Sök
Hanna Olsson.
SDHL

En svensk supertalang: ”Drömmer om att bli bäst”

Hon är bara 16 år, men har redan hunnit både debutera i landslaget och bli målskytt. Hanna Olsson är svensk damhockeys stora supertalang, en spelare som går mot en ljus framtid i Djurgården – och Damkronorna.
Redan i vår har hon chansen att göra VM-debut.

– Jag skulle inte alls bli förvånad om Hanna kommer med till VM, säger Djurgårdens sportchef Nisse Ekman till hockeysverige.se.

”Hanna Olsson är en tjej som älskar ishockey men hon har också drömmar och visioner med sitt hockeyspelande. Hon drömmer om att bli bäst, drömmer om att utveckla sig och göra någonting stort. Det är precis sådana spelare som jag och Danijela (Rundqvist), vi, vill jobba med. Man försöker servera upp en form av smörgåsbord som hon får ta del av och sedan får hon utefter det utveckla sig själv. Det är bara härligt att få vara med på en sådan spelares resa.”

Nisse Ekman.

Det är Nisse Ekman, tidigare NHL-spelaren som numera är sportchef för Djurgårdens damer som kvalar till Riksserien, som berättar för hockeysverige.se om varför det var viktigt för Djurgården att knyta till sig Sveriges kanske största talang någonsin på damsidan.

Hanna Olsson, 16, växte upp och bor på Hälsö, en ö lite norr om Öckerö vid kusten utanför Göteborg. En bra plats att växa upp på om man vill bli hockeyspelare enligt Olsson.
– Det finns en ishall här ute på öarna och jag tror att alla som bor här ute får vara med och prova på hockey. Nu vet jag inte om det riktigt var så när jag började, men nu får man låna utrustning under ett år och sedan får man bestämma sig om man vill fortsätta, berättar Hanna Olsson för hockeysverige.se.
– Jag tycker att det här är ganska bra så man inte går och köper utrustningen för att sedan upptäcka att det inte är speciellt roligt att spela efter någon månad. Man får låna allt utom skridskor, hjälm och vad det nu är.

Förra säsongen spelade Hanna Olsson i Linköping, men till den här säsongen valde hon att flytta hem och spela med SH84:s grabblag. Något som har betytt mycket för hennes utveckling som hockeyspelare.
– Det har varit en jättebra säsong. Det har varit skönt att slippa resa. I stället har jag kunnat satsa på skola och allt sådant.
– Sedan tre veckor tillbaka har jag kört med Frölundas U16 Elit för att snäppa upp tempot ytterligare. Det jag har utvecklats mest med att spela med killar är framför allt tempot. Det är också ett hårdare och tuffare spel med Frölundas killar. Man måste vara beredd hela tiden så man in inte blir överkörd.

Känner du själv att du har en fördel med det fysiska spelet då du möter tjejer i stället? 
– Både och. Klart att det ändå är en fördel när man är van, men jag är inte en sådan spelare som kanske skulle gå in och tacklas när jag möter killarna heller. Vissa är ju ett par huvuden längre än vad jag är och ett par kilo tyngre, säger Hanna Olsson med ett skratt.
– Mina styrkor som spelare är annars att jag är ganska snabb, spelskicklig och att jag har ett bra skott.

VALDE DJURGÅRDEN FRAMFÖR LINKÖPING

I mitten av februari presenterade hårt satsande Djurgården Hanna Olsson som sitt nyförvärv inför kommande säsong.  Hon hade skrivit på ett treårskontrakt med klubben och valde lite överraskande bort en återkomst till svenska mästarna Linköping.
– Jag tyckte att Djurgården verkade väldigt seriösa samtidigt som man är nystartade. Det är en intressant satsning som man gör där och nu ska jag dessutom få gå med killarna på hockeygymnasiet där. Det känns kanon.

Hur viktigt var det här med hockeygymnasiet då du valde Djurgården?
– Det var så klart jätteviktigt för mig. Det är något man tänkt på jättelänge och något man velat göra sedan jag visste om hockeygymnasium fanns. Att dessutom då få gå det med killarna tror jag är det absolut bästa.

Vilka förväntningar har du på spel i Djurgården kommande säsong?
– Jag har höga förväntningar. Jag hoppas och tror att det här kommer bli dom bästa åren i min hockeykarriär och självklart hoppas jag att kunna utvecklas så mycket som möjligt.

Du flyttar från Göteborgs skärgård till Stockholm, hur tänker du kring det rent socialt?
– Jag tror att det kommer att bli jätteroligt och mycket lärorikt. Dessutom känner jag ganska många tjejer där uppe redan så det ska inte bli några problem.
– Jag tror att jag får tillgång till lägenheten där uppe i juli. Så jag flyttar väl upp någon gång kring det.


Foto: Bildbyrån/Meli Pettersson Elafi

SEX POÄNG PÅ TVÅ MATCHER

Hanna Olsson har spelat två av Djurgårdens matcher i kvalserien. På de matcherna har hon svarat för fyra mål och totalt sex poäng.
– Det har varit jätteroligt att träffa tjejerna och att få vara med och hjälpa dom lite. Framför allt matchen mot HV 71 var jätterolig. Det var seriefinal och mycket folk på läktaren.

Om du ser till det linköpingslag du spelade med i Riksserien med förra säsongen och ser till det Djurgården som spelar kvalhockey idag, känns det som att ni redan i dag har ett lag som skulle hålla i Riksserien?
– Ja, det skulle jag nog säga. Styrkan i laget är att det verkar som att det är en väldigt bra sammanhållning och man har väldigt roligt tillsammans. Jag tror att man kommer väldigt långt med det.
– Sedan har vi en otroligt bra målvakt (Valentina Lizana Wallner) och även väldigt bra spetsspelare.

Kan du se någon risk för att Djurgården ska missa att ta sig upp i riksserien till nästa säsong?
– Nej, att man skulle missa att gå upp kan bli ganska svårt, men ska ju spela om det också. Nu vann vi dessutom mot HV 71 och dom låg tvåa. Nu utökar man Riksserien så att det är fyra lag som ska gå upp vilket gör möjligheten för Djurgården att gå upp ännu större.

Nu har alltså Hanna Olsson skrivit på för tre säsonger med Djurgården och förhoppningen är att hon efter det ska komma in på college i USA.
– Det är inget som är bestämt ännu, men det är något som jag drömmer om.

Vad är det som lockar med att få spela där borta?
– Framför allt att få prova på amerikansk och kanadensisk hockey. Den verkar jätterolig. Dessutom verkar utbildningen där borta jättebra liksom allting runtomkring.

”JÄTTEROLIGT ATT BOORK ÄR INTRESSERAD”

Trots att Hanna Olsson bara är 16 år fick hon redan den här säsongen chansen att debutera i Damkronorna under en turnering i Finland. En turnering som gav henne mycket viktig erfarenhet.
– Det var såklart jättehäftigt att få vara med. Att få dra på sig den tröjan är också en dröm som man har haft enda sedan man började med ishockey. Att få träna och tävla med dom bästa i Sverige är riktigt häftigt.
– Jag tycker att det var ett ganska stort steg att ta. Det är en ganska stor skillnad från U18- till A-landslaget med allting. Nu kände jag dom flesta tjejerna redan innan eftersom jag mött dom flesta redan förra säsongen så på så vis är det inget nytt, men det är högt tempo där ute på isen.

Vilka lärdomar tog du från Leif Boorks sätt att leda Damkronorna från dom tre matcherna du fick spela?
– Att han är ganska rak och tydlig med det han vill. Man lär sig hela tiden eftersom båda han och Olof (Östblom) hjälper dig. Dom säger precis som det är och det tycker jag är jättebra.

Leif Boork bor i Göteborg, var han ofta och tittar när du spelade under säsongen?
– Han var och tittade en gång nu när jag var och tränade med Frölunda för några veckor sedan. Klart att det är jätteroligt. Dessutom har han varit ute i skärgården och tittat hur jag har det. Det är roligt att han är intresserad.

Hanna Olsson kom med i bruttotruppen inför VM och givetvis hoppas hon på en plats i VM-laget när det börjar dra ihop sig till premiärmatch mot Japan.
– Det är så klart jätteroligt. Det är sista steget på vägen och det är bara att hoppas och hålla tummarna för att man når hela vägen.

En som både tror och hoppas Hanna Olsson kommer med till VM är Nisse Ekman.
– Jag skulle inte alls bli förvånad om Hanna kommer med till VM. Visst är hon ung, men hon har redan nu kvalitéer som få andra hockeyspelare i Sverige har. Jag tycker att hon ska vara med VM.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten