TALAR UT. I en öppenhjärtig intervju talar Peter Gradin ut om den turbulenta tiden i AIK.
Nyheter

Gradin talar ut om AIK-tiden: ”Skrämmande att höra att han har dubbelt så mycket betalt”

Han hade en nattsvart höst med en allvarlig olycka och en uppsägning från posten som tränare i AIK. Nu talar Peter Gradin ut om den turbulenta tränartiden i klubben i sitt hjärta. Och inte minst om ersättaren Peter Nordströms jobb.
– Det är skrämmande att höra att han har nästan dubbelt så mycket betalt som jag och Thomas Fröberg hade, säger Gradin i en öppenhjärtig intervju med hockeysverige.se.

Det har varit ett brokigt år för Peter Gradin. AIK-ikonen, som har sin tröja nummer elva upphängd i taket på Hovet, kom först in i klubben som hyllad coach tillsammans med Thomas Fröberg. Men återkomsten till klubben där han har legendarstatus blev allt annat än vad han hade hoppats på.

Tidigt i höstas råkade Gradin ut för en allvarlig olycka med en åkgräsklippare, en incident som nästan kostade honom livet. När han sedan återvände till båset på ett närmast mirakulöst sätt började bottenlaget AIK att vinna matcher. Men dessvärre för Gradin och klubben kom den positiva trenden av sig och efter att AIK naglats fats i botten av tabellen fick tränarduon sparken i mitten av november.

När hockeysverige.se ringer upp Gradin ett par månader senare är han fortfarande otroligt besviken på hur hela ärendet hanterades.
– Jag tycker egentligen att det beslutet kändes helt ogenomtänkt, att man inte tittade på under vilka förutsättningar vi jobbade. Vi hade i princip match varannan dag och samtidigt åtta spelare skadade. Det här gjorde att spelare som egentligen inte kanske skulle spela allsvensk hockey fick spela 15-17 minuter. Det är svårt att vinna hockeymatcher då, säger Peter Gradin till hockeysverige.se och fortsätter:
– Visserligen hade vi en bra målvakt, men inte tillräckligt bra för att ensam ta över då (Robin) Rahm var skadad. Trots det vinner vi en del matcher på ett bra sätt. Det är lätt att vara efterklok, men jag tror att vinsterna man hade efter tränarbytet hade man haft ändå. Däremot tror jag förtroendet hos spelarna tappades en del när det blev så här. Spelarna tappade alltså förtroendet för alltihop, helheten.

Peter Gradin tycker att AIK hamnade ur fas redan från ruta ett. Var det inte skador var det spelare som kom in för sent eller spelare som inte var i form för att spela.
– Man ska komma ihåg att en spelare som Christian Sandberg, som tillhör dom bäst betalda i Hockeyallsvenskan, skriver på för AIK två veckor innan seriestart och inte riktigt är i fas vid seriens början. Det finns med andra ord många parametrar man borde ha tagit med sig vid tränarbytet. Dessutom kan jag tycka att en förening som egentligen inte har råd att ha varken spelare eller tränare inte heller har råd att sparka en tränare. Så är min fasta ekvation.

Hur tänker du kring dåvarande sportchefen Daniel Rudslätts jobb med att sätta truppen?
– Först och främst vill jag säga att jag och Fröberg kliver på det här jobbet av två orsaker. Vi älskar hockey och vi älskar AIK. Vi har inte haft ett enda ord med i leken då det gäller spelartruppen.
– Jag tror att ”Rudan” har vänt på varenda sten som egentligen går för att få ihop ett slagkraftigt lag. Sedan finns inte det penningflödet i AIK som gör att vi kan ha fem spelare som tjänar 80 000 kronor i månaden. Däremot kanske vi kan ha tio spelare som tjänar 30 000 kronor.
– Jag vill inte klanka på varken ”Rudan” eller någon i den ledning som vi hade då. Man har gjort precis allt vad man faktiskt kunnat göra och har förstånd till. Det går inte att trolla.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”VAD FAN VILL DU SJÄLV?”

Peter Gradin påpekar också att det är spelarna som måste göra det ute på isen oavsett vem som står i båset.
– Varje spelare måste ta sitt ansvar. Det är inte frågan om något annat. Alla spelarna får en fantastisk möjlighet och den måste man också ta vara på. Är du en kantboll på att vara en allsvensk spelare så måste du ha drivet själv att ta den här chansen.
– Jag kan tycka att flera av spelarna som kom upp från J20-laget, som i och för sig kanske var för många, inte ser den här möjligheten. Det är precis som man är lite nöjd och belåten. Nu är jag med i AIK:s A-lag och får byta om på Hovet, då är man ganska nöjd med tillvaron.
– Klart som fan att det finns bättre hockeyspelare. Ja, men inte just då vi var engagerade. Sedan är det så att vi inte kan trolla med gråstenar och det måste finnas en drivkraft hos spelaren själv att inte bara fundera på att tränaren säger så och så och hit och dit. Frågan är ”vad fan vill du själv?”

Fick Thomas Fröberg den uppbackning han behövde efter att du råkat ut för olyckan?
– Det kan jag inte svara på egentligen. Att ta David Engblom från materialare till assisterande tränare kan inte jag säga om det var rätt eller inte. Men å andra sidan var och är inte AIK i den fas att man kan anställa en tränare till. AIK har inte råd med Peter Nordström eller någon annan över huvud taget. Man har så lite pengar att man ska vara rädd om det man har.
– Sedan är det skrämmande att höra att han har nästan dubbelt så mycket betalt som vi hade. Dessutom ska man komma ihåg att poängsnittet är lägre nu än vad vi hade. Det är lite skämmande med tanke på att man fått in fem nya spelare plus en målvakt. Det har inte blivit någon effekt över huvud taget och det blir sällan den effekten. Jag brukar säga att serien räknar man ihop efter 52 omgångar och då är man inte bättre än vad tabellen visar. – Det jag är mest förbannad och besviken på är att ingen frågade mig eller Fröberg om vad vi tycker att man skulle göra och hur tycker vi att det ska se ut? Man frågar ingenting utan säger bara ”Ni har fått sparken, en kollektiv spark i arslet”. Man glömmer att det är frågan om mig, Rudslätt och Fröberg. Vi är tre enskilda personer och jag tycker inte att man kan sparka oss kollektivt. Dom som är kvar hade dom ingenting med det dåliga resultatet att göra kan man fundera över?

Vad hände den här dagen då du fick sparken från AIK?
– Det kommer ner en jeppe och säger att vi har fått sparken och att det kommer in nya tränare. Packa era saker och dra härifrån i princip.

Vem var den så kallade ”jeppen”?
– Johan Segui hette han visst. Det är enda gången jag har pratat med vd:n. Thomas Johansson, som var vd innan, hade vi ganska bra samtal med. Tillsammans med dåvarande styrelsen vände vi på varenda sten som fanns för att komma fram till vad vi ska göra då det går lite tungt.
– Sedan tillsätter man en ny vd och enda gången vi pratar med honom är när vi får sparken. Då har han ändå varit i tjänst under två veckor.

”JAG SKA TA MIG SATAN BEHANDLAS MED RESPEKT”

Foto: Bildbyrån

Hur tänker du idag kring det som hänt?
– Inte ska du tro att jag tycker det är något roligt direkt. Det är inte roligt på något vis. Jag trodde att man behandlade folk med respekt även i AIK.
– Jag vill inte på något sätt säga att jag ska ha någon gräddfil i AIK, men jag ska ta mig satan behandlas med respekt. Det kräver jag och definitivt av en förening som AIK. Jag hade accepterat det här om man kom ner och frågade vad vi tyckte om situationen, men på det vis som det här skedde…
– Vi hade planer på att sätta igång ett scoutingarbete, alltså engagera gamla AIK:are för att scouta hockeyspelare i hockeysverige. Sätta igång en scoutingverksamhet som inte skulle kosta pengar i AIK. Det skulle drivas på ett sätt man kan kalla ”för AIK i AIK”. Det här blev det inget av och antagligen känner ingen i klubben till det i dag eftersom dom jag pratade om det här med inte är kvar i klubben.
– Sedan skulle (Mats) Thelin in och jobba med sitt sätt att se på hockey. Vad krävs det för J20-spelarna för att bli något överhuvudtaget? Det spelar egentligen ingen roll vad vi presterar på isen för dagen utan det är en process över tid som säger om du kommer bli bra. Thelin var ingen stjärna på första träningen med AIK, men han hade en sak och det var att han ville bli bra. Jag kan inte säga att alla spelare i AIK har haft ett sådant driv. Då ska man komma ihåg att en del av dom här tjänar ganska bra med pengar och har en arbetsdag som om fattar tre till fyra timmar om dagen.

I dag sitter inte någon tidigare elithockeyspelare från AIK:s led i hockeyns styrelse, hur tänker du kring det?
– Jag pratade en del med ”Ankan” (Parmström) om det här då Mats Thelin fick sin tröja hissad. Det här är skrämmande egentligen. Jag lyssnade på en pod med Magnus Nyström och där han intervjuade ”Ankan” och man talade om att det var ett styrkebesked av en klubb att sparka en som har tröjan hissad i taket. Då är det inte frågan om vad man gör utan hur handlingskraftig man är i ledningen.
– Jag var med sex och en halv vecka totalt. Jag hade jäkligt bra betalt för dom veckorna. Men det jag funderar på är då folk säger ”Det är så här i branschen”. Jag vet inte var den här hockeybranschen är på väg riktigt.

Några större reaktioner från fansen i AIK har inte Peter Gradin mött så här långt.
– Jag bor 50 mil från Stockholm och jag är inte så Twitter- och Facebook-benägen. Jag läser inte så mycket och jag kan inte säga att jag mött någon reaktion över huvud taget. Alla tycker att det är ganska bra annars är det så att det inte är så många som törs säga något.

Hur tänker du kring den ledning som leder AIK idag?
– Kan dom lite hockey så är det bra. Jag skulle vilja se vilken hockey dom tycker att AIK ska spela. Då gäller det inte bara elitverksamheten utan jag skulle även vilja se en plan på hur man tänker kring ungdomsverksamheten. Hur ska man driva Ritorp vidare och hur ska det se ut där?
– Det jag har föreslagit är att ska man göra någonting med Ritorp. Bygg en hall för 7 000 personer i stället och bygg en verksamhet där för AIK i Solna. Betala inte nio miljoner till Hovet för egentligen ganska lite och ingenting.

”SKULLE JÄTTEGÄRNA ÅTERVÄNDA TILL AIK”

Nytt tränarpar för AIK efter Peter Gradin och Thomas Fröberg blev alltså Peter Nordström och Michael Nylander, två tidigare Tre Kronor-spelare.
– Det är väl bra, men det har inte blivit något resultat av deras jobb, så kan man väl säga. Jag tror att man hade haft ett bättre resultat om man satt sig ner en liten klunga av personer med hjärta för AIK och pratat ihop sig om hur vi ska jobba för att vända det negativa sportsliga resultatet.

Klarar AIK av ta en allsvensk biljett till nästa säsong?
– Nu talar hjärtat mer än hjärnan och jag hoppas verkligen att man gör det. AIK ska och kan absolut spela på ett bättre vis än så här, men läget är som det är. Det går heller inte bättre om man har ett konkurshot svävande över sig och pröjsar en del skulder hit och dit.
– Det här räcker inte. Det måste även finnas ett sparkapital på ungdomssidan så man på sikt kan göra som Skellefteå, alltså som kan skicka in en J20-spelare som ser ut som att han spelat i SHL flera år. Dom möjligheterna har AIK med Ritorp, men det är ingen som håller i det.
– Man kan inte leva två olika liv. AIK:s J20-spelare måste se A-laget spela och träna på ett annat sätt. Inte innan dess kommer AIK fortsätta utvecklas.

Kan du se dig själv jobba för AIK i en framtid?
– Men vissa omändringar i systemet så skulle jag jättegärna göra det. Min dröm och mitt mål har alltid varit att vara tränare i AIK. Det står jag fast vid.

Fotnot: Hockeysverige.se har varit i kontakt med AIK:s Johan Segui, men han har avböjt möjligheten att bemöta Peter Gradins kritik.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten