Jaromír Jágr.
VM 2015

Jágrs bitterljuva avsked: ”Att få avsluta här är speciellt”

ANNONS

Publiken skanderade hans namn medan han lämnade isen. Jaromír Jágrs sista framträdande i landslaget blev ingen succé, men trots att Tjeckien missade bronsmedaljen var det hans medverkan i VM-turneringen som var den stora vinsten för värdnationen och dess hockeyfans.
– Det är sådana stunder man spelar för. Jag uppskattar det verkligen och jag tror att de uppskattar att jag kom hit och spelade för deras land, säger Jágr efter 0-3-förlusten mot USA i bronsmatchen.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Glöm Sidney Crosby, Jevgenij Malkin eller Aleksandr Ovetjkin. VM 2015 kommer att gå till historien som Jaromír Jágrs turnering. Vid 43 års ålder klev veteranen in i sitt tionde VM och visade upp sig för hemmapubliken en sista gång.

När det stod klart att det Tjeckien förlorat bronsmatchen mot USA gav publiken i O2 Arena nationens största hockeyhjälte ett avsked värdigt en monark.
– Det är sådana stunder man spelar för. Jag uppskattar det verkligen och jag tror att de uppskattar att jag kom hit och spelade för deras land, säger en tålmodig Jágr under en evighetslång intervju efter 0-3-förlusten.
– Även om jag inte fick någon medalj kan det inte bli bättre än så här. Att få avsluta landslagskarriären i sitt eget hemland är speciellt. Men nu är det dags att sluta här. Jag ville egentligen inte ens spela här från början, men jag är glad att jag ångrade mig och fick uppleva det här.

Jágr sa även efter fjolårets VM-turnering i vitryska Minsk att det inte skulle bli någon fortsättning i landslagströjan. Då ångrade han sig. Det kommer han inte att göra den här gången.

”HANDLAR INTE OM VEM SOM VINNER MEDALJER”

– Nej. Jag älskar fortfarande sporten, men det är tufft att spela mot killar som är 20 år yngre än mig. Det tänker ju på ett helt annat sätt, skrattar han och gläds åt att Tjeckien fick stå värd för det publikmässigt sett största världsmästerskapet i hockeyhistorien.
– Det var kul att se hur fansen här njöt och levde sig in i turneringen. Det visste vi i och för sig sedan tidigare, folk här älskar hockey, men det var ändå kul att se hur de slöt upp och gjorde den här turneringen så speciell.

Han hoppas också att han genom sitt deltagande i turneringen har bidragit till att öka hockeyintresset hos unga tjeckiska pojkar och flickor så att sporten kan fortsätta att vara stor i hemlandet.
– Egentligen handlar inte det här om vem som vinner medaljen. Det handlar om barnen och ungdomarna som kommer hit och ser matcherna, börjar följa sporten och utövarna och hur det kanske förändrar deras liv.

Vad ser du som den största höjdpunkten i din karriär?
– Förhoppningsvis kommer den att komma (skratt).
– Egentligen skulle jag säga att varje ögonblick i ditt hockeyliv är det bästa ögonblicket. Det är inte hur det slutar utan hur det börjar och hur man kommer till slutet som är det intressanta.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL