Växjö Lakers HC
”This is the fucking playoffs”
ANNONS

I kväll har jag sett en hockeymatch jag främst minns för en timeout i den andra perioden. Om Sam Hallams tal till sina spelare hade sänts på amerikansk TV så hade det låtit ungefär som SVT:s gamla testbild. Piiiip. 

Hockey är märkligt. Efter den storstilade, välspelade, råbarkade och mycket underhållande fighten i Örebro i söndags hade vi nog väntat oss en match där Växjö Lakers skulle kliva ut och även inför hemmapubliken visa upp den fina anfallshockey de är kapabla att spela. Vi trodde på heta dueller och ilskna slagsmål och tät dramatik och ett Örebro som vände spelet blixtsnabbt och utnyttjade sina chanser.

Vad vi fick?

Från gästernas sida en klockren uppvisning av perfekt defensivspel, det mest ultimata av skolboksexempel på hur man försvarar sig i en bortamatch mot ett skickligt hockeylag. Johan Tornberg och hans backar hade onekligen gjort sin läxa efter de vidöppna dörrarna i söndags. I hemmalaget blev spelet därmed stabbigt, stillastående och slarvigt men fortfarande hade de rätt bra koll på det mesta Örebro gjorde framåt. Därtill två riktigt bra målvakter som hanterade de få målchanser som uppstod.

Underhållningsmässigt gav det alltså ungefär samma nivå som en träningsmatch i slutet av augusti. Örebro spelade inget vidare heller, men kändes någonstans ändå giftigare och att detta var mer deras typ av match.

Halvvägs in i den andra perioden var det så tamt att Sam Hallam tog en timeout, och det kändes som om han liksom talade för oss alla när han bad sina spelare att släppa på bromsen. Det är inte ofta man hör en hel arena jubla åt en timeout, men publiken i Vida Arena applåderade faktiskt att en svartögd Sam Hallam läste lusen av sina spelare på jumbotronen.

Exakt vad han sa vet vi inte, men man behövde inte vara läppläsare för att åtminstone urskilja ”This is the fucking playoffs” och ”What the fuck?”. 

Med tanke på att matchen kom att avgöras på något av en domartabbe så var det kanske Kenta Johansson som skulle sagt de där orden, Sam Hallam är från Stockholm och har spelat hockey i AIK och jag kunde inte låta bli att tänka på Stuart Baxters legendariska ord när jag såg vad han stod där i sin kostym och sa.

– Äh, det blev för mycket gameplan och för lite instinkt. Jag vet att vi har en spelargrupp som har erfarenhet, en jävla vilja och som har jobbat hela säsongen för att komma hit. Det handlar inte om brist på motivation eller engagemang. Men ibland måste man bara få ut det, jag måste också få ut min egen frustration så jag kan tänka konstruktivt efter det, sa Hallam till mig efter matchen.

Effekten då?

Jo, Växjö slutade ge bort puckar och kanske kan det ha räddat matchen, för det var rätt tydligt ikväll att det lag som gjorde mål skulle vinna. 0-0 efter tre perioder var fullständigt logiskt. En kollega i branschen utbrast vid slutsignalen:

– Varför bokade jag hotell? Jag lär ju få sova över här.

Men när övertidsperioden väl började var det inget snack. Hemmalaget klev ut och tryckte ner Örebro i egen zon och efter knappt tre minuter sopade Jeff Tambellini in en stolpretur och avgjorde. Målet föregicks av en solklar tripping på Johan Motin och egentligen borde väl gästerna fått ett powerplay istället för att stå där och se matchen förlorad.

– Vi har kollat på det i efterhand. Domaren står där och ser det men han tar det inte. Det är tråkigt, sa Kenta Johansson på presskonferensen.

Segerskytten Jeff Tambellini gav också skolboksexempel på ”svar av nordamerikan som avgjort viktig match i omdiskuterad situation” när han 1) berömde en lagkamrat, 2) pratade om tur och 3) berättade att det är domaren som dömer:

– Tomi Kallio gör en jättebra grej och byter i mittzon, halvvägs in i ett byte. Vi får pigga ben på isen och jag tror inte de ser mig smyga in där så jag hade tur och fick pucken framför mig. Jag har inte sett situationen, men även om det var en tripping så blåste han aldrig och då tänker jag inte bekymra mig om det, säger Jeff Tambellini till mig när han står med ett leende på läpparna i Vidas katakomber.

Tambellini passade också på att hylla coach Hallam, som fick liv i laget i ett läge där matchen var på väg att rinna dem ur händerna.

– Han gjorde rätt som blev förbannad. Det var inte det tempo vi ville hålla, det är upp till oss att styra den här matchen och nu lät vi dem bestämma hur vi skulle spela. Så det var ett riktigt bra tillfälle att ta timeout, en väldigt bra coaching där och vi kom tillbaka med två bra chanser direkt efter det.

2-1 till Växjö, men Örebro har lärt sig något nytt för varje gång. Det här går till sju matcher.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM