Sök
GULDHJÄLTAR FRÅN FÖRR.
VM 2015

NOSTALGI: När det ”sämsta Tre Kronor-laget någonsin” vann VM-Guld – i Prag

I kväll släpps pucken i ishockey-VM i Tjeckien. När turneringen spelades här 1992 inledde ett utskällt Tre kronor turneringen uruselt, för att sen vinna VM-Guld. Hockeysverige.se tar er med på en vandring längs minnenas allé.

Nu sparkar VM i Prag igång. Första gången ett VM spelades i den tjeckiska huvudstaden var 1938. Sverige skickade ett lag där bröderna Åke ”Plutten” Andersson och ”Stickan-Emanuel” Andersson var lagets stjärnor. Arne ”Brand-Johan” Johansson och Kurre Svanberg var lagets målvakter. Sverige slutade femma medan Kanada vann turneringen.

Hur minns ni VM i Prag 1992, alltså drygt 50 år senare? Sverige vann som bekant guld efter att ha gjort inledningsvis en mycket svag turnering.

Tidigare på säsongen hade Tre Kronor spelat OS i Albertville, eller rättare sagt i Méribel. En ganska misslyckad turnering där Sverige slutade femma. Efter den turneringen var det många av de svenska spelarna som valde att tacka nej till VM-spel. Bland andra Thomas Rundqvist, Håkan Loob, Bengt-Åke Gustafsson, ”Challe” Berglund, Mikael Johansson, Mats Näslund och Janne Viktorsson. Inte heller då 41-åriga Börje Salming som hade spelat OS var med i VM-truppen.

Nu kom i stället stommen i laget heta Tommy Söderström, Peter Åslin, Kenneth Kennholt, Tommy Sjödin, Patrik Carnbäck, Patric Kjellberg, en orutinerad Peter Forsberg, en Mats Sundin som hade fått sitt stora internationella genombrott vid VM 1991 då Tre Kronor vann guld med flera.

Sverige hade, för att citera Thomas Malmqvist på en av våra kvällstidningar, det sämsta VM-laget någonsin och Finland skrev hockeyhistoria genom att ta sin första VM-medalj någonsin. Så skulle man i korta ord kunna sammanfatta turneringen. Fast då har vi förbisett det viktigaste. Tre Kronor, med Conny Evensson och Curre Lundmark vid rodret, reste sig som fågel Fenix ur askan och slog nästan hela expertkåren på fingrarna – dock inte Peter Wennman på den andra kvällsdraken som hela tiden trodde på svensk medalj – genom att spela hem Sveriges sjätte VM-guld.

Conny Evensson berättar:
– Det var ett annorlunda VM nere i Prag. Många spelare var slitna eftersom säsongen hade inletts med Canada Cup och dessutom spelades OS nere i Alberville i februari. Nu var det även första gången som VM spelades i två grupper likt det sätt som turneringen är upplagd i dag. Tidigare hade det varit en rak serie med åtta lag.
– Jag kan förstå att vi fick många nej till turneringen eftersom påfrestningen varit stor på många av våra spelare med alla matcher och turneringar. Inte bara då i landslaget utan även med sina klubblag. Vi reste ner till Prag med inte mindre än sexton VM-debutanter vilket givetvis kom att betyda en del. Samtidigt hade vi fått hem ett par riktigt starka förstärkningar i form av Johan Garpenlöv från San José och Mats Sundin från Quebec. Senare i turneringen anslöt även Mikael Andersson från Buffalo och Calle Johansson från Washington.

Visserligen vann Tre Kronor premiären mot Polen med 7-0, men sedan blev gruppspelet en lång plåga. 0-0 mot Italien följdes upp av förlust mot Tyskland med 5-2. Trots 1-1 en bit in i andra perioden mot Finland i den fjärde gruppspelsmatchen förlorade man med 3-1. Nu hängde slutspelsplatsen lös och Sverige behövde ta poäng mot USA för att överhuvudtaget ta sig till slutspel.

Tommy Söderström

Tommy Söderström

Tommy Söderström:
– Det var då Expressen hade en helt svart sida efter halva turneringen, nattsvart Tre Kronor. Jag var jäkligt sliten efter en lång säsong kommer jag ihåg. Vi hade spelat Canada Cup och en helt värdelös OS-turnering tidigare på säsongen. Dessutom hade vi gått till final med Djurgården. Jag och Peter Åslin delade på målvaktsjobbet, men mot slutet var det väl jag som fick stå dom viktiga matcherna.
– Vi vände den negativa trenden och vann till slut och den sommaren levde jag jäkligt högt på det guldet kan man väl säga, skrattar Tommy Söderström.

Sverige var det bättre laget i dom två första perioderna och ledde också med 4-2, men i tredje perioden började USA äta sig i kapp. Jim Johanson gjorde 4-3 och Tom Bissett 4-4, men närmare än så kom aldrig USA.

I kvartsfinal väntade Ryssland som hade imponerat tidigare i turneringen, men nu hade någon extra gnista tänts i det svenska laget. Mikael Andersson och Calle Johansson hade anlänt till laget från Buffalo under gruppspelet och nu var det dom tillsammans med kedjan med Mats Sundin, Johan Garpenlöv och Peter Forsberg som ledde laget. Tre Kronor vinner överraskande med 2-0 efter mål av Mats Sundin och Roger Hansson.

BB031228LM022

Conny Evensson.

Conny Evensson:
– I kvartsfinalen ställdes vi mot Ryssland och vann med 2-0. Det var en sådan där match som vi genomförde med etthundra procents disciplin. Vi visste att skulle vi ge ryssarna för stora ytor så skulle vi inte ha en chans. Visserligen kom ryssarna till en del avslut, men många av dessa var inte speciellt farliga eftersom vi lyckades driva ut deras skyttar mot kanterna. Dessutom lyckades vi väldigt bra i kontringsspelet. Tommy Söderström stod i målet och han gjorde en väldigt bra match liksom i hela turneringen.

Tre Kronor hade verkligen dragit en vinstlott eftersom man fick Schweiz i semifinal. Schweizarna hade i sin tur slagit ut Tyskland i sin kvartsfinal. Redan efter första perioden ledde Tre Kronor med 3-0 efter mål av Lars Karlsson, Patrik Carnbäck och Peter Forsberg. Schweiz reducerade till 3-1 genom Gil Montandon och Roger Hansson fastställde slutresultatet till 4-1.

Conny Evensson:
– I semifinal ställdes vi mot Schweiz. En sådan där otäck match eftersom det var en knallsensation att Schweiz tagit sig till en semifinal vid den här tiden. I dag är schweizarna som bekant mer etablerade i toppen av världshockeyn. I båset hade Schweiz gamle Björklövenspelaren John Slettvoll (tidigare Andersson) som kunde svensk hockey väldigt bra. Vi träffade även på varandra mycket under mina år då både han och jag jobbade nere i Schweiz som tränare. Det har blivit några duster genom åren, men vi känner varandra väl och är goda vänner. (Conny Evensson om John Slettvoll innan semifinalen: John Slettvoll gick på många dragningar som spelare. En av de värsta drabbades han av i Karlstad. Det var kanske efter den som han bytte namn.)

Nu väntade Finland i final. Ett Finland som hade en av turneringens bästa målvakter i laget, Markus Ketterer. Å andra sidan hade Sverige hela turneringens bästa målvakt i Tommy Söderström. Sverige går upp till ledning med 4-0 i andra perioden. 1-0 Peter Forsberg, 2-0 Mikael Andersson, 3-0 Roger Hansson och 4-0 Lars Karlsson. I tredje perioden närmar sig Finland och man sätter en hård press på Tre Kronor. Timo Peltomaa och Timo Jutila ser till att Finland går upp till 4-2, men närmare en så kommer man inte. Med 56 sekunder kvar av matchen sätter Arto Blomsten 5-2 i tom kasse. Tre Kronor var världsmästare för sjätte gången.

Peter Forsberg

”Foppa” berättar.

Peter Forsberg:
– Nästan alla läser tidningarna och självklart fick vi också reda på svarta löpsedlarna som var hemma i Sverige efter inledningen av turneringen. Jag själv var ju bara 18 år och läste nästan inga tidningar. Jag själv hade ingen aning och fattade väl heller inte vad tidningarna skrev, skrattar Forsberg.
– Vi hade inte något jättebra lag på pappret jämfört med andra lagen och vi tog oss som sista lag till kvartsfinalen. Där fick vi möta Ryssland som var storfavoriter. Alla spelade på topp i den matchen plus att vi hade Tommy Söderström i buren som stängde igen totalt. Sedan hade vi ”Sudden” (Mats Sundin) som åkte från egen blå och smackade upp pucken i krysset bakom deras målvakt (Michail Sjtalenkov). Det behövdes inte mycket mer än så och för mig handlade det om att inte vara i vägen.
– Vi fick en relativt lätt semifinal när det blev Schweiz, vilket var lite tur eftersom vi på pappret hade ett bättre lag. Schweiz hade slagit Tyskland i sin kvartsfinal. Jag minns innan finalen mot Finland att grabbarna berättade hur det kunde vara på Sergels Torg, så man var taggad till tusen. Jag gjorde 1-0-målet på en inövad variant där Johan Garpenlöv brottade ner deras back. Efter det rullade det bara på. Vi ledde ett tag med 4-0 innan Finland gick upp till 4-2. Det var en enorm känsla när Arto Blomsten slår in 5-2-baljan och vi fick vinna guldet.

VM 92 001

”Pudding” och Mats Sundin.

Mats Sundin:
– När vi vann guldet 1991 hade vi ett kanonlag. Vi var kanske inte favorittippade men vi hade ändå ett bra lag med (Håkan) Loob, Mats Näslund och så vidare. Nästan alla våra bästa spelare var där.
– 1992 var det tvärtom. Många av de rutinerade spelarna var borta och in kom en massa yngre killar. En av dom var Peter Forsberg. Vi hade en jättetung grundserie och var helt utdömda fram till kvartsfinalen mot Ryssland som vi slog i en bra match. Sedan slog vi Schweiz i semi och Finland i finalen. Det var en annan väg till guldet, men ett lika lyckligt slut.

Peter Forsberg har sagt att hans viktigaste uppgift var att inte vara i vägen för dig…
– (Skratt) Nej, så var det inte. När man får upp en sådan talang som Peter är det väldigt roligt. Man känner att det här är någon som förstår spelet på samma sätt som än själv. Klart att det underlättar och det var verkligen jättekul att få spela tillsammans med honom.

Avslutningsvis några ord från Patrik Carnbäck:
– Finalen kan nog vara den bästa match jag spelat någonsin. Jag utsågs dessutom till matchens lirare i VM-finalen, vilket är jätteroligt. Att få finna VM-guld med ett sådan gott gäng där alla drog åt samma håll och ville framåt var helt fantastiskt.
– Sundin höll världsklass. Han kanske inte heller gjorde så jättemycket i början, men det var ändå han som, framförallt mot Ryssland i kvartsfinalen som var den svåraste matchen, gick in och avgjorde. Trots att vi andra tok-krigade så var det han som klev in och bröt barriären.
– Man såg också hur Peter Forsberg växte hela tiden. Även om han inte var fullfjädrad då så visste man att han skulle bli en världsspelare.

Idag 19:00
Västerviks IK - IF Björklöven
1 5.50
X 5.00
2 1.47
Idag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.77
X 4.40
2 4.20
Idag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.15
X 5.25
2 1.67
Idag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.15
X 4.20
2 3.05
Idag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.95
X 4.05
2 2.25
Idag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.83
X 4.45
2 3.80
Idag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.15
X 4.25
2 3.10
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten