Katarina Timglas.
SDHL 1

Retstickan som sadlade om – och blev domare: ”Jag var nog inte så omtyckt”

ANNONS

Som spelare var hon känd för sitt heta temperament. Men trots att hon inte alltid var domarnas älskling har Katarina Timglas gjort den osannolika resan från temperamentsfull landslagsspelare till en av Sveriges mest respekterade damdomare.
– Jag var nog inte så omtyckt där ute och jag sa ibland lite väl mycket vad jag tyckte och tänkte, säger Katarina Timglas om sin spelarbakgrund när hockeysverige.se träffar domaren inför dam-VM på hemmais.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nästa vecka startar dam-VM i Malmö. Sveriges förbundskapten Leif Boork tar med sig 24 svenska damspelare dit i jakt på en medalj. Men det är inte bara på spelarsidan vi har svensk representation. Tre svenska domare kommer också att finnas på plats för att se till att spelarna sköter sig på isen.   

Det handlar om huvuddomarna Gabriella Grahn och Katarina Timglas samt linjedomaren Veronica Johansson. Om namnet Timglas ringer en klocka är det inte speciellt konstigt. Innan hon avslutade sin egen karriär hann hon med att göra fyra VM-turneringar och två olympiska spel för Damkronorna. Under OS 2006 var hon med om att ta en silvermedalj i Turin.

Foto: Ronnie Rönnkvist

När hockeysverige.se träffar Katarina Timglas, 29, påminner vi henne om att hon var känd för sitt heta temperament som spelare.
– Jag var en väldigt känslomässig spelare, alltså jag spelade mycket på känslor där ute. Det skulle jag vilja säga var både min starka och min svaga sida, att det ibland rann över. Dessutom skulle jag vilja säga att jag var en ”sniper”, målskytt, säger hon.

Vid OS i Vancouver 2010 hamnade Timglas i händelsernas centrum när hon började fajtas med den finska stjärnmålvakten Noora Räty. ”Timglas har ett jäkla humör”, utbrast SVT-experten Mikael Renberg i samband med bråket.
– Det där kommer jag knappt ihåg eftersom det var så länge sedan, skrattar Katarina Timglas och fortsätter:
– Det var säkert någonting som hon antagligen inte höll med mig om.

Hur var din relation till domarna och motspelarna när du själv spelade?
– Den var nog inte så jättebra. Framför allt inte till domarna. Jag var nog inte så omtyckt där ute och jag sa ibland lite väl mycket vad jag tyckte och tänkte. Jag var nog en spelare som domarna helst inte ville ha kvar där ute på isen.
– När det gäller spelarna så var det nog lite samma sak. Jag irriterade mycket, fanns där det hettade till och var också den som gärna skapade situationerna när vi ville att det skulle hetta till.

Har du fått några tiominutersutvisningar för snack?
– Ja!

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

SKADA SPOLIERADE KARRIÄREN

Katarina Timglas hade antagligen spelat fortfarande om inte en skada hade stoppat hennes karriär efter OS 2010.
– Jag skadade ryggen. Det var en disk som man inte riktigt kunde hitta, så jag har nu en diskprotes. Jag hade väldigt ont i ryggen sista åren som jag spelade. Det som var sagt när vi började den här processen var att jag skulle sluta efter 2010.
– Jag fick en jättebra stöttning av SOK (Sveriges olympiska kommitté) under framförallt sista två åren. Efter OS var det bestämt att vi skulle göra en operation, så det var bara frågan om det skulle hålla hela vägen fram till OS, vilket det gjorde.

2012 bestämde sig Katarina Timglas för att börja döma hockey i stället för att spela.
– Det är tre år sedan jag började döma. Jag tog kontakt tidigt med hockeyförbundet och personer där för att säga att jag var intresserad. Sedan gjorde jag operationen och därefter var det x antal månaders rehab, men efter det började jag.

Har du haft nytta av att spelat så pass tätt inpå du började döma?
– Jag hade jättemycket fördelar med det. Allt det här med speluppfattning, känslan för spelet, alltså dom bitar som är svåra att lära sig om man inte har varit där själv.
– När man sedan åker i väg på mästerskap, att man redan varit där redan som spelare och vet vad det innebär tror jag är en viktig erfarenhet. Man har det med sig.
– Eftersom jag spelat på den nivån så har man den här drivkraften i sig att man hela tiden vill bli bättre och dömer för att nå toppen och inte bara för det är kul. Jag dömer hockey för att jag vill bli bäst i världen.

Många spelare talar om den acceptans du får ute på isen för dina domslut och agerande, hur har du nått dit?
– Det är antagligen för att jag har respekten för tjejerna och för det vi kallar för första reaktionen där ute. Att man någonstans tillåter den och har en förståelse för varför vissa saker händer i matcherna.
– Sedan handlar det om att prata med spelarna och ha en öppen dialog där ute. Det tror jag är jätteviktigt så spelarna känner att det inte bara är en envägs dialog utan att det kommer från båda hållen.
– Jag har spelat och gjort dom mästerskapen som jag gjort och jag får mycket gratis för det eftersom tjejerna vet vem jag är redan när jag kliver ut på isen. Jag har inte behövt jobba mig in på samma sätt som om någon annan kanske skulle behöva göra. 

Hur är det verbala klimatet i Riksserien?
– Det är lite vad man tillåter själv. Jag tycker om att ha lite snack där ute. Sedan är det klart att det inte ska gå till att bli påhopp. Det ska vara på en nivå så man kan handskas med det själv. Det är ganska högt till tak där ute och det är så som jag vill ha det.
– Mellan spelarna i framför allt slutspelet var det definitivt högt till tak. Ibland kanske också lite väl högt. Samtidigt är det någonstans dit vi måste komma, tror jag, att hålla det precis under gränsen för vad som är tillåtet. Vissa matcher behöver vi upp lite mer till och med för att det ska bli intressantare att se matcherna och ännu mer intensivt på isen. Sedan får det inte slå över heller, men det är min uppgift att se till att det inte händer.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”JÄTTETACKSAM ATT VI HAFT FYRA DOMARE”

Katarina Timglas har tidigare dömt även herrmatcher, men den här säsongen har det bara blivit dammatcher.
– Jag kommer att till nästa säsong försöka hitta en plan för hur vi ska gå till väga för att man ska hamna på rätt nivå.
– Innan har jag dömt J18 (killar) och det har väl vart både för- och nackdelar. Hockeyn måste vara så pass bra spelmässigt som Riksserien eller bättre. Inte bara att ”nu ska vi gå ut och ‘brunka’ hockey”.

I Riksseriens finalserie och under VM spelas samtliga matcher med fyradomarsystemet, ett system som Timglas tycker är bra.
– Hockeymässigt kanske det inte är jättenödvändigt, om man tänker fart och så vidare. Men jag kände i kvartsfinalerna att det hade varit skönt om vi var fyra stycken där ute eftersom det händer saker överallt. Spelarna börjar förstå, när det blir dom här betydelsefulla matcherna, vad dom kan göra och vad vi inte ser.
– Jag är jättetacksam att vi haft fyra domare och hockeyn utvecklas också när vi har det. Då menar jag att det inte bara är vi domare som utvecklas av det. Jag tycker att det är viktigt och att förbundet låtit oss få mycket matcher inför VM.

Bland annat tidigare stordomaren Dag Olsson har sagt att man kanske tappar det naturliga matchledarskapet i matcherna med två huvuddomare. Det resonemanget har Katarina Timglas förståelse för.
– Det är vad jag tycker är den största skillnaden. Man blir inte samma matchledare som man blir när man har tredomarsystemet. Nu ska man dela på det och hitta någon balans däremellan. Framförallt hitta en balans på nivån vad man tillåter och inte tillåter.
– Exempelvis kan det inte vara okej att få prata med den ena domaren medan du inte får göra det med den andra. Samma sak när det gäller utvisningar. Det finns olika nivåer på olika domare och det kommer det också alltid att göra fast vi strävar mot samma sak, men man måste försöka ändra sitt matchledarskap när man är där ute och istället mötas halvvägs för att hitta en jämn nivå. Det tror jag är jätteviktigt om vi ska lyckas.

Du och Gabriella Grahn dömde SM-finalen ihop, hur skulle du sammanfatta er insats?
– Det är dom sista tio sekunderna i första SM-finalen som det hettar till där ute. Vad det beror på har vi pratat jättemycket om, men jag tycker att vi gör en bra insats.
– Det är två lag som vill spela SM-finalen och den ska inte avgöras av vad vi gör där ute. Jag tycker heller inte vi behöver gå in och ta någonting som är oklart. Utvisningarna vi tar kommer till oss. Lagen gör upp om det själva och vi flyter med där ute och tar det som behövs. Vi går inte in och tar något som inte finns.

Nu ska du strax i väg på VM i Malmö, alltså på din hemmaplan, hur gick tankarna när du fick det här beskedet?
– Det var jättestort, helt klart. Det har varit en dröm med tanke på att det är i Malmö, men det kanske inte var målet den här säsongen eftersom jag åkte på ett division 2-VM förra säsongen. Steget där emellan är ganska stort.
– Det ska bli jättehäftigt att åka dit och se hur det är på andra sidan, säger Timglas med ett stort leende.

Hur förbereder man sig på bästa sätt inför ett VM mentalt?
– Jag har aldrig på den nivån så jag har tagit jättemycket hjälp av vår domarchef Micke Nord. Jag har pratat med honom om hur man ska förbereda sig, vad man ska tänka på samtidigt som jag har kollat jättemycket hockey.
– Eftersom jag inte har så mycket erfarenhet måste jag på något vis hitta den erfarenheten på ett annat sätt. Då har vi tittat på situationer. Även om jag inte varit på plats kan vi se vad som händer. Sedan handlar det om att må bra. Se positivt och inte tänka allt för mycket på att det är ett VM, att man åker dit, har kul och njuter av det man är där för.

Innan SM-finalerna förstår jag om man kan förtränga att man ska på VM, men nu Katarina måste väl tankarna fladdra i väg kring att du ska döma ett VM?
– Absolut! Det är tufft nu. Det är mycket som går runt i huvudet och som måste bearbetas så man får bra tankar. Jag får mycket hjälp av Cattis (Zethelius) på förbundet och Micke Nord, som vi kan prata mycket med och som har erfarenheten och har varit iväg mycket på mästerskap.

Hur mycket dialog har du dina domar kollegor Gabriella Grahn och Veronica Johansson inför VM?
– Jättemycket. Vi har följt varandra hela säsongen och även tidigare. Klart att man tar med mycket därifrån. Framförallt från ”Gabby” och ”Virre” som tidigare dömt J18 VM som är ett stort mästerskap. Klart att det är mycket därifrån som man försöker ta in och som kan hjälpa till. Där har vi jättemycket dialog.

Dömer du helst en VM-final mellan Kanada och USA eller ser du hellre att Damkronorna spelar i finalen?
– Att döma USA mot Kanada i final, avslutar Katarina Timglas med ett skratt. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL