Robin Jonsson.
SHL

Luleås backklippa om sin långa kamp: ”Klart det funnits mörka stunder”

I december genomförde han ett fullt träningspass för första gången på tio månader. En månad senare var Robin Jonsson tillbaka i spel, efter nästan ett år på sidan. I en lång intervju berättar Luleåbacken om cancerbeskedet, och hur hans rygg egentligen mår.
– Vissa morgnar har man vaknat upp och bara tänkt: ”Varför har jag ont där idag?”, säger han till hockeysverige.se.

Vi börjar i torsdags, i Gavlerinken. Brynäs har precis besegrat Luleå med 2-0, och på presskonferensen efteråt väljer Luleås tränare Joakim Fagervall att namnge två personer han blev lite extra imponerad av i förlusten. Dels formtoppade målvakten Joel Lassinantti, och dels Robin Jonsson.

Chad Billins

Chad Billins.

För ovanlighetens skull har backen spelat hela matchen, i stället för att kliva av efter två som varit det vanliga tidigare under säsongen. Han har precis kommit tillbaka efter sin andra långa frånvaro från ishockeyn, och nu spelat fem matcher totalt.
– Det kändes helt okej, faktiskt. Framför allt var det skönt att spela en hel match, det har jag inte alltid klarat av tidigare. Sen var det roligt att spela med Chad Billins också. Det var vår första match ihop, men jag trivdes att spela ihop med honom, säger Robin Jonsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Chad är ju en riktigt bra offensiv back, medan ”Siggy” (Luleås andra nyförvärv Jonathan Sigalet) är mer av en tvåvägsback. Dom har verkligen gjort det bra och breddar vår trupp ordentligt.

För att göra en lång historia kort fick Jonsson ryggproblem för ungefär ett år sedan, och opererades i våras. I december genomförde han sitt första hela träningspass, och nu har han spelat fyra matcher med Luleå. Och 31-åringen är nöjd med hur det känts så här långt.
– Jag tycker det blir bättre och bättre varje match. Det var ju längesen jag spelade regelbundet, men jag känner att jag hittar rätt mer och mer.
– Jag var medveten om vad jag behövde göra nu i början. Det har handlat om att spela enkelt och bara försöka komma in i det, och det är klart att det tar ett tag.
– Men jag känner mig rätt pigg. Jag känner inte att jag inte hänger med. Det handlar mer om att komma in i det, när man kan hålla i pucken lite extra och hur mycket tid man har och såna saker. Nu har jag ju spelat ett par matcher också, så det känns bra.

Har du några känningar efter matcherna?
– Ryggen är kanske inte fullt klar än. Den behöver tid att anpassa sig, och då är det framför allt tiden mellan matcherna jag tänker på. Jag kan inte alltid gå fullt på träningarna, utan det finns en nivå till där innan jag kan känna som jag gjorde tidigare.
– Det är lite därför jag klivit av efter två perioder i vissa matcher också. Det är läkarna tillsammans med tränarna som bestämt det, så förhoppningsvis kan det leda till positiva saker framöver. Samtidigt måste jag ju spela mer och mer, så kroppen får känna på maxbelastningen mer och mer.

Senast Robin Jonsson spelade matcher var det med Jonas Rönnquist som tränare. Nu har han tackat för sig, och Joakim Fagervall har tagit över vid spakarna hos Luleå Hockey. En förändring som kanske inneburit lite extra svårigheter för Jonsson. Eller?
– Jag har ju suttit mycket på läktaren och sett dom spela, så jag blev inte jätteöverraskad över spelsystemet nu när jag kom tillbaka. Men det är klart, första två, tre matcherna var man kvar lite i det gamla spelsystemet av gammal vana. Jag vet vad vi vill göra, men det handlar om att få kroppen och huvudet att göra det när det är skarpt läge också. Men så länge man justerar till nästa byte så är det lugnt.
– Processen att komma in i det nya spelet har gått relativt snabbt ändå, och mina lagkamrater har hjälpt mig jättebra där.

BB140401ME048

Joakim Fagervall.

31-åringen vill dock snabbt påpeka att han fått mycket stöd och hjälp av Luleås nya ledarstab, bestående av Fagervall och legendarerna Stefan ”Skuggan” Nilsson och Anders Burström.
– Tränarna ska ha mitt fullaste beröm. Dom har haft tålamod med mig, även nu under inspelningsperioden, och har aldrig ifrågasatt mig  på något sätt. Har jag haft en dålig dag så har de accepterat det.
– Jag har egentligen kunnat styra min värld helt själv, kan man säga. Har det inte känts bra har jag sagt det, och då har de köpt det rakt av. Då har jag kunnat kliva av och ladda för fullt för nästa träning i stället.

Det blev närmare ett år vid sidan av isen, och Robin Jonsson såg inte alltid ljust på sin hockeyframtid under rehabiliteringsperioden.
– Nog har det funnits mörka stunder. Man har undrat vad man gett sig in på, hur lång tid det skulle ta…Man har tvivlat på sig själv och vissa morgnar när man vaknat har kroppen inte känts allt bra.
– Det har inte hänt så ofta, men det är klart det kommit tillfällen där man undrat vart man är på väg. Man har tänkt ”Varför svarar inte kroppen? Varför har jag ont där idag?”. Men det är en del av processen.

Och det är här är alltså andra gången han tvingats till en lång kamp för att komma tillbaka till ishockeyn.Under försäsongen 2002 upptäckte hans dåvarande lagkamrat i Bofors, Fredrik Eriksson, en knöl i Robin Jonssons arm. Knölen växte, och junioren fick reda på att det var cancer. Den då 18-årige backen opererades strax därefter och knölen togs bort och hela underarmen möblerades om. I samma veva tog läkarna bort två muskler i underarmen.
– Jag kände igen en del scenarion från då, absolut. Det var ju ingen dans på rosor med sjukdomen direkt… Det handlar om att ha ett stort tålamod. Det kan ta längre tid att uppnå vissa mål, och det handlar om att försöka vara lyhörd och lyssna på kroppen. Du måste utvärdera dag för dag och sen försöka maximera det så mycket som möjligt. Kan man bara gå en promenad en dag, ja då gör man det.

Robin Jonsson1

Foto: Bildbyrån

Har du haft nytta av att ha haft sjukdomen nu när du var borta från hockeyn länge igen?
– Ja, det finns många likheter, samtidigt som det är två helt skilda grejer. Då var man ju mer orolig för livet.Då handlade ju tankarna om allt från ”Ska jag överleva” till ”Ska jag behöva ta bort armen?”. Nu finns ju inte dom aspekterna med, utan nu har det handlat om ren smärta. Cancern hade jag inte ont av, utan den fanns bara där som något annat. Det här har ju varit en annan typ av skada, med en annan typ av process, både mentalt och rent fysiskt.
– Men jag har haft nytta av det ändå. Just när det gäller tålamodet kände jag mig trygg hela tid under rehaben. Jag visste att det skulle ta lång tid nu också.

Skulle du orka med att gå igenom en liknande period en gång till, för att komma tillbaka till hockeyn?
– Det är svårt att säga. Jag är fortfarande långt ifrån i mål med den här processen, eftersom jag inte ens kan spela flera fulla matcher på rad än. Vem vet, jag kanske inte är i mål förrän jag är 40?
– Får jag en skada till så kommer jag ta det då. Säger huvudet ”kör”, så kör jag. Säger huvudet att det får vara nog så är det nog. Men den här gången har huvudet aldrig sagt att det ska vara nog. Jag ville ge mig själv chansen att spela igen, och jag fick bra stöttning av klubben.

31 år gammal känner backresen fortfarande en  kärlek till idrotten han utöver, trots två långa frånvaroperioder. Och den svenska mästaren från 2006 verkar vara sugen på att spela många år till.
– Jag kan säga så här: Jag känner mig inte klar med hockeyn.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten