Oscar Alsenfelt.
SHL

Alsenfelt besviken efter anklagelserna: ”Det är otacksamt”

Han hjälpte Leksand upp till SHL, etablerade laget i ligan och var med sitt målvaktsspel den enskilt största anledningen till de framgångar masarna hade i landets högsta serie. Att han blivit utpekad som en svikare, som inte gjort sitt bästa för klubben i kvalet mot Malmö, upprör därför Oscar Alsenfelt.
–  Jag har svårt att acceptera att folk kan påstå sådana saker om mig efter att jag gett allt för klubben i så många år, säger målvaktsstjärnan till hockeysverige.se.

Han har hängts ut som en av de största syndabockarna efter det att Leksand blivit degraderade från landets högsta serie. Oscar Alsenfelt, som under sina år i Dalarna varit en av SHL:s bästa målvakter, har svårt att köpa kritiken och menar att laget aldrig fick förutsättningarna att lyckas.
– Det är klart att det alltid är så att alla alltid vill skylla på någon annan när det går dåligt. Vi som spelare kom inte upp i den nivå vi borde, men vi gavs heller aldrig förutsättningarna att lyckas, säger Alsenfelt till hockeysverige.se och fortsätter:
– När man byter ut så många spelare under en säsong får laget aldrig chansen att jobba ihop som grupp. När man då ska gå in i ett kval utan att känna varandra riktigt är det svårt att göra sina lagkamrater bättre. Jag tycker allt kunde ha skötts på ett annat och bättre sätt.

Hur mycket stördes ni av kaoset som omgärdade klubben under säsongen?
– Det är klart att man märker av det och att man blir påverkad. Många i ledningen försökte hålla det på kontoret och lämna oss spelare utanför, men när någon person går ut i tidningarna och pratar om hur klubben är i ekonomisk obalans och att en person inte gör sitt jobb är det klart att vi spelare får frågor om det.
– Som förening misslyckades man med att sköta situationen på ett bra sätt, även om många i ledningen försökte sitt bästa. Det är något man får ta lärdom av, för även om man vill att vi spelare ska fokusera på det som är på isen är det svårt att inte bli påverkad när man är i det. Vi är alla människor och även om det här bara gör att man sänker sig med några procent så är det tillräckligt för att man inte ska vinna matcher.

”DET STÖR MIG ATT JAG INTE FÅR CHANSEN ATT FÖRKLARA”

Alsenfelt har tidigare varit med om att spela upp såväl Växjö som Leksand i SHL. Att nu få uppleva den andra sidan av myntet var en av målvaktsstjärnans största motgångar i karriären.
– Det var nog det tyngsta jag varit med om. Man känner ett ansvar för bygden och för alla fans. Att göra dem ledsna känns hemskt och är något som påverkar en djupt.
– Med lite distans till det hela känns det ändå mer okej och som en bra möjlighet att börja om på något nytt. Jag tycker ändå att vi spelare kan gå rakryggade ur detta för utifrån förutsättningarna gjorde vi allt vi kunde för att lyckas.

Foto: Bildbyrån

Andreas Appelgren plockades bort som tränare och ersattes av Sjur Robert Nilsen strax innan kvalet, vilket var ytterligare en del som försvårade läget för många av spelarna.
– Det finns en anledning till att man spelar upp till tio träningsmatcher inför en säsong för att få systemet att sätta sig, så det är klart att det inte är optimalt med ett tränarbyte så nära inpå kvalet.
– Vi som haft Sjur redan under förra året visste att han redan då hade mycket att säga till om, men för de nya spelarna var det svårare att ställa om till något som var helt nytt för dem.

Efter att Leksand förlorat den sjunde och avgörande matchen mot Malmö i kvalet började kritiken hagla mot Alsenfelt. När 27-åringen sedan valde att skriva på för skåningarna anklagade en del av masarnas supportrar målvakten för att medvetet inte ha gjort sitt bästa i kvalmatcherna. Anklagelser som rör upp känslorna ordentligt.
– Det kändes fruktansvärt otacksamt när man fick allt detta slängt mot sig. Jag har gått igenom insatserna i kvalet såväl själv som med målvaktstränaren och tycker inte att min prestation där är sämre än tidigare. Jag tycker snarare att jag presterade bra, även om det alltid finns något mål som man tycker att man borde ha tagit.
– Jag har därför svårt att acceptera att folk kan påstå att jag inte gjort mitt bästa, efter att jag gett allt för klubben i så många år. Jag har varit med och spelat upp Leksand i SHL och verkligen presterat på toppen av min förmåga för laget under en lång period.
– Det jag kan förstå är att det finns en frustration hos fansen, men det som stör mig mest är att den första tanken som dyker upp hos dem ses som det enda rimliga, utan att jag fått förklara eller ge min syn på saken. Folk får gärna ha åsikter, men de bör också lyssna på det som spelarna har att säga och försöka förstå vår syn på situationen.

Är det frustrerande att fansen kräver en sådan lojalitet av er spelare utan att klubben ska behöva visa samma lojalitet mot er?
– Jag förstår sambandet mellan idrottsmän och supportrar och att supportrarna måste få ha åsikter. Jag förstår också att fansen förväntar sig att man ska visa lojalitet, även om den inte alltid går åt båda håll sett utifrån vad klubbens visar oss. Men supportrarna måste som sagt ge spelarna chansen att förklara hur de ser på saken innan man riktar anklagelser och hänger ut oss. Det tycker jag är det viktigaste.

”SM-GULD ÄR INTE DET JAG VÄRDESÄTTER MEST”

Efter kaoset i Leksand får nu Alsenfelt möjlighet att sluta cirkeln och återvända till det Malmö där han inledde sin hockeybana. En uppgift som han ser fram emot med stor tillförsikt.
– Jag har inte flyttat ner än, men gör det till veckan. Nu när vi är på väg och allt lagt sig lite så känns det fantastiskt. Jag har gjort resan med två andra nykomlingar förut och ser verkligen fram emot att få göra det igen. Det ska bli otroligt kul.

Är det lite av en barndomsdröm som går i uppfyllelse att få representera Malmö i SHL?
– Jag har faktiskt inte riktigt den känslan, då det är så mycket som är annorlunda i Malmö nu jämfört med när jag var liten. Då gick man till Malmö Isstadion och såg Mif, nu spelar vi i Malmö Arena för Redhawks, vilket är en annan grej. Sedan är inte jag den personen som haft stora förebilder, utan jag har tagit det lite mer som det kommer. Nu ser jag mer fram emot att få spela för ledningen och fansen, men den där nostalgikänslan har jag inte riktigt.

Foto: Bildbyrån

Vad tror du blir den stora skillnaden mot att spela i Leksand?
– Jag har inte spelat i SHL i en så här stor stad tidigare, men jag tror nog det blir lite mindre tryck utifrån. I Malmö finns det så mycket andra saker som är i fokus, bland annat andra idrotter som fotbollen, medan det i Leksand inte pratas om något annat än hockey.
– Där känns man igen var man än går och hockeyn är allt som betyder något. Det läget kommer det inte vara i Malmö, även om pressen man har på sig själv att prestera när man väl är på isen kommer att vara densamma.

Alsenfelt har som sagt tidigare varit med och spelat upp två lag i SHL och även fortsatt att representera dem under den efterföljande säsongen som nykomlingar. Han ser också många likheter mellan de lagbyggena och läget i Malmö.
– Det är rätt så likvärdigt mot hur det varit i Växjö och Leksand skulle jag vilja säga. Man behåller en stor grupp av de spelare som varit med och spelat upp laget i SHL, som man är väldigt nöjda med, och sedan kryddar man det med några toppspelare utifrån. Det lär väl bli en fem-sex toppspelare med erfarenhet från toppligor runtom i Europa till Malmö också.
– Det som är så bra med Malmö är ändå att alla här verkar ha behållit fötterna på jorden. Sedan har jag stor respekt för Patrik (Sylvegård) som är lugn och trygg och gör ett väldigt bra jobb. Sedan får vi väl vara med på att laget kommer behöva spela en annan slags hockey för att kunna hävda sig i SHL än vad man gjorde i Hockeyallsvenskan den gångna säsongen.

Under samtliga dina SHL-säsonger har du nu tillhört lag som förväntas ligga till på nedre halvan. Kan du inte sakna att utmana om SM-guldet?
– Nu när jag var utan kontrakt pratade jag faktiskt med min fru om det, att det skulle vara kul att komma till en klubb som är med och kampas. Samtidigt är inte ett guld det jag värdesätter mest, utan det är att komma till en grupp där jag trivs och där mitt spel har en avgörande betydelse för hur det går för laget.
– Sedan tror jag att Malmö kommer vara med i toppen av SHL på sikt, även om vi kanske inte kan räkna med det redan under det första året, avslutar Alsenfelt.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten