bara man visar inställning och gör sitt yttersta i varje byte.
– Sedan ska man leverera också, men jag gillar det sätt som Andreas ser på hockey. Han vill utveckla spelaren till hans maxpotential och få ut max ur spelaren i varje match.

Hade du velat spela kvar i HV71?
– Ja, jag hade jättegärna varit kvar där. Vi snackade lite om det, men det blev aldrig någonting.

BB140920ZP024

Malte i Växjödressen.

Innan Malte Strömwall återvände till Sverige spelade han två säsonger i WHL för Tri-City Americans. Första säsongen svarade han för elva mål och totalt 27 poäng på 64 matcher. Andra säsongen var ännu mer framgångsrik där han på 66 matcher svarade för 22 mål och 66 poäng. Han visade då vilken skicklig målskytt han är, men det var ändå ett stort steg att komma från WHL till SHL.
– Klart att det var skillnad på storleken på rinken och så vidare. Nu är jag uppvuxen med att spela på stor rink, men jag trivdes bra där borta med liten rink eftersom jag gillar att gå rakt på mål och skjuta mycket.
– Den största skillnaden var ändå marginalerna. Det går inte att schabbla bort pucken på fel ställen för då kan du bli straffad. I USA händer det hela tiden eftersom det är en mindre rink, det händer mer saker och är mer målchanser.
– Jag kände att jag började bli lite mer mogen i mitt spel då jag kom till Sverige. Mer det taktiska då, att avväga när man kan göra sin gubbe eller när man behöver chippa ut pucken ur egen zon istället för att försöka hitta in på centern i mitten och så vidare.

Nu väntar alltså en säsong med AIK i Hockeyallsvenskan för Malte Strömwall.
– Jag kände att när Luleå började värva in spelare med han hjälp från han på Minecraft att jag istället behövde komma till ett ställe där jag får spela mycket och fortsätta utvecklas. Nu har jag haft två ryckiga säsonger, men nu vill jag få spela min roll och framförallt spela mycket under en hel säsong istället för att bara göra det ibland. Jag kände att Hockeyallsvenskan skulle passa mig bra, ta ett år och få spela mycket.

Varför just AIK?
– Det handlade bland annat om Roger Melin. Jag har hört mycket bra saker om honom och han har lyckats med många unga spelare.
– Han ringde mig och det kändes bra direkt, men sedan passade det även bra då tjejen är härifrån och jag har nära hem till Linköping.

BB121204JM027

Anders Gozzi

AIK har haft det väldigt turbulent senaste säsongen, hur tänker du kring att kliva in en sådan förening?
– Jag visste att det blivit en förändring och att man jobbar på att komma upp igen. Det verkar ändå bra strukturerat nu då Anders Gozzi och Roger Melin kommit in i klubben. Jag tror att klubben är på väg upp och vill komma till SHL igen inom ett eller ett par år.
– Jag körde hela juni ut med laget och det är ett skönt gäng som tränar på bra. Vi har en medelålder på 22 år och det passar mig bra.

Vilka förväntningar har du på nästa säsong?
– Att hjälpa laget så mycket som möjligt, utvecklas ännu mer och visa den spelare som jag kan vara. Tidigare, i SHL, har jag mest fått spela i tredje och fjärdekedjan. Det är inte den spelaren jag är. Många tror att jag är en powerforward, men innan jag åkte över till USA hade jag knappt delat ut en tackling…

Var det så?
– Jag var bara offensiv, låg på rulle och ville göra poäng och är egentligen en målskytt, avslutar Malte Strömwall.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten