DEN SCOUTANDE FAMILJEN. Scoutyrket har gått i arv från pappa Thommie till sonen Lucas Bergman.
Toronto

Möt far och son NHL-scout: ”Ett jäkligt bra sätt att umgås”

Hockeyn har alltid funnits i familjen Bergman, men när den gick i arv från far till son var det på ett lite annorlunda sätt. I dag jobbar tidigare storbacken Thommie Bergman och hans son Lucas båda som NHL-scouter. Sedan 17 år tillbaka är de anställda av Toronto Maple Leafs respektive Nashville Predators.
– Jag kan tacka min far för mycket här i livet, men absolut för att jag är scout i dag. Det var en dörr som öppnades tack vare honom, säger Lucas Bergman till hockeysverige.se

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Äpplet faller inte sällan långt från trädet och ibland kanske det till och med sitter kvar på grenen. I fallet med Thommie Bergman och hans son Lucas Bergman har hockeyn gått i arv, men inte på det traditionella sättet.

Medan Thommie hade en tung spelarkarriär med närmare 250 NHL-matcher, VM- och OS-meriter och dessutom tränaruppdrag i klubbar som Frölunda, HV71 och Skellefteå innan han blev NHL-scout, hoppade Lucas på scoutyrket redan som 23-åring. Hockeysverige.se stämde träff med far och son i Göteborg under förra helgens U19-landslagsturnering för att få ta del av historien om hur de ramlade in på samma stig. Båda två har nämligen varit NHL-scouter för en och samma klubb i 17 år vardera. Thommie för Toronto Maple Leafs och Lucas för Nashville Predators.

Thommie Bergman, i dag 67 år, hade alltså både spelar- och tränarkarriär bakom sig när han som ”40-plussare” valde att byta inriktning inom hockeyn.
– Det var dags. Som tränare är man i en klubb i två, tre år, sedan får man flytta, och det blev för jobbigt i längden. Som scout reser man förvisso mycket, men man får bo på ett ställe, förklarar han.

Bergman den äldre hade sitt första scoutjobb i Anaheim Ducks, men när Anders Hedberg skulle kliva uppåt i Toronto Maple Leafs hierarki 1998 öppnades en scoutlucka som han har fyllt sedan dess.
– Alla i klubben har fått sparken sedan jag kom dit… Jag tror faktiskt att jag är den som har varit anställd längst, skrattar han.

HAR VARIT I NASHVILLE ”SEDAN DAG ETT”

Lucas Bergman, 40, har varit i Nashvilles organisation sedan klubben klev in i NHL 1998.
– Jag kom in i Nashville samtidigt som pappa fick anställning i Toronto. Det är jag, general managern David Poile och assisterande general managern Paul Fenton som har varit med sedan dag ett.

Du var bara 23 år när du fick jobb som NHL-scout. Hur kunde du få in en fot i branschen så snabbt?
– Man blir framför allt född av rätt far (skratt). Sedan hade jag ett stort hockeyintresse och var med på diverse hockey-VM som 14-15-åring. Då jobbade Paul Fenton med pappa i Anaheim. Jag satt ofta bredvid Paul och han pepprade frågor på mig. När man är i den åldern så fanns det inga repressalier på svar, utan man bara pumpade ut vad man tyckte. När Paul sedan fick sitt jobb i Nashville så gav han mig jobb som deltidsanställd scout första året och sedan fick jag heltid under det andra. Nu har det gått 16 år sedan dess.
– Jag kan tacka min far för mycket här i livet, men absolut för att jag är scout i dag. Det var en dörr som öppnades tack vare honom.

Även om de tillhör olika klubbar blir det en hel del far-och-son-tid tillsammans för Thommie och Lucas.
– Det är väl ett jäkligt bra sätt att umgås med sin far. Vi reser en hel del ihop, speciellt om man tar bilen från Stockholm till Gävle, Linköping eller Jönköping, då tillbringar man mycket tid ihop på ett sätt som kanske inte min bror och farsan gör. Det är rätt häftigt, säger Lucas Bergman.

Ni har båda arbetat som scouter väldigt länge nu. Vad är charmen med yrket?
Thommie: – Man bestämmer sin arbetstid och vad man ska göra själv. Sedan är det mycket resor, men då får man ju i gengäld mycket fritid på somrarna. Tycker man om det här spelet så är det inga problem att gå till jobbet, det är förutsättningen för att man ska kunna göra ett bra jobb.
Lucas: – Det viktigaste är att du älskar sporten och tycker om det. Gör du inte det kan du inte göra ett bra jobb, för det handlar ju om att se matcher och att se rätt matcher. Du måste älska det du gör.

”PRATAR ALDRIG OM AKTUELLA SPELARE”

Som sagt, det är mycket resor och många nätter hemifrån – det måste slita en del. Vad är hemligheten för att orka med?
L: – Det är väl som att vara spelare ungefär. Jag hade en rätt kort spelarkarriär själv, men kolla på farsan, han spelade länge. Det finns en kamratskap i det här också, precis som det finns i ett omklädningsrum. Man reser ihop, springer på killar och det blir en slags lagkänsla scouterna emellan fast man representerar olika klubbar.
T: – Så är det. Jag konkurrerar givetvis med Lucas, men vi har alltid pratat hockey. Inte vad vi ser just här när vi kollar på matcher, men om sporten som sådan. Det är lite så det fungerar bland scouterna också.

Okej, så ni snackar mycket hockey, men kan ni diskutera spelare?
T: – Nej, aldrig enskilda spelare som är aktuella. Vi kan diskutera yngre och äldre spelare, men inte just de här som vi tittar på under en match.
L: – Sedan kan man sitta och analysera fjolårets draft, fråga varandra vad man tyckte om olika spelare, men inga spelare som är aktuella nu. Det håller man för sig själv och sin organisation.

Har det någonsin hänt under alla de här 17 åren att ni har tagit någon spelare som den andra var väldigt sugen på, som ni mer eller mindre snuvade varandra på?
L: – Det har funnits någon som båda varit rätt heta på, har man fått reda på senare, men ingen specifik spelare som man valt framför näsan på den andra va… Det kanske du kan svara på, farsan?
T: – Nja, jag vet inte, ingen som Lucas tagit framför mig. Men vi kan skratta och säga att vi både hade en bra känsla för Carl Hagelin. Jag var nervös för att Lucas skulle ta honom och Lucas var nervös för att jag skulle ta honom. Men sedan tog Christer Rockström honom till New York Rangers (skratt).

TOPP 3 – draftvalen som Thommie och Lucas är stoltast över

Steen i Toronto 2006.

Thommie Bergman, Toronto Maple Leafs
* Alexander Steen
Vald i första rundan som 24:e spelare 2002.
”Jag såg en bra, arbetande spelare med bra hockeysinne. Han har blivit bättre än jag trodde att han skulle bli. Jag såg trodde att Alex kanske skulle bli en andrakedjespelare, men nu spelar han i St. Louis förstakedja och producerar hela tiden. Det är jag väldigt nöjd med.”
* Tuukka Rask
Vald i första rundan som 21:a spelare 2005.
”Han spelar ju tyvärr i Boston numera, men han har ju varit en av de fem bästa målvakterna i ligan de senaste åren. Vi har letat efter en målvakt i tio år och letar fortfarande.”
* Anton Strålman
Vald i sjunde rundan som 205:e spelare 2005.
”Vi slängde bort honom för ingenting. Han har haft en sådan där karriär där det tog ett tag innan han blev accepterad därborta, men nu gör han sina fem miljoner dollar per säsong i Tampa.”

Hörnqvist i Nashville i fjol.

Lucas Bergman, Nashville Predators
* Patric Hörnqvist
Vald i sjunde rundan som 230:e spelare 2005.
”Han var sista valet i draften 2005 och har inte bara slagit sig in i NHL, utan blivit en produktiv spelare. Det är speciellt.”
* Roman Josi
Vald i andra rundan som 38:e spelare 2008.
”Han kanske inte är den bästa backen i ligan, men han är den bästa backen som ingen pratar om i ligan.”
* Mattias Ekholm
Vald i fjärde rundan som 102:a spelare 2009.
”Han var ett oskrivet kort när vi plockade honom, men han har haft en fantastisk utveckling och tagit stora steg undan för undan.”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten