SPELADE I SHL SOM 16-ÅRING. Harald Lückner var den som plockade upp Victor Hedman i Modos A-lag.
Tampa Bay

Hedmans långa resa till Stanley Cup-succé: ”Var en diamant som vi inte ville förstöra”

ANNONS

Han var en 16-årig supertalang när han lyftes upp i Modos A-lag för första gången. Viasat Hockeys Harald Lückner var den som tog beslutet att ge Victor Hedman chansen i elitserien. Det har han aldrig behövt ångra.
– Victor var en diamant som vi inte ville förstöra. Han fick lära sig av sina misstag i stället för att vi skulle strypa honom i hans spel, säger Lückner till hockeysverige.se.

Viictor Hedman gör stor succé i Stanley Cup-finalerna mellan hans Tampa Bay och Chicago just nu. Resan till framgång har varit lång och stundtals rätt krokig, men efter sex säsonger i NHL har 24-åringen från Örnsköldsvik utvecklats till en av världens allra bästa backar.

Lückner efter SM-guldet 2007.

Hedman lämnade Sverige för spel i NHL redan som 18-åring inför säsongen 2009/10. Då hade han redan spelat två säsonger i elitserien med Modo. Den som plockade upp honom i Modos A-lag var Viasat Hockeys expertkommentator Harald Lückner.
– Anledningen till att jag valde att göra det var att han var tillräckligt bra. Framför allt var han en jättestor talang. Tittar man på Victor i juniorlaget, han spelade både i A och B-juniorerna på den tiden, var han alltid först på träningarna, mest engagerad, gladast när man gjorde mål och mest förbannad när man släppte in mål, säger Harald Lückner till hockeysverige.se när vi får en pratstund med honom om finalspelets kanske bästa spelare.
– Victor tvekade aldrig att spela även med sina jämnåriga och brann verkligen för hockeyn. Han hade bestämt sig tidigt för att bli en riktigt bra spelare.

Victor Hedman var inte bara ett föredöme på isen utan även pålitlig och lugn vid sidan av densamma redan under sin tid i Modo. 
– Victor är inte den som hörs mest, men jag tycker att han smälte in ganska bra. Han var ganska vuxen för sin ålder. Sedan var storebrorsan, Oscar, med i A-lagstruppen.
– Jag var lite försiktig i början så att han skulle få spela i lagom mängd. Jag vet att man blir sliten av att spela varje match och försökte därför matcha honom genom att låta honom spela tre, fyra matcher och sedan vila honom i en match. Dessutom satte jag honom med Mattias Timander som fick städa upp lite efter honom. Ambitionen var stor, men han hade fortfarande lite att lära då. Timander blev som en pappa för honom.

Hur viktig blev Mattias Timander för Victor Hedman under dom här åren?
– Jätteviktig. Han snackade med honom hela tiden och lät honom göra fel emellanåt och städade sedan upp efter honom. Vi ville inte bromsa honom och tappa det konstruktiva. Det är lätt att man gör det när man kommer upp i ett A-lag för tidigt och man bara slår sarg ut. Han måste få försöka slå sina passningar och gå på genombrott, vilket han är ganska duktig på. Vi såg då till att det alltid fanns folk som täckte upp.
– Victor var en diamant som vi inte ville förstöra. Han fick lära sig av sina misstag i stället för att vi skulle strypa honom i hans spel.
– Sedan var Victor duktig i skolan. Med träning och sådant var det aldrig några problem trots att han inte riktigt hade växt i kroppen ännu, om ni förstår hur jag menar. Han var stor i förhållande till sina jämnåriga, men att få en muskelmassa som kan bära den här kroppen tar tid att bygga upp. Det görs inte på en sommar eller två.


Foto: Bildbyrån

”HAMNADE I RÄTT LAG VID RÄTT TID”

Nu har det alltså gått sex år sedan Victor Hedman lämnade Modo för att flytta över till USA och Tampa Bay Lightning.
– Jag förstod tidigt att han skulle bli en riktigt bra back. För det första hade han lidelsen och engagemanget. Han hade bestämt sig och hade en så pass stor talang att man förstod att han skulle bli riktigt bra, inget snack om det. Är man så seriös är det svårt att misslyckas.
– Sedan var det många som hade åsikter om var, när och hur han skulle åka över, men hade bestämt sig tidigt att han skulle åka direkt. Det visade sig vara ganska rätt eftersom han tog en plats i Tampa omedelbart.

Foto: All Over Press

Victor Hedman agerar som en fältherre på isen och är väldigt dominant i sitt sätt att spela. Det är upplevde Harald Lückner att han kunde vara redan i Modos juniorlag.
– Ska vi vara ärliga så har det tagit lite tid. Jag tror inte att han exempelvis var nöjd med sitt Stockholms-VM för tre år sedan. Då var han överambitiös och misstagen blev lite för stora. Nu har han samlat på sig mer erfarenhet.
– Han var alltid en fältherre när han spelade med juniorerna i Modo. När hans spelade i juniorlandslaget var han också den här som syntes och märktes mest. Samtidigt är det ganska lätt när man är två meter lång, säger Lückner med ett skratt och fortsätter:
– Jag tror att det är först nu som alla pusselbitar har fallit på plats för att kunna göra rätt värderingar där ute. Det är många moment och många beslut som ska tas. Han har fått den här rutinen och erfarenheten samtidigt som han vuxit in i NHL successivt och bara blivit bättre och bättre. Det är en tuff liga och allt går inte på stört.
– Sedan har Victor haft en bra uppbackning av general manager och tränare. Han hamnade också i rätt lag i rätt tid. Det är jätteviktigt att man kommer till ett lag som är på uppgång i stället för att man hamnar i fjolårets mästarlag. Då är det väldigt svårt att få chansen att spela sitt spel och ta en plats. Med tanke på det tror jag att det var bra för honom att han hamnade i Tampa och fått vara med på bygget som dom har gjort som kanske är klart den här säsongen redan.

Hur högt rankar du Victor Hedman bland backarna i NHL?
– Det är jättesvårt att svara på. Det blir mycket fokus på backarna i finalen nu, men det finns säkert fler i andra lag som man inte tänker på just nu. Oliver Ekman Larsson är en fantastiskt bra back, men han har för dåliga medspelare. Erik Karlsson gör poäng gör mycket poäng, men har lite minus bakåt också.
– Det är lite olika backtyper, men det jag tycker gör Victor till så stor är att han har så många verktyg i lådan. Han kan spelaboxplay, powerplay, han är inne när man ska försvara en ledning och han är inne när man ska försöka jaga ikapp. Det tyder på att han är väldigt allround och bra på alla delar, avslutar Harald Lückner.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch