SHL
Du kanske säger ”Norrköping, det är en jävla stad”?

Du kanske säger ”Norrköping, det är en jävla stad”?. Då har du aldrig sett på världens bästa hockeylag.

Rubriken är hämtad från låten ”Jag går på promenaden” av Ulf Lundell och den handlar om en promenad i Norrköping. Jag lyssnar inte särskilt ofta på Lundell längre, för jag tycker han är alldeles för upprörd och arg och tar sig själv på för stort allvar nu för tiden. Men just den här låten härstammar från tiden då hans låtar ofta hade humor och självdistans och präglades av livsglädje.

Humorn, självdistansen och livsglädjen lever dock kvar i Norrköping. Det är en både kul och befriande verklighetsflykt från kvaldramatiken när speakern i Himmelstalundshallen inför den historiska kvalmatchen mot Modo hälsar de 4500 gästerna välkomna till ”hockeytemplet”, som ligger i ”Norrköping, Sveriges Huvudstad” och huserar ”Världens bästa hockeylag”. Vi vet ju alla att han utifrån hårda fakta har helt fel på varje punkt, men det är precis det som är så roligt. Och för merparten av besökarna är väl påståendet åtminstone verklighet där och då. De går till Himpan för att dyrka, Norrköping är deras stad och det spelar ingen roll om Grästorp eller Modo står för motståndet eller om de vinner eller förlorar, för i deras värld är Vita Hästen ändå världens bästa hockeylag.

Men faktum kvarstår – Modo är ett betydligt mer kompetent hockeylag. Med tanke på att det kanske skiljer uppemot 20 miljoner kronor i spelarbudget så vore ju allt annat väldigt märkligt.

Hästen räckte inte riktigt till i går heller, men tuffade till sig betänkligt jämfört med matchen i måndags och stundtals fick de faktiskt Modo på gaffeln. Framförallt i första perioden hade de flera fina målchanser och man leker med tanken på hur matchen hade utvecklat sig om supermålvakten Axel Brage och poängkungen Marcus Eriksson tajmat skador och sjukdomar lite bättre. Ingen skugga över Henrik Lundberg här, för han har gjort vad man kunnat kräva av honom i de här två matcherna och det är ingen som vet om Brage gjort det bättre. Men målen som Modo gör ikväll vill Lundberg nog gärna ha tillbaka. Hade PP-geniet Eriksson därtill fått förvalta de chanser Hästen jobbade sig till hade det kanske stått 2-0 till Hästen inför sista perioden istället.

Matchserien är på intet sätt över och någon direkt lättnad i Modo-lägret är svår att spåra efteråt. Linus Ullmark är glad över sina nollor och ett försvarsspel som gått från utskällt till så gott som fläckfritt, men han är sammanbiten och fokuserad och kommer inte andas ut förrän det här är klart. Per-Erik Johnson vet vad Hästen kan och påtalar vikten av att vara på tårna och göra jobbet i varje byte

– De är luriga hela tiden och det gäller att vi är på rätt sida. Vi får inte slappna av det minsta.

Modo har inte slappnat av. Tvärtom jobbar de hårdare och mer systematiskt i såväl försvarsspel som forechecking än jag sett på hela säsongen. De står upp för varandra, de vårdar pucken i situationer där de tidigare schabblat bort den och vissa (Läs Modo-profiler på Twitter) börjar till och med skämtsamt prata om ”Brashear-effekten”.

Snackisen och bjässen Donald Brashear fick återigen sparsamt med istid, men han stod där framför mål och var så när att peta in en puck idag igen.

– Han är där han ska vara och där är han stark och han är vaken. Det är en sympatisk herre att ha med sig i laget, sa Perra.

Modo har vunnnit två ångestladdade ödesmatcher, Hästen har förlorat två hockeyfester. Även om de torskar det här i fyra raka så är de likväl vinnare.

Under VD Fredrik Jensen och den nya styrelsens ledning har man i kraft av årets succésäsong snart diskat bort hela den tunga ryggsäck av negativt eget kapital som hängt som ett ständigt hot över klubbens hela existens. Hockeyn är återigen stekhet i Norrköping, faktiskt kanske hetare än den någonsin har varit. Alla älskar en outsider och förutom att staden slutit upp kring sitt hockeylag så har klubben också satt Norrköping åter på hockeykartan. Inför säsongen menade många att laget var ett hopplock av spelare som ingen annan ville ha, men svår rekryteringssituationen är alltid verklighet för en nykomling med begränsade resurser. Årets sportsliga framgångar innebär att klubben redan till nästa år är ett legitimt alternativ för allsvenska spelare av hög kaliber och spelarrekryteringen kommer gå betydligt lättare.

Jag tror inte Hästen kan lugga Modo över sju matcher, så nästa säsong lär de med stor säkerhet spendera i Hockeyallsvenskan. Men till skillnad från de flesta lag som kvalar uppåt är det få anhängare som kommer att se det som en besvikelse. Att vara kvar i Hockeyallsvenskan var ett bokslut de inför säsongen hade köpt med hull och hår, och den lilla guldkant som det här kvalet nu satt på hela anrättningen borde rimligen göra sponsorförsäljningen inför nästa säsong till en högst angenäm syssla. Gamla Himpan är uppfräschad med loger och jumbotron och när Hästen låg på för ett ledningsmål stod jag där och bara njöt av att konstatera att Norrköping återigen blivit en hockeystad.

På kuppen har jag också fått tillfälle att upptäcka staden Norrköping. Det som i mina ögon alltid mest varit en intetsägande och hårt polisbevakad avfart på E4:an som man bara passerar förbi med blicken krampaktigt låst på hastighetsmätaren, visar ju sig vara en riktig liten pärla till stad. Det är nära till vatten och det är mysiga kullerstensgator och parker och fina fasader och trots närvaron av dödliga spårvagnar så tänker jag att hit skulle jag kunna flytta och trivas.

Efter matchen sitter vi på mycket högklassiga hotell- och restaurang Stadsvakten och äter en ”Korv me brööö”, som är en lyxig lammkorv i grillat surdegsbröd med rostad lök och en fullständigt gudomlig mayo. Bara vurren i sig är värd att köra de 17 milen från Stockholm.

Hästen-tränaren Micke Johansson kommer in i restaurangen när vi sitter där, han bor på samma hotell. Vi pratar lite om kvällens drabbning och att de trots en ansenlig uppryckning jämfört med första matchen inte lyckades få hål på Modo ikväll heller. Han hyllar Modos försvarsspel och Linus Ullmarks prestationer i målet, och sedan levererar han ett väldigt bra citat som jag tycker sätter fingret på hela grejen.

– Vi måste få in ett mål där i första perioden. Men samtidigt, de är bra, det är Modo vi möter. Man går ju inte och tänker så nu när vi väl är här, för nu vill man ju vara med och slåss om det. Men fan, förra året spelade vi i ettan.

Om något ändå talar för Hästen i den här serien så är det ju kanske just det, att inget talar för dem. Ur den positionen har de slagit hela säsongen. För även om det står 2-0 i matcher så har Modo fortfarande allt att förlora och Hästen allt att vinna.

Hur som helst, med en hemmaseger på söndag skaffar sig ångermanlänningarna en matchboll inför vad som riskerar att bli säsongens sista match i återupplivade hockeystaden Norrköping, på onsdag.

Då åker jag dit igen. Kanske går jag på stadens södra promenad och med absolut säkerhet köper jag mig en wurst.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten