Tommy Jonsson.
SHL

Sparkade guldtränaren har repat mod: ”Kan känna någon typ av upprättelse”

ANNONS

Efter 16 år i Brynäs fick Tommy Jonsson sparken i januari. Fyra månader senare säger han att han aldrig känt bitterhet gentemot föreningen, men däremot en form av revansch när tränarbytet inte gav den poängmässiga effekt som förväntats i Gävle. 
– Det jag kunde känna var någon typ av upprättelse, en upprättelse då det visade sig att det inte hjälpte att göra den här rockaden med att ta bort mig, säger Jonsson, numera tränare för Björklöven, till hockeysverige.se.

Tommy Jonsson har en tuff säsong bakom sig. Brynäs hittade inte flytet i spelet och poängen ramlade inte in i den omfattning man hade hoppats på. Den 19 januari kom beskedet från klubbens sportchef, Stefan Bengtzén, att Jonsson fått lämna laget.

Nu har det gått drygt fyra månader sedan dess och Brynäs lyckades hålla sig kvar i SHL. När hockeysverige.se får en pratstund med Tommy Jonsson, som ledde Brynäs till SM-guld 2012, frågar vi först honom om hur han i dag ser på avskedet från den klubb han jobbat i sedan 16 år tillbaka.
– Det är ett avslutat kapitel, kort och gott. Jag ser tillbaka på tiden i Brynäs med mycket glädje och värme samtidigt som det varit väldigt lärorikt. Nu känner jag mig otroligt inspirerad över att få komma iväg och göra någonting nytt.

Kan du rent av känna att det är skönt att ta det här steget utan för din så kallade komfortzon?
– Ja, det tycker jag. Naturligtvis har jag uppskattat dom här totalt 16 åren som jag har fått vara i Brynäs. Alltså att få jobba med det man älskar mest. Att dessutom fått göra det på hemmaplan har varit en fördel för familjen eftersom man inte har behövt rycka upp barnen från år till år. Samtidigt känns det, som sagt var, jätteskönt att gå vidare.

Hur gjorde du efter den här ”käftsmällen”, som det innebar att få lämna jobbet, för att få distans till allt och sedan gå vidare?
– Precis när det hände så bestämde jag mig ganska omgående för att resa iväg och komma till ett ställe där man inte är igenkänd. Grejen var ju den att det var lite speciellt eftersom Gävle är min hemstad. Jag blev ju påmind där hela tiden om vad som skett.
– Nu hade jag två veckor då jag reste iväg för att få distans till det där, men det tog inte bara två veckor för att smälta allting. Tiden, när säsongen pågick, tycker jag var jobbig. På något vis blev det ett bokslut när säsongen var slut och hockeysnacket lades sig.

När du gick ute på stan i Gävle efter avskedet, hur bemöttes du av folket?
– Dom var otroligt stöttande. Jag fick bara positiva saker sagt till mig vilket naturligtvis var oerhört skönt.

Känner du någon form av bitterhet idag till Brynäs över att du inte fick jobba klart säsongen?
– Nej, det gör jag inte. Nu kom man fram till att det inte blev någon bättring rent poängmässigt och så vidare. Jag fick också i en tidigare intervju frågan om jag då kände någon skadeglädje. Jag ville att det skulle gå bra för killarna, men det jag kunde känna var någon typ av upprättelse. En upprättelse då det visade sig att det inte hjälpte att göra den här rockaden med att ta bort mig, men någon bitterhet känner jag definitivt inte.

Hur är din relation till Brynäs sportchef Stefan Bengtzén idag?
– Bengtzén har hört av sig till mig ett par gånger och relationen mellan oss är helt okej. Nu lärde jag inte känna honom eftersom vi inte hann jobba ihop så länge. Ska jag vara riktigt ärlig så hann jag inte få någon starkare relation med honom.

BÖRJAR OM PÅ NY KULA I UMEÅ

Ny klubbadress för Tommy Jonsson blir alltså svenska mästarna från 1987, Björklöven från Umeå.
– För det första valde jag Björklöven för grundvärderingarna som klubben har. Jag kände direkt att man hade en ambition som var realistisk. Jag fastnade också ganska snabbt för människorna runt föreningen där uppe. 
– Det var rakt, inga krusiduller och ingen som lovade guld och gröna skogar. Sedan har man en ödmjukhet som jag gillar och som jag tror att man har fått efter att man hade en ganska tuff situation 2010. Man resonerar professionellt helt enkelt. Sedan kände jag att det fanns en framåtanda i klubben. Ingenting sitter fast där utan man löser saker och ting.  

Med vilka visioner och målbilder skrev du på tränarkontraktet?
– Jag vill ta Björklöven till en nivå som man inte har varit på tidigare. Jag vill fortsätta deras utveckling och göra laget och klubben bättre och framgångsrikare än man har varit tidigare. Det är därför som jag är där och därför som jag håller på. Jag vill vinna hockeymatcher och skapa bra resultat.

Hur gör man det?
– För det första måste man ha ett enormt engagemang och sedan måste man brinna för det man gör. Man måste ha en egen motivation till att inspirera andra. Viljan och motivationen är grundegenskaperna för att göra bra resultat som ledare och spelare enligt mig.

Som assisterande tränare i Björklöven får Tommy Jonsson tidigare Björklövenspelaren Markus Åkerblom som närmast tränat Östersund i division 1.
– Jag var i allra högsta grad delaktig i att Markus blev assisterande. Vi hade ett möte med honom. Jag och Daniel (Johansson, sportchef) har stött och blött hans namn samtidigt som vi har tagit väldigt många referenser på honom.
– Markus är en person som jag ska jobba väldigt tätt med och då är det viktig att jag får vara med och välja vem det ska vara. Jag kände honom inte sedan tidigare, men däremot känner jag många som känner honom, säger Jonsson med ett skratt.

Ett spännande nyförvärv som Björklöven har presenterat är 24-åriga kanadensiska forwarden Alex Hutchings. Förra säsongen vann han poängligan i tyska andraligans kvalspel. Han svarade för imponerande sex mål och totalt elva poäng på fem matcher. I draften 2009 tog Tampa Bay honom i fjärderundan, men det har ändå inte blivit något NHL-spel för honom så här långt.
– Jag vet inte mer om honom än vad jag har sett på lite videoklipp och så vidare. Det blir mest highlights och där ser han spännande ut. Lika är det med det andra kanadensaren som vi fått till nästa säsong, Mike Banwell.
– Det är ungefär samma scenario som när vi skulle värva Greg Scott och Bill Sweatt till Brynäs. Vi såg att man hade mycket i sig, men här spelas en helt annan typ av hockey. Man lär någonstans ha lite tur också, men det vi tycker är viktigt är att bägge två är duktiga skridskoåkare, avslutar Tommy Jonsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL