Nyheter
Ett nytt serieupplägg för Hockeyettan

Orkar ni med ännu ett förslag på nytt serieupplägg för Hockeyettan? Jag tror mig nämligen ha lyckats spåna fram det giva upplägget för framtiden.

Det finns några parametrar som man måste ta hänsyn till i jakten på det perfekta serieupplägget och den första av dessa är naturligtvis att serien för alla inblandades bästa måste bli bättre.

Därav krävs en ganska kraftig bantning av dagens 48 lag. I mitt förslag ner till 36. Det känns som en lämplig siffra för att kunna spetsa till Hockeyettan samtidigt som man behåller det uppdrag som breddserie som förbundet trots allt lagt på serienivån. Det går utan några som helst problem att lyfta bort 12 lag från dagens Hockeyetta som inte håller en önskad nivå.

Utöver det finns, som belyst tidigare, önskemål om fler matcher för att spelarna ska få chansen till större utveckling samtidigt som det är viktigt att så många lag spelar så länge som möjligt. Alltså att hälften av lagen inte har spelat färdigt redan i mitten av februari och får en längre försäsong än vad den riktiga säsongen är.

Jag är en stor vän av dagens upplägg där en serieseger i Allettan innebär direktkvalificering till kvalserien och ser ingen anledning att plocka bort ett sådant lyckat koncept. Efter att så väl IK Pantern som Sundsvall avancerat till allsvenskan i årets kvalserie kan vi väl dessutom en gång för alla slå hål på myten att det skulle vara förenat med någon nackdel att gå och vila de veckor som playoff pågår.

Playoff ja. Det är ett inslag som hockeyn mår bra av och det tycker jag att man ska behålla. Även om det inte nödvändigtvis behöver spelas i tre steg (något som ni strax kommer att bli varse). Dessutom är jag lite charmad av den Slutspelsserie som på olika sätt praktiserats i allsvenskans kval mot SHL och därför adderat en sådan ingrediens även till kvalet mellan ettan och allsvenskan.

Dessutom är det ju så varje år att det höjs arga röster kring att lag från Allettan får gå på semester inför playoff samtidigt som lag från vårserierna får spela vidare. Att man även om man var kass innan jul kan komma och köra om lagen som mött starkast möjliga motstånd fram på vårkanten. Jag är enig, så ska det inte kunna gå till och därför har jag fixat till även detta i mitt förslag.

Med det sagt, låt oss gå loss på godsakerna.

* * *

FÖRSLAG PÅ NYTT SERIEUPPLÄGG HOCKEYETTAN

Grundförutsättningarna är att 36 lag är kvalificerade för spel.

Grundserie
Tre geografiskt indelade serier om 12 lag i varje (Norra, Mellersta, Södra). Spelas som enkelserier där alla möter alla hemma och borta. Det vill säga 22 omgångar.

Lag 1-4 kvalificerar sig för Allettan.
Lag 5-12 spelar vidare i vårserier.

Allettan
Serien utgörs av lag 1-4 från de tre grundserierna, således 12 lag. Spelas som enkelserie där alla möter alla hemma och borta. Det vill säga 22 omgångar.

Seriesegraren är direktkvalificerad till kvalserien.
Serietvåan är direktkvalificerad till slutspelsserien.
Lag 3-6 är kvalificerade till playoff 2
Lag 7-12 är kvalificerade till playoff 1

Vårserierna
De lag som inte kvalificerar sig till Allettan spelar vidare i vårserier. Det blir tre serier om åtta lag i varje. Samtliga lag möter varandra tre gånger (bäst rankade lag från grundserie får fördel av extra hemmamatch). Det vill säga 21 omgångar.

Lag 1-2 från respektive serie kvalificerar sig för playoff 1 (sammanlagt sex lag)
Lag 3-6 från respektive serie har spelat färdigt för säsongen
Lag 7-8 från respektive serie tvingas spela kval mot lag från division två för att klara sig kvar.

Playoff 1
Sex lag från Allettan möter sex lag från vårserierna. Vilket innebär sex matchserier i bäst av tre där lagen från Allettan har hemmaplansfördel.

Vinnarna kvalificerar sig för playoff 2.

Playoff 2
Fyra lag från Allettan och sex lag från playoff 1. Vilket innebär fem matchserier i bäst av tre där lagen från Allettan respektive de två bäst rankade lagen från playoff 1 har hemmaplansfördel.

Vinnarna kvalificerar sig för slutspelsserien.

Slutspelsserien
Ett lag från Allettan samt fem lag från playoff 2. Spelas som rak enkelserie, det vill säga fem omgångar (där bäst rankade lag har fördel av extra hemmamatch).

Lag 1-3 kvalificerar sig för spel i kvalserien till allsvenskan.

Kvalserien till allsvenskan
Två lag från allsvenskan. Ett lag från Allettan. Tre lag från Slutspelsserien. Spelas precis som idag som en rak serie där alla möter varandra hemma och borta. Det vill säga tio omgångar.

Lag 1-2 har kvalificerat sig för spel i allsvenskan påföljande säsong. Resten spelar i Hockeyettan.

* * *

Hängde ni med på det där? Om inte annat hittar ni det aningen mer grafiskt (och större format än i toppen) här.

* * *

Den stora fördelen här är naturligtvis att det blir ett spännande serieupplägg där det finns flera olika vägar att ta sig till en kvalserie.

Men notera också att det bara är 12 lag, det vill säga en tredjedel, som har spelat färdigt när serierna är avslutade och samtliga dessa lag kommer från vårserierna.

Märk väl också att de lag som tvingas gå på semester tidigast av alla och alltså spelar minimum-antalet av matcher lirar 43 matcher. Att jämföra med dagens 36. Fler matcher alltså.

Max-antalet matcher om man skulle gå hela vägen via grundserie, Alletta, båda playoff-stegen (som går till tre matcher), slutspelsserien och kvalserien blir 65 matcher. Även om det är högst osannolikt att särskilt många skulle ta just den vägen.

Inga lag från Allettan blir heller omkörda av lag från vårserien samtidigt som lagen därifrån ändå inte fråntas chansen att ha något att spela för resten av säsongen efter en misslyckad grundserie. Allettan-lagen får så att säga försvara sina positioner efter att ha kommit i botten av A1 i ett playoff 1.

Resorna i Allettan blir förstås ganska långa, men redan idag får vissa lag sitta och resa till Norrland i Allettan och ur någon form av rättvisesynpunkt kan man väl konstatera att alla får resa någorlunda lika mycket. Med lite god planering och roadtrips hyser jag inga som helst tvivel kring att en sådan superserie (de 12 bästa lagen i landet!) skulle gå att få ihop.

Fler matcher. Viktigare matcher. Bättre matcher. Häftigare serier. Förmodligen mer publik.

Nå gott folk, vad tycker ni om detta?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten