Tommy Jonsson.
SHL

Sparkade guldtränaren har repat mod: ”Kan känna någon typ av upprättelse”

Efter 16 år i Brynäs fick Tommy Jonsson sparken i januari. Fyra månader senare säger han att han aldrig känt bitterhet gentemot föreningen, men däremot en form av revansch när tränarbytet inte gav den poängmässiga effekt som förväntats i Gävle. 
– Det jag kunde känna var någon typ av upprättelse, en upprättelse då det visade sig att det inte hjälpte att göra den här rockaden med att ta bort mig, säger Jonsson, numera tränare för Björklöven, till hockeysverige.se.

Tommy Jonsson har en tuff säsong bakom sig. Brynäs hittade inte flytet i spelet och poängen ramlade inte in i den omfattning man hade hoppats på. Den 19 januari kom beskedet från klubbens sportchef, Stefan Bengtzén, att Jonsson fått lämna laget.

Nu har det gått drygt fyra månader sedan dess och Brynäs lyckades hålla sig kvar i SHL. När hockeysverige.se får en pratstund med Tommy Jonsson, som ledde Brynäs till SM-guld 2012, frågar vi först honom om hur han i dag ser på avskedet från den klubb han jobbat i sedan 16 år tillbaka.
– Det är ett avslutat kapitel, kort och gott. Jag ser tillbaka på tiden i Brynäs med mycket glädje och värme samtidigt som det varit väldigt lärorikt. Nu känner jag mig otroligt inspirerad över att få komma iväg och göra någonting nytt.

Kan du rent av känna att det är skönt att ta det här steget utan för din så kallade komfortzon?
– Ja, det tycker jag. Naturligtvis har jag uppskattat dom här totalt 16 åren som jag har fått vara i Brynäs. Alltså att få jobba med det man älskar mest. Att dessutom fått göra det på hemmaplan har varit en fördel för familjen eftersom man inte har behövt rycka upp barnen från år till år. Samtidigt känns det, som sagt var, jätteskönt att gå vidare.

Hur gjorde du efter den här ”käftsmällen”, som det innebar att få lämna jobbet, för att få distans till allt och sedan gå vidare?
– Precis när det hände så bestämde jag mig ganska omgående för att resa iväg och komma till ett ställe där man inte är igenkänd. Grejen var ju den att det var lite speciellt eftersom Gävle är min hemstad. Jag blev ju påmind där hela tiden om vad som skett.
– Nu hade jag två veckor då jag reste iväg för att få distans till det där, men det tog inte bara två veckor för att smälta allting. Tiden, när säsongen pågick, tycker jag var jobbig. På något vis blev det ett bokslut när säsongen var slut och hockeysnacket lades sig.

När du gick ute på stan i Gävle efter avskedet, hur bemöttes du av folket?
– Dom var otroligt stöttande. Jag fick bara positiva saker sagt till mig vilket naturligtvis var oerhört skönt.

Känner du någon form av bitterhet idag till Brynäs över att du inte fick jobba klart säsongen?
– Nej, det gör jag inte. Nu kom man fram till att det inte blev någon bättring rent poängmässigt och så vidare. Jag fick också i en tidigare intervju frågan om jag då kände någon skadeglädje. Jag ville att det skulle gå bra för killarna, men det jag kunde känna var någon typ av upprättelse. En upprättelse då det visade sig att det inte hjälpte att göra den här rockaden med att ta bort mig, men någon bitterhet känner jag definitivt inte.

Hur är din relation till Brynäs sportchef Stefan Bengtzén idag?
– Bengtzén har hört av sig till mig ett par gånger och relationen mellan oss är helt okej. Nu lärde jag inte känna honom eftersom vi inte hann jobba ihop så länge. Ska jag vara riktigt ärlig så hann jag inte få någon starkare relation med honom.

BÖRJAR OM PÅ NY KULA I UMEÅ

Ny klubbadress för Tommy Jonsson blir alltså svenska mästarna från 1987, Björklöven från Umeå.
– För det första valde jag Björklöven för grundvärderingarna som klubben har. Jag kände direkt att man hade en ambition som var realistisk. Jag fastnade också ganska snabbt för människorna runt föreningen där uppe. 
– Det var rakt, inga krusiduller och ingen som lovade guld och gröna skogar. Sedan har man en ödmjukhet som jag gillar och som jag tror att man har fått efter att man hade en ganska tuff situation 2010. Man resonerar professionellt helt enkelt. Sedan kände jag att det fanns en framåtanda i klubben. Ingenting sitter fast där utan man löser saker och ting.  

Med vilka visioner och målbilder skrev du på tränarkontraktet?
– Jag vill ta Björklöven till en nivå som man inte har varit på tidigare. Jag vill fortsätta deras utveckling och göra laget och klubben bättre och framgångsrikare än man har varit tidigare. Det är därför som jag är där och därför som jag håller på. Jag vill vinna hockeymatcher och skapa bra resultat.

Hur gör man det?
– För det första måste man ha ett enormt engagemang och sedan måste man brinna för det man gör. Man måste ha en egen motivation till att inspirera andra. Viljan och motivationen är grundegenskaperna för att göra bra resultat som ledare och spelare enligt mig.

Som assisterande tränare i Björklöven får Tommy Jonsson tidigare Björklövenspelaren Markus Åkerblom som närmast tränat Östersund i division 1.
– Jag var i allra högsta grad delaktig i att Markus blev assisterande. Vi hade ett möte med honom. Jag och Daniel (Johansson, sportchef) har stött och blött hans namn samtidigt som vi har tagit väldigt många referenser på honom.
– Markus är en person som jag ska jobba väldigt tätt med och då är det viktig att jag får vara med och välja vem det ska vara. Jag kände honom inte sedan tidigare, men däremot känner jag många som känner honom, säger Jonsson med ett skratt.

Ett spännande nyförvärv som Björklöven har presenterat är 24-åriga kanadensiska forwarden Alex Hutchings. Förra säsongen vann han poängligan i tyska andraligans kvalspel. Han svarade för imponerande sex mål och totalt elva poäng på fem matcher. I draften 2009 tog Tampa Bay honom i fjärderundan, men det har ändå inte blivit något NHL-spel för honom så här långt.
– Jag vet inte mer om honom än vad jag har sett på lite videoklipp och så vidare. Det blir mest highlights och där ser han spännande ut. Lika är det med det andra kanadensaren som vi fått till nästa säsong, Mike Banwell.
– Det är ungefär samma scenario som när vi skulle värva Greg Scott och Bill Sweatt till Brynäs. Vi såg att man hade mycket i sig, men här spelas en helt annan typ av hockey. Man lär någonstans ha lite tur också, men det vi tycker är viktigt är att bägge två är duktiga skridskoåkare, avslutar Tommy Jonsson.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten