Sök
Dennis Mårtensson (VD) och Jerry ”Mr Troja” Andersson (GM) leder den nya hockeysatsningen vid HPC i Växjö …
Växjö Lakers HC

”Det är inte ofta jag gått mina egna vägar”

Efter nästan 40 år i klubbishockeyn kliver Jerry Andersson in i den privatägda hockeyindustrin. Med lika delar solid hockeyerfarenhet och stora framtidsvisioner vill High Performance Center i Växjö ta en roll i utvecklingen av svensk ishockey.
– Jag tror stenhårt på den individuella utvecklingen. Det är nästan alltid i enskilda moment talangfulla spelare brister idag, säger Jerry till hockeysverige.se.

I hockeykretsar är Jerry Andersson känd som ”Mr Troja”. Sedan 1976 har han med få undantag varit engagerad i Troja/Ljungby i en eller annan form. Först som frivillig ungdomstränare och sedan 1986 heltidsanställd i ett flertal olika roller – tränare, assisterande tränare och sportchef. Sedan han under uppmärksammade former fick lämna Troja efter degraderingen till division 1 förra våren har han den här säsongen coachat Corona Brasov i Rumänien tillsammans med Håkan Nygren.

I våras lanserades Jerry Andersson av flera källor som ny sportchef i Södertälje. Det var också väldigt nära att det blev så, men ett samtal från Anders Öman i Växjö ändrade allt.
– Det var mycket nära, vi var väl i princip överens. Jag har en bra relation med Mats Pernhem sedan tidigare och fick en jättego känsla med Mats Waltin. Jag åkte upp och var där i ett par dagar och allt kändes jättebra. Men sen fick jag det här erbjudandet från Stefan Hörberg och Anders Öman dagen efter jag kom hem. Det var inget roligt samtal att ringa till Södertälje, men jag kunde helt enkelt inte tacka nej till den här utmaningen, säger Jerry Andersson.
– Det inte är så ofta jag gått mina egna vägar och här fanns en möjlighet att få påbörja något nytt, något som inte tar slut och ska byggas om efter varje säsong. Efter nästan 40 år i klubbverksamhet ska det bli fantastiskt roligt att få jobba med hockeyn utan att behöva köra in huvudet i själva getingboet också, skrattar Jerry.

High Perfomance Center – gammalt namn i ny regi

High Performance Center i Växjö är egentligen inget nytt sett till själva namnet. Konceptet startade som ett led i uppförandet av Arenastaden och var till en början ett projekt i gemensam regi av kommunen, idrottsrörelsen och utbildningsväsendet i syfte att erbjuda träning, utbildning och rehab på högsta nivå för atleter inom alla tänkbara idrotter. I våras avvecklades bolaget och konceptet High Performance Center ägs numera av SUSAB, Sport Utveckling Sweden AB. I styrelsen för SUSAB finns förutom Växjö Lakers före detta VD och starke man Anders Öman även Trojas förre ordförande Stefan Hörberg och tidigare elitmålvakten Henrik Arvsell.

Dennis Mårtensson är VD för High Performance Center, HPC. Den före detta innebandytränaren ska nu leda en resa med visionen att göra centret i Växjö till en naturlig samlingspunkt för idrottare från hela Europa. Målsättningen är att skapa förutsättningar för ett flertal olika idrotter, men den första specialsatsningen ska ske inom ishockeyn. Anläggningen är inrymd mellan Vida Arena och Myresjöhus Arena och redan idag samlas elitidrottare från södra Sverige för att träna, individuellt och i grupp. Bland annat kör KHL-spelaren André Pettersson sin fysträning här under sommaren.
– Visionen bygger på den fina infrastrukturen vi har för idrott här i Växjö i och med arenastaden och de förutsättningar för individuell fys- och rehabträning vi redan har här på HPC. Dessutom har vi närhet till spjutspetsarna i den akademiska världen i och med idrottsutbildningarna här på Linnéuniversitetet, säger Dennis Mårtensson.
– Hockeyn blir vårt första område med specialinriktning, och där tror jag vi har en unik möjlighet att bli ledande. Förutom spelarutveckling vill vi också bli ett kunskapscentrum för tränare och ledare. Vi har i dagarna träffat Svenska Ishockeyförbundet och de är positiva till vår satsning, fortsätter Mårtensson.

”Det är ingen selectverksamhet”

HPC:s gym-, test- och rehablokaler ligger redan inom hundratalet meter från tre isytor och planerna som HPC delar med Växjö Lakers är att arenaområdet snart ska ha en fjärde yta. Just nu finns ingen is, men förhoppningen är att redan nästan år kunna ha is på alla ytor året om. Tankarna på ett ishockeyns Bosön är inte helt fjärran. Kopplingarna till Växjö Lakers finns där, men Dennis Mårtensson är noga med att påpeka att HPC ska drivas helt fristående.
– Det är klart att det inte skadar att bo granne med svenska mästarna, men vår verksamhet på hockeysidan ska vara helt oberoende av Växjö Lakers. Vi vänder oss till spelare, ledare och klubbar i hela Europa, ja hela världen egentligen.

Jerry Andersson är general manager för HPC:s hockeysatsning och står i princip med blankt papper just nu. Målsättningen är att redan nästa år arrangera ett flertal utvecklingscamper för spelare från hela Europa. Förutom att sätta planen för verksamheten och knyta till sig spetskompetens på instruktörssidan har han också en viktig uppgift i att skapa acceptans för konceptet bland aktiva spelare, ledare och inte minst inom klubbar och förbund.
– Visionerna är spännande, men det finns alltid realiteter som kräver att vi håller en ödmjukhet och goda relationer med klubbar, agenter och förbund. Idrotten är konservativ och vi kommer säkert stöta på hinder och en del som känner konkurrens. Med mitt stora kontaktnät och bakgrund inom ishockeyn tror jag nog att jag kan vara lite balansspelare där. Vi ska vara tydliga med att detta inte är någon selectverksamhet, det här är riktat till individer som vill bli bättre.

Jerry har levt hela sitt liv i ett hockeysverige som tagit stora kliv i den kollektiva utbildningen av spelare framförallt under de senaste 15 åren.
– Även om hockeyutövande som helhet inte direkt ökar så blir ju spelarna bättre och bättre. Vi kan ju bara titta på division ett som ett bra exempel. Spelarna på den nivån är så oerhört mycket vassare och bättre skolade nu än för 20 år sedan. Vi har ju 32 hockeygymnasium med nationella intag och det har höjt nivån rejält, men jag tror också tyvärr att det intaget gör att många riktigt bra spelare faller bort för tidigt.

I rollen som GM för HPC:s hockeysatsning vill han alltså nu vara med och bryta ny mark för den individuella utvecklingen
– Jag tror stenhårt på det. Idag är det få duktiga unga spelare som brister rent taktiskt, det är nästan alltid någon individuell egenskap som måste slipas. Det finns många spelare där ute som har väldigt höga ”betyg” på nästan alla delar av spelet men kanske dippar rejält på något enskilt moment och då ratas man ofta helt. Men med anpassad individuell träning kan man förädla de talangerna bättre, och det är där vi vill vara ett komplement. Här behöver man mer än bara någon enstaka camp här och där. Första steget är ju att identifiera behoven, vad saknar du och vilken typ av instruktör behöver du?

”Bäckström var inte så snabb på skridskorna”

Jerry pratar länge och passionerat om den svenska utbildningsmodellen som han menar ska vara grunden för verksamheten, även om HPC:s hockeysatsning vill samla spelare och instruktörer från hela världen. Men han ser också hur större resultatkrav och ändrade förutsättningar för klubbarnas J-verksamhet skapar utökade behov för individuell träning.
– Detaljer måste nötas med individen i fokus och det är ju svårare där klubben och laget är i främsta rummet. Dessutom har resultaten blivit mycket viktigare för tränarna på J20 och J18-nivå nu, spelare som brister i någon egenskap får kanske mindre istid för att laget ska vinna. Vår akademi bygger på att inte störa någon tävlingskalender, de heta månaderna är egentligen april till augusti. Här vill vi på sikt ha ett hundratal spelare i olika grupper som kommer in kanske onsdag-lördag i tre omgångar under speluppehållet.

I tider där NHL-klubbarna snappar upp och sätter agendan för spelarnas utveckling i allt större utsträckning växer också mängden individuell träning. Där menar Jerry att ishockeyn måste ha bättre förutsättningar att förädla de spelare som inte tillhör de 20-25 bästa i varje årskull i unga år, men som likväl kan ha stor potential.
– Pendeln för vad som är viktigt svänger ju hela tiden. Just nu är det fart man ska ha, skridskoåkningen är viktigare än någonsin. Titta till exempel på den klassiska, svenska centertypen som Challe Berglund eller ”Skuggan” Nilsson. Inga raketer på rören, men oerhört begåvade och nyttiga spelare. Såna finns det i varje kull, men de har det mycket svårare att slå sig fram idag, de kanske faller utanför russinläger eller till och med intagen till hockeygymnasiet.

Jerry Andersson pekar också på hur fort unga spelare kan utvecklas med rätt experthjälp, och hur lite det kan vara som gör att en potentiell storspelare hamnar helt utanför radarn och tröttnar. Den typen av talanger vill han vara med och förädla.
– Jag minns till exempel Nicklas Bäckström som jag hade under min tid i landslagsverksamheten med 87:orna. Han var inte så snabb på skridskorna, inget jätteskott och var väl lite för tung. Men det är ju bara att titta på honom nu, en av världens bästa spelare, säger Jerry.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten