Anton Edlund fann drömjobbet som scout för Colorado Avalanche.
Nyheter

Från division 1 till NHL – en resa från spelare till scout

För två sen var han utlandsproffs i Evry i Franska tredjeligan. Idag har Anton Edlund, 27, 220 resdagar per år och han ser mellan 170-220 matcher på en säsong som NHL-scout för Colorado Avalanche.
En anmärkningsvärd men trots allt oplanerad resa.
– Det är inte så att jag drömt att bli scout sen jag var liten. Jag har scoutat spelare för att jag tycker det är kul, säger Anton Edlund till Juniorbloggen.

Sommaren 2013. Colorado letar efter ny amatör-scout på deltid sedan Anders ”Masken” Carlsson hade tagit över som sportchef i Rögle. Anton Edlund har sedan några månader tillbaka avslutat vad som kommer att blir sista säsong som aktiv hockeyspelare i franska Evry – som då spelade i franska motsvarigheten till division 1.
De två senaste säsongerna har han dock lagt mer och mer tid på att besöka turneringar och matcher för att på eget bevåg scouta spelare. Via en god vän blev han ombedd att skicka in ett CV men sina kvalifikationer.
– Jag började med skicka in en resumé för att visa varför jag var lämpad på jobbet. Jag försökte att inte bygga upp några förväntningar för jag ville inte bli besviken om jag inte fick det, berättar Anton.

Ett smart drag kan tyckas då det i efterhand visade sig att Colorado hade pratat med över tio stycken innan Anton, många av dem med mer erfarenhet.
– Jag fick bra kontakt med Colorados head scout och de tyckte om att jag hade spelat på en ganska hög seniornivå. Sen gillade dem att jag hade pysslat med scouting tidigare, det vill säga att jag hade förståelse för åldrarna som scouter tittar på.

 ***

Antons historia började i Umeå där han föddes och som han än idag utgår ifrån. De första skären togs visserligen i Norge men det var i Umeå och i Björklöven som större delen av hans aktiva hockeykarriären tog sin plats – från björnligan hela vägen upp till a-laget.
Efter bland annat 54 matcher i allsvenska för Björklöven fortsatte karriären med ett år i Piteå, Gislaved och Helsingborg innan det där sista året i Frankrike. Själv var han aldrig nära att draftas men det fanns uppsidor som scouter gärna säger.
– Min främsta styrka var skottet. Sen tror jag att jag förstod spelet ganska bra och jag var en ganska bra passningsspelare. Däremot var jag för trög på rören och jag hade önskat att jag var starkare.

 ***

Efter sitt första år som scout på deltid fick Anton i höstas ett nytt kontrakt. Han är numera heltidsanställd som scout för Colorado och han reser Sverige runt i hopp att hitta nästa stora svenska talang. Grunden i yrket är så enkel som att se mycket matcher. Anton ser allt ifrån J18 till SHL till landslagsturneringar och det har till och med gått så långt att han spenderat semesterdagar sittandes på förbundets elitcamper för att studera spelare.
– Att jag är en hockeynörd är inget att hymla med. Det flest som känner mig vet att jag har ett brinnande intresse för hockey. Sen är det en förmån att ha sitt intresse som jobb, säger han.
Tröttnar du aldrig på hockey?
– Jag blir aldrig less på hockey. Däremot blir jag less när jag ser många matcher på rad som inte är bra. Då går humöret ner.

***

Till skillnad från vad många kanske tror om scout-livet består vardagen av mer än bara matcher. Det ska skrivas rapporter på spelare, resor ska planeras och bokas och information kring individer ska samlas in, det vill säga all administrativ arbete som kretsar kring arbete som scout. Sen är det där med själva resandet.
– Resorna tar en del tid. Förutom resor till turneringar och matcher så är det en del möten. Det börjar med att man åker på training camp inför säsongen. Därefter blir det ett avstämningsmöte i januari efter JVM. Sen har vi ett möte i maj sen avslutas allt med combine-dagarna innan draften och tillslut då själva draften, berättar han.

Vilken är den bästa respektive sämsta resan du upplevt hitintills?
– Jag var i Polen ifjol och såg JVM:s B-grupp i Sanok. Om jag uttrycker mig såhär: hallen var sådär och staden erbjöd inte så mycket i övrigt. Bästa är helt klart Ivan Hlinka. Den turneringen fungerar som en uppstart på den nya säsongen och det spelas på ett trevligt ställe och det är bra hockey. Dessutom är det många av oss scouter som är där.

För även om livet som scout kan betyda ensamma kvällar i kalla islador och på tomma arenor runt om i Sverige finns det en gemenskap bland alla svenska NHL-scouter. Man äter middag och ihop och pratar om det mesta – förutom enskilda spelare.
– Jag skulle säga att det är en mycket bra gemenskap bland det svenska scouterna och det finns ingen direkt rivalitet. Alla sitter i samma sits så man försöker ses ute och käka middag ihop och surra lite om det mesta förutom enskilda spelare.

***

Årets säsong börjar dra ihop sig för Anton. Nu är det bara U18-VM som står kvar på agenda innan det börjar bli dags att summera ihop hela året i en lista. Vilka spelare som ligger högt upp på hans egen lista vill och får han inte diskutera. Han får inte heller prata om vilka tillvägagångssätt som Colorado har för att utvärdera spelare.
– Det är saker som jag inte får diskuterade av naturliga skäl.

Men vad är det första du tittar efter hos en spelare?
– Det finns egentligen ingen specifik sak utan det kan vara olika attribut beroende på spelare. Givetvis finns det saker som är lättare att se tidigt, till exempel hur en spelare åker skridskor, men du måste spelaren i olika situationer, i olika matcher för att bedöma honom. Sen är vissa spelare enklare att göra en bedömning av.

Det är med stor glädje som Anton ser fram emot slutet på säsongen. Men inte på grund av att det varit en lång säsong – han blir ju inte less på hockey – utan det är nu som alla timmar, alla rapporter och alla samtal ska mynna ut i en draft, som förhoppningsvis om några år visar sig vara lyckad.
– Det som är roligt med avslutningen är att vi ska få ut allt jobb vi gjort under säsongen. Än så länge är det fortfarande en massa rapporter men ju längre vi kommer draften ju mer konkret kommer allting att bli.

Men även om arbetet sånär är färdig med alla tillgängliga spelarna inför årets draft finns det alltid nya spelare att se, nya talanger att upptäcka.
– Jag kommer ju kunna se en hockeymatch i maj om jag så vill.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten