Miro Zalar.
SHL

Mannen bakom KHK:s succéfys

Bra fysträning kan ta ett hockeylag den extra milen. Det bevisade inte minst Karlskrona HK när man överraskande säkrade sin plats i SHL härom dagen. Mannen bakom lagets fantastiska fys är Miro Zalar. För hockeysverige.se avslöjar han hur han har bidragit till att bygga ett av Sveriges bäst tränade hockeylag.
– Hemligheten som tränare är att få spelarna intresserade av sin fys så det inte bara är något som man gör utan att det är lika viktigt som att spela hockey, säger Zalar.

En nyckel bakom Karlskronas sensationella avancemang till SHL sägs vara lagets grundträning. Ofta har man varit det lag som helt enkelt orkat mest i slutet av matcherna. Det visade man inte minst i den matchen som blev avgörande i den Hockeyallsvenska finalen. Där vände man ett 0-1-underläge till vinst med 2-1.

När det gäller just dom fysiska förberedelserna hyllas fystränaren, den före detta stavhopparen Miro Zalar, av flera spelare i laget. Däribland lagets poängmässigt sett bästa spelare den här säsongen, Joel Kellman.
– Det jag utvecklat mest under säsongen är framför allt styrkan och snabbheten tack vare träningen med Miro. Vi körde ganska hårt i somras vilket hjälpte mig ganska mycket. Det är väl vad jag har utvecklats mest den här säsongen i alla fall.

När hockeysverige.se får en pratstund med Zalar dagen efter avancemanget vill han inte ge sig in och jämföra Karlskronas fysiska status med övriga lagen i Hockeyallsvenskan.
– Jag får alltid den frågan och det här helt omöjligt för mig att svara på den. Ska jag vara ärlig så vet jag inte hur andra lag tränar.
– Jag känner så här att jag har mina tankar och har nu jobbat länge inom hockeyn och försökt identifiera sporten, vad är det som krävs rent fysiskt. På samma vis som det är att vara friidrottstränare så måste man ställa sig den frågan hela tiden, vad behöver en sprinter, vad behöver en stavhoppare eller vad ska man jobba på som är viktigt och väsentligt?
– Sedan har jag försökt identifiera det och har vågat tro på det jag har kommit fram till – att jobba mycket mer med kvalité. Alla pratar givetvis om det redan, men det är ändå vad det handlar om. Det man gör ska man göra med väldigt hög kvalité. Man blir inte bäst för att man tränar mest utan man blir bäst för att man tränar smartare än alla andra. 


Foto: Bildbyrån/Jonas Gustafsson

GILLAR ATTITYDEN I SKELLEFTEÅ

Miro Zalar har under åren i klubben jobbat med många spelare som kommit till Karlskrona från andra klubbar. En av klubbarna som imponerat bäst på honom vad det gäller att få fram inställningen för att träna hos spelarna är Skellefteå.
– Jag har haft förmånen att ha spelare som haft den bakgrunden då dom kom hit. Dom killarna har en grym jävla attityd till sin träning.
– I dag har jag (Jonathan) Pudas i vårt lag som kommer från Skellefteå, även (Mattias) Granlund kommer därifrån. Man märker att dom får med sig det här i bagaget. Dom har en otrolig ambition och ett driv till att vilja utvecklas. Hemligheten som tränare är att få dom intresserade av sin fys så det inte bara är något som man gör utan att det är lika viktigt som att spela hockey.

Vad är du lagt vikten vid under sommarträningen för spelarna i Karlskrona?
– Det jag är hård med det är att underhålla den explosiva delen, det vill säga snabbheten. Vi kör sju pass i veckan. Det är inga långa pass, men det är hela tiden hög kvalité.
– Det är alltid en balansgång och man är rädd för att någon ska skada sig, men vi kör väldigt mycket sprintträning och den typen av träning.
– Jag har sett en så tydlig kombination, om jag är jäkligt bra på stående 20 meter, där man meter första 10 meter som acceleration, så överensstämmer det exakt med vilka som är rappa ute på isen. Har man den snabbheten med sig får man den uthålligheten med sig också.
– Sedan är alla oroliga när vi spelar fem perioder mot Västerås för att vi ska få kramp, men det är ju naturligt. Vi kan knappast hålla på att träna för att vi ska orka fem perioder. Vi måste träna för att göra tre perioder plus lite overtime. När det blir långa matcher så jämnar det där ut sig och vi orkar då inte mer än något annat lag.

Foto: Bildbyrån

När det kommer in nya spelare under säsongen som inte har samma fysiska status som övriga gruppen går du då över till individuell träning för dom killarna?
– När det kommer in en spelare sent och från en annan träningsbakgrund så måste jag sätta mig ner och prata md honom. Jag vill inte börja köra det vi kör för man klarar inte det. Alltså bland annat hoppstyrkan vi är vana med från sommarträningen. Här måste vi kommunicera och hittar något som passar bra in för spelaren.
– Det är väldigt svårt att utveckla spelare under säsongen. Man har lyckats med några få som är väldigt mottagliga för fysisk träning, men det är i stora hela dom är tre månaderna på sommaren som gäller. Jag har haft förmånen att ha 14 av dom som spelar nu under hela sommaren. Klart att dom har lagt en grym grund.
– Man är så kluven i allt detta och man får så mycket beröm, men det som gör mig oerhört glad är det spelarna säger till mig. Sedan blir jag också glad när man förstår att det här har varit en viktig del för en hockeyspelare.
– Jag läste en intervju med Nicklas Lidström där han indirekt hyllade sig själv genom att säga att det han var grym på att träna väldigt bra på sommaren. Det tror jag är nyckeln i det hela. Är man en talang i hockey och tränar bra på sommaren så får man också en bra karriär.

Är det därför Karlskrona går upp?
– Nej, det tror jag inte. Det finns så många saker som måste funka om man ska gå upp. Det finns en del framgångsfaktorer som vi har. En av dom är att vi tränar fys varje dag under sommaren och under säsongen.
– En annan nyckel är att vi hade i princip laget klart i maj och sedan körde vi hela sommaren. Det jag har lärt mig, det tog mig flera år att förstå, var att varför vi har ett sådant drag och får ihop laget så bra är att vi tränar ihop hela sommaren utan att det egentligen finns en konkurrenssituation. Du vill givetvis tävla och vinna, men det står inte i pannan på dig att du kommer få spela i fjärdefemman, stå över en match eller vara stjärnan i laget. Alla är där på samma villkor och alla tror på sig själv.
– När du sedan kommer ut på is är det ofrånkomligt att du hamnar i en roll. Det är väldigt speciellt med hockeyn att man har en första, andra, tredje- och fjärdefemma. Så funkar det inte på samma sätt i andra idrotter.

”BLEV VARNAD FÖR ATT LAGSPELARE MYGLAR”

Miro Zalar var med redan under gamla Karlskrona IK:s tid, men hoppade av under en period för att sedan återkomma till dagens KHK. Nu har han jobbat inom klubben i tio år och har givetvis hunnit med att se en utveckling hos hockeyspelarna inom just att vara fysiskt förberedda när serien sparkar igång.
– Jag har en idé om hur jag vill att man ska träna fys som hockeyspelare. Det kanske låter lite kaxigt, men jag tror på det jag gör. Hade jag trott att jag inte visste bäst hade jag vänt mig till någon som vet bättre.
– Det innebär inte att jag inte tar in kunskap utifrån, men det gäller att tro på det jag gör. Jag vet vilka fystester man behöver klara av, jag vet hur snabb man behöver vara, jag vet ungefär styrkenivån som krävs och så vidare som man behöver som hockeyspelare. Det gäller att maximera det.
– Jag har fått jättemånga bra hockeyspelare hit ner, men problemet har varit att dom inte alla gånger har kunnat lägga i femman. Spelare som har en enorm kapacitet och en massa hästkrafter, men man använder dom inte. Ett exempel kan vara att du har en jättebra idrottsman, men han kan knappt hoppa över ett par häckar. Då undrar man vad som är problemet eftersom idrottsmannen har fysen som krävs. Det handlar om teknisk inlärning, att man är noga med fysträningen och det du gör oavsett om du gör benböj, frivändning eller hoppar häckar så krävs det en bra teknik. Man behöver också vara rörlig och ha en bra koordination, alltså vara en bra atlet helt enkelt. Det är också vad jag försöker jobba med.

Tar grabbarna åt sig av det här?
– Det är också vad jag blev varnad för, att lagspelare gör bara vad du säger till dom, man myglar och både det ena och det andra. Jag har kört samma linje som jag gjort med mina friidrottare som jag har haft. Jag litar på killarna och tror att alla vill.
– Jag står för den här spetskvalitén i träningen. Sedan har killarna med sig det här arvet från alla andra att man ska träna för att bli bäst. Det gör att man tränar mycket och det är väl bra, men det jag försöker bidra med är den här spetsträningen.

Miro, avslutningsvis, det här med fysträning kan vi säkert skriva en hel bok om, men nu måste du beskriva känslan då du står i båset, klockan rullar på och till slut ljuder slutsignalen vilket betyder att Karlskrona har tagit steget upp i SHL.
– Det låter helt sjukt, men jag kände mig ganska trygg fast vi låg under med 1-0 till sista perioden. Jag var på friidrotts-VM i Moskva för tio år sedan för att kommentera i radion. Då vinner vi mot Lund borta och går upp från division 3 till 2. Jag får det är beskedet av grabbarna på telefon när jag är på Röda Torget. Den känslan var också väldigt stor.
– Klart att nu går vi upp i SHL och det är helt sinnessjukt, men tjusningen med idrotten är att det man jobbar med just då är så häftigt när man vinner. Man blir så otroligt upprymd av det. Det spelar ärligt talat inte någon roll vilken division du spelar i.
– När man får jobba med mina spelare är det så jäkla stort att få dom att lyfta lite grann. Är man en liten del i det så känner man en enorm glädje i att få vara med om det jag har upplevt nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten