Patrick Thoresen, Martin Thörnberg och Ilkka Heikkinen
Växjö Lakers HC

LISTA: Här är de tio bästa nyförvärven i SHL

ANNONS

”En spelare vi tror mycket på”, ”Han kommer passa perfekt in i vårt spelsystem” eller ”Vi har haft ögonen på honom länge”. Du känner säkert till hur det brukar låta när spelare presenteras för nya klubbar. Men bakom alla slentrianmässiga klyschor, vilka är då de nyförvärv som bör höjas lite extra? Hockeysverige.se har listat de hittills tio starkaste värvningarna inför kommande SHL-säsong.

Fortfarande finns det flera tunga namn som framöver kan komma att kliva in i SHL-klubbarnas lagbyggen och som säkert hade kunnat röra om i en sådan här lista. Men det är inte bara dussinlirare som har presenterats nu heller. Vi har sett en hel del stekheta nyförvärv och däribland hittar vi allt ifrån återkomster till känsliga övergångar och spännande talanger.

Hockeysverige.se har sållat bland alla de spelare som kritat på för någon SHL-klubb och plockat ut de tio spelare som på förhand känns som de allra häftigaste värvningarna. Sedan ska man ju ha i åtanke att spelare som inte har varit i SHL tidigare, och därför inte har bevisat sig, naturligt får svårare att ta plats på listan även om de säkert kan visa sig vara riktiga kap.

Här är de i alla fall, SHL:s tio bästa nyförvärv så här långt.

1) Patrick Thoresen, 31 år, forward, Djurgården
Med 364 poäng på 390 KHL-matcher i grundserie och slutspel har han gjort sig känd som en poängmaskin av allra högsta rang. Att den norske stjärnan Patrick Thoresen nu återvänder till SHL är inte bara en stor vinst för Djurgården utan även för svensk hockey i det stora hela då han höjer temperaturen på ligan flera snäpp. Visade med sin påskrift att pengar fortfarande inte styr allt och att SHL:s attraktionsvärde är fortsatt högt. Av Thoresens tidigare poängsnitt att döma är han på förhand en av de hetaste kandidaterna till att finnas med i toppskiktet av SHL-poängligan när grundserien summeras i mars 2016.

2) Martin Thörnberg, 31 år, forward, HV71
Ytterligare en het aspirant till gräddan av kommande säsongs poängliga. Det är bara att titta på Martin Thörnbergs facit för att första hans jämnhet i poängskörden: under de åtta senaste säsongerna har han varje gång, via fyra år i SHL och fyra i KHL, gjort över 30 grundseriepoäng. Under sin senaste säsong i SHL, 2011, kom han med i ligans all-star team – nu återvänder en 31-årig Martin Thörnberg till ligan efter att ha samlat på sig fyra års erfarenhet i KHL. Dessutom har han sedan den senaste HV-sejouren inkasserat ett VM-guld på meritlistan. En forward med brett register som väntas leda HV:s offensiva styrka.

3) Ilkka Heikkinen, 30 år, back, Växjö
Blev snabbt en publikfavorit i Vida Arena när han dundrade in hela 18 mål från sin backposition säsongen 2011/12. Nu är finländaren med det fruktade skottet tillbaka i Växjö efter tre år på annat håll. Heikkinen har blivit ligans målstarkaste back i både SHL och i schweiziska NLA och det finns inga tvivel om vilken offensiv kapacitet han besitter. I samband med värvningen betonade dock sportchefen Henrik Evertsson även det defensiva spelet, då 30-åringen är en säker tvåvägsback. Kommer från en säsong i KHL då det ”bara” blev 17 poäng – men med Heikkinen och backkollegan Cory Murphy på blålinjen i powerplay kan det förmodligen rassla till en hel del i nätmaskorna.

4) Magnus Nygren, 24 år, back, Färjestad
Det kan visserligen höjas frågetecken för 24-åringens form med tanke på att han inte har spelat sedan i november – men det är givetvis ändå en värvning av högsta kvalitet. När Magnus Nygren hämtades in på lån från Hamilton Bulldogs säsongen 2013/14 var han en starkt bidragande orsak till det lyft som tog Färjestad hela vägen till SM-final mot Skellefteå. Säsongen dessförinnan gjorde han flest SHL-mål av alla backar och blev utsedd till ligans bästa på sin position. Nu är han tillbaka i moderklubben på ett fyraårskontrakt och kommer att betyda mycket både på och vid sidan av isen för ett lag som på slutet famlat efter sin identitet. Har liksom Heikkinen ett fruktat skott som är både hårt och träffsäkert.

5) Jacob Micflikier, 30 år, forward, Luleå
Kom till Linköping från Lugano förra säsongen och gjorde omedelbar succé i par med den nordamerikanska kollegan Jeff Taffe. Kanadensaren Micflikier var då en av seriens vassaste forwards och sköt 47 poäng (24+23) på 54 grundseriematcher, vilket gjorde honom till fyra i den totala poängligan och delad tvåa i skytteligan. Samspelet med radarpartnern Taffe fungerade sedan sämre i slutspelet men Micflikier gjorde ändå sju poäng på elva matcher när Linköping nådde SM-semifinal. Har under hela sin karriär varit en pålitlig poängplockare och har alla möjligheter att återigen utmärka sig som en av seriens främsta forwards, nu i stjärnspäckade Luleå.

6) Mikael Wikstrand, 21 år, back, Färjestad
Stor backtalang som rörde upp känslor när bomben slog ner att han lämnade Frölunda för att under kommande säsong spela för rivalen Färjestad. 21-årige Mikael Wikstrand har framtiden för sig – men har redan hunnit utmärka sig i SHL som en skicklig och mångsidig tvåvägsback. Har gjort 31 poäng (9+22) på 65 grundseriematcher i SHL och tog en stor roll i Frölunda den gångna säsongen. Tillhör Ottawas organisation sedan draften 2012 och det är inte heller helt uteslutet att han blir kvar där efter sommaren. Allt tyder dock på att den svenska publiken får ta del av backlöftet minst en säsong till och då ska det bli väldigt spännande att se hur han utvecklas.

Ishockey, SHL, Luleå - LeksandJohan Ryno och Chris Abbott, då i Leksand och Luleå. Nu har duon bytt till Färjestad respektive HV71 och båda finns med på listan över de starkaste nyförvärven. Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold.

7) Johan Ryno, 28 år, forward, Färjestad
”En general ute på isen” sa sportchefen Leif Carlsson när Leksands förre lagkapten presenterades av Färjestad. En beskrivning som ganska bra definierar 28-årige Johan Ryno. Stor och stark center som i Leksand växte ut till en bärande spelare och ledargestalt. Gick poänglös i inledningen av den gångna säsongen och kritiserades av dåvarande sportchefen Tommy Salo – men växte rejält ju längre säsongen led och när SHL-grundserien avslutades hade han gjort 38 poäng (14+24) och blivit bästa poängplockare i ett svajigt Leksand. Ytterligare en av många starka FBK-värvningar, som tidigare var eftertraktad av flera SHL-lag.

8) Bill Sweatt, 26 år, forward, Luleå
Efter att ha gjort 29 poäng under sin debutsäsong i SHL drog den skridskosnabbe amerikanen upp en extra växel i fjol och gjorde 41 poäng på 54 grundseriematcher. Med det var han tia i den totala poängligan och näst bäst i Brynäs, slagen med en poäng av kedjekamraten Greg Scott. Har nu lockats över till Luleå där han får stifta bekantskap med en annan poängstark transatlant, Jacob Micflikier. 26-årige Bill Sweatt, som gick som nummer 38 i draften 2007, har redan visat att han håller hög klass i SHL och är en prestigevärvning av Luleå likaväl som han är en tung spelarförlust för Brynäs.

9) Chris Abbott, 31 år, forward, HV71
Förknippas starkt med Luleå efter sex raka år i klubben, de senaste tre som lagkapten. Har gjort 210 poäng (85+125) på 351 SHL-matcher och är en hårt arbetande center med bra speluppfattning. Dessutom besitter Chris Abbott ett trumfkort i sina skickliga tekningsegenskaper: han har varje gång under de senaste fyra åren slutat topp tre i SHL-grundseriens tekningsliga. Förhandlingarna med Luleå bröt nu samman och då var inte HV71 sena att kliva in och norpa kanadensaren, som sedan tidigare också representerat Rögle i SHL. En pådrivare och ledartyp som blir intressant att följa efter miljöombytet.

10) Lars Haugen, 28 år, målvakt, Färjestad
Presenterades redan den 19 mars och har sedan dess seglat lite under radarn när Färjestad agerat friskt på transfermarknaden. Alltjämt en målvakt som efter genombrottet i VM 2011 haft fyra starka säsonger i KHL och Dinamo Minsk. Höll under den gångna säsongen en räddningsprocent på 92,2 men hade det därefter tuffare i slutspelet. Var återigen en av Norges mer framträdande spelare i årets VM-turnering och ansluter nu till ett FBK som sedan tidigare har många goda minnen av norrmän i klubben. Är i kamp med Frölundas Johan Gustafsson den starkaste målvaktsvärvningen inför kommande SHL-säsong men drar det längsta strået då Gustafsson kommer från två mindre lyckade år i Nordamerika.

Och en line up med bubblare: Johan Gustafsson (23 år, målvakt, Frölunda), Henrik Tömmernes (24 år, back, Frölunda), Linus Hultström (22 år, back, Djurgården), Nick Johnson (29 år, forward, Brynäs), Byron Ritchie (38 år, forward, Modo), Tomi Sallinen (26 år, forward, Djurgården).

Den här artikeln handlar om: