Washington
Bäckis på Broadstreet, pestens fläskläpp och Burras chockbesked
ANNONS

Tillbaka i Philadelphia igen.
Det känns som att återvända till en brottsplats. Efter gårdagens hisnande skräckupplevelse på New Jersey Turnpike och den nästan sex timmar långa bilfärden tillbaka till Manhattan framstår det som galenskap att göra samma resa igen. Men när bussen med hockeysverige.ses och Escape Travels resenärer rullar ut på motorvägen är snömodden puts väck och vi rullar lätt och ledigt ned till Philly på en och en halv timme.

Nu är vi i Wells Fargo Center för att sy ihop den här NHL-resan med drabbningen mellan Philadelphia Flyers och Washington Capitals. Extremt bra tajming med tanke på Nicklas Bäckströms nuvarande form – och den aktuella poängligaledningen.

Washington känns som ett mycket robustare lagbygge än på länge. Barry Trotz inträde i båset har gett laget ett efterlängtat lyft. Aleksandr Ovetjkin har inte sett så här målmedveten ut på år och dar och ”Bäckis” har sannolikt aldrig varit bättre. Lägg därtill en målvakt i Braden Holtby som ser ut att vara på riktigt.
Kanske är det här året när Capitals lyckas ställa till med något. Jag menar inte att de kommer att ta hem Stanley Cup, men jag ser i alla fall ett lag som är kapabelt att vinna en slutspelsrunda eller två.

*****
Det var inte bara hockeysverige.ses utsända som hade en tuff kväll i går. Washington Capitals bussresa från Long Island till Philadelphia ryktas ha blivit en seg historia. Snacket på pressläktaren gör gällande att de inte var framme på sitt hotell förrän halv två i natt.
Kan det leda till soppatorsk? Jag befarar det.

*****
Ingen André Burakovsky i laguppställningen.
Barry Trotz fortsätter att hålla den unge skåningen i ett kort koppel.
Ska vi kalla det för Filip Forsberg-behandlingen? Prins Filip blev också styvmoderligt behandlad av Trotz i Nashville i fjol. Nu är han på väg att bli en NHL-stjärna.

*****
Om man bortser från ”Burra” är jag ensam svensk på pressläktaren i dag.
Sibner, orange från topp till tå, sitter med de riktiga människorna på läktaren och njuter av sitt favoritlags fina inledning på matchen.
Bjurman? Han sitter nog hemma i korresoffan och skriver ljuv poesi.

*****
Pigg start på matchen av Pi-Ed Bellemare. Har ett avslut och en fin passning till Zac Rinaldo i slottet redan i sitt första byte. Rinaldo visar att han har betong i handlederna och skickar ett odugligt avslut på kassen.
Fransosen har funnit sig till rätta i sin roll som hårt jobbande energiforward.

*****
Efter tio matcher utan mål händer det.
Claude Giroux skjuter 1-0 till Philly i powerplay.
Kaptenen har vaknat.

*****
Stående ovation i arenan.
Det är på dagen 35 år sedan ett gäng collegeungar från USA skapade historia genom att besegra Sovjets röda maskin under OS i Lake Placid 1980.
”Miracle on ice” är ett hockeyminne som vårdas ömt i staterna.

*****
Wayne Simmonds är het.
I går styrde han in det första målet mot Nashville, i dag står han på farstukvisten och möljar glupskt in 2-0 i powerplay.
”For a case of Tasty Cakes!”, som Flyers tv-kommentator brukar skandera.

*****
Washington har varit lika oengagerade som Nashville under de två första perioderna i går, men plötsligt får de ändå utdelning. André Burakovskys nya sambo Tom Wilson pumpar in pucken efter att Nicklas Grossmann misslyckats med att stoppa John Carlsons passning.
Wilson får ett helt öppet mål att skjuta på, ändå är han nära att skjuta pucken rakt på Rob Zepp. Det ger en liten fingervisning om varför Wilson bara skjutit sex mål på sina 130 första NHL-matcher.

*****
Zac Rinaldo är i farten igen. Han tar rejäl sats och försöker köra över Mike Green – som elegant flyttar på sig likt en matador. Rinaldo flaxar förbi skamset förbi och brakar in i sargen. Pestens initiativ får ändå känslorna att svalla. Jason Chimera lackar ur, kastar handskarna – och sänker Rinaldo med ett slag.
Gissar att det jublades ganska högt i NHL när Rinaldo gick i däck. Det är svårt att hitta en mer impopulär spelare i ligan.

*****
YES!
Jag knyter näven i fickan och jublar inombords när Joel Ward kvitterar till 2-2 med ett skott som målvakten Rob Zepp borde ha stoppat.
Nej, jag håller inte på Capitals, men just nu råkar jag ha Ward i mitt fantasylag.
I sådana lägen försvinner alla ansatser till neutralitet och journalistisk integritet.

SNASK!

*****
Philadelphia Flyers kan ha ligans bästa pressfika. Det finns nämligen sex tilltagna skålar med lösgodis på fikabordet. Jag håller mig på behörigt avstånd. Efter medialunchen, som bestod av den hälsosamma kombon frityr och knaperstekt bacon, svullade jag i mig en donut som storleksmässigt hade kvalificerat sig som en tårta hemma i Sverige. Detta i kombination med att träningskläderna ligger ouppackade i resväskan på hotellet gör att jag måste hejda mig.
Resorna till Nordamerika är inte smickrande för midjemåttet.

*****
Sju minuter kvar av tredje perioden. Då får Joel Ward ett friläge.
Jag gör mig mentalt redo för att försöka hålla tillbaka glädjen vid ett mål.
Men Ward blir inte matchvinnare. Hans avslut är närmare att försvinna över plexiglaset än att träffa krysset han siktar på.
Jag muttrar svordomar så att bänkgrannen kastar en förebrående blick på mig.

*****
I stället är det Michael Del Zotto som får sista ordet. Renoveringsobjektet till back får en fin passning från Jakub Voracek och hänger snyggt 3-2 bakom Braden Holtby.
Egentligen är jag inte ett dugg förvånad. Flyers vinner alltid när jag är här.

*****
André Burakovsky är inte helt nöjd när jag träffar honom efter matchen.
– Det har gått väldigt bra de sista matcherna, så jag blev chockad när han berättade att jag inte skulle spela efter uppvärmningen, säger en nedstämd ”Burra”.
Med tanke på Capitals ganska släta figur i matchen är jag säker på att ”han”, coachen Barry Trotz, kommer att släppa in en revanschsugen yngling i laget nästa match.

*****
”Burra” blir på bättre humör när jag frågar om hans nya lägenhet.
– Jag har flyttat in med Tom Wilson och Michael Latta. Det funkar jättebra. Lägenheten är stor och grabbarna är schyssta.
Det är väl inte helt dumt att bo tillsammans med två av lagets tuffaste spelare. ”Burra” kan räkna med beskydd – dygnet runt.

*****
Nicklas Bäckström då?
Nej, varken poängligaledaren eller hans vapendragare Ovetjkin har någon stor eftermiddag i Philly.
– Vi var inte med från start och tog lite utvisningar i början. Det var lite för slarvigt över lag, suckar han.

*****
”Bäckis” passar på att dementera tidigare uppgifter om att Washingtons buss skulle ha blivit rejält försenad till Philly på grund av snöovädret i går kväll.
Okej, då var det bara mig, Sibner och våra tre medresenärer det var synd om.

*****
Gladast på bussen tillbaka till New York? Bortsett från den tidigare Philly-bon Sibner ser Roger från Hjo ut att ha vunnit storkovan på lotto. Han var med oss till Wells Fargo Center redan i går och fick se favoritlaget plocka fyra poäng.
– Det trodde jag aldrig, konstaterar han förnöjt.
Nej, det har ju varit en sådan säsong för Flyers.

*****
Nu väntar en avslutningsmiddag innan vi återvänder till den bistra verkligheten i hemlandet i morgon. Med mig hem kommer jag att ha massor av roliga minnen, men också en hel del arbete. I telefonen finns en drös otranskriberade intervjuer.

Håll utkik på sajten under den närmaste veckan!

Den här artikeln handlar om: