Sök
Patrick Thoresen, Martin Thörnberg och Ilkka Heikkinen
Växjö Lakers HC

LISTA: Här är de tio bästa nyförvärven i SHL

”En spelare vi tror mycket på”, ”Han kommer passa perfekt in i vårt spelsystem” eller ”Vi har haft ögonen på honom länge”. Du känner säkert till hur det brukar låta när spelare presenteras för nya klubbar. Men bakom alla slentrianmässiga klyschor, vilka är då de nyförvärv som bör höjas lite extra? Hockeysverige.se har listat de hittills tio starkaste värvningarna inför kommande SHL-säsong.

Fortfarande finns det flera tunga namn som framöver kan komma att kliva in i SHL-klubbarnas lagbyggen och som säkert hade kunnat röra om i en sådan här lista. Men det är inte bara dussinlirare som har presenterats nu heller. Vi har sett en hel del stekheta nyförvärv och däribland hittar vi allt ifrån återkomster till känsliga övergångar och spännande talanger.

Hockeysverige.se har sållat bland alla de spelare som kritat på för någon SHL-klubb och plockat ut de tio spelare som på förhand känns som de allra häftigaste värvningarna. Sedan ska man ju ha i åtanke att spelare som inte har varit i SHL tidigare, och därför inte har bevisat sig, naturligt får svårare att ta plats på listan även om de säkert kan visa sig vara riktiga kap.

Här är de i alla fall, SHL:s tio bästa nyförvärv så här långt.

1) Patrick Thoresen, 31 år, forward, Djurgården
Med 364 poäng på 390 KHL-matcher i grundserie och slutspel har han gjort sig känd som en poängmaskin av allra högsta rang. Att den norske stjärnan Patrick Thoresen nu återvänder till SHL är inte bara en stor vinst för Djurgården utan även för svensk hockey i det stora hela då han höjer temperaturen på ligan flera snäpp. Visade med sin påskrift att pengar fortfarande inte styr allt och att SHL:s attraktionsvärde är fortsatt högt. Av Thoresens tidigare poängsnitt att döma är han på förhand en av de hetaste kandidaterna till att finnas med i toppskiktet av SHL-poängligan när grundserien summeras i mars 2016.

2) Martin Thörnberg, 31 år, forward, HV71
Ytterligare en het aspirant till gräddan av kommande säsongs poängliga. Det är bara att titta på Martin Thörnbergs facit för att första hans jämnhet i poängskörden: under de åtta senaste säsongerna har han varje gång, via fyra år i SHL och fyra i KHL, gjort över 30 grundseriepoäng. Under sin senaste säsong i SHL, 2011, kom han med i ligans all-star team – nu återvänder en 31-årig Martin Thörnberg till ligan efter att ha samlat på sig fyra års erfarenhet i KHL. Dessutom har han sedan den senaste HV-sejouren inkasserat ett VM-guld på meritlistan. En forward med brett register som väntas leda HV:s offensiva styrka.

3) Ilkka Heikkinen, 30 år, back, Växjö
Blev snabbt en publikfavorit i Vida Arena när han dundrade in hela 18 mål från sin backposition säsongen 2011/12. Nu är finländaren med det fruktade skottet tillbaka i Växjö efter tre år på annat håll. Heikkinen har blivit ligans målstarkaste back i både SHL och i schweiziska NLA och det finns inga tvivel om vilken offensiv kapacitet han besitter. I samband med värvningen betonade dock sportchefen Henrik Evertsson även det defensiva spelet, då 30-åringen är en säker tvåvägsback. Kommer från en säsong i KHL då det ”bara” blev 17 poäng – men med Heikkinen och backkollegan Cory Murphy på blålinjen i powerplay kan det förmodligen rassla till en hel del i nätmaskorna.

4) Magnus Nygren, 24 år, back, Färjestad
Det kan visserligen höjas frågetecken för 24-åringens form med tanke på att han inte har spelat sedan i november – men det är givetvis ändå en värvning av högsta kvalitet. När Magnus Nygren hämtades in på lån från Hamilton Bulldogs säsongen 2013/14 var han en starkt bidragande orsak till det lyft som tog Färjestad hela vägen till SM-final mot Skellefteå. Säsongen dessförinnan gjorde han flest SHL-mål av alla backar och blev utsedd till ligans bästa på sin position. Nu är han tillbaka i moderklubben på ett fyraårskontrakt och kommer att betyda mycket både på och vid sidan av isen för ett lag som på slutet famlat efter sin identitet. Har liksom Heikkinen ett fruktat skott som är både hårt och träffsäkert.

5) Jacob Micflikier, 30 år, forward, Luleå
Kom till Linköping från Lugano förra säsongen och gjorde omedelbar succé i par med den nordamerikanska kollegan Jeff Taffe. Kanadensaren Micflikier var då en av seriens vassaste forwards och sköt 47 poäng (24+23) på 54 grundseriematcher, vilket gjorde honom till fyra i den totala poängligan och delad tvåa i skytteligan. Samspelet med radarpartnern Taffe fungerade sedan sämre i slutspelet men Micflikier gjorde ändå sju poäng på elva matcher när Linköping nådde SM-semifinal. Har under hela sin karriär varit en pålitlig poängplockare och har alla möjligheter att återigen utmärka sig som en av seriens främsta forwards, nu i stjärnspäckade Luleå.

6) Mikael Wikstrand, 21 år, back, Färjestad
Stor backtalang som rörde upp känslor när bomben slog ner att han lämnade Frölunda för att under kommande säsong spela för rivalen Färjestad. 21-årige Mikael Wikstrand har framtiden för sig – men har redan hunnit utmärka sig i SHL som en skicklig och mångsidig tvåvägsback. Har gjort 31 poäng (9+22) på 65 grundseriematcher i SHL och tog en stor roll i Frölunda den gångna säsongen. Tillhör Ottawas organisation sedan draften 2012 och det är inte heller helt uteslutet att han blir kvar där efter sommaren. Allt tyder dock på att den svenska publiken får ta del av backlöftet minst en säsong till och då ska det bli väldigt spännande att se hur han utvecklas.

Ishockey, SHL, Luleå - LeksandJohan Ryno och Chris Abbott, då i Leksand och Luleå. Nu har duon bytt till Färjestad respektive HV71 och båda finns med på listan över de starkaste nyförvärven. Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold.

7) Johan Ryno, 28 år, forward, Färjestad
”En general ute på isen” sa sportchefen Leif Carlsson när Leksands förre lagkapten presenterades av Färjestad. En beskrivning som ganska bra definierar 28-årige Johan Ryno. Stor och stark center som i Leksand växte ut till en bärande spelare och ledargestalt. Gick poänglös i inledningen av den gångna säsongen och kritiserades av dåvarande sportchefen Tommy Salo – men växte rejält ju längre säsongen led och när SHL-grundserien avslutades hade han gjort 38 poäng (14+24) och blivit bästa poängplockare i ett svajigt Leksand. Ytterligare en av många starka FBK-värvningar, som tidigare var eftertraktad av flera SHL-lag.

8) Bill Sweatt, 26 år, forward, Luleå
Efter att ha gjort 29 poäng under sin debutsäsong i SHL drog den skridskosnabbe amerikanen upp en extra växel i fjol och gjorde 41 poäng på 54 grundseriematcher. Med det var han tia i den totala poängligan och näst bäst i Brynäs, slagen med en poäng av kedjekamraten Greg Scott. Har nu lockats över till Luleå där han får stifta bekantskap med en annan poängstark transatlant, Jacob Micflikier. 26-årige Bill Sweatt, som gick som nummer 38 i draften 2007, har redan visat att han håller hög klass i SHL och är en prestigevärvning av Luleå likaväl som han är en tung spelarförlust för Brynäs.

9) Chris Abbott, 31 år, forward, HV71
Förknippas starkt med Luleå efter sex raka år i klubben, de senaste tre som lagkapten. Har gjort 210 poäng (85+125) på 351 SHL-matcher och är en hårt arbetande center med bra speluppfattning. Dessutom besitter Chris Abbott ett trumfkort i sina skickliga tekningsegenskaper: han har varje gång under de senaste fyra åren slutat topp tre i SHL-grundseriens tekningsliga. Förhandlingarna med Luleå bröt nu samman och då var inte HV71 sena att kliva in och norpa kanadensaren, som sedan tidigare också representerat Rögle i SHL. En pådrivare och ledartyp som blir intressant att följa efter miljöombytet.

10) Lars Haugen, 28 år, målvakt, Färjestad
Presenterades redan den 19 mars och har sedan dess seglat lite under radarn när Färjestad agerat friskt på transfermarknaden. Alltjämt en målvakt som efter genombrottet i VM 2011 haft fyra starka säsonger i KHL och Dinamo Minsk. Höll under den gångna säsongen en räddningsprocent på 92,2 men hade det därefter tuffare i slutspelet. Var återigen en av Norges mer framträdande spelare i årets VM-turnering och ansluter nu till ett FBK som sedan tidigare har många goda minnen av norrmän i klubben. Är i kamp med Frölundas Johan Gustafsson den starkaste målvaktsvärvningen inför kommande SHL-säsong men drar det längsta strået då Gustafsson kommer från två mindre lyckade år i Nordamerika.

Och en line up med bubblare: Johan Gustafsson (23 år, målvakt, Frölunda), Henrik Tömmernes (24 år, back, Frölunda), Linus Hultström (22 år, back, Djurgården), Nick Johnson (29 år, forward, Brynäs), Byron Ritchie (38 år, forward, Modo), Tomi Sallinen (26 år, forward, Djurgården).

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten